Ιταλική αγορά δικύκλου - Άνοδος 37,7% τον Ιανουάριο του 2023!
Συνεχίζεται η ανοδική τάση και για τη νέα χρονιά
Από τον
Κώστα Γκαζή
3/2/2023
Ο ANCMA (ο ιταλικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών) έδωσε στη δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις ταξινομήσεις της αγοράς δικύκλου για τον Ιανουάριο του 2023, όπου σημειώθηκε άνοδος 37,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Ο Πρόεδρος του ANCMA, Paolo Magri, δήλωσε πως “η τάση της αγοράς για τον πρώτο μήνα του 2023 συνεχίζει στα πρότυπα των προηγούμενων δύο ετών, με τη χώρα μας σε ηγετική θέση στην Ευρώπη, τόσο στις ταξινομήσεις όσο και στην παραγωγή.”
Κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 2023, στην Ιταλία ταξινομήθηκαν 21.314 δίκυκλα, με την αύξηση του 37,7% να αποδίδεται και σε κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες όμως τελείωσαν ήδη. Μεγάλο μέρος της αλματώδους τάσης της γείτονας αγοράς αποδίδεται στα scooter, με την κατηγορία να παρουσιάζει αύξηση 77,4%, για ένα σύνολο 9.482 δικύκλων.
Μόνη κατηγορία που παρουσιάζει πτώση είναι τα μοτοποδήλατα / πενηντάρια (ΑΜ) με μείωση 33,97%, για ένα σύνολο 1.112 ταξινομήσεων. Παρόλα αυτά, η πτώση αυτή είναι τεχνητή, καθώς το 2022 είχε σημειωθεί μεγάλη άνοδος στην κατηγορία λόγω εταιρικών προμηθειών, ενώ με αυτό τον τρόπο παρασύρθηκε και η αγορά ηλεκτρικών δικύκλων (πολλά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία ΑΜ) που έπεσε 17,10% στις 868 ταξινομήσεις.
Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]
Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
21/7/2026
Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.
Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.
Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.
Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".
Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.