FEMA και MOTOΕ: Οι μοτοσυκλέτες λύσεις για την πανδημία

Επιβεβαιώνονται και επίσημα όλα όσα γράψαμε
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/4/2020

Η ΜΟΤΟΕ προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα καμπάνια, σχετικά με το πόσο ασφαλής επιλογή είναι οι μοτοσυκλέτες για την δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, και το πόσο εναρμονίζονται με τις νέες συνθήκες της προφύλαξης και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που πρέπει να τηρήσουμε μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη καμπάνια προέκυψε και από την τοποθέτηση της FEMA και πιο συγκεκριμένα από το μακροσκελές δελτίο τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας, Dolf Willigers (που μεταφράστηκε από τον Παναγιώτη Καλαϊτζή, Έφορο Τουρισμού της ΜΟΤΟΕ), στο οποίο αναφέρονται όλοι αυτοί οι λόγοι που καθιστούν τα δίκυκλα ως το ασφαλέστερο –από υγειονομικής άποψης- μέσο μεταφοράς.

Προφανώς για τους αναγνώστες μας αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουν κάτι τέτοιο, καθώς έχουμε γράψει αρκετές φορές (όπως και στο motorial του τεύχους που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα μεθαύριο την Πέμπτη 30 Απριλίου), τα οφέλη που προσφέρει στην ατομική μετακίνηση η μοτοσυκλέτα, σε ότι αφορά την αναγκαστική απόσταση που κρατάς από τον περίγυρο, αλλά και την έμμεση προστασία που προσφέρει ο εξοπλισμός αναβάτη, όπως τα γάντια και το κράνος.

Από την άλλη, μετά το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, η μετακίνηση και οι μεταφορές θα έχουν βαρύνουσα σημασία στην ανοικοδόμηση της υπό κατάρρευσης οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι εκεί οι μοτοσυκλέτες –και τα δίκυκλα γενικότερα- θα παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο χάρη στην ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου που προσφέρουν.

Αυτό βέβαια δεν είναι κάποια μαγική φόρμουλα, ούτε χρειάζονται γνώσεις εξειδικευμένες για να το αντιληφθεί κανείς, γι' αυτό και ήδη βλέπουμε πως πολλές κυβερνήσεις σε χώρες που έχουν πληγεί άσχημα από την πανδημία, όπως η Ιταλία για παράδειγμα, ήδη προσανατολίζονται στο να προσφέρουν κίνητρα στον κόσμο για την αγορά δικύκλων.

Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία μπορεί να κυκλοφορεί κανείς 12 μήνες το χρόνο με μοτοσυκλέτα, χάρη στο ήπιο κλίμα μας, θα φανταζόταν κανείς πως είναι η ιδανική περίπτωση για να συμβεί κάτι τέτοιο και θα είχε απόλυτο δίκιο, αλλά…

Αυτό το "αλλά" είναι μια μεγάλη "πληγή" που έγκειται στο ότι εδώ στην Ελλάδα, την χώρα που επέδειξε την μεγαλύτερη ωριμότητα και σωστή στρατηγική απέναντι σε ένα παγκόσμιο πανδημικό φαινόμενο με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα, έχουμε εμμονές και αρνούμαστε να ακολουθήσουμε αντίστοιχα σωστά παραδείγματα των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Ο λόγος για τη μη εναρμόνισή μας με τα ηλικιακά όρια που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την απόκτηση διπλωμάτων, αλλά και στην απαγόρευση οδήγησης μικρών μοτοσυκλετών έως 125cc με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Προσοχή, δεν λέμε αυτό να γίνεται ανεξέλεγκτα, όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει και στην αποκλειστική συνέντευξη με με τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, τον κ. Μαυραγάνη, όπου είχαμε προτείνει τα υποχρεωτικά μαθήματα και την εκπαίδευση σε κατόχους διπλωμάτων αυτοκινήτου, ώστε να μπορούν να οδηγούν μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες. Αυτό θα έδινε μια πραγματική ώθηση με άμεσα και απτά αποτελέσματα ακόμη και στην οικονομία, σε συνδυασμό με αυτό που λέμε παραπάνω για την σπουδαιότητα της προσωπικής μετακίνησης στην μετά κορωνοϊού εποχή.

Εκτός και αν αισθανόμαστε περήφανοι σαν χώρα, με φαινόμενα όπως αυτά που συναντήσαμε πέρσι, όταν και είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια μεγάλη μερίδα από τις σχολές οδηγών, με πολίτες που έτρεχαν να βγάλουν δίπλωμα την τελευταία στιγμή πληρώνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για να αποφύγουν μια καταδικαστική απόφαση σε δικαστήριο. Δεν μπορεί με άλλα λόγια το κράτος να μιλά για υπευθυνότητα και ώριμη στάση από τη μια μεριά –όπως στην περίπτωση της πανδημίας- και από την άλλη να εθελοτυφλεί βλέποντας ανθρώπους που οδηγούν έτσι κι αλλιώς μοτοσυκλέτες παράνομα, για να βγάλουν δίπλωμα μόνο όταν αναγκαστούν επειδή τους σταμάτησε ένα μπλόκο.

Ακόμη και το επιχείρημα ότι έτσι μπορεί να χαθούν χρήματα από τα κρατικά ταμεία –είπαμε η έκδοση διπλώματος είναι ένα ακριβό… σπορ- είναι έωλο, μιας και από την στιγμή που θα μπει περισσότερος κόσμος στην μοτοσυκλέτα θα κινηθεί ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τώρα λοιπόν με τις ανάγκες για διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και για γρήγορες και αποτελεσματικές μετακινήσεις του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, είναι κρίμα να αφήσουμε μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη. Η πολιτεία θα βγει διπλά κερδισμένη από αυτό, καθώς θα δώσει μια μερική ώθηση σε έναν κλάδο της αγοράς που έχει χτυπηθεί και μπορεί να ανακάμψει με τεράστια οφέλη για τα κρατικά ταμεία, και από την άλλη θα δώσει λύση -τηρώντας παράλληλα και τα πρωτόκολλα διασφάλισης της υγείας- σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που θα έχει ανάγκη για μετακίνηση.

 

QJMOTOR SRT 450RX 2026 – Στην Ελλάδα με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη

Και υπερπλήρη εξοπλισμό – Έφτασε η πρώτη προπαραγωγής στην ελληνική αγορά
QJMOTOR SRT 450 RX 2026 τιμή στην Ελλάδα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/3/2026

Άκρως επιθετική η τιμολογιακή πολιτική της αντιπροσωπείας της QJMOTOR που φέρνει το SRT 450RX στην ελληνική αγορά με τη χαμηλότερη μέχρι τώρα τιμή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Το SRT 450 RX είναι η απάντηση της QJMOTOR στις μικρομεσαίες κυβισμού adventure της κινέζικης εταιρείας και η Γκοργκόλης ΑΕ έχει σαν στόχο να αποσπάσει με αυτή ένα μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις του ανταγωνισμού από όπου και αν προέρχεται αυτός, όπως φυσικά και από τις πωλήσεις του best seller της ελληνικής αγοράς το 2025 CFMOTO 450MT.

Αυτό δεν το λέμε τυχαία αφού η adventure της QJMOTOR, που μας έρχεται τελικά ως “450” και όχι ως 500 που είχε παρουσιαστεί στην EICMA, έχει προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά που πέφτουν ακριβώς πάνω σε εκείνα του 450MT, με την τιμή της να έχει οριστεί πιο χαμηλά στα 5.295 ευρώ. 

