BMW F 750 GS & F 850 GS

Νέα, premium, μεσαία on-off
7/11/2017

Ολοκληρωτικά νέα τα δύο μεσαία on-off της BMW, μετά από δέκα χρόνια καριέρας. Στόχος της BMW η αναβάθμισή τους σε όλους τους τομείς, και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να φτιάξουν νέο κινητήρα και νέο πλαίσιο. Τα κυβικά ανέβηκαν στα 853 και η απόδοση του Ride by Wire κινητήρα είναι τώρα 77ΗΡ/7.500 για το “750” και 95ΗΡ/8.250 για το 850, ενώ η ΒΜW ανακοινώνει κατανάλωση στα 4,1l/100km. O κινητήρας έχει δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους με ενδιάμεσα κοκκοράκια και στρόφαλο 270 μοιρών, που μαζί με τα μετατοπισμένα κατά 90 μοίρες κομβία φτιάχνουν χαρακτηριστικά απόδοσης παρόμοια με ενός V2, μαζί με τον αντίστοιχο ήχο. Δύο αντικραδασμικοί άξονες φροντίζουν να εξαφανίσουν τους κραδασμούς, ενώ η ισχύς περνά από έναν slipper – assist συμπλέκτη προς το κιβώτιο των 6 σχέσεων. Η αλυσίδα βρίσκεται τώρα αριστερά, ενώ το τελικό της εξάτμισης δεξιά.


Εντελώς νέο είναι και το ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, φτιαγμένο από συγκολλημένα ελάσματα, που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος του. Η γεωμετρία του είναι ελαφρώς πιο αργή από των προηγούμενων μοντέλων, κάτι που μαζί με το μεγαλύτερο μεταξόνιο προάγει την σταθερότητα. Το ρεζερβουάρ έχει επιστρέψει σε συμβατική θέση, μπροστά από τον αναβάτη, κι έχει χωρητικότητα 15 λίτρων. Οι δύο εκδόσεις διαχωρίζουν τους ρόλους τους και πάλι, με το 750 να είναι προσανατολισμένο περισσότερο σε χρήση δρόμου με την χυτή ζάντα των 19 ιντσών μπροστά (17 πίσω) ενώ το πιο χωματερό 850 έχει τροχούς με ακτίνες 21/17 ιντσών, για πρώτη φορά tubeless. Διαφορές υπάρχουν και στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι του 750 να έχει διαδρομή 151mm και διάμετρο 41, ενώ του 850 είναι upside down 43mm, με 204mm διαδρομής. Πίσω, δεν υπάρχει μοχλικό στο αλουμινένιο ψαλίδι, και οι διαδρομές τους είναι 177 και 219mm αντίστοιχα. Προαιρετικά, υπάρχει ηλεκτρονική ρύθμιση (ESA) για την πίσω ανάρτηση, ενώ το ύψος της σέλας του 850 έχει μειωθεί κατά 20mm σε σχέση με του 850.


Στα ηλεκτρονικά υπάρχουν τα πάντα, κι ακόμα περισσότερα: Τα στάνταρ είναι ABS και ASC (traction control) συν mode ‘Rain’ και ‘Road’ για την απόδοση του κινητήρα. Ως extra από το εργοστάσιο, μπορούν να παραγγελθούν τα riding modes Pro, με ABS Pro (cornering) και πίσω στοπ dynamic, DTC (Dynamic Traction Control) και τα riding modes ‘Dynamic’, ‘Enduro’ και ‘Enduro Pro’ (μόνο για το F 850 GS το τελευταίο). Η λίστα του εξοπλισμού εμπλουτίζεται με φώτα LED και σύστημα συνδεσιμότητας μέσω της οθόνης TFT των 6,5 ιντσών που μπορεί να εκτελεί και χρέη πλοήγησης, όπως και την λειτουργία  Intelligent emergency call function που ειδοποιεί αυτόματα το call center της BMW σε περίπτωση ατυχήματος, ή ενεργοποιείται κατά βούληση από τον αναβάτη.

Υπάρχουν φυσικά και τα γνωστά πακέτα εξοπλισμού της ΒΜW (αν και την Ελλάδα συνήθως παραγγέλνονται όλα full extra), που περιλαμβάνουν μέχρι και up/down quickshifter, όπως και εκδόσεις Rallye και Exclusive.
Η εμφάνισή τους είναι μέσα στα “οικογενειακά” πλαίσια των μεγάλων GS, και η ανανεωμένη τους σχεδίαση υπόσχεται και βελτιωμένη άνεση αλλά και ταξιδιωτικές επιδόσεις σε κάθε είδους έδαφος, όπως και θα έπρεπε για τις premium on-off της ΒΜW για την μεσαία κατηγορία Adventure.

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!

Ήταν θέμα χρόνου η περιποίηση της σειράς Μ να συναντήσει το GS
bmw-m1300gs-spy
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.

Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.

Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.

Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.

Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.

Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.

Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.

Ετικέτες