Κορωνοϊός: Γιατί είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους μοτοσυκλετιστές σε διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό

Η παραδοχή είναι η αρχή για όλα…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/3/2020

Είναι γεγονός πως οι κυβερνώντες διαβάζουν ΜΟΤΟ -ανεξαρτήτως παράταξης- και έχουμε πολλά παραδείγματα για αυτό, όπως εδώ κι εδώ, ορισμένα πρόσφατα.

Σε άρθρο μας στις 10 Μαρτίου λέγαμε πως μπροστά στην πρώτη αδυναμία του συστήματος υγείας, εμείς οι μοτοσυκλετιστές είμαστε από τους πιο ευάλωτους. Μπορεί κάποιος από τους συντάκτες της ομιλίας του Πρωθυπουργού να το είδε, μπορεί να είναι και απλή παραδοχή του θλιβερού αυτονόητου, σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι πως εχθές στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους μοτοσυκλετιστές και στο γεγονός πως αν έχουν ατύχημα δεν θα υπάρχει κρεβάτι στην ΜΕΘ να τους περιθάλψει. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη πραγματικότητα, κι ένας από τους λόγους που μέρες τώρα στηρίζουμε το #μένουμε_σπίτι και μάλιστα το #MENOUMESPITIMEMOTO καθώς πέρα από την μετάδοση της πανδημίας, που πρέπει αυτή την στιγμή να είναι πρωταρχικό μέλημα για όλους μας, οι μοτοσυκλετιστές έχουν την προσαύξηση του ρίσκου όταν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε συγκεκριμένα για τους μοτοσυκλετιστές, καθώς αποφάσισε ο ίδιος να εξαγγείλει την μείωση του ΦΠΑ στα κράνη, ένα πράγμα που επί δεκαετίες παλεύαμε όλοι, και από τους πρώτους εδώ στο ΜΟΤΟ. Η συχνότητα αναφοράς στους μοτοσυκλετιστές είναι επίσης από μόνη της κάτι πρωτόγνωρο. Είχαμε συνηθίσει ως τώρα να είμαστε τα μαύρα πρόβατα στην γωνία.

Πάμε στο διάγγελμα όμως, που περιέχει την παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη της χώρας, πως οι μοτοσυκλετιστές έχουν αυξημένο ρίσκο. Είναι κάτι το σημαντικό για περισσότερους από έναν λόγους και μάλιστα αντικρουόμενους μεταξύ τους.

Καταρχήν είναι η καλύτερη προειδοποίηση που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Δεν είναι ώρες αυτές να καταλήξεις στο νοσοκομείο και μάλιστα βαριά τραυματισμένος. Ούτε σαν τον Crutchlow μέσα στο σπίτι δεν θέλεις να πάθεις την ζημιά. Η προσοχή τέτοιες ώρες πρέπει να είναι αυξημένη. Αν κάτι πρέπει να μείνει, είναι πως πρέπει όλοι μας να προσέχουμε πολύ περισσότερο από πριν.

Επίσης μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς το γεγονός πως ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην μοτοσυκλέτα. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία πως σε δεύτερο χρόνο, όλα όσα ακολουθούν πιο κάτω, θα βρουν κάποια στιγμή τρόπο να μειωθούν ή ακόμη και να λυθούν…