QJMOTOR SRT 450 RX 2026 τιμή στην Ελλάδα

Με δεδομένη τη φορολογία στην Ελλάδα αλλά και τον πλήρη εξοπλισμό της, η μοτοσικλέτα έχει τιμολογηθεί πολύ επιθετικά και έχει την χαμηλότερη τιμή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες είναι ήδη διαθέσιμη. Συγκεκριμένα στη Γαλλία η τιμή της είναι στα 6.299 ευρώ, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία κοστίζει 5.999 και 5.790 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υψηλότερη τιμή στα 6.709,4 ευρώ, τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η τιμή της στην Ισπανία. Στην Τσεχία τιμολογήθηκε στα 5.918 ευρώ, ενώ πιο χαμηλά, στη Ρουμανία η τιμή της μικρομεσαίας adventure είναι 6.624 ευρώ. Ακόμη και στην Πολωνία όπου εντοπίσαμε τη δεύτερη χαμηλότερη μέχρι τώρα τιμή, έπειτα από την ελληνική, η SRT 450RX κοστίζει λίγο περισσότερο από ότι εδώ με την τιμή της να βρίσκεται στα 5.376 ευρώ.

Πολύ επιθετικό λοιπόν το λανσάρισμα της κινέζικης adventure στην Ελλάδα, την οποία μπορείτε να δείτε από κοντά στην έκθεση Athens Moto Hall της Γκορκόλης ΑΕ στην Καλλιθέα, εκεί όπου βρίσκεται η μοναδική μέχρι στιγμής SRT 450 RX που έχει φτάσει στην ελληνική αγορά και είναι μοντέλο προπαραγωγής, από την οποία λείπουν τα στάνταρ προστατευτικά κάγκελα, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε, η μοτοσυκλέτα παραγωγής που θα είναι διαθέσιμη σε λευκό και μαύρο χρώμα θα έχει και διαφορετικά γραφικά. 

Η 450 RX ανήκει στη νέα γενιά adventure μοτοσυκλετών της QJMOTOR που εστιάζει επιτέλους, μεταξύ άλλων και στη μείωση του βάρους των μοτοσυκλετών της με εκείνο της εν σειρά δικύλινδρης των 47 hp 47 hp στις 9.500 rpm και 4,2 kgm στις 8.000 rpm, να ανακοινώνεται στα 171 κιλά χωρίς καύσιμο στο 18λιτρο ρεζερβουάρ της.

QJMOTOR SRT 450 RX 2026 τιμή στην Ελλάδα

Από εξοπλισμό η μοτοσυκλέτα έχει στάνταρ ό,τι θα περίμενε κανείς αλλά και κάποια πράγματα που ίσως δεν περίμενε από μοντέλο με αυτήν την τιμή, τα οποία έχουν ως εξής:

-Χαρτογραφήσεις κινητήρα Normal/Sport
-Πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Marzocchi
-Φρένα Brembo
-Δικάναλο ABS απενεργοποιούμενο
-TCS απενεργοποιούμενο
-TFT οθόνη κάθετης διάταξης, με Bluetooth και Wi-Fi
-Turn-by-Turn πλοήγηση
-TPMS σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών
-USB Type-A & Type-C
-Θερμαινόμενα γκριπ
-Θερμαινόμενη σέλα
-Ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα
-Αναδιπλούμενοι καθρέπτες
-Full LED φωτιστικά σώματα
-Προβολείς ομίχλης
-Χούφτες με ενσωματωμένα φλας
-Αλουμινένια ποδιά κινητήρα
-Προστατευτικά κάγκελα
-Κεντρικό και πλαϊνό σταντ
-Σχάρα αλουμινίου

Στα παραπάνω υπολογίστε και τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi με διαδρομές στα 200 χλστ., φρένα της Brembo, απόσταση από το έδαφος στα 210 χλστ. και ύψος σέλας στα 865 χλστ., με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να προδιαγράφουν τουλάχιστον ικανοποιητική απόδοση στο χώμα και μπόλικη φιλικότητα σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος και τους τροχούς των 21 και 18 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Δείτε και τη συλλογή των φωτογραφιών που ακολουθεί.