Roof of Africa 2023 - Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με τη Sherco

Και με τα αδέρφια Binder να προσδίδουν άρωμα MotoGP στον Hard Enduro αγώνα του Λεσότο
motomagRoof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/12/2023

Η υψηλή θερμοκρασία που επικράτησε κατά την διάρκεια διεξαγωγής του Hard Enduro αγώνα Roof of Africa στα υψίπεδα του Λεσότο, δεν απέτρεψαν τον Νοτιοαφρικανό Wade Young να καταστεί για όγδοη φορά στην καριέρα του νικητής του δύσκολου αγώνα αντοχής, με τη Sherco με την οποία αγωνίζεται να παίρνει σπίτι της τον τίτλο των Κατασκευαστών.

Ο φετινός αγώνας Roof of Africa που διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2023 στα υψίπεδα της περίκλειστης χώρας της Νοτίου Αφρικής, το Λεσότο, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον περσινό, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έδωσαν την θέση τους στον δυνατό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια των τριών ημερών, με την αφυδάτωση και την κόπωση λόγω ζέστης να ασκούν την επίδρασή τους σε όλους τους αγωνιζόμενους. Θυμίζουμε ότι έχουμε πάρει και εμείς στο MOTO μία γεύση από τις διαδρομές του Roof of Africa, καθώς βρεθήκαμε εκεί για την δοκιμή της νέας γενιάς Enduro της KTM για το 2024, την οποία μπορείτε να βρείτε στο τ.644.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο 27χρονος Wade Young με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση γενικής με την Sherco στην κατηγορία Gold, μπροστά από τον Matthew Green (2ος) με KTM και τον Brett Swanepoel (3ος) επίσης με μοτοσυκλέτα της Sherco. Οι δυο τους, μαζί με τον Cody Webb δυσκόλεψαν την αποστολή του Young.

Ξεκινώντας από την Πέμπτη, την πρώτη μέρα του αγώνα, ο Young έκανε αισθητή την παρουσία του, έχοντας μία διαφορά 25 λεπτών από τους Green και Swanepoel. Το ισχυρό προβάδισμα θα παρέμενε μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα, με τον Young να καταφέρνει την εντυπωσιακή νίκη του. Άξια αναφοράς είναι και η προσπάθεια του Swanepoel, ο οποίος χάρη σε ένα μηχανικό πρόβλημα έχασε 20 ολόκληρα λεπτά την πρώτη μέρα, ενώ στη συνέχεια μία πτώση του χάρισε κατάγματα στα δάχτυλα του ποδιού του. Το κερασάκι στην τούρτα για την ατυχία του Swanepoel ήρθε όταν τράκαρε μετωπικά με μία άλλη μοτοσυκλέτα...

Ο ταχύτερος χρόνος της δεύτερης ημέρας ανήκει στον 17χρονο James Moore (RIDE KTM Durban), χωρίς ωστόσο ο Young να χάνει την επαφή με την πρώτη θέση, χάρη στο προβάδισμα που είχε πάρει την πρώτη μέρα. Τελικά, ο Νοτιοαφρικανός, που στις 17 Νοεμβρίου 2012, σε ηλικία 16 ετών, έγινε ο νεαρότερος νικητής στο Roof of Africa και ταυτόχρονα ο πρώτος Νοτιοαφρικανός που κατακτά τον τριήμερο αγώνα από το 2007, πήρε τη νίκη. Αμέσως επόμενος, σε απόσταση λίγο κάτω από τα 20 λεπτά ήρθε ο Green, με το βάθρο να ολοκληρώνει ο Swanepoel, τρία λεπτά πίσω από τον Matthew. Αυτός που εντυπωσίασε με την επίδοσή του ήταν ο Cody Webb, ο οποίος στην πρώτη του μόλις συμμετοχή στο Roof of Africa, κατάφερε να πλασαριστεί στην 6η θέση γενικής, δηλώνοντας έκπληκτος από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Στην κατηγορία Gold συμμετείχαν επίσης και τα αδέρφια Binder, με τον Darryn που αγωνίζεται στην Moto2 με την ομάδα Liqui Moly Husqvarna IntactGP να τερματίζει στην 105η θέση. Ο αδερφός του και αγωνιζόμενος με την εργοστασιακή ομάδα της KTM στα MotoGP, Darryn Binder, άφησε για λίγο στην άκρη τα δερμάτινα και την RC16 του για να τερματίσει στην 88η θέση, ανάμεσα σε 230 συμμετοχές. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για εντελώς διαφορετικό άθλημα, ενώ ένας αγώνας Hard Enduro όπως το Roof of Africa απαιτεί και κορυφαία προπονημένους αθλητές.

Ενδεικτικό του πόσο απαιτητικές ήταν οι καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε αρκετές εγκαταλείψεις σε όλες τις κατηγορίες είναι η δήλωση του Wade μετά το τέλος του αγώνα, ότι δεν έχει υπάρξει τόσο κουρασμένος μετά από αγώνα στην καριέρα του. Μάλιστα, την 1η μέρα ο Will Slater (Brother Leadertread KTM) χρειάστηκε να διακομιστεί με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, λόγω της εξάντλησης από την αφόρητη ζέστη.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Η Sherco, κατάφερε να έχει μία καλή παρουσία με νίκες σε Gold και Bronze κατηγορίες και μία δεύτερη θέση στην Silver. Αποτέλεσμα ήταν να γράψει το όνομά της τον τίτλο των Κατασκευαστών, ολοκληρώνοντας το τριήμερο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην κατηγορία Bronze ο Louis-Bresler Knipe με μία τετράχρονη Sherco 500 SEF είχα μία κυρίαρχη επίδοση, που τον τοποθέτησε στην πρώτη θέση γενικής, 18 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο. Από την άλλη στην Silver, ο Daniel Peckham (Trademore Sherco) συμβιβάστηκε στην δεύτερη γενικής, μετά από μία σκληρή μάχη με τον Tate Stroh (Yamaha). Τέλος, στην γαλλική εταιρεία ανήκει και η μοτοσυκλέτα της Terri-Lynn Hodge, η οποία είχε τον καλύτερο τερματισμό μεταξύ των γυναικών στην θέση 130 στην κατηγορία Bronze.

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες