SYM MIDDLE EAST​: Στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, με SYM Joyride 300 - Μέρος 1

Ισραήλ-Ιορδανία
SYM Middle East ταξιδιωτικό με τον Κ. Μητσάκη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/1/2023

Το 2021 ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα με scooter (SYM HD 300) -προορισμός μου ήταν τότε το μακρινό Nordkapp της Νορβηγίας. Δυο χρόνια αργότερα, το ξεκίνημα του 2023 με βρήκε να φορτώνω αποσκευές και όνειρα πάλι σ’ ένα scooter (SYM JOYRIDE 300) και να χαράζω μια πορεία 4000 χλμ. μέσα στα γεωγραφικά όρια της πολυτάραχης Μέσης Ανατολής.

Τέσσερεις χώρες (Ισραήλ, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία) θα αποτελούσαν το πεδίο ταξιδιωτικής δράσης του μαύρου SYM JOYRIDE 300, ενώ η χρονική διάρκεια του ταξιδιού “SYM MIDDLE EAST” θα άγγιζε τις 20 ημέρες. Ως αφετηρία του ταξιδιού τέθηκε η πόλη-λιμάνι Haifa (Ισραήλ), εκεί όπου κατέπλευσε ακτοπλοϊκώς από την Ελλάδα το SYM JOYRIDE 300 – αντίθετα, η δική μου μετάβαση στην Haifa έγινε αεροπορικώς.

Ισραήλ

Μετά τις χρονοβόρες και πολυδάπανες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο λιμάνι της Haifa, ανέβηκα στην σέλα του SYM JOYRIDE 300 έτοιμος να περιηγηθώ στα μνημεία των πανάρχαιων πολιτισμών της Μεσοποταμίας, να ακολουθήσω το υδάτινο αποτύπωμα του Τίγρη και του Ευφράτη, να πορευτώ μέσα στην αφιλόξενη έρημο της Ιορδανίας και να οδηγήσω στους δρόμους της μισοκατεστραμένης –από τους τζιχαντιστές του ISIS– Μοσούλης.

Ισραήλ

Και μετά από την διήμερη παραμονή μου στην παραθαλάσσια πόλη του ισραηλινού Βορρά, το ταξίδι μου στους δρόμους την Μέσης Ανατολής ξεκίνησε! Γυρνώντας την πλάτη στην Μεσόγειο εγκατέλειψα την Haifa και μετά από μόλις 77 χλμ. αποχαιρέτησα οριστικά το Ισραήλ. Σύντομη η οδική αποστολή μου στο Ισραήλ, με την Ιορδανία να γίνεται η δεύτερη οικοδέσποινα-χώρα μου.

Ιορδανία

Οι κυριότερες στάσεις γνωριμίας που πραγματοποίησα στην Ιορδανία αφορούσαν την συνοριακή πόλη Irbid, τον αρχαιολογικό χώρο της Jerash (Γέρασα ή Αντιόχεια επί Χρυσορρόη) και την πρωτεύουσα Αμμάν. Η ελληνιστική πολιτεία Γέρασα ανοικοδομήθηκε από τον βασιλιά Αντίοχο Γ' το πρώτο μισό του 2ου π. Χ. αιώνα και ήταν μια από τις 30 Αντιόχειες που κτίστηκαν στην επικράτεια του βασιλείου των Σελευκιδών. Το Αμμάν αντίθετα, με κυρίαρχη την αραβική κουλτούρα, διατηρούσε την όψη και την ατμόσφαιρα μιας ανατολίτικης πόλης, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές κατασκευές που αντίκρισα στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Ιορδανία

Μόλις 870 χλμ. χώριζαν το Αμμάν Amman από την Βαγδάτη, την πολύπαθη πρωτεύουσα του Ιράκ, με τις ιρακινές συνοριακές εγκαταστάσεις (Al Karama) να με καρτερούν περίπου 330 χλμ. ανατολικά του Αμμάν. Η συγκεκριμένη διαδρομή διέσχιζε όλη την ιορδανική έρημο και είχε ελάχιστα αστικά κέντρα καθ οδόν, αναμφίβολα σημεία ανεφοδιασμού και «ταλαιπωρημένη» άσφαλτο.

Ιορδανία

Καθ οδόν για τα ιρακινά σύνορα, κλήθηκα να αντιμετωπίσω επίσης τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (3–4 βαθμούς Κελσίου), την απεραντοσύνη της ιορδανικής ερήμου και την μοναξιά του κράνους. Ευτυχώς, η χαμηλή κατανάλωση του SYM JOYRIDE 300 μού πρόσφερε μια ικανοποιητική αυτονομία στο μοναχικό ταξίδι της ερήμου, ενώ μετά από 5 ώρες πορείας (αφότου αποχαιρέτησα το Αμμάν) αντίκρισα με ανάμεικτα συναισθήματα τους πάνοπλους Ιρακινούς στρατιώτες

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες