Sito Pons - Ρίχνει φως στην ασκητική ζωή του γιου του Axel που έγινε viral

Από αγωνιζόμενος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα... περιπατητής του κόσμου
Sito Pins και Axel Pons
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/12/2024

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασκητικό τρόπο ζωής του γιου του Axel Pons αποκάλυψε ο πατέρας τού Sito έπειτα και από σχετικό video που έγινε viral και αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο 33χρονος Axel Pons, γιος του δυο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα 250 Sito, έγινε γνωστός ως αγωνιζόμενος στα 125, τα 250 και στη Moto2, αλλά και ως επαγγελματίας μοντέλο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, αποκηρύσσοντας την ταχύτητα και τον δυτικό τρόπο ζωής. Aναζητά τον Θεό, περπατώντας ξυπόλητος από την Ισπανία στην Ασία εδώ και 20 μήνες.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Το εν λόγω video, που δείχνει τον Axel Pons να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στον τρόπο ζωής του και από αναβάτης και μοντέλο να έχει γίνει περιπλανώμενος ασκητής, σας το δείξαμε πριν από λίγες ημέρες. Αν και δεν είναι νέο video, έγινε viral τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια αλλά και συκοφαντίες που θέλουν τον Ισπανό ακόμη και να έχει συλληφθεί.

Το motosport.com επικοινώνησε με τον Sito Pons για να μάθει περισσότερα για τον Axel αλλά και για να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα που ακούγονται για αυτόν και τον τρόπο ζωής του.

"Αυτόπου κάνει ο Axel. Νομίζω ότι είναι κάτι εξωπραγματικό και γενναίο...Θα έχουν περάσει δύο χρόνια τον ερχόμενο Μάρτιο από τότε που έφυγε από τη Βαρκελώνη περπατώντας.", δήλωσε ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο motosport.com.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Ο 65χρονος Ισπανός, που κέρδισε δύο σερί πρωταθλήματα στην κλάση των 250 κ.εκ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα τέλη της 10ετίας του '80, πρόσθεσε ότι ο Axel προσπάθησε να εξηγήσει στους γονείς του ότι έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι περπατώντας, να δει τον κόσμο και να καταλάβει τη φιλοσοφία της ζωής και των θρησκειών.

"Κάθε μέρα σηκώνεται στις πέντε το πρωί, κάνει διαλογισμό και yoga και ξεκινάει το περπάτημα. Χρειάζεσαι πολλή πειθαρχία για να το κάνεις αυτό συν το ότι δεν διαμένει σε ξενοδοχεία και ταξιδεύει μόνο με τα ελάχιστα πράγματα που έχει στην τσάντα του."

Ο πατέρας Pons, έδωσε και την εξήγησή του γιατί άρχισαν τώρα όλοι να ασχολούνται με τον γιο του έπειτα από τόσους μήνες. Είπε ότι όταν ο Axel πέρασε πέντε μήνες στα Ιμαλάια, στα βόρεια του Πακιστάν, κάποιοι τον αναζήτησαν, τον φωτογράφισαν και του μίλησαν, σε αντίθεση με αυτό που ήθελε ο ίδιος. Έτσι έγινε εκεί γνωστός και σιγά-σιγά αυτά που έκανε έγιναν γνωστά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τη στιγμή που ο ίδιος ο Axel αγνοεί πλήρως τι συμβαίνει αλλά και τι λέγεται για αυτόν αφού έχει εγκαταλείψει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και smartphone.

Sito Pons on Axel Pons 2024

Ο 65χρονος αναφέρει πως το είχε σίγουρο ότι τα videos του γιου του θα γίνουν viral στην Ευρώπη, ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα για αυτά που ακούγονται για τον Axel με τον οποίο ισχυρίζεται ότι επικοινωνεί πολύ συχνά.

"Ο Axel είναι μια χαρά και δεν έχει συλληφθεί ποτέ, δήλωσε ο Sito, ενώ για τις φήμες που τον ήθελαν να έχει πετάξει το διαβατήριό του είπε ότι το έχει παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία του Πακιστάν, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση της βίζας που χρειάζεται για να περάσει στην Ινδία.

Ο Pons πέρασε μάλιστα και μία εβδομάδα με τον γιο του στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2023, όπου πήγε και τον βρήκε με τους δυο τους να κοιμούνται μέσα σε ένα δάσος. Είναι πολύ περήφανος για τον Axel που θέλει να περπατήσει όλο τον κόσμο, να τον καταλάβει και να τον γνωρίσει καλύτερα οδηγούμενος μόνο από αγάπη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
 

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…