MBE 2019: Yamaha XSR 700 Flat Track by C-Racer

Η μεταμόρφωση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/1/2019

Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει για την ελληνική παρουσία στα εκθέματα της Motor Bike Expo, η C-Racer, η εταιρεία του Χρήστου Ζαμπετάκη που κατασκευάζει after market εξαρτήματα για customizing, δίνει ένα δυναμικό παρών μέσω του Yamaha XSR 700 Flat Track που έχει φτιάξει και που κοσμεί το περίπτερο της Parts Europe. Η C-Racer έχει αποκλειστική συνεργασία με την Parts Europe, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αξεσουάρ και ανταλλακτικών της Ευρώπης, με την δυνατότητα όμως να πουλάει και η ίδια η εταιρεία τα προϊόντα της ανεξάρτητα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ο Χρήστος Ζαμπετάκης και η ομάδα του έφτιαξαν τρία διαφορετικά κιτ για το Yamaha XSR 700, τα οποία είναι bolt on (μπαίνουν δηλαδή χωρίς καμία μετατροπή και χωρίς την χρήση ειδικών εργαλείων στην μοτοσυκλέτα) και απολύτως νόμιμα και κατάλληλα για χρήση στο δρόμο. Είναι τρία κιτ που κυριολεκτικά μεταμορφώνουν το sport heritage μηχανάκι της Yamaha, σε flat track, σε scrambler και σε café racer.


Στο περίπτερο λοιπόν της Parts Europe, σε περίοπτη θέση, ποζάριζε η flat track έκδοση του XSR που για πρώτη φορά μπορέσαμε να δούμε κι εμείς από κοντά, έχοντας μάλιστα και την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την δημιουργία του κιτ από τον ίδιο τον δημιουργό του. Όλο το σετ αποτελείται από οκτώ bolt on εξαρτήματα που κατασκευάστηκαν σε εργαλειομηχανές CNC, εκτός από την σέλα που είναι χειροποίητη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους διήρκεσε τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας των καλουπιών, φτάνοντας σε ένα αποτέλεσμα που ποιοτικά είναι πολύ καλύτερο κι από το εργοστασιακό επίπεδο.


Ξεκινώντας από το μούτρο της μοτοσυκλέτας, η μάσκα από πλαστικό ABS της C-Racer διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους, με και χωρίς προβολέα LED, ανάλογα με την χρήση που θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης (δρόμος ή πίστα). Το κάλυμμα των καλαμιών του μπροστινού είναι κι αυτό από ABS και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι κατάλληλο και για αγωνιστική χρήση. Τα δύο πλαστικά καπάκια που διαθέτει από το εργοστάσιο το XSR, έχουν μετατραπεί σε αεραγωγούς, οι οποίοι εκτός του ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ο αριστερός αεραγωγός στέλνει τον αέρα στον ανορθωτή βοηθώντας έτσι την ψύξη του.
Τα πίσω πλαϊνά καπάκια έδωσαν την θέση τους σε μεγαλύτερα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η σέλα αντικαταστάθηκε πλήρως από ένα μεγάλο πλήθος συνδυασμών για το μονόσελο που σχεδίασε η C-Racer, χάρη και στην δυνατότητα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας να αφαιρείται εντελώς το υποπλαίσιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει η επιλογή για τοποθέτηση της νέας σέλας που διατίθεται σε δύο διαφορετικά πάχη (40mm ή 20mm) με κάλυμμα από συνθετικό δέρμα, με ή χωρίς τα ειδικά σχεδιασμένα number plates, αλλά και με ή χωρίς το υποπλαίσιο. Όλοι οι συνδυασμοί είναι δυνατοί και εξαρτώνται αποκλειστικά από τα γούστα του ιδιοκτήτη του. Στην περίπτωση πάντως που δεν τοποθετηθεί το υποπλαίσιο δεν θα υπάρχει, φυσικά, πίσω φτερό, αλλά σε αυτή την περίπτωση η C-Racer διαθέτει κάλυμμα για το κενό που δημιουργείται, διατηρώντας έτσι το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.


Τέλος, η βάση της πινακίδας είναι αναδιπλούμενη, κατασκευασμένη από λαμαρίνα 3mm και 2mm βαμμένη με ηλεκτροστατική βαφή και συνοδεύεται από under tray (το κάλυμμα κάτω από την ουρά) για να έχει ένα εργοστασιακό look, το οποίο αποτελεί και το πιο πολύπλοκο κομμάτι στην κατασκευή του. Όλα τα εξαρτήματα μπορούν να διατεθούν βαμμένα κατόπιν επιλογής, με το κόστος να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, κάτι που ισχύει και για τα άλλα δύο κιτ, σε ένα αποτέλεσμα που πραγματικά χαρακτηρίζεται από μια πολύ υψηλή σχέση value for money.

Στο πλούσιο gallery που συνοδεύει το άρθρο, μπορείτε να απολαύσετε την μοτοσυκλέτα με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Ετικέτες

Νέος νόμος για Ε.Π.Η.Ο. προ των πυλών: Ηλικιακά όρια, ασφάλιση, αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και εμφανή κενά

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια
patinia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα με θύματα ανηλίκους που οδηγούσαν ηλεκτρικά πατίνια τους περασμένους μήνες ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Αυτές ακόμη αναμένονται, ωστόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασε τα βασικά μέτρα που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.

Ως αναμενόταν, το πρώτο μέτρο αφορά στην πρόσβαση στα λεγόμενα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) σε ανηλίκους, καθώς ο νέος νόμος θα απαγορεύει τη χρήση τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο. Της διάταξης αυτής θα εξαιρούνται μόνο τα οχήματα για άτομα με αναπηρία, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός.

Η κίνηση των Ε.Π.Η.Ο. περιορίζεται σε δρόμους με όρια ταχύτητας που δεν ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 350 ευρώ αντί 30 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Μια πολύ σημαντική αλλαγή αφορά στην ασφάλιση των οχημάτων αυτών, η οποία καθίσταται υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ασφάλιση γενικής αστικής ευθύνης του οχήματος έναντι τρίτων, με απειλή προστίμου 250 ευρώ για τους παραβάτες.

Οι αναβάτες των Ε.Π.Η.Ο. θα πρέπει να έχουν πάντα πάνω τους έγγραφο ταυτοποίησης και αποδεικτικό ασφάλισης οχήματος.

Ένα ακόμη μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις ενοικίασης Ε.Π.Η.Ο., οι οποίες δεν θα επιτρέπεται να τα νοικιάζουν ή να τα διαθέτουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε άτομα κάτω των 17 ετών. Ο έλεγχος της ηλικίας του χρήστη είναι πλέον ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης, υπό την απειλή προστίμου 1.000 ευρώ.

Τέλος, ο υφυπουργός αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό Μητρώο Ε.Π.Η.Ο. με όλα τα οχήματα, τους ιδιοκτήτες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, προς διευκόλυνση των αρχών κατά τους ελέγχους.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως προκύπτουν αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που είχε ανανεωθεί πέρυσι (Ιούνιος 2025), επί της ουσίας διαχωρίζοντας τα Ε.Π.Η.Ο. από τα ποδήλατα, με τα οποία τα εξομοίωνε στις περισσότερες διατάξεις που τα αφορούν.

Είναι μια διόρθωση ενός καταφανέστατου λάθους, καθώς φαντάζει αδιανόητο να μπορεί νόμιμα ένα παιδί, που δεν έχει ιδέα για τις διατάξεις του ΚΟΚ, να βγαίνει στους δρόμους με μηχανοκίνητο όχημα, ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά.

Το πραγματικό ερώτημα παραμένει άλλο: κανείς στα αρμόδια υπουργεία δεν είχε φανταστεί το πρόβλημα όταν σχεδίαζαν τον περίφημο νέο ΚΟΚ;

Και τώρα που φαινομενικά σπεύδουν να διορθώσουν το λάθος, το να θέτεις μόνο ηλικιακά όρια χωρίς την απαίτηση ο χειριστής να γνωρίζει τα απαραίτητα της κυκλοφορίας στους δρόμους μοιάζει με μισή δουλειά. Ο 17χρονος που δεν ξέρει να αναγνωρίσει τα σήματα στους δρόμους και δεν έχει ιδέα από προτεραιότητες γιατί θεωρούμε πως είναι ασφαλέστερος από έναν 16χρονο με την ίδια ανύπαρκτη οδηγική παιδεία; Προφανώς δεν είναι.

Η δε υποχρεωτική ασφάλιση απειλεί ν' ανοίξει νέα ζητήματα. Τι γίνεται με τα ηλεκτρικώς υποβοηθούμενα ποδήλατα; Ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση (χωρίς γκάζι) δεν θεωρείται ως μηχανοκίνητο όχημα αφού δεν μπορεί να κινηθεί με τη δική του ισχύ, όπως θα γινόταν με αποκλειστική χρήση του γκαζιού, χωρίς τη συνδρομή πεταλιών. Για το θέμα μάλιστα έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα στο Βέλγιο το 2023, κρίνοντας πως ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση δεν θεωρείται ως μηχανοκίνητο όχημα και ωσαύτως δεν μπορεί να υποχρεούται σε ασφάλιση.

Αναμένουμε το πλήρες κείμενο του νέου νόμου, για να δούμε τί ακριβώς θα αλλάξει με όλα αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει στο αστικό τοπίο, εικάζοντας πως στα Ε.Π.Η.Ο. δεν περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση, ως είναι το λογικό.

Ετικέτες