Sito Pons - Ρίχνει φως στην ασκητική ζωή του γιου του Axel που έγινε viral

Από αγωνιζόμενος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα... περιπατητής του κόσμου
Sito Pins και Axel Pons
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/12/2024

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασκητικό τρόπο ζωής του γιου του Axel Pons αποκάλυψε ο πατέρας τού Sito έπειτα και από σχετικό video που έγινε viral και αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο 33χρονος Axel Pons, γιος του δυο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα 250 Sito, έγινε γνωστός ως αγωνιζόμενος στα 125, τα 250 και στη Moto2, αλλά και ως επαγγελματίας μοντέλο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, αποκηρύσσοντας την ταχύτητα και τον δυτικό τρόπο ζωής. Aναζητά τον Θεό, περπατώντας ξυπόλητος από την Ισπανία στην Ασία εδώ και 20 μήνες.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Το εν λόγω video, που δείχνει τον Axel Pons να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στον τρόπο ζωής του και από αναβάτης και μοντέλο να έχει γίνει περιπλανώμενος ασκητής, σας το δείξαμε πριν από λίγες ημέρες. Αν και δεν είναι νέο video, έγινε viral τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια αλλά και συκοφαντίες που θέλουν τον Ισπανό ακόμη και να έχει συλληφθεί.

Το motosport.com επικοινώνησε με τον Sito Pons για να μάθει περισσότερα για τον Axel αλλά και για να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα που ακούγονται για αυτόν και τον τρόπο ζωής του.

"Αυτόπου κάνει ο Axel. Νομίζω ότι είναι κάτι εξωπραγματικό και γενναίο...Θα έχουν περάσει δύο χρόνια τον ερχόμενο Μάρτιο από τότε που έφυγε από τη Βαρκελώνη περπατώντας.", δήλωσε ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο motosport.com.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Ο 65χρονος Ισπανός, που κέρδισε δύο σερί πρωταθλήματα στην κλάση των 250 κ.εκ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα τέλη της 10ετίας του '80, πρόσθεσε ότι ο Axel προσπάθησε να εξηγήσει στους γονείς του ότι έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι περπατώντας, να δει τον κόσμο και να καταλάβει τη φιλοσοφία της ζωής και των θρησκειών.

"Κάθε μέρα σηκώνεται στις πέντε το πρωί, κάνει διαλογισμό και yoga και ξεκινάει το περπάτημα. Χρειάζεσαι πολλή πειθαρχία για να το κάνεις αυτό συν το ότι δεν διαμένει σε ξενοδοχεία και ταξιδεύει μόνο με τα ελάχιστα πράγματα που έχει στην τσάντα του."

Ο πατέρας Pons, έδωσε και την εξήγησή του γιατί άρχισαν τώρα όλοι να ασχολούνται με τον γιο του έπειτα από τόσους μήνες. Είπε ότι όταν ο Axel πέρασε πέντε μήνες στα Ιμαλάια, στα βόρεια του Πακιστάν, κάποιοι τον αναζήτησαν, τον φωτογράφισαν και του μίλησαν, σε αντίθεση με αυτό που ήθελε ο ίδιος. Έτσι έγινε εκεί γνωστός και σιγά-σιγά αυτά που έκανε έγιναν γνωστά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τη στιγμή που ο ίδιος ο Axel αγνοεί πλήρως τι συμβαίνει αλλά και τι λέγεται για αυτόν αφού έχει εγκαταλείψει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και smartphone.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Ο 65χρονος αναφέρει πως το είχε σίγουρο ότι τα videos του γιου του θα γίνουν viral στην Ευρώπη, ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα για αυτά που ακούγονται για τον Axel με τον οποίο ισχυρίζεται ότι επικοινωνεί πολύ συχνά.

"Ο Axel είναι μια χαρά και δεν έχει συλληφθεί ποτέ, δήλωσε ο Sito, ενώ για τις φήμες που τον ήθελαν να έχει πετάξει το διαβατήριό του είπε ότι το έχει παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία του Πακιστάν, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση της βίζας που χρειάζεται για να περάσει στην Ινδία.

Ο Pons πέρασε μάλιστα και μία εβδομάδα με τον γιο του στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2023, όπου πήγε και τον βρήκε με τους δυο τους να κοιμούνται μέσα σε ένα δάσος. Είναι πολύ περήφανος για τον Axel που θέλει να περπατήσει όλο τον κόσμο, να τον καταλάβει και να τον γνωρίσει καλύτερα οδηγούμενος μόνο από αγάπη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
 

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!

Ο Νίκος Κούρτης συνεχίζει ακάθεκτος το μακρύ οδοιπορικό
Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/8/2026

Ο Νίκος Κούρτης που μετά από το MEGA TEST ON-OFF έφυγε με το ίδιο ακριβώς Yamaha Tenere World Raid με στόχο την Μογγολία συνεχίζει ακάθεκτος το ταξίδι του.

Είχε ξεκινήσει από τα γραφεία του MOTO:

Πέρασε την Γεωργία λίγο ποιο γρήγορα από αυτό που υπολόγιζε καθώς συνάντησε έναν άλλο Νίκο, ο οποίος ταξίδευε για το Παμίρ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μιας και θα ακολουθούσαν κοινή πορεία για όλο το Καζακστάν τουλάχιστον.

Ο αρχικός στόχος του Νίκου ήταν να ξοδέψει περισσότερες ημέρες στην Γεωργία εξερευνώντας ακόμη περισσότερα μέρη της, κάτι που δεν θα αφήσει, θα αφιερώσει αυτό τον χρόνο στον γυρισμό.

Αυτό αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες μία σοφότερη επιλογή καθώς μόλις μπήκε στην Ρωσία είδε εκείνο για το οποίο ήταν ήδη προετοιμασμένος, έλλειψη βενζίνης και λιγοστά βενζινάδικα σε τεράστιες -για αυτονομία μοτοσυκλέτας- αποστάσεις.

Το γεγονός πως τα καύσιμα είναι δυσεύρετα όχι απλά το ήξερε, αλλά το συζητούσαμε και πριν φύγει, αναφέρεται και στο video πιο πάνω. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχαν σχόλια περί επάρκειας και να προσέχουμε τι λέμε, όμως η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει. Ασχέτως με οποιαδήποτε πολιτική γραμμή, στο συγκεκριμένο σημείο της αχανούς αυτής χώρας, μέσα δηλαδή στην Βόρεια Οσετία, την Τσετσενία, το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις ημι-αύτονομες περιοχές η βενζίνη παρουσιάζει ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γκρόζνι μόνο τα μισά βενζινάδικα ήταν ανοικτά, όμως στο Αστραχάν, περίπου 700 χιλιόμετρα μετά τα σύνορα της Γεωργίας όπου συναντάς τα σύνορα του Καζακστάν, μόνο 1 στα 10 βενζινάδικα ήταν ανοικτό και αυτό δεν έδινε βενζίνη στους ξένους.

Όπως θα είδατε και στο video, το World Raid ήταν εξοπλισμένο με έναν ασκό 11 λίτρων και μαζί με τα 23 λίτρα που έχει στα διπλά μεταλλικά ρεζερβουάρ του, η αυτονομία του ανέβηκε στα 750 χιλιόμετρα, νούμερο αρκετό για να διασχίσεις τον συγκεκριμένο λαιμό της Ρωσίας, ουσιαστικά το άνοιγμά της στην Κασπία, ώστε να μπεις στο Καζακστάν.

Πρόσθετο πρόβλημα που το γεγονός πως πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως σύνδεση, έχουν κόψει GPS και δεν μπορείς να κάνεις πλοήγηση ούτε με offline χάρτες, που σημαίνει πως θα κάνεις αναγκαστικά μερικά μπρος-πίσω όπως κάναμε πάντα όταν χρησιμοποιούσαμε τους παραδοσιακούς χάρτες.

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
7 ώρες στα σύνορα με την Ρωσία!

Για έναν ταξιδιώτη όπως ο Νίκος Κούρτης που έχει ξεκινήσει από εκείνη την εποχή, την εποχή του χάρτινου χάρτη, η πλοήγηση δεν ήταν το πρόβλημα και με το χάρισμα της επικοινωνίας, σε έναν λαό που παραμένει φιλόξενος παρόλο που οι ταξιδιώτες είναι πολύ λιγότεροι, μπορούσε να βρει την έξοδο της πόλης ή ανοικτό ξενοδοχείο χωρίς πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να υπολογίσεις τον χρόνο που θα μπεις τελικά στην Ρωσία μιας και ο έλεγχος στα σύνορα δεν είναι απλά εξονυχιστικός, αλλά προσομοιάζει ιατρικό τσεκ-απ όπου ψάχνουν τα πάντα.

Από την Μέστια της Γεωργίας όπου συναντήθηκαν, το υπέροχο και γραφικό αυτό μέρος με τα σπίτια – πύργους, πήραν τον παραδοσιακό ορεινό, δρόμο που είχε ανοίξει ο στρατός και για μία εποχή το κοινό δεν είχε πρόσβαση, μέχρι να βγουν στα σύνορα Dariali – Verkhniy Lars.

Εκεί ο έλεγχος κράτησε 7 ολόκληρες ώρες! Άνοιξαν κάθε αποσκευή, έλεγξαν πλήρως την μοτοσυκλέτα και ζήτησαν από τον Νίκο να παραδώσει ξεκλείδωτο το κινητό του στο οποίο έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Κατά την διάρκεια αυτή πέρασαν από διαφορετικά επίπεδα ερωτήσεων για τον σκοπό του ταξιδιού σε σημείο κανονικής ανάκρισης και χωρίς να υπάρχει βέβαιος χρόνος αποδέσμευσης, ώστε να μπορείς να υπολογίσεις το που θα φτάσεις αμέσως μετά. Την τελευταία φορά, πάλι στην έναρξη του πολέμου, ο Νίκος είχε περάσει πέντε ώρες σε αυτά τα σύνορα, τώρα όμως εκτός από τον πρόσθετο χρόνο, έγινε και πολύ αυστηρότερος έλεγχος.

Από την ώρα που θα μπεις και μετά, εκτός από τον παραδοσιακό χάρτινο χάρτη ή την αντίστοιχη ψηφιακή του μορφή, χωρίς όμως πλοήγηση, χρειάζεσαι και Ρούβλια καθώς στην περιοχή εκεί δουλεύει μόνο το δικό τους μετρητό δεν δέχονται κάρτες ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Εξοπλισμένος με όλα όσα χρειαζόταν και προετοιμασμένος με την μέγιστη υπομονή για τα σύνορα, το πέρασμα από την Ρωσία, το πρώτο του ταξιδιού, ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Όπως είπαν και οι ντόπιοι, η κατάσταση με τα καύσιμα χειροτερεύει, οπότε η αρχική απόφαση να συντομεύσει την πορεία του μέσα στην Γεωργία και να μεταφέρει εκείνες τις διαδρομές για την επιστροφή, τον γλίτωσε από μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Κάτι που θα το βρει μπροστά του στην επιστροφή που θα έχει μεγαλύτερη πορεία μέσα στο Ρωσικό έδαφος, αλλά αυτό θα τον απασχολήσει αργότερα.

Προς το παρόν απολαμβάνει το ταξίδι σε Καζακστάν και Κιργιστάν, στον δρόμο προς την Μογγολία!