ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - Τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity Greece

Η συνεργασία μεταξύ ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ και Humanity Greece θα ενισχυθεί το επόμενο έτος
motomag Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity Greece
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

11/12/2023

Την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, γιορτάστηκαν τα δύο χρόνια λειτουργίας του Humanity Greece, με τον όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, να τιμάται ως μεγάλος αρωγός του ανθρωπιστικού αυτού οργανισμού.

Τιμώντας την Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, 5 Δεκεμβρίου και θέλοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα να αναδείξει την πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων που βρέθηκαν για ακόμα μια χρονιά στην πρώτη γραμμή προσφέροντας σημαντικό ανθρωπιστικό έργο, το Humanity Greece φωταγώγησε συμβολικά, σπουδαία μνημεία της χώρας. Στα χρώματα του Μωβ φωτίστηκαν εμβληματικά μνημεία και γλυπτά της χώρας από τον Δήμο Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, την Β. Εύβοια μέχρι τη Ζάκυνθο και τα ακριτικά νησιά, υπενθυμίζοντας πως όταν ο Άνθρωπος στέκεται δίπλα στον Άνθρωπο, υπάρχει ελπίδα. Δύο χρόνια τώρα, το Humanity Greece συνεχίζει να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε από το ξεκίνημά του, να δίνει φωνή σε όσους δεν μπορούν να ακουστούν και να υποστηρίζει μέσω μιας τεράστιας αλυσίδας εθελοντών, οποιαδήποτε ευάλωτη ή υψηλού κινδύνου κοινωνική ομάδα, που βρίσκεται σε άμεση ανάγκη, με στόχο τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μάλιστα, η οργάνωση επιχείρησε να φέρει ξανά στο προσκήνιο όλες τις σοβαρές καταστροφές που έχουν υποστεί και υφίστανται μέχρι και σήμερα οι συνάνθρωποί μας από τις επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολύπλευρη και συγκινητική προσφορά του κόσμου, που με περίσσεια αγάπη στήριξε τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν. Τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, το Humanity Greece απέτισε φόρο τιμής στους εθελοντές, με την πιο τρανή απόδειξη πως μαζί, μπορούμε να γίνουμε ο κόσμος που αλλάζει.

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity Greece

Ανάμεσα σε όσους προσφέρουν αδιάκοπα στο δύσκολο και απρόβλεπτο έργο του Humanity Greece, είναι και ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Έτσι, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού, τιμήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης εορτής του Εθελοντισμού, συμβολίζοντας τη σπουδαιότητα της ανεκτίμητης προσφοράς στην απρόσκοπτη ευρυθμία της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει το Humanity Greece στην ΚτΠ. H κυρία Μάιρα Πασσιά, Corporate Affairs Manager της εταιρείας, ανέλυσε τη φιλοσοφία αυτής της σύμπραξης και τους μελλοντικούς της στόχους. “Βρεθήκαμε δίπλα στο Humanity Greece στις σοβαρές οικολογικές καταστροφές που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας με τις φωτιές και τις πλημμύρες. Συγκεκριμένα, παρείχαμε οχήματα για την καθημερινή μεταφορά προϊόντων στους πληγέντες από το Συντονιστικό Κέντρο, καθώς και επιπλέον οχήματα για να διευκολύνουμε τη δράση του σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θράκη. Παράλληλα, φροντίζουμε και αναδεικνύουμε το έργο του μέσα από συνεργασίες μας με άλλους Οργανισμούς, Φορείς, Χορηγίες, όπως πχ. και μέσω της συνεργασίας μας με το Navarino Challenge, αλλά και του προγράμματος Sharing is Caring”.

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity Greece

Η κα. Πασσιά συμπλήρωσε: “Το Humanity Greece στηρίζεται στο κοινό όραμα μίας νέας, δυναμικής και δραστήριας γυναίκας της Γεωργίας Παράσχου και μίας ομάδας νεαρών εθελοντών. Νέοι άνθρωποι με πίστη στο όραμα “Κανείς Μόνος του”. Νέοι άνθρωποι που συνειδητά επιλέγουν να προσφέρουν. Αυτό ήταν που μας παρακίνησε να προσφέρουμε κι εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε. Στο DNA του Humanity Greece, άλλωστε, υπάρχει η ανάγκη για συνεχή εξέλιξη το οποίο διέπει και τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. O χώρος του στην οδό Μυλλέρου, είναι ένα φιλόξενο “μελίσσι”, καθώς ο καθένας από τους μόνιμους εθελοντές ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και κάθε συμπολίτης μας που θέλει να προσφέρει εργασία ή αγαθά νιώθει αμέσως μέλος της ομάδας. Μέσα στο επόμενο έτος, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, βοηθώντας στην υλοποίηση του νέου προγράμματος Κινητή Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης αλλά και στην αποκατάσταση ζημιών ενός δημοτικού σχολείου στην Θεσσαλία.”

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity GreeceΗ ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τιμήθηκε ως μεγάλος αρωγός του Humanity Greece
Ετικέτες

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.