Διότι εμπεριέχει η μικρή αυτή πρόταση την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας πως οι μοτοσυκλέτες «σκοτώνουν», πράγμα για το οποίο φταίει πρώτα η ελληνική κοινωνία και έπειτα η πολιτεία. Όταν μαζεύονται ξεκράνωτοι πιτσιρικάδες σε πλατείες με παπιά που μέχρι να φτάσουν στην συνάντηση, έχουν ξυπνήσει καμιά δεκαριά μωρά στην κούνια τους, και έχουν αναστατώσει ισάριθμες οικογένειες, υπάρχουν πολλαπλάσιες ευθύνες πρώτα αλλού και μετά στους ίδιους. Διότι κάποιοι γονείς επέτρεψαν να φύγουν από το σπίτι χωρίς κράνος, κάποιοι άλλοι γονείς καλύπτουν την συμπεριφορά αυτή με την πρόταση «λες και εσείς δεν ήσασταν ποτέ παιδιά», που είμασταν φυσικά, αλλά με κράνος πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η πολιτεία με την σειρά της δεν ελέγχει αν αυτές οι εξατμίσεις χρησιμοποιούνται στον δρόμο και όχι σε πίστες (άλλο αστείο αυτό) όπως κανονικά προορίζονται, και η πολιτεία φταίει που όταν συλλαμβάνει ανήλικους ή ενήλικους που ακόμη δεν έχουν βγάλει ΑΦΜ, χωρίς κράνος ή για άλλες παραβάσεις, τους αφήνει να φύγουν και να τα βρουν αργότερα με την Εφορία… Το αργότερα δεν γίνεται αντιληπτό ως τιμωρία στην κοινωνία που έχουμε φτιάξει, όπου η ατιμωρησία είναι απευθείας συνυφασμένη με την αποδοχή.

Μας λείπει ως σύνολο (μοτοσυκλετιστές και «χρήστες δίκυκλου») η παιδεία, και σε αυτό η ευθύνη όλη είναι της πολιτείας φυσικά. Ως βασικοί εκπρόσωποι της χώρας στους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, σκύβουμε το κεφάλι όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό και μας ρωτούν αν στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην φορούν κράνος στους δρόμους. Πολλοί λιγότεροι από πριν, είναι η απάντηση, αλλά μέρος της εικόνας δυστυχώς.

Όπως μέρος του προβλήματος είναι η σχεδίαση των δρόμων, η σχεδόν πλήρης ανυπακοή σε πολεοδομικούς κανόνες, η έλλειψη ρυμοτομίας πλην τριών περιοχών σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και σε ελάχιστους δήμους ανά την επικράτεια - πράγματα που έχουν οδηγήσει σε δρόμους και διασταυρώσεις με σοβαρά προβλήματα.

Οι χειρότεροι δρόμοι από πλευράς πρόσφυσης σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο άλλος σημαντικός παράγοντας. Και το χειρότεροι είναι εμπειρική παρατήρηση, έχοντας επισκεφτεί το σύνολο των χωρών. Αν θέλετε να ανοίξουμε συζήτηση για τους δρόμους στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη ή την Υπερδνειστερία, μπας και πέσουμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των χειρότερων, τότε απλά θα χάσουμε το νόημα.

Για όλα τα παραπάνω, το παράδειγμα του ατυχήματος στην Ελλάδα γίνεται πιο εύκολα εικόνα στα μάτια του κόσμου, αν βάλεις την λέξη μοτοσυκλέτα.

Τα στοιχεία του IRTAD είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την Ελλάδα σε ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα ανά εκατομμύριο κατοίκους, σε περίπτωση που κάποιος έχει αμφιβολία για αυτό που όλοι μας βλέπουμε γύρω μας στους δρόμους. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος αμφισβητεί την κοινή αυτή παραδοχή. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περαιτέρω ανάλυση για το αυτονόητο. Είναι επικίνδυνο να οδηγείς μοτοσυκλέτα στην Ελλάδα, αλλά δεν φταίνε οι μοτοσυκλέτες για αυτό, και η λύση σίγουρα δεν είναι να μην καβαλάς. Τώρα που και ο Πρωθυπουργός της χώρας το βλέπει ως το καλύτερο παράδειγμα (από την ανάποδη) ευελπιστούμε πως όταν όλα όσα ζούμε αυτή την στιγμή περάσουν και ευχόμαστε σύντομα χωρίς πολλές ακόμη απώλειες, να αρχίσει κάτι να γίνεται από όλα τα παραπάνω. Προτείνουμε να ξεκινήσουμε από την παιδεία, γιατί οι βάσεις μπαίνουν αργά…

 

 

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.