Κορωνοϊός: Γιατί είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους μοτοσυκλετιστές σε διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό

Η παραδοχή είναι η αρχή για όλα…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/3/2020

Είναι γεγονός πως οι κυβερνώντες διαβάζουν ΜΟΤΟ -ανεξαρτήτως παράταξης- και έχουμε πολλά παραδείγματα για αυτό, όπως εδώ κι εδώ, ορισμένα πρόσφατα.

Σε άρθρο μας στις 10 Μαρτίου λέγαμε πως μπροστά στην πρώτη αδυναμία του συστήματος υγείας, εμείς οι μοτοσυκλετιστές είμαστε από τους πιο ευάλωτους. Μπορεί κάποιος από τους συντάκτες της ομιλίας του Πρωθυπουργού να το είδε, μπορεί να είναι και απλή παραδοχή του θλιβερού αυτονόητου, σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι πως εχθές στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους μοτοσυκλετιστές και στο γεγονός πως αν έχουν ατύχημα δεν θα υπάρχει κρεβάτι στην ΜΕΘ να τους περιθάλψει. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη πραγματικότητα, κι ένας από τους λόγους που μέρες τώρα στηρίζουμε το #μένουμε_σπίτι και μάλιστα το #MENOUMESPITIMEMOTO καθώς πέρα από την μετάδοση της πανδημίας, που πρέπει αυτή την στιγμή να είναι πρωταρχικό μέλημα για όλους μας, οι μοτοσυκλετιστές έχουν την προσαύξηση του ρίσκου όταν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε συγκεκριμένα για τους μοτοσυκλετιστές, καθώς αποφάσισε ο ίδιος να εξαγγείλει την μείωση του ΦΠΑ στα κράνη, ένα πράγμα που επί δεκαετίες παλεύαμε όλοι, και από τους πρώτους εδώ στο ΜΟΤΟ. Η συχνότητα αναφοράς στους μοτοσυκλετιστές είναι επίσης από μόνη της κάτι πρωτόγνωρο. Είχαμε συνηθίσει ως τώρα να είμαστε τα μαύρα πρόβατα στην γωνία.

Πάμε στο διάγγελμα όμως, που περιέχει την παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη της χώρας, πως οι μοτοσυκλετιστές έχουν αυξημένο ρίσκο. Είναι κάτι το σημαντικό για περισσότερους από έναν λόγους και μάλιστα αντικρουόμενους μεταξύ τους.

Καταρχήν είναι η καλύτερη προειδοποίηση που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Δεν είναι ώρες αυτές να καταλήξεις στο νοσοκομείο και μάλιστα βαριά τραυματισμένος. Ούτε σαν τον Crutchlow μέσα στο σπίτι δεν θέλεις να πάθεις την ζημιά. Η προσοχή τέτοιες ώρες πρέπει να είναι αυξημένη. Αν κάτι πρέπει να μείνει, είναι πως πρέπει όλοι μας να προσέχουμε πολύ περισσότερο από πριν.

Επίσης μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς το γεγονός πως ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην μοτοσυκλέτα. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία πως σε δεύτερο χρόνο, όλα όσα ακολουθούν πιο κάτω, θα βρουν κάποια στιγμή τρόπο να μειωθούν ή ακόμη και να λυθούν…

Διότι εμπεριέχει η μικρή αυτή πρόταση την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας πως οι μοτοσυκλέτες «σκοτώνουν», πράγμα για το οποίο φταίει πρώτα η ελληνική κοινωνία και έπειτα η πολιτεία. Όταν μαζεύονται ξεκράνωτοι πιτσιρικάδες σε πλατείες με παπιά που μέχρι να φτάσουν στην συνάντηση, έχουν ξυπνήσει καμιά δεκαριά μωρά στην κούνια τους, και έχουν αναστατώσει ισάριθμες οικογένειες, υπάρχουν πολλαπλάσιες ευθύνες πρώτα αλλού και μετά στους ίδιους. Διότι κάποιοι γονείς επέτρεψαν να φύγουν από το σπίτι χωρίς κράνος, κάποιοι άλλοι γονείς καλύπτουν την συμπεριφορά αυτή με την πρόταση «λες και εσείς δεν ήσασταν ποτέ παιδιά», που είμασταν φυσικά, αλλά με κράνος πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η πολιτεία με την σειρά της δεν ελέγχει αν αυτές οι εξατμίσεις χρησιμοποιούνται στον δρόμο και όχι σε πίστες (άλλο αστείο αυτό) όπως κανονικά προορίζονται, και η πολιτεία φταίει που όταν συλλαμβάνει ανήλικους ή ενήλικους που ακόμη δεν έχουν βγάλει ΑΦΜ, χωρίς κράνος ή για άλλες παραβάσεις, τους αφήνει να φύγουν και να τα βρουν αργότερα με την Εφορία… Το αργότερα δεν γίνεται αντιληπτό ως τιμωρία στην κοινωνία που έχουμε φτιάξει, όπου η ατιμωρησία είναι απευθείας συνυφασμένη με την αποδοχή.

Μας λείπει ως σύνολο (μοτοσυκλετιστές και «χρήστες δίκυκλου») η παιδεία, και σε αυτό η ευθύνη όλη είναι της πολιτείας φυσικά. Ως βασικοί εκπρόσωποι της χώρας στους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, σκύβουμε το κεφάλι όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό και μας ρωτούν αν στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην φορούν κράνος στους δρόμους. Πολλοί λιγότεροι από πριν, είναι η απάντηση, αλλά μέρος της εικόνας δυστυχώς.

Όπως μέρος του προβλήματος είναι η σχεδίαση των δρόμων, η σχεδόν πλήρης ανυπακοή σε πολεοδομικούς κανόνες, η έλλειψη ρυμοτομίας πλην τριών περιοχών σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και σε ελάχιστους δήμους ανά την επικράτεια - πράγματα που έχουν οδηγήσει σε δρόμους και διασταυρώσεις με σοβαρά προβλήματα.

Οι χειρότεροι δρόμοι από πλευράς πρόσφυσης σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο άλλος σημαντικός παράγοντας. Και το χειρότεροι είναι εμπειρική παρατήρηση, έχοντας επισκεφτεί το σύνολο των χωρών. Αν θέλετε να ανοίξουμε συζήτηση για τους δρόμους στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη ή την Υπερδνειστερία, μπας και πέσουμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των χειρότερων, τότε απλά θα χάσουμε το νόημα.

Για όλα τα παραπάνω, το παράδειγμα του ατυχήματος στην Ελλάδα γίνεται πιο εύκολα εικόνα στα μάτια του κόσμου, αν βάλεις την λέξη μοτοσυκλέτα.

Τα στοιχεία του IRTAD είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την Ελλάδα σε ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα ανά εκατομμύριο κατοίκους, σε περίπτωση που κάποιος έχει αμφιβολία για αυτό που όλοι μας βλέπουμε γύρω μας στους δρόμους. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος αμφισβητεί την κοινή αυτή παραδοχή. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περαιτέρω ανάλυση για το αυτονόητο. Είναι επικίνδυνο να οδηγείς μοτοσυκλέτα στην Ελλάδα, αλλά δεν φταίνε οι μοτοσυκλέτες για αυτό, και η λύση σίγουρα δεν είναι να μην καβαλάς. Τώρα που και ο Πρωθυπουργός της χώρας το βλέπει ως το καλύτερο παράδειγμα (από την ανάποδη) ευελπιστούμε πως όταν όλα όσα ζούμε αυτή την στιγμή περάσουν και ευχόμαστε σύντομα χωρίς πολλές ακόμη απώλειες, να αρχίσει κάτι να γίνεται από όλα τα παραπάνω. Προτείνουμε να ξεκινήσουμε από την παιδεία, γιατί οι βάσεις μπαίνουν αργά…

 

 

Honda: Κύλινδροι με τοιχώματα μεταβλητού πάχους – Ο δρόμος για ελαφρύτερους κινητήρες

Η ευρεσιτεχνία που κατοχύρωσε η Honda στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μια νέα κατασκευαστική λογική κινητήρων
honda
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Η πατέντα με κωδικό αριθμό EP4818506 κατατέθηκε από τη Honda Motor Co. στην αρμόδια υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων της Ε.Ε. και δημοσιεύτηκε την 7η Οκτωβρίου 2026 έχει ως θέμα τη σχεδίαση των εξωτερικών τοιχωμάτων των κυλίνδρων σε έναν κινητήρα μοτοσυκλέτας.

Η τεχνολογία που εξετάζει η Honda περιγράφει εξωτερικά τοιχώματα με διαφορετικό πάχος καθ’ ύψος και περιγράφεται ως μια λύση που μπορεί να εξασφαλίσει ελαφρύτερους κινητήρες με καλύτερη συμπεριφορά στη διαχείριση της παραγόμενης θερμότητας κατά τη λειτουργία τους.

honda

Η τρέχουσα κατασκευαστική λογική θέλει τα εξωτερικά τοιχώματα των κυλίνδρων να έχουν σταθερό πάχος σε όλο το ύψος τους, ενώ με το σχέδιο της Honda αυτό είναι λεπτότερο εκεί που μπορεί και παχύτερο στα σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση. Αυτό σημαίνει πως το εξωτερικό τοίχωμα δεν είναι επίπεδο, αλλά καμπύλο με οβάλ κατακόρυφο προφίλ.

Η Honda μας λέει πως τα σημεία που είναι παχύτερα θα μπορούσαν απλώς να δημιουργούν “σκαλοπάτια” στην εξωτερική επιφάνεια του κυλίνδρου, ωστόσο επιλέχθηκε μια συνεχής καμπύλη επιφάνεια μεταξύ των λεπτότερων και παχύτερων σημείων ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τυχόν αδύναμων σημείων και να ενισχυθεί η αποβολή θερμότητας.

Προφανώς οι περιοχές που απαιτούν ενισχυμένο πάχος στους κυλίνδρους είναι αυτή που βρίσκεται στο ύψος του θαλάμου καύσης, εκεί που σχηματίζονται τεράστιες θερμοκρασίες τόσο από την καύση του μίγματος, όσο και από τα καυτά καυσαέρια που οδηγούνται στις εξαγωγές.

honda
Με R1 και R2 σημειώνονται οι ακτίνες του κυλίνδρου σε σημεία με διαφορετικό πάχος

Στον αντίποδα των ωφελειών που επικαλείται η Honda για τη διάταξη αυτή βρίσκεται η αυξημένη κατασκευαστική πολυπλοκότητα των κυλίνδρων, κάτι ωστόσο που μπορεί να αντισταθμιστεί όσο η αυτοματοποίηση επεκτείνεται στις γραμμές παραγωγής των κινητήρων. Μια μελλοντική κατασκευαστική μεθοδολογία που θυμίζει τρισδιάστατη εκτύπωση, για παράδειγμα, δεν θα είχε καμιά λειτουργική διαφορά στην κατασκευή αυτών των κυλίνδρων με μεταβαλλόμενο πάχος, πλην του λογισμικού που καθοδηγεί το μηχάνημα. Ίσως η Honda προετοιμάζεται για μια τέτοια αλλαγή στις παραγωγικές της διαδικασίες στο μέλλον;

Όσον αφορά στο εσωτερικό των κυλίνδρων, εκεί δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή και η όλη ιδέα λειτουργεί μια χαρά με την τρέχουσα τεχνολογία, διατηρώντας σταθερό πάχος ακόμη και στις διόδους του ψυκτικού υγρού των υγρόψυκτων μοτέρ.

honda

Στο παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Honda στα σχέδια της πατέντας της εμφανίζεται ένας δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας σε μια supersport μοτοσυκλέτα, ωστόσο η επιλογή είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς η ευρεσιτεχνία που κατοχυρώθηκε θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε διαφόρων τύπων κινητήρες και μοντέλα.

Το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει είναι η μείωση βάρους του κινητήρα, καθώς θα χρησιμοποιεί λιγότερο μέταλλο στις περιοχές των κυλίνδρων που δεν δέχονται μεγάλες καταπονήσεις και αυτό το λεπτότερο προφίλ θα συνεισφέρει και σε ταχύτερη απαγωγή της θερμότητας που παράγεται στην καρδιά του κινητήρα.

Προς το παρόν πάντως παραμένει μια σχεδιαστική άσκηση ή, αν προτιμάτε, μια κατασκευαστική αρχιτεκτονική που οι μηχανικοί της Honda σπεύδουν να κατοχυρώσουν για το ενδεχόμενο να περάσει κάποια στιγμή και στη μαζική παραγωγή της εταιρείας.