Ανανέωση software vs hardware ζημιάς για 250.000 BMW GS

BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT
Πρόβλημα σε μετάδοση BMW συνέπεια άλματος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/1/2023

Πριν από λίγες ημέρες η NHTSA, δηλαδή η (National Highway Traffic Safety Administration) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μία ανάκληση που αφορούσε 18.489 μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν στην εκεί αγορά από το 2019 και μετά. Η BMW ενημερώνει πως η διαδικασία αυτή αφορά και 39.000 μοτοσυκλέτες στην Γερμανία και τελικά 250.000 παγκοσμίως.

Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτές που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2020 σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία και Μ. Βρετανία, ο άξονας του κιβωτίου στα BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT μπορεί να σπάσει.

Όλα τα εξαρτήματα του κιβωτίου για τις μοτοσυκλέτες που κατασκευάζονται στο Βερολίνο, τα προμηθεύει η Ιαπωνική εταιρεία Musashi και μία μεγάλη έρευνα σε κάθε ένα από αυτά που άμεσα ξεκίνησε τότε από την BMW, δεν αποκάλυψε παρατυπίες. Χρησιμοποιήθηκε εξιδεικευμένος εργαστηριακός εξοπλισμός, ηλεκτρονικά μικροσκόπια και μηχανήματα X-ray προσπαθώντας να εντοπίσουν την αιτία, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό.

Περαιτέρω ανάλυση από την BMW έδειξε πως υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να προσπεράσουν τις προδιαγραφές κατασκευής του άξονα, όπως η προσγείωση μετά από άλματα σε εκτός δρόμου οδήγηση με το γκάζι τέρμα ανοικτό, καθώς κι άλλες παρόμοιες καταστάσεις που απαντώνται οδηγώντας στα όρια, στην εκτός δρόμου οδήγηση. Τα ίδια υψηλά επίπεδα καταπόνησης αν εργαστηριακά επιβληθούν στο R 1250 RT, καθώς η αναπαραγωγή στην άσφαλτο είναι πολύ δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχο πρόβλημα. Σύμφωνα με το MOTORRAD που έχει πραγματοποιήσει δοκιμή μακράς διαρκείας 100.000 χιλιομέτρων σε R 1250 GS αποσυναρμολογώντας έπειτα την μοτοσυκλέτα, όλα τα εξαρτήματα της μετάδοσης από το Ιαπωνικό εργοστάσιο, ήταν σε άψογη κατάσταση.

BMW ανάκληση για κιβώτιο

Η BMW είχε δύο δρόμους, είτε να προτείνει να μην κάνει κανείς τόσο σκληρή χρήση στο χώμα, είτε να βρει τρόπο να μην σπάει ο άξονας του κιβωτίου σε τέτοιες στιγμές. Κινούμενη προς την δεύτερη κατεύθυνση η BMW αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τεχνική οδηγία, όπως αποκαλεί τις ανακλήσεις, κατά την οποία θα ενημερώσει το λογισμικό των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ASC και DTC με στόχο να μην φτάνει ο κινητήρας στον κόφτη στον ελάχιστο χρόνο που η μοτοσυκλέτα είναι στον αέρα κατά την διάρκεια ενός άλματος.

bmw gs ΣΤΟ MEGA TEST 2021!
Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος πρωταθλητής Enduro και μέλος της ομάδας MEGA TEST ON-Off του MOTO, σε ένα ακριβέστατο παράδειγμα της χρήσης που επιφέρει το πρόβλημα - MEGA TEST 2021

Στην διάρκεια των πολυάριθμων δοκιμών μας και των εξαντλητικών MEGA TEST, όχι μία και δύο αλλά πολλές φορές απογειωθήκαμε με τα GS της BMW και μάλιστα ορισμένες από αυτές σε τέτοιο βαθμό που υπήρχε χρόνος στον αέρα να σκεφτείς πως η προσγείωση δεν θα είναι μία ευχάριστη υπόθεση και πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει υπερβάλλων ζήλος κατά την απογείωση. Ωστόσο δεν είχαμε κομμένο άξονα κιβωτίου, θα το ξέρατε αν είχε συμβεί, με το συμπέρασμα να είναι αυτό που σχολίασε και στο MOTORRAD η BMW, αμέσως μετά την ανάκληση από την NHTSA: Πως χρειάζεται επαναλαμβανόμενα σκληρή οδήγηση και αρκετές προσγειώσεις με τον κινητήρα στον κόφτη, αναγκάζοντας σε άμεσο φρενάρισμα του άξονα την στιγμή που ο τροχός αγγίζει το έδαφος, για να αρχίσει η καταπόνηση και τελικά να σημειωθεί το σπάσιμο.

Τα μοντέλα κάθε χρονιάς ξεκινούν συνήθως να κατασκευάζονται από τον Αύγουστο της προηγούμενης για την BMW, οπότε επηρεάζονται τα R 1250 GS και R 1250 GS Adventure που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο 2018 έως και τον Δεκέμβριο 2022 καθώς και όσα R 1250 RT κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο 2018 έως και Δεκέμβριο 2022. Αυτές οι μοτοσυκλέτες θα αποκτήσουν νέο λογισμικό που θα αποτρέπει τον κινητήρα να φτάνει στις μέγιστες στροφές όταν η τελική μετάδοση δεν περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα.

Προφητική φωτογραφία από το MEGA TEST 2020 - (Προφανώς και ο μαθητής δεν άκουσε και έχουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις επόμενες χρονιές):

Ετικέτες

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς αυτόνομης οδήγησης - Δυστυχήματα με μοτοσυκλετιστές

Ένας ακόμα θάνατος μοτοσυκλετιστή στις Η.Π.Α., μετά από σύγκρουση με Tesla που φέρεται να ήταν στον αυτόματο πιλότο
motomagAMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Με αφορμή το πιο πρόσφατο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον, μεταξύ ενός μοτοσυκλετιστή και ενός Tesla που σύμφωνα με τον οδηγό του, είχε ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, η Αμερικανική Ένωση Μοτοσυκλετιστών (AMA) αυξάνει τις πιέσεις της προς το Υπουργείο Μεταφορών (DOT), προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

Μία τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα, ενώ δεν αργεί και η στιγμή που θα το δούμε και στις μοτοσυκλέτες. Ήδη Yamaha, Honda και BMW έχουν παρουσιάσει σε πιλοτικό στάδιο τέτοιου είδους εφαρμογές, ενώ οι Βαυαροί μαζί με τις KTM και Ducati, έχουν ήδη υιοθετήσει στοιχεία ημι-αυτόνομης οδήγησης, φέρνοντας σε συνεργασία με την Bosch το Adaptive Cruise Control, το οποίο λειτουργεί με την χρήση ραντάρ. 

Οι εξελίξεις όμως, όσον αφορά τον… αυτόματο πιλότο, φαίνεται ότι συναντούν εμπόδια, μετρώντας ήδη αρκετά ατυχήματα και δυστυχήματα, από λάθος υπολογισμούς των αισθητήρων που έχουν αναλάβει αυτή την λειτουργία. Σε πολλά από τα δυστυχήματα, θύματα είναι κυρίως οι μοτοσυκλετιστές, καθώς όπως φαίνεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, τα πίσω φώτα της μοτοσυκλέτας δεν αναγνωρίζονται από το υπολογιστικό σύστημα ως προπορευόμενο όχημα.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Πάνω σε αυτό πατάει η AMA, η οποία με αφορμή έναν ακόμα θάνατο μοτοσυκλετιστή, προτρέπει το Υπουργείο Μεταφορών της Αμερικής, για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Βασικό αίτημα της Αμερικανικής Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης είναι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, να εξελίσσονται λαμβάνοντας υπόψιν τους και τα μοναδικά εγγενή χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και CEO της AMA, Rob Dingman, ήδη από την δεκαετία του 1990 η AMA έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει η εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης, ιδιαίτερα για τους μοτοσυκλετιστές.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η AMA, μαζί με το Συμβούλιο Βιομηχανίας Μοτοσυκλετών (MIC) και το Ίδρυμα για την Ασφάλεια των Μοτοσυκλετών (MSF), συναντήθηκαν με τον γραμματέα του Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., Pete Buttigieg. Ένα από τα βασικά σημεία στην συζήτησή τους ήταν η εξασφάλιση ότι τα νέα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και αποτροπής συγκρούσεων θα πρέπει να αναγνωρίζουν και τους μοτοσυκλετιστές. Μέχρι σήμερα, όμως, σύμφωνα με την AMA, δεν έχει γίνει κάποια περεταίρω ενέργεια, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι με βάση έρευνα του NHTSA πάνω στο σύστημα Autopilot της Tesla, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να βάλει φρένο στην αυτόνομη οδήγηση, τουλάχιστον σε πολιτειακό επίπεδο.

AMA – Πιέζει για αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση

Μάλιστα, σε μία πρόσφατη δοκιμή αυτού του είδους των συστημάτων από το Ινστιτούτο Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS), έδειξε ότι μόλις ένα από τα 10 μικρά SUV, που εξοπλίζονται με τις νέες τεχνολογίες, κατάφερε να περάσει τα νέα κριτήρια που έχουν θεσπίσει, με καλή συνολική βαθμολογία. Τέσσερα εξ αυτών είτε απέτυχαν παταγωδώς στο να προειδοποιήσουν εγκαίρως, είτε το έκαναν τόσο καθυστερημένα, που η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Οι νέες τεχνολογίες, αναμφίβολα έχουν ως βασικό τους στόχο την αποφυγή ατυχημάτων, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς εδώ πριν κάποια χρόνια, όταν υποβάλαμε την τότε νέα Mercedes E-Class σε μία σειρά από δοκιμασίες. Όχι σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς την επίδραση εξωγενών παραγόντων, αλλά στους ιδιόμορφους ελληνικούς δρόμους. Παρ’ όλ’ αυτά, η μοτοσυκλέτα λόγω του μικρού της μεγέθους και της ευκολίας της να ελίσσεται ανάμεσα στην κίνηση, αποτελεί μία πρόκληση για τους αισθητήρες. Αυτό σημαίνει, ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί δεν θα πρέπει να… παίζουν videogames ή να βλέπουν βίντεο όταν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο σύστημα αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης οδήγησης, αλλά να έχουν τα μάτια τους στον δρόμο. Από την άλλη, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες μίας μοτοσυκλέτας, περιλαμβάνοντας στην εξέλιξη του εκάστοτε συστήματος που έχει να κάνει με αυτόνομη οδήγηση, όσους περισσότερους εξωγενείς παράγοντες είναι δυνατόν.