CFMOTO - Ετοιμάζει ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Χρησιμοποιώντας ως βάση το πλαίσιο των 450SR και 450NK
motomagCFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

9/2/2024

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές ακολουθούν διαφορετικό δρόμο, όσον αφορά την εξέλιξη των πλαισίων τους για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, δημιουργώντας τα από λευκό χαρτί, η CFMOTO σε πατέντες που κατέθεσε φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει το υπάρχον πλαίσιο με το οποίο εφοδιάζονται τα 450SR και 450NK, με το πακέτο μπαταριών και τον ηλεκτροκινητήρα να μπαίνουν στη θέση του θερμικού κινητήρα.

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης μέσω της θυγατρικής της ZEEHO, της οποίας το AE8+ μας εντυπωσίασε στη δοκιμή μας χάρη στην κορυφαία ποιότητα, τη δύναμη του κινητήρα του, και τον πλούσιο εξοπλισμό του. Μέχρι στιