Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

MotoGP: Υπάρχει Δεδικασμένο για την επίθεση του Fenati στον Manzi!

Πράξη που ανήκει στο ποινικό δίκαιο

Στο τέλος της Moto2 στο Misano, ο Fenati έκλεψε την παράσταση από τους πρώτους του αγώνα λίγο πριν τερματίσουν, όταν άρπαξε την μανέτα του φρένου του Stefano Manzi που αγωνίζεται με την Forward Racing. Για την κίνησή του αυτή του έδειξαν την μαύρη σημαία ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως η ποινή του θα είναι αποχή από τους επόμενους δύο αγώνες. Μία απόφαση της FIM που άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Σύμφωνα με τον Crutchlow ο Fenati δεν θα πρέπει να αγωνιστεί ποτέ ξανά, σε οποιοδήποτε αγώνισμα, ενώ για τον Marquez αντί για οριστική αποπομπή, η τιμωρία θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη που κανείς ποτέ δεν θα σκεφτόταν να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Στην πράξη ο Fenati αυτή την στιγμή θα έπρεπε να είναι αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Υπάρχει αντίστοιχη ακριβώς περίπτωση με καταδίκη. Αυτό είναι το σωστό και μάλιστα αυτή είναι η γενικευμένη άποψη που κυριαρχεί. Παρένθεση εδώ δίνοντας στιγμιαία –και μόνο- βάση στους θερμόαιμους που μπορεί να σχολιάσουν πως έτσι είναι το άθλημα και το θέαμα, και πως παλιά έπαιζαν ξύλο οι αναβάτες και τώρα έχουν «μαλθακέψει»… έχω μονάχα ένα σχόλιο για όλους αυτούς σε μορφή ερώτησης. Τι θα έκαναν στην θέση του Manzi; Και για να τους προλάβω, η απάντησή τους θα ήταν να πλακωθούν στο ξύλο. Όλα αυτά λοιπόν τελειώνουν έτσι κι αλλιώς με αποπομπή, οπότε ας γίνει από τώρα. Πόσο μάλιστα όταν ο Fenati είναι μία ειδική περίπτωση, ή μάλλον είναι μία κλασσική περίπτωση, η περίπτωση που η απότομη άνοδος ζαλίζει τον εγκέφαλο και δεν του επιτρέπει να σκεφτεί λογικά. Πιο απλά, έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα και μάλιστα πολύ:

Έγραφα τον Αύγουστο του 2018 πως ο Fenati έφυγε από την Sky Team εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Κανείς από την ομάδα τότε δεν το επιβεβαίωσε δημόσια, ενώ ο Rossi είχε απλά επαναλάβει την επίσημη δήλωση, πως ο Fenati ήταν ένας εξαιρετικός νέος στον οποίο είχαν επενδύσει, αλλά δυστυχώς θα έπρεπε να τον αφήσουν να φύγει. Θυμηθείτε την ιστορία εδώ:

Επίσημα εκτός Sky RT - VR46 ο Romano Fenati, αντικαθίσταται από τον Lorenzo Dalla Porta!

Ένα χρόνο πριν τα παραπάνω περιστατικά, τον Απρίλιο του 2015, ο Fenati είχε κλωτσήσει τον Ajo σβήνοντας την μοτοσυκλέτα του εισπράττοντας άλλη μία ποινή. Το χθεσινό λοιπόν δεν είναι το πρώτο κρούσμα του Ιταλού, ούτε και η μεγαλύτερη τιμωρία που έχει δεχτεί. Θεωρώ πως το να βρεθείς εκτός της Sky Team είναι το πιο τραγικό. Ταυτόχρονα και το πιο ειρωνικό αφού ο manager της ομάδας δεν ήταν ποτέ το πιο ήσυχο παιδί! Στην περίπτωση του Rossi όμως όλα είναι και ήταν διαφορετικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν νεαρό αναβάτη που πήρε λάθος δρόμο. Ο Fenati είχε πολύ καλές προοπτικές, αλλά το πρώτο φρένο που έπιασε ήταν εκείνο της καριέρας του, κάνοντας μία ζωή που στο επίπεδο του πρωταθλητισμού της σημερινής εποχής δεν μπορεί να συνυπάρξει.

Θυμίζουμε πως τα MotoGP είναι άθλημα που οι απλές χειρονομίες τιμωρούνται με πρόστιμο...

Ο Fenati δεν έχει αποδώσει αυτό που περίμεναν από εκείνον μπλέκοντας συνεχώς σε καυγάδες και δημιουργώντας ένα κλίμα μη συνοχής στην ομάδα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ομάδα θα μπορούσε να του συγχωρέσει τέτοιες πράξεις αν το κλίμα εντός ήταν ήπιο, και το κλίμα εντός της ομάδας είναι από τα στοιχεία που κερδίζουν πρωταθλήματα τόσο απλά.

Πριν από μία πενταετία ο Niccolò Canepa «Fenatίστηκε» όταν ο Davide Cappato τον κυνήγησε πιο επιθετικά από αυτό που θα περίμενε, κι έτσι τον πλησίασε και του άρπαξε την μανέτα με αποτέλεσμα ο Cappato να πέσει. Δικάστηκε και καταδικάστηκε για αυτή του την πράξη στην Φλωρεντία. Η μόνη διαφορά του Fenati με τον Canepa είναι πως ο Manzi –ευτυχώς- την γλίτωσε. Η τηλεμετρία έδειξε 300psi στα φρένα από το άρπαγμα του Fenati με σχεδόν 200Km οπότε το μόνο που έλειπε και δεν υπήρξε η πτώση ήταν μερικά ακόμη κλάσματα του δευτερολέπτου, ήταν δηλαδή θέμα τύχης. Η πρόθεση υπήρχε, όπως και η επίγνωση της πράξης καθώς γυρνώντας το κεφάλι ο Fenati θέλησε να δει το αποτέλεσμα..

Έχουμε πολλές ιστορίες από εθνικά πρωταθλήματα που είναι πολλές φορές πιο άγριες από το παράδειγμα του Fenati. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Όμως εδώ είναι τα MotoGP και τέτοια παραδείγματα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά, ειδικά όταν πρόκειται για νεαρούς αναβάτες που έχουν ξεφύγει κυριολεκτικά και που τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα επαναλάβουν τα ίδια και χειρότερα…

Ο Canepa λοιπόν καταδικάστηκε από Ιταλικό δικαστήριο, ο Romano Fenati θα πρέπει να έχει την ίδια τύχη, έστω και ως απόπειρα…

 

Tags: