Τα concept της Yamaha στο Tokyo Motor Show

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/10/2015

Η είδηση φυσικά δεν είναι ότι η Yamaha θα συμμετέχει στο 44ο Tokyo Motor Show που διοργανώνεται από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στη… "γειτονιά" της, αλλά τα concept μοντέλα που θα δείξει για να μας δώσει μια γεύση σχετικά με την οπτική της για την διαμόρφωση των μελλοντικών τάσεων.
Συνολικά 20 θα είναι τα μοντέλα που θα βρίσκονται για επίδειξη στο περίπτερο της εταιρείας, με τα κυριότερα έξι από αυτά να αποτελούν παγκόσμιες πρεμιέρες και ένα ιαπωνική πρεμιέρα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, scooters, μοτοσυκλέτες, LMW (Leaning Multi Wheelers, είναι ο όρος που εισάγει η Yamaha για τα scooter με τους παραπάνω από δύο τροχούς), μια off-road μοτοσυκλέτα "ελευθέρου χρόνου" κι ένα αυτοκίνητο. Παράλληλα, θα αποκαλύψουν και θα παρουσιάσουν ένα αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να οδηγεί μοτοσυκλέτα, στο οποίο συνδυάζονται μοτοσυκλετιστικές και ρομποτικές τεχνολογίες.

 

LMW

Το LMW scooter της Yamaha, όπως ανακοινώνει η ίδια η εταιρεία, διαθέτει τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα διάσταση του Kando. Να θυμίσουμε ότι Kando είναι η ιαπωνική λέξη που εκφράζει τα παράλληλα συναισθήματα της βαθιάς ικανοποίησης και των έντονων συγκινήσεων που νιώθει κανείς απέναντι σε πράγματα ιδιαίτερης αξίας. Επίσης, θα πρέπει να θυμίσουμε ένα τέτοιο project δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Yamaha, καθώς πέρα από το Tricity που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, οι Ιάπωνες είχαν παρουσιάσει και στο παρελθόν το concept Tesseract, το υβριδικό-ηλεκτρικό τετράτροχο που είχε κάνει το ντεμπούτο του στο αντίστοιχο show του 2007.

 

 

4Wheeler

To 4Wheeler αφορά ένα concept αυτοκινήτου που αντλεί την σχεδιαστική του έμπνευση από τις μοτοσυκλέτες και το "μοναδικό στιλ της Yamaha", όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του εργοστασίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία γι' αυτό και η φωτογραφία-περίγραμμα που το συνοδεύει, αφήνει μεγάλα περιθώρια στην φαντασία.

 

 

Resonator 125

Το Resonator 125 είναι επίσης ένα concept μοντέλο που φιλοδοξεί να συνδυάσει το στιλ με την παραδοσιακή οπτική των σπορ μοτοσυκλετών, στοχεύοντας σε ένα νεανικό κοινό που θέλει να μυηθεί στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Διαθέτοντας ένα ελαφρύ, λεπτό και μικρό σε διαστάσεις πλαίσιο, παράλληλα με μια πρωτοποριακή λύση για τα όργανα, το Resonator παντρεύει στοιχεία φουτουριστικά με μια νοσταλγική άποψη από το παρελθόν. Ο κινητήρας του είναι ένας τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με χωρητικότητα 125 κυβικά εκατοστά και τροφοδοσία από ψεκασμό. Διαθέτει επίσης ξύλινα διακοσμητικά καπάκια στο ρεζερβουάρ και στο κάλυμμα της σέλας, από το ίδιο ξύλο που κατασκευάζονται οι κιθάρες, ενώ τα χαραγμένα λογότυπα στην εξάτμιση, στο καπάκι του ρεζερβουάρ και σε άλλα σημεία, δημιουργήθηκαν με την ίδια τεχνική που εφαρμόζεται στα χάλκινα μουσικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα που θέλει να προσελκύσει νέους αναβάτες που αναζητούν το στιλ και την πρακτικότητα.

 

 


PES2 & PED2

Πέρα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, τα δύο αυτά ηλεκτροκίνητα μοντέλα διαθέτουν –σύμφωνα πάντα με την Yamaha- και μια οικεία αίσθηση στην συμπεριφορά τους που δεν πρόκειται να ξενίσει τους έμπειρους αναβάτες, εμπνέοντας ακόμη περισσότερο πάθος και ένα νέο είδος οδηγικής απόλαυσης. Η street έκδοση (PES2) και η χωματερή (PED2) μοιράζονται έναν νέο κινητήρα (Yamaha Smart Power Module) σε μια monocoque κατασκευή, η οποία παίζει και τον ρόλο του πλαισίου.

 


Το PES2 είναι εξοπλισμένο με έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο του μπροστινού τροχού, όντας μια 2WD μοτοσυκλέτα που προσφέρει ανεξερεύνητα όρια σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά, ενώ το PED2 στοχεύει στα χωμάτινα μονοπάτια έχοντας σαν σύμμαχο την ήσυχη και "καθαρή" λειτουργία του ηλεκτρικού μοτέρ. Και οι δύο εκδόσεις έχουν επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας μοτοσυκλετών A1.
PES2
Μήκος: 1.920mm
Πλάτος: 680mm
Ύψος: 1.060mm
Κινητήρας: Ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος (DC)
Μπαταρία: Ιόντων λιθίου (αποσπώμενη)
Βάρος: Κάτω από 130kg

PED2
Μήκος: 2.045mm
Πλάτος: 775mm
Ύψος: 1.205mm
Κινητήρας: Ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος (DC)
Μπαταρία: Ιόντων λιθίου (αποσπώμενη)
Βάρος: Κάτω από 100kg

 

 


YPJ-MTB Concept

Το συγκεκριμένο mountain bike της Yamaha συνδυάζει έναν ηλεκτρικό κινητήρα με ένα ποδήλατο υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών, σχεδιασμένο για ενήλικες που θέλουν να βιώσουν την ελευθερία του να οδηγούν σε οποιοδήποτε τερέν. Δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευθείς την ηλεκτρική υποβοήθηση εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, όπως οι εκκινήσεις, οι επιταχύνσεις και οι ανηφόρες, με έναν σχεδιασμό όμως που μειώνει στο ελάχιστο την οπτική παρουσία του κινητήρα. Για επιπλέον σιγουριά ακόμη στις πιο μακρινές βόλτες, το ποδήλατο διαθέτει μια μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία ιόντων λιθίου 400Wh κι ένα πολυλειτουργικό όργανο. Το YPJ προσφέρει καινούργιες προοπτικές στην ποδηλασία, ενώ ανεβάζει το επίπεδο των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση από οχήματα που απλώς διευκολύνουν τις βόλτες, σε ποδήλατα που επαναπροσδιορίζουν την σπορ οδήγηση. Ο κινητήρας του είναι ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος, με απόδοση 250W.

 

Όλα τα παραπάνω, μαζί με ό,τι άλλο δείξουν τα τέσσερα μεγάλα ιαπωνικά εργοστάσια (και όχι μόνο...), θα τα δούμε από κοντά, καθώς θα ταξιδέψουμε μέχρι το Τόκιο για να δουμε και να αγγίξουμε τα νέα concepts, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους των εταιρειών αλλά και με το κοινό που θα επισκεφθεί την Έκθεση και να μοιραστούμε μαζί σας τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις των εργοστασίων για το μέλλον.

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.