Ιταλική αγορά δικύκλου - Άνοδος 37,7% τον Ιανουάριο του 2023!

Συνεχίζεται η ανοδική τάση και για τη νέα χρονιά
Άνοδος ιταλικής αγοράς δικύκλου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/2/2023

Ο ANCMA (ο ιταλικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών) έδωσε στη δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις ταξινομήσεις της αγοράς δικύκλου για τον Ιανουάριο του 2023, όπου σημειώθηκε άνοδος 37,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Ο Πρόεδρος του ANCMA, Paolo Magri, δήλωσε πως “η τάση της αγοράς για τον πρώτο μήνα του 2023 συνεχίζει στα πρότυπα των προηγούμενων δύο ετών, με τη χώρα μας σε ηγετική θέση στην Ευρώπη, τόσο στις ταξινομήσεις όσο και στην παραγωγή.”

Κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 2023, στην Ιταλία ταξινομήθηκαν 21.314 δίκυκλα, με την αύξηση του 37,7% να αποδίδεται και σε κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες όμως τελείωσαν ήδη. Μεγάλο μέρος της αλματώδους τάσης της γείτονας αγοράς αποδίδεται στα scooter, με την κατηγορία να παρουσιάζει αύξηση 77,4%, για ένα σύνολο 9.482 δικύκλων.

Μόνη κατηγορία που παρουσιάζει πτώση είναι τα μοτοποδήλατα / πενηντάρια (ΑΜ) με μείωση 33,97%, για ένα σύνολο 1.112 ταξινομήσεων. Παρόλα αυτά, η πτώση αυτή είναι τεχνητή, καθώς το 2022 είχε σημειωθεί μεγάλη άνοδος στην κατηγορία λόγω εταιρικών προμηθειών, ενώ με αυτό τον τρόπο παρασύρθηκε και η αγορά ηλεκτρικών δικύκλων (πολλά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία ΑΜ) που έπεσε 17,10% στις 868 ταξινομήσεις.

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025