MBE 2019: Yamaha XSR 700 Flat Track by C-Racer

Η μεταμόρφωση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/1/2019

Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει για την ελληνική παρουσία στα εκθέματα της Motor Bike Expo, η C-Racer, η εταιρεία του Χρήστου Ζαμπετάκη που κατασκευάζει after market εξαρτήματα για customizing, δίνει ένα δυναμικό παρών μέσω του Yamaha XSR 700 Flat Track που έχει φτιάξει και που κοσμεί το περίπτερο της Parts Europe. Η C-Racer έχει αποκλειστική συνεργασία με την Parts Europe, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αξεσουάρ και ανταλλακτικών της Ευρώπης, με την δυνατότητα όμως να πουλάει και η ίδια η εταιρεία τα προϊόντα της ανεξάρτητα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ο Χρήστος Ζαμπετάκης και η ομάδα του έφτιαξαν τρία διαφορετικά κιτ για το Yamaha XSR 700, τα οποία είναι bolt on (μπαίνουν δηλαδή χωρίς καμία μετατροπή και χωρίς την χρήση ειδικών εργαλείων στην μοτοσυκλέτα) και απολύτως νόμιμα και κατάλληλα για χρήση στο δρόμο. Είναι τρία κιτ που κυριολεκτικά μεταμορφώνουν το sport heritage μηχανάκι της Yamaha, σε flat track, σε scrambler και σε café racer.


Στο περίπτερο λοιπόν της Parts Europe, σε περίοπτη θέση, ποζάριζε η flat track έκδοση του XSR που για πρώτη φορά μπορέσαμε να δούμε κι εμείς από κοντά, έχοντας μάλιστα και την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την δημιουργία του κιτ από τον ίδιο τον δημιουργό του. Όλο το σετ αποτελείται από οκτώ bolt on εξαρτήματα που κατασκευάστηκαν σε εργαλειομηχανές CNC, εκτός από την σέλα που είναι χειροποίητη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους διήρκεσε τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας των καλουπιών, φτάνοντας σε ένα αποτέλεσμα που ποιοτικά είναι πολύ καλύτερο κι από το εργοστασιακό επίπεδο.


Ξεκινώντας από το μούτρο της μοτοσυκλέτας, η μάσκα από πλαστικό ABS της C-Racer διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους, με και χωρίς προβολέα LED, ανάλογα με την χρήση που θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης (δρόμος ή πίστα). Το κάλυμμα των καλαμιών του μπροστινού είναι κι αυτό από ABS και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι κατάλληλο και για αγωνιστική χρήση. Τα δύο πλαστικά καπάκια που διαθέτει από το εργοστάσιο το XSR, έχουν μετατραπεί σε αεραγωγούς, οι οποίοι εκτός του ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ο αριστερός αεραγωγός στέλνει τον αέρα στον ανορθωτή βοηθώντας έτσι την ψύξη του.
Τα πίσω πλαϊνά καπάκια έδωσαν την θέση τους σε μεγαλύτερα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η σέλα αντικαταστάθηκε πλήρως από ένα μεγάλο πλήθος συνδυασμών για το μονόσελο που σχεδίασε η C-Racer, χάρη και στην δυνατότητα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας να αφαιρείται εντελώς το υποπλαίσιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει η επιλογή για τοποθέτηση της νέας σέλας που διατίθεται σε δύο διαφορετικά πάχη (40mm ή 20mm) με κάλυμμα από συνθετικό δέρμα, με ή χωρίς τα ειδικά σχεδιασμένα number plates, αλλά και με ή χωρίς το υποπλαίσιο. Όλοι οι συνδυασμοί είναι δυνατοί και εξαρτώνται αποκλειστικά από τα γούστα του ιδιοκτήτη του. Στην περίπτωση πάντως που δεν τοποθετηθεί το υποπλαίσιο δεν θα υπάρχει, φυσικά, πίσω φτερό, αλλά σε αυτή την περίπτωση η C-Racer διαθέτει κάλυμμα για το κενό που δημιουργείται, διατηρώντας έτσι το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.


Τέλος, η βάση της πινακίδας είναι αναδιπλούμενη, κατασκευασμένη από λαμαρίνα 3mm και 2mm βαμμένη με ηλεκτροστατική βαφή και συνοδεύεται από under tray (το κάλυμμα κάτω από την ουρά) για να έχει ένα εργοστασιακό look, το οποίο αποτελεί και το πιο πολύπλοκο κομμάτι στην κατασκευή του. Όλα τα εξαρτήματα μπορούν να διατεθούν βαμμένα κατόπιν επιλογής, με το κόστος να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, κάτι που ισχύει και για τα άλλα δύο κιτ, σε ένα αποτέλεσμα που πραγματικά χαρακτηρίζεται από μια πολύ υψηλή σχέση value for money.

Στο πλούσιο gallery που συνοδεύει το άρθρο, μπορείτε να απολαύσετε την μοτοσυκλέτα με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Ετικέτες

Prima Pramac Racing - Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με τη... Yamaha!

Ιστορική αλλαγή, που αν έρθει αλλάζει τις ισορροπίες στο grid του 2025
motomagPrima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει μεταξύ της Prima Pramac Racing και της Yamaha, με τα πράγματα να δείχνουν ότι οι δυο τους πλησιάζουν σε μία ιστορική συμφωνία, η οποία θα φέρει την πολυπόθητη προσθήκη μίας δορυφορικής ομάδας για το ιαπωνικό εργοστάσιο.

Όλα δείχνουν ότι από το 2025 και έπειτα, η Yamaha που μετρά πάνω από 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους αγώνες GP, θα έχει ξανά τέσσερις μοτοσυκλέτες στο grid, με την ομάδα της Pramac να είναι ο πιο πιθανός συνεργάτης των Ιαπώνων. Μετά από δύο δεκαετίες με την Tech3, η δορυφορική ομάδα της εταιρείας των τριών διαπασών άλλαξε όνομα το 2019. Η συνεργασία με την ομάδα του Razlan Razali, η οποία εκείνη την εποχή χρηματοδοτούνταν από την Petronas, ήταν πολύ πιο σύντομη, με το τέλος της σεζόν του 2022 να βλέπει και τη λήξη στη σχέση των δύο εμπλεκόμενων.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Έκτοτε η Yamaha έχει μείνει χωρίς δορυφορική ομάδα, χάνοντας από το 2023 και μετά ένα σημαντικό σκαλί, όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Όπως καταλαβαίνετε δύο μοτοσυκλέτες στην σχάρα εκκίνησης δεν δίνουν την ίδια ποσότητα δεδομένων με τις τέσσερις, ή τις έξι -ή ακόμα και τις οχτώ που έχει αυτή την στιγμή η Ducati. Κομβικό ρόλο στην αποτυχία του ιαπωνικού εργοστασίου να συνάψει κάποια νέα συνεργασία με δορυφορική ομάδα, έπαιξαν αναμφίβολα τα κακά αποτελέσματα, με την M1 να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Τώρα, ο απερχόμενος αρχηγός του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, Lin Jarvis, φαίνεται ότι θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας στους κόλπους της Iwata, μία από τις καλύτερες δορυφορικές ομάδες αυτή την στιγμή στα MotoGP. Η Pramac έχει τη φετινή σεζόν την πιο πρόσφατη έκδοση της Desmosedici της Ducati, την GP24, με τον αναβάτη της Jorge Martin να ηγείται, μετά από τρεις γύρους, στη γενική βαθμολογία του πρωταθλήματος. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως έχει πει και το ίδιο το αφεντικό της ομάδας, Paolo Campinoti, οι προοπτικές για ακόμα πιο στενή συνεργασία είναι περιορισμένες, ενώ και ο Martin έχει ξεκαθαρίσει ότι του χρόνου θα αναζητήσει κάποια εργοστασιακή σέλα -κατά προτίμηση αυτή της Ducati.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Ήδη το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει ξεκαθαρίσει ότι βρίσκεται στο παραγωγικό του όριο, όσον αφορά τα πρωτότυπα των MotoGP. Ταυτόχρονα, οι άλλες δύο δορυφορικές ομάδες, VR46 και Gresini, πιέζουν για να πάρουν και αυτές την GP25 την επόμενη χρονιά, καθώς φέτος αγωνίζονται με τις Desmosedici της προηγούμενης. Οπότε αν η Pramac ενεργοποιήσει την ρήτρα της αυτόματης ανανέωσης με την Ducati, τότε οι Ιταλοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις άλλες δύο ομάδες στο grid, οι οποίες θα παραμείνουν στην σκιά της. Αν και η Ducati δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε μία δορυφορική ομάδα για τη συλλογή δεδομένων, η συνεργασία με την Pramac μετρά αισίως δύο δεκαετίες, ενώ είναι και η πιο επιτυχημένη μεταξύ των δορυφορικών ομάδων, όμως η βιωσιμότητα και το οικονομικό κομμάτι θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο.

Στην αντίπερα όχθη η Yamaha χρειάζεται επειγόντως βοήθεια στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να ρίξει και χρήμα. Όπως είπε και ο Paolo Campinoti, το εργοστάσιο των τριών διαπασών έχει κάνει μία αρκετά καλή πρόταση. Σε περίπτωση που η Pramac αποφασίσει μετά από 20 χρόνια να αφήσει την Ducati για τη Yamaha, έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα, αυτό της αποκλειστικότητας που τώρα της λείπει.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Μέχρι και τον γύρο του Mugello, στις αρχές Ιουλίου, δεν αναμένεται να γίνει καμία παραπάνω κίνηση, από κάποια από τις δύο πλευρές. Τότε υπολογίζεται ότι η Ducati θα ανακοινώσει ποιος θα βρεθεί στην δεύτερη θέση, δίπλα από τον Pecco Bagnaia. Αν όμως η Yamaha κατορθώσει να φέρει την Pramac στο δικό της στρατόπεδο μιλάμε για μία μεγάλη νίκη, η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην σχάρα εκκίνησης, ενώ θα βοηθήσει το ιαπωνικό εργοστάσιο με την ταχύτερη εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του.

Ετικέτες