Νέο BMW R18 custom "Spirit of Passion"

Από την Kingston Custom
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/1/2021

Σχεδιασμός που ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί έξω στο δρόμο. Αυτό είναι ο ορισμός του νέου R18 "Spirit of Passion" από την Kingston Custom για λογαριασμό της BMW Motorrad. Μετά τον Roland Sands, είναι η  σειρά του Dirk Oehlerking να βάλει την προσωπική του πινελιά με το δεύτερο custom R18 της σειράς "SoulFuel", η οποία αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της BMW Motorrad και επιλεγμένους custom builders.

Η Kingston Custom του Oehlerking είναι γνωστή για τους ακραίους σχεδιασμούς που δημιουργεί. Κι όμως, όποιος ήταν προετοιμασμένος για μια ολική επανασχεδίαση του R18, έπεσε πολύ έξω. "Το BMW R18 είναι τόσο άψογο, που διατήρησα μεγάλο μέρος του ως είχε. Το πλαίσιό του είναι τόσο αυθεντικό και τεχνολογικά προηγμένο, που τίποτε δεν έπρεπε να αλλαχθεί", δηλώνει ο Oehlerking. Παρόλα αυτά, η μοτοσυκλέτα έχει πραγματικά μεταμορφωθεί, σε κάτι που δεν αφήνει αμφιβολία ότι έχει σχεδιαστεί από τη Kingston Custom.

Το πιο εντυπωσιακό του "Spirit of Passion" (σ.σ. "Το πνεύμα του πάθους" όπως το ονόμασαν οι δημιουργοί του), αλλά και η μεγαλύτερη σχεδιαστική πρόκληση ταυτόχρονα, είναι το τιμόνι και το φτερό. Η εξάτμιση έχει αντικατασταθεί με μία Kingston Roadster style από τον Oehlerking, ενώ η σέλα προέρχεται από την λίστα των universal αξεσουάρ. Τα φλας αντικαταστάθηκαν κι αυτά από τα φλας της Kellerman, ενώ ο LED μπροστινός προβολέας είναι πλέον ενσωματωμένος στο φαίρινγκ. Η αρχική βαφή και οι γραμμές υιοθετήθηκαν για το φαίρινγκ και το φτερό, με την προσθήκη κάποιων λεπτομερειών στο στιλ της Kingston. Η ανάρτηση και το ρεζερβουάρ είναι τα στάνταρ της μοτοσυκλέτας. Ο συνολικός σχεδιασμός είναι βασισμένος στην φιλοσοφία του art deco.

Ο… "μαέστρος" της μεταμόρφωσης, o Dirk Oehlerking, είναι πρώην αγωνιζόμενος, σχεδιαστής και κατασκευαστής, ο οποίος με το Spirit of Passio επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, σύμφωνα με την BMW, πως όχι μόνο έχει κατακτήσει την απόλυτη γνώση της τέχνης του, αλλά την ενσωματωμένη στην δουλειά του για πάνω από 35 χρόνια. Για τον ίδιο, η διαδικασία του σχεδιασμού ξεκινά πριν καν τραβηχτούν οι πρώτες γραμμές στο χαρτί και πριν καν βιδωθούν οι πρώτες βίδες. Όπως λέει ο Oehlerking "το επεξεργάζομαι πάρα πολύ εκ των προτέρων. Οι μοτοσυκλέτες μου πάντα διαθέτουν ψυχή, γοητεία και χαρακτήρα. Είναι εκπληκτικά δείγματα, γι' αυτό και απαιτούν πολύ προσοχή και φροντίδα. Μου έρχονται διαρκώς στο μυαλό αμέτρητα σχέδια όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσω σε τι στιλ θέλω να επικεντρωθώ. Μόλις επιλέξω, ξεκινάω με ένα σχέδιο με μολύβι και γόμα. Μετά συνεχίζω μέχρι να καταλήξω μέσα μου βαθιά ότι αυτό είναι!"

Γεννημένος στο Ανόβερο, ο Oehlerking έχει δημιουργήσει ήδη μια μεγάλη παράδοση στο customizing των μοτοσυκλετών της BMW. Από τα custom της BMW Motorrad, 17 είναι δικές του δημιουργίες, με πιο ξεχωριστές τα "Black Phantom" και "White Phantom", δύο μοντέλα που έθεσαν νέα στάνταρ στην κατηγορία των custom της εποχής τους. Παρόλα αυτά, η μεταμόρφωση του R18 ήταν κάτι καινούργιο για τον Oehlerking, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν το πιο εντυπωσιακό project της καριέρας του, ενώ νιώθει ευγνώμον για την εμπιστοσύνη που έδειξε για μια ακόμη φορά στο πρόσωπό του η BMW Motorrad.

Ετικέτες

Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!

Η εξερεύνηση της Μογγολίας με Yamaha Tenere World Raid 2026!
Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2026

Ο Νίκος Κούρτης ολοκλήρωσε την εξερεύνηση της Μογγολίας και μπήκε ξανά στην Ρωσία και την αβεβαιότητα της εύρεσης καυσίμων και επικοινωνίας που αντιμετωπίζει εκείνο το κομμάτι του χάρτη.

Έχοντας πετύχει κατά την εκκίνηση, εκείνη ακριβώς την χρονική συγκυρία όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα ανεφοδιασμού στην περιοχή, το μοναχικό ταξίδι του Yamaha Tenere World Raid παραλίγο να φτάσει στο τέλος σχετικά πρόωρα, μένοντας στο Καζακστάν και τα τριγύρω «Σταν», όπου υπήρχε επάρκεια βενζίνης.

Τελικά ο Νίκος Κούρτης πήρε την απόφαση να συνεχίσει, με τον κίνδυνο να ξεμείνει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέχρι να βρεθεί βενζίνη και μόνο σύμμαχο την τεράστια αυτονομία του νέου Tenere World Raid μαζί με ένα πρόσθετο σάκοι καυσίμου 11 λίτρων που με προσεκτική οδήγηση μπορούσε σχεδόν να του δώσει από μόνο του, την αυτονομία της βασικής έκδοσης του Tenere, όταν αυτό κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αυτό ήταν το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι αυτή την στιγμή, ο έμπειρος ταξιδευτής. Η μοτοσυκλέτα που ήρθε στο φετινό MEGA TEST ON-OFF 2026 στο Κόσοβο, άλλαξε απλώς λάδια και συνέχισε να γράφει χιλιόμετρα, φτάνοντας απροβλημάτιστα μέχρι την Μογγολία. Για τους αναγνώστες του MOTO, αυτό σημαίνει πως όσα χρειάστηκαν να γίνουν ένα πρωί στο φετινό MEGA TEST, άντεξαν την δοκιμασία του μεγάλου αυτού ταξιδιού χωρίς πρόβλημα!

Για τον Νίκο ο προορισμός αυτός βρισκόταν σε στάδιο αναμονής εδώ και πολλά χρόνια, ένα ταξίδι που έχει πολλές φορές ονειρευτεί, μία διαδρομή που την έχει φτιάξει με κάθε πιθανό συνδυασμό μέχρι να αποφασίσει στην προτιμότερη για εκείνον.

Η Μογγολία, η πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, έχει ορισμένες δυσκολίες που πρέπει κανείς να καταφέρει να προσπεράσει για να την εξερευνήσει με επιτυχία. Η βασικότερη από αυτές είναι πως πρέπει να μπορείς να στηριχθείς πλήρως στις δικές σου δυνάμεις, να μπορείς να επισκευάσεις τα βασικότερα θέματα που μπορούν να προκύψουν στην μέση του πουθενά, όπως ένα κλαταρισμένο ελαστικό ή τις απαραίτητες μικρο-επισκευές μετά από μία πτώση. Ευτυχώς ο Νίκος δεν είχε κάποιο τέτοιο ζήτημα να αντιμετωπίσει, ωστόσο κομμάτι της προετοιμασίας αλλά και του εξοπλισμού που μεταφέρει μαζί του, ήταν η κάλυψη αυτών των περιπτώσεων.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Νίκος, είχε στόχο να δει την πατρίδα και από που ξεκίνησε ένας από τους πιο αιμοβόρους πολέμαρχους της ανθρώπινης ιστορίας και να επισκεφτεί το άγαλμα που του έχουν αφιερώσει οι Μογγόλοι.

Φτάνοντας στην Ουλάν Μπατόρ το Yamaha Tenere World Raid είχε συμπληρώσει 14.500 χιλιόμετρα συνεχόμενης, καθημερινής λειτουργίας! Ένα μικρό διάλειμμα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας και την εύρεση συνεργείου όπου ο Νίκος, παρέα με τον ντόπιο μηχανικό, άλλαξε λάδια και ολοκλήρωσε μία τυπική επιθεώρηση της μοτοσυκλέτας και αμέσως εκκίνηση για την συνέχεια.

Σε ταξίδια όπως το συγκεκριμένο, ο προορισμός μπορεί να μοιάζει με τον μεγάλο στόχο, όμως στην πράξη δεν είσαι παρά στην μέση -τις περισσότερες φορές- της συνολικής απόστασης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν λίγο πριν την μέση από πλευράς περιπέτειας, καθώς η επιστροφή είχε οριστεί βαθύτερα στην Ρωσία και την λίμνη Βαϊκάλη.

Ήδη ο Νίκος έχει περάσει μεγάλο κομμάτι και αυτής της απόστασης με το Yamaha Tenere World Raid να συνεχίζει ακάθεκτο.

Θυμίζουμε πως έχει αφήσει έναν δευτερεύον στόχο για την επιστροφή, την πλήρη εξερεύνηση της Γεωργίας καθώς έκοψε απόσταση κατά την αναχώρηση. Ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να προλάβει το χρονικό παράθυρο της πλήρους εξάντλησης καυσίμων, συγκεκριμένα για την αυτόνομη περιοχή της Ρωσίας που βρέχεται από την Κασπία.

Βέβαια το ταξίδι έχει διαρκέσει λίγο περισσότερο από όσο είχε υπολογίσει, όμως ευελπιστεί πως θα αναπληρώσει τον χρόνο όπου υπάρχει επάρκεια καυσίμων, με κάτι που ξέρει καλά να κάνει, την ασταμάτητη οδήγηση!

Απαλλαγμένος -τουλάχιστον- από τον καύσωνα που ταλανίζει την Μεσόγειο, ο Νίκος επιστρέφει πλέον από την Μογγολία διασχίζοντας την Ρωσία, οπλισμένος με το βασικό εφόδιο που χρειάζεται η περιοχή, την πλοήγηση δίχως χάρτες και GPS καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες κόβεται πλήρως πριν και μετά από κάθε πόλη για λόγους ασφαλείας.

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για νέους ταξιδευτές που όχι μόνο χρειάζονται τον ψηφιακό χάρτη, αλλά μαζί και σύνδεση με το ίντερνετ, ακολουθώντας κατά γράμμα οδηγίες από το κινητό τηλέφωνο.

Ο Νίκος όμως μπορεί να βασιστεί στα παραδοσιακά μέσα και τις δικές του δυνάμεις, κάτι που χρειάστηκε κατά την πρώτη διέλευση, πηγαίνοντας.

Ελπίζουμε να συνεχίσει απροβλημάτιστα, όπως ακριβώς έφτασε και στον προορισμό του και αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις ιστορίες που έχει να διηγηθεί από ένα τέτοιο ταξίδι!