BMW F 750 GS & F 850 GS

Νέα, premium, μεσαία on-off
7/11/2017

Ολοκληρωτικά νέα τα δύο μεσαία on-off της BMW, μετά από δέκα χρόνια καριέρας. Στόχος της BMW η αναβάθμισή τους σε όλους τους τομείς, και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να φτιάξουν νέο κινητήρα και νέο πλαίσιο. Τα κυβικά ανέβηκαν στα 853 και η απόδοση του Ride by Wire κινητήρα είναι τώρα 77ΗΡ/7.500 για το “750” και 95ΗΡ/8.250 για το 850, ενώ η ΒΜW ανακοινώνει κατανάλωση στα 4,1l/100km. O κινητήρας έχει δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους με ενδιάμεσα κοκκοράκια και στρόφαλο 270 μοιρών, που μαζί με τα μετατοπισμένα κατά 90 μοίρες κομβία φτιάχνουν χαρακτηριστικά απόδοσης παρόμοια με ενός V2, μαζί με τον αντίστοιχο ήχο. Δύο αντικραδασμικοί άξονες φροντίζουν να εξαφανίσουν τους κραδασμούς, ενώ η ισχύς περνά από έναν slipper – assist συμπλέκτη προς το κιβώτιο των 6 σχέσεων. Η αλυσίδα βρίσκεται τώρα αριστερά, ενώ το τελικό της εξάτμισης δεξιά.


Εντελώς νέο είναι και το ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, φτιαγμένο από συγκολλημένα ελάσματα, που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος του. Η γεωμετρία του είναι ελαφρώς πιο αργή από των προηγούμενων μοντέλων, κάτι που μαζί με το μεγαλύτερο μεταξόνιο προάγει την σταθερότητα. Το ρεζερβουάρ έχει επιστρέψει σε συμβατική θέση, μπροστά από τον αναβάτη, κι έχει χωρητικότητα 15 λίτρων. Οι δύο εκδόσεις διαχωρίζουν τους ρόλους τους και πάλι, με το 750 να είναι προσανατολισμένο περισσότερο σε χρήση δρόμου με την χυτή ζάντα των 19 ιντσών μπροστά (17 πίσω) ενώ το πιο χωματερό 850 έχει τροχούς με ακτίνες 21/17 ιντσών, για πρώτη φορά tubeless. Διαφορές υπάρχουν και στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι του 750 να έχει διαδρομή 151mm και διάμετρο 41, ενώ του 850 είναι upside down 43mm, με 204mm διαδρομής. Πίσω, δεν υπάρχει μοχλικό στο αλουμινένιο ψαλίδι, και οι διαδρομές τους είναι 177 και 219mm αντίστοιχα. Προαιρετικά, υπάρχει ηλεκτρονική ρύθμιση (ESA) για την πίσω ανάρτηση, ενώ το ύψος της σέλας του 850 έχει μειωθεί κατά 20mm σε σχέση με του 850.


Στα ηλεκτρονικά υπάρχουν τα πάντα, κι ακόμα περισσότερα: Τα στάνταρ είναι ABS και ASC (traction control) συν mode ‘Rain’ και ‘Road’ για την απόδοση του κινητήρα. Ως extra από το εργοστάσιο, μπορούν να παραγγελθούν τα riding modes Pro, με ABS Pro (cornering) και πίσω στοπ dynamic, DTC (Dynamic Traction Control) και τα riding modes ‘Dynamic’, ‘Enduro’ και ‘Enduro Pro’ (μόνο για το F 850 GS το τελευταίο). Η λίστα του εξοπλισμού εμπλουτίζεται με φώτα LED και σύστημα συνδεσιμότητας μέσω της οθόνης TFT των 6,5 ιντσών που μπορεί να εκτελεί και χρέη πλοήγησης, όπως και την λειτουργία  Intelligent emergency call function που ειδοποιεί αυτόματα το call center της BMW σε περίπτωση ατυχήματος, ή ενεργοποιείται κατά βούληση από τον αναβάτη.

Υπάρχουν φυσικά και τα γνωστά πακέτα εξοπλισμού της ΒΜW (αν και την Ελλάδα συνήθως παραγγέλνονται όλα full extra), που περιλαμβάνουν μέχρι και up/down quickshifter, όπως και εκδόσεις Rallye και Exclusive.
Η εμφάνισή τους είναι μέσα στα “οικογενειακά” πλαίσια των μεγάλων GS, και η ανανεωμένη τους σχεδίαση υπόσχεται και βελτιωμένη άνεση αλλά και ταξιδιωτικές επιδόσεις σε κάθε είδους έδαφος, όπως και θα έπρεπε για τις premium on-off της ΒΜW για την μεσαία κατηγορία Adventure.

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

ΚΤΜ – Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις!

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά KTM XC και XC-F δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες