Πρόταση στην Βρετανία για καταγραφή της κίνησης όλων των μοτοσυκλετών

Για παρακολούθηση της συμπεριφοράς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/4/2021

Θα περίμενε κανείς πως σε μία χώρα με πολύ υψηλά επίπεδα κλοπών στα δίκυκλα, πως μία πρόταση για παρακολούθηση των μοτοσυκλετών θα ερχόταν με γνώμονα την μείωση ακριβώς αυτού του προβλήματος. Κι όμως, η νεότερη πολιτικός της Βρετανίας στην θέση του Αστυνομικού Επίτροπου της Northumbria, της ένατης μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης στην Βρετανία έστρεψε τα βέλη της και στην παραβατική συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για συσκευές παρακολουθήσης -trackers- που θα μπορούσαν να δείχνουν και την παραβίαση του ορίου ταχύτητας την στιγμή ακριβώς που συμβαίνει.

Παρότι η τήρηση του ΚΟΚ κάθε χώρας είναι το πρώτο που όλοι μας πρέπει να έχουμε ως στόχο, η επιβολή του με ηλεκτρονικά μέσα παντού και πάντα, είναι ένα βάρος που κανείς δεν θέλει να σηκώσει.

Η «Οργουελική» αυτή πρόταση είναι από μόνη της είδηση πως κατατέθηκε επίσημα σε Υπουργό. Το γεγονός δηλαδή πως σε μία Ευρωπαϊκή χώρα κάποιος πρότεινε την παρακολούθηση όλων των μοτοσυκλετών, δημιουργεί ερωτηματικά και αναπόφευκτα έχει εξοργίσει την Βρετανική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών. Η 34χρονη McGuinness προφανώς και δεν ήθελε να βάλει στο στόχαστρο όλους τους αναβάτες, παρά μόνο τους παραβάτες και συγκεκριμένα τους νεαρούς που συστηματικά παραβιάζουν τον ΚΟΚ ωστόσο αναγκαστικά θα πρέπει να παρακολουθεί τους πάντες, σύμφωνα με την πρότασή της.

Όπως τόνισε και ο Craig Carey-Clinch από την μεριά της Ομοσπονδίας μοτοσυκλετιστών αυτό εκτός από ανήθικο προς την πλειοψηφία που δεν κάνει παραβάσεις, είναι και μία πρόταση μη ολοκληρωμένη με τεράστια κενά, ξεκινώντας από το γεγονός πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να παρακολουθεί κανείς τόσα πολλά οχήματα!

Έρχεται να προστεθεί αυτή η πρόταση σε αντίστοιχη ενός δημάρχου στην Βρετανία για αδειοδότηση των μοτοσυκλετών που κινούνται εκτός δρόμου και συνολικά δείχνουν πως πολλές φορές και ιδιαίτερα για την μοτοσυκλέτα, οι άνθρωποι στην εξουσία δεν έχουν καμία απολύτως σύνδεση με το τι συμβαίνει πρακτικά και που εντοπίζεται το αληθινό πρόβλημα…

Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες ασφαλείας για τα ηλεκτρικά οχήματα στα πλοία

Επίπεδο φόρτισης έως 40% της συνολικής χωρητικότητας των μπαταριών ενώ οι δεξαμενές στα εναλλακτικά καύσιμα δεν δύναται να είναι άνω του 50%
motomag Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες για την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/5/2024

Kατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (14/11/2023 & 16/4/2024) προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τη μεταφορά οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με τα πλοία της ακτοπλοΐας, με σκοπό την ενημέρωση, πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών κινδύνων.

Σημειώνεται ότι στα AFVs (εναλλακτικά καύσιμα) περιλαμβάνονται: α) τα αμιγώς ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα που φέρουν συσσωρευτές (μπαταρίες) και β) τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγροποιημένα και συμπιεσμένα αέρια καύσιμα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίστηκαν σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και τη μέχρι τώρα διεθνή εμπειρία καθώς το ζήτημα μεταφοράς AFVs (εναλλακτικών καυσίμων) με πλοία έχει απασχολήσει σχετικά πρόσφατα τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Ως εκ τούτου για λόγους πρόληψης, οι προαναφερόμενες οδηγίες προς τους οδηγούς των AFVs που θέλουν να επιβιβαστούν σε ακτοπλοϊκό πλοίο, αναφέρουν ότι:

α) στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα πρέπει να γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των συσσωρευτών ενώ το επίπεδο φόρτισης θα πρέπει να είναι έως 40% της συνολικής χωρητικότητάς αυτών

β) στα οχήματα λοιπών εναλλακτικών καυσίμων, όπως υγραερίου ή φυσικού αερίου, οι δεξαμενές τους να μην περιέχουν καύσιμο άνω του 50% της συνολικής τους χωρητικότητας

Επισημαίνεται ότι υπάρχει υποχρέωση από τους επιβάτες – οδηγούς να ενημερώνουν άμεσα το πλήρωμα του πλοίου σε περίπτωση λήψης οποιασδήποτε ένδειξης συναγερμού από το όχημά τους. Δεν επιτρέπεται να γίνεται φόρτωση των οχημάτων AFVs που έχουν βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας τους και στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτές τους (στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν αφαιρεθεί). Η ευθύνη για την διασφάλιση ότι στο όχημα δεν υφίσταται βλάβη ή ζημιά στο σύστημα τροφοδοσίας, στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτές του, βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους των οχημάτων αυτών και η ακτοπλοϊκή εταιρία δύναται να το εξασφαλίσει με όποιο τρόπο αυτή ορίσει.

Τέλος, δεν θα επιτρέπεται η φόρτιση ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων επί του πλοίου ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα δεν θα είναι συνδεδεμένα με κάποια πηγή ηλεκτρικού ρεύματος επί του πλοίου. Πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την ασφαλή μεταφορά των AFVs στα ακτοπλοϊκά πλοία υπηρετούν αυτό τον σκοπό, χωρίς όμως να εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των «πράσινων Ι.Χ.».

Αν πιστεύατε πως ένα ταξίδι με ηλεκτρικό όχημα μέσω πλοίου είναι εύκολο μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήστε και ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι…

Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες για την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων