Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Μοτοσυκλέτες Yamaha από χαρτί!

Νέα προσθήκη το ΥΑ-1

Το 1997, η Yamaha εγκαινίασε μια νέα δραστηριότητα στο site της, τα μοντέλα μοτοσυκλετών από χαρτί, με πρώτο μοντέλο ένα VMAX με εντυπωσιακή λεπτομέρεια για την εποχή του. Από τότε, ο συγκεκριμένος τομέας στην εταιρική ιστοσελίδα του εργοστασίου έχει εμπλουτιστεί με πολλά μοντέλα υπό κλίμακα της Yamaha (όπως για παράδειγμα το ΜΤ-10), μαζί με κάποια αντίστοιχα κιτ ζώων και διαφόρων άλλων πραγμάτων, τα οποία μπορεί ο καθένας να "κατεβάσει" δωρεάν και να τα φτιάξει μόνος του.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ένα μοντέλο με κλίμακα ¼ της πρώτης μοτοσυκλέτας που κατασκεύασε η Yamaha, του ΥΑ-1. Αυτό το κιτ είναι το πέμπτο κατά σειρά της σειράς που η εταιρεία ονομάζει "Ultra Realistic", η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω του ότι απαιτείται εκτύπωση, κόψιμο και κόλλημα 36 σελίδων από μικρά εξαρτήματα, συν άλλες 50 σελίδες με λεπτομερείς οδηγίες! Όπως και τα υπόλοιπα χάρτινα μοντέλα της Yamaha, το ΥΑ-1 μπορεί να κατεβεί σε πλήρη χρωματική έκδοση ή εντελώς λευκό, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη εναλλακτικές: Η πρώτη είναι η νορμάλ έκδοση που χρησιμοποιεί χαρτί και κόλλα για όλα τα εξαρτήματα, ενώ η δεύτερη είναι η "Special Edition" που απαιτεί νήμα ή σύρμα ώστε να δημιουργηθούν πιο αληθοφανείς ακτινωτοί τροχοί.


Για όσους δεν γνωρίζουν, να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΑ-1 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα της Yamaha που μπήκε στην παραγωγή το 1955 και διέθετε ρυθμιζόμενο πιρούνι! Η μοτοσυκλέτα κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των "240 Τεχνολογικών Ορόσημων της Ιαπωνικής Αυτοκινητοβιομηχανίας" της "Ιαπωνικής Εταιρείας Μηχανολόγων Αυτοκίνησης", ενώ σηματοδότησε και την αρχή μια επιτυχημένης πορείας παραγωγής μοτοσυκλετών που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.


Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ΥΑ-1, ή κάποιο άλλο από τα μοντέλα που έχει διαθέσιμα η Yamaha στο site της, μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε (εκτός των ψαλιδιών της κόλλας και… της υπομονής) εδώ.

Tags: