SYM MIDDLE EAST​: Στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, με SYM Joyride 300 - Μέρος 1

Ισραήλ-Ιορδανία
SYM Middle East ταξιδιωτικό με τον Κ. Μητσάκη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/1/2023

Το 2021 ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα με scooter (SYM HD 300) -προορισμός μου ήταν τότε το μακρινό Nordkapp της Νορβηγίας. Δυο χρόνια αργότερα, το ξεκίνημα του 2023 με βρήκε να φορτώνω αποσκευές και όνειρα πάλι σ’ ένα scooter (SYM JOYRIDE 300) και να χαράζω μια πορεία 4000 χλμ. μέσα στα γεωγραφικά όρια της πολυτάραχης Μέσης Ανατολής.

Τέσσερεις χώρες (Ισραήλ, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία) θα αποτελούσαν το πεδίο ταξιδιωτικής δράσης του μαύρου SYM JOYRIDE 300, ενώ η χρονική διάρκεια του ταξιδιού “SYM MIDDLE EAST” θα άγγιζε τις 20 ημέρες. Ως αφετηρία του ταξιδιού τέθηκε η πόλη-λιμάνι Haifa (Ισραήλ), εκεί όπου κατέπλευσε ακτοπλοϊκώς από την Ελλάδα το SYM JOYRIDE 300 – αντίθετα, η δική μου μετάβαση στην Haifa έγινε αεροπορικώς.

Ισραήλ

Μετά τις χρονοβόρες και πολυδάπανες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο λιμάνι της Haifa, ανέβηκα στην σέλα του SYM JOYRIDE 300 έτοιμος να περιηγηθώ στα μνημεία των πανάρχαιων πολιτισμών της Μεσοποταμίας, να ακολουθήσω το υδάτινο αποτύπωμα του Τίγρη και του Ευφράτη, να πορευτώ μέσα στην αφιλόξενη έρημο της Ιορδανίας και να οδηγήσω στους δρόμους της μισοκατεστραμένης –από τους τζιχαντιστές του ISIS– Μοσούλης.

Ισραήλ

Και μετά από την διήμερη παραμονή μου στην παραθαλάσσια πόλη του ισραηλινού Βορρά, το ταξίδι μου στους δρόμους την Μέσης Ανατολής ξεκίνησε! Γυρνώντας την πλάτη στην Μεσόγειο εγκατέλειψα την Haifa και μετά από μόλις 77 χλμ. αποχαιρέτησα οριστικά το Ισραήλ. Σύντομη η οδική αποστολή μου στο Ισραήλ, με την Ιορδανία να γίνεται η δεύτερη οικοδέσποινα-χώρα μου.

Ιορδανία

Οι κυριότερες στάσεις γνωριμίας που πραγματοποίησα στην Ιορδανία αφορούσαν την συνοριακή πόλη Irbid, τον αρχαιολογικό χώρο της Jerash (Γέρασα ή Αντιόχεια επί Χρυσορρόη) και την πρωτεύουσα Αμμάν. Η ελληνιστική πολιτεία Γέρασα ανοικοδομήθηκε από τον βασιλιά Αντίοχο Γ' το πρώτο μισό του 2ου π. Χ. αιώνα και ήταν μια από τις 30 Αντιόχειες που κτίστηκαν στην επικράτεια του βασιλείου των Σελευκιδών. Το Αμμάν αντίθετα, με κυρίαρχη την αραβική κουλτούρα, διατηρούσε την όψη και την ατμόσφαιρα μιας ανατολίτικης πόλης, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές κατασκευές που αντίκρισα στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Ιορδανία

Μόλις 870 χλμ. χώριζαν το Αμμάν Amman από την Βαγδάτη, την πολύπαθη πρωτεύουσα του Ιράκ, με τις ιρακινές συνοριακές εγκαταστάσεις (Al Karama) να με καρτερούν περίπου 330 χλμ. ανατολικά του Αμμάν. Η συγκεκριμένη διαδρομή διέσχιζε όλη την ιορδανική έρημο και είχε ελάχιστα αστικά κέντρα καθ οδόν, αναμφίβολα σημεία ανεφοδιασμού και «ταλαιπωρημένη» άσφαλτο.

Ιορδανία

Καθ οδόν για τα ιρακινά σύνορα, κλήθηκα να αντιμετωπίσω επίσης τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (3–4 βαθμούς Κελσίου), την απεραντοσύνη της ιορδανικής ερήμου και την μοναξιά του κράνους. Ευτυχώς, η χαμηλή κατανάλωση του SYM JOYRIDE 300 μού πρόσφερε μια ικανοποιητική αυτονομία στο μοναχικό ταξίδι της ερήμου, ενώ μετά από 5 ώρες πορείας (αφότου αποχαιρέτησα το Αμμάν) αντίκρισα με ανάμεικτα συναισθήματα τους πάνοπλους Ιρακινούς στρατιώτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025