BMW K 1600 Grand America

Για τα highway, άαανετα!
7/11/2017

Προέρχεται από το Κ1600Β, το Bagger, που με την σειρά του βασίζεται στα Κ1600GT/GTL με τον εξακύλινδρο κινητήρα των 1.600 κυβικών και των 160 ίππων. Οπότε, για να καταλάβει κανείς τι είναι το Grand America πρέπει να μάθει τι είναι τα bagger, αμερικανικού στυλ cruiser με βαλίτσες και τουριστικές βλέψεις… Πλαίσιο, κινητήρας και όλο το εμπρός τμήμα είναι όπως τα ξέραμε, αλλά σε σχέση με το Bagger έχει προστεθεί top case με πλάτη για να ακουμπά (και να παίρνει και κανέναν υπνάκο) ο συνεπιβάτης.

Με άλλα λόγια, ένα πολυτελές τουριστάδικο σε Αμερικάνικο στυλ, σε διχρωμία (Blackstorm metallic / Austin Yellow metallic), με ESA φυσικά που έχει modes Road και Cruise, πιο χαμηλό πίσω, με πιο χαμηλά την σέλα του συνεπιβάτη και όλη την πληθώρα των ηλεκτρονικών συστημάτων και αξεσουάρ της BMW. Ανάμεσά τους, για να πληροφορηθούν και οι ομογενείς από τις ΗΠΑ που μας διαβάζουν, έχει και θερμαινόμενα γκριπ και θερμαινόμενες σέλες, που μαζί με την εξαιρετική προστασία του φαίρινγκ θα προφυλάξουν τους αναβάτες όταν κάνει μπιλοζίρια και φριζάρουνε τα λέκια.

Θα πάρεις λοιπόν το γκιόφρεντ σου, θα της ανάψεις και την σέλα να είναι ζεστή, θα βάλεις το cruise control και θα ξεχυθείς στο χάιγουεϊ,  σίγουρος πως δεν πρόκειται να σου βάλει τις φωνές γιατί τρέχεις πολύ: Το Grand America έχει κόφτη στα 101 μίλια (162 km/h), γιατί όπως λέει η BMW τα φορτώνουν περίεργα εκεί πίσω οι μπάικερς, βάζουν κι ένα σκασμό αξεσουάρ άσχετα και χαλάνε την κατανομή του βάρους… Ευτυχώς, η BMW έχει και πολύ πιο κατάλληλες μοτοσυκλέτες για τουρισμό στην Ευρώπη.

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες