Ανανέωση software vs hardware ζημιάς για 250.000 BMW GS

BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT
Πρόβλημα σε μετάδοση BMW συνέπεια άλματος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/1/2023

Πριν από λίγες ημέρες η NHTSA, δηλαδή η (National Highway Traffic Safety Administration) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μία ανάκληση που αφορούσε 18.489 μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν στην εκεί αγορά από το 2019 και μετά. Η BMW ενημερώνει πως η διαδικασία αυτή αφορά και 39.000 μοτοσυκλέτες στην Γερμανία και τελικά 250.000 παγκοσμίως.

Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτές που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2020 σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία και Μ. Βρετανία, ο άξονας του κιβωτίου στα BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT μπορεί να σπάσει.

Όλα τα εξαρτήματα του κιβωτίου για τις μοτοσυκλέτες που κατασκευάζονται στο Βερολίνο, τα προμηθεύει η Ιαπωνική εταιρεία Musashi και μία μεγάλη έρευνα σε κάθε ένα από αυτά που άμεσα ξεκίνησε τότε από την BMW, δεν αποκάλυψε παρατυπίες. Χρησιμοποιήθηκε εξιδεικευμένος εργαστηριακός εξοπλισμός, ηλεκτρονικά μικροσκόπια και μηχανήματα X-ray προσπαθώντας να εντοπίσουν την αιτία, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό.

Περαιτέρω ανάλυση από την BMW έδειξε πως υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να προσπεράσουν τις προδιαγραφές κατασκευής του άξονα, όπως η προσγείωση μετά από άλματα σε εκτός δρόμου οδήγηση με το γκάζι τέρμα ανοικτό, καθώς κι άλλες παρόμοιες καταστάσεις που απαντώνται οδηγώντας στα όρια, στην εκτός δρόμου οδήγηση. Τα ίδια υψηλά επίπεδα καταπόνησης αν εργαστηριακά επιβληθούν στο R 1250 RT, καθώς η αναπαραγωγή στην άσφαλτο είναι πολύ δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχο πρόβλημα. Σύμφωνα με το MOTORRAD που έχει πραγματοποιήσει δοκιμή μακράς διαρκείας 100.000 χιλιομέτρων σε R 1250 GS αποσυναρμολογώντας έπειτα την μοτοσυκλέτα, όλα τα εξαρτήματα της μετάδοσης από το Ιαπωνικό εργοστάσιο, ήταν σε άψογη κατάσταση.

BMW ανάκληση για κιβώτιο

Η BMW είχε δύο δρόμους, είτε να προτείνει να μην κάνει κανείς τόσο σκληρή χρήση στο χώμα, είτε να βρει τρόπο να μην σπάει ο άξονας του κιβωτίου σε τέτοιες στιγμές. Κινούμενη προς την δεύτερη κατεύθυνση η BMW αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τεχνική οδηγία, όπως αποκαλεί τις ανακλήσεις, κατά την οποία θα ενημερώσει το λογισμικό των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ASC και DTC με στόχο να μην φτάνει ο κινητήρας στον κόφτη στον ελάχιστο χρόνο που η μοτοσυκλέτα είναι στον αέρα κατά την διάρκεια ενός άλματος.

bmw gs ΣΤΟ MEGA TEST 2021!
Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος πρωταθλητής Enduro και μέλος της ομάδας MEGA TEST ON-Off του MOTO, σε ένα ακριβέστατο παράδειγμα της χρήσης που επιφέρει το πρόβλημα - MEGA TEST 2021

Στην διάρκεια των πολυάριθμων δοκιμών μας και των εξαντλητικών MEGA TEST, όχι μία και δύο αλλά πολλές φορές απογειωθήκαμε με τα GS της BMW και μάλιστα ορισμένες από αυτές σε τέτοιο βαθμό που υπήρχε χρόνος στον αέρα να σκεφτείς πως η προσγείωση δεν θα είναι μία ευχάριστη υπόθεση και πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει υπερβάλλων ζήλος κατά την απογείωση. Ωστόσο δεν είχαμε κομμένο άξονα κιβωτίου, θα το ξέρατε αν είχε συμβεί, με το συμπέρασμα να είναι αυτό που σχολίασε και στο MOTORRAD η BMW, αμέσως μετά την ανάκληση από την NHTSA: Πως χρειάζεται επαναλαμβανόμενα σκληρή οδήγηση και αρκετές προσγειώσεις με τον κινητήρα στον κόφτη, αναγκάζοντας σε άμεσο φρενάρισμα του άξονα την στιγμή που ο τροχός αγγίζει το έδαφος, για να αρχίσει η καταπόνηση και τελικά να σημειωθεί το σπάσιμο.

Τα μοντέλα κάθε χρονιάς ξεκινούν συνήθως να κατασκευάζονται από τον Αύγουστο της προηγούμενης για την BMW, οπότε επηρεάζονται τα R 1250 GS και R 1250 GS Adventure που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο 2018 έως και τον Δεκέμβριο 2022 καθώς και όσα R 1250 RT κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο 2018 έως και Δεκέμβριο 2022. Αυτές οι μοτοσυκλέτες θα αποκτήσουν νέο λογισμικό που θα αποτρέπει τον κινητήρα να φτάνει στις μέγιστες στροφές όταν η τελική μετάδοση δεν περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα.

Προφητική φωτογραφία από το MEGA TEST 2020 - (Προφανώς και ο μαθητής δεν άκουσε και έχουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις επόμενες χρονιές):

Ετικέτες

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 - MEGA Gallery με τα καλύτερα στιγμιότυπα της 1ης μέρας

Δείτε τα περίπτερα και τα μοντέλα του event, και φωτογραφίες από τα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ
Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/3/2023

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες την 1η ημέρα της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2023 που διοργανώνεται στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου -πρώην Tae Kwon Do, επισκέπτες που είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πληθώρα μοντέλων scooter, μοτοσυκλέτας και ATV, να παρακολουθήσουν το Stunt-Show του Λευτέρη Καρέτσου, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και φυσικά να οδηγήσουν 30+ δίκυκλα -θερμικά και ηλεκτρικά- στα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ και το California Superbike School.

Στα Test-Ride οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να οδηγήσουν μέχρι 3 μοντέλα, σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις μοτοσυκλέτες ή τα scooter που τους ενδιέφεραν.

Στα περίπτερα των εκθετών υπήρχαν πολλά από τα μοντέλα του 2023, αρκετά από τα οποία έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους. Δίπλα τους υπήρχαν και αγωνιστικά μοντέλα, με κορυφή το RC16 που οδηγούσε το 2022 ο εργοστασιακός αναβάτης MotoGP, Brad Binder, αλλά και το Husqvarna Factory Rally 450 του Luciano Benavides.

Test-Ride

Θυμίζουμε πως τα παιδιά μέχρι 12 ετών δεν χρειάζεται να πληρώσουν το εισιτήριο των 7 ευρώ, ενώ με αυτό το εισιτήριο οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς άλλη χρέωση σε 3 test ride. Επίσης μην ξεχνάτε πως για τα test-ride είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχετε μαζί σας κράνος, μπουφάν με προστασίες και γάντια μοτοσυκλέτας.

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω σε υψηλή ανάλυση 177 φωτογραφίες από την 1η ημέρα της Έκθεσης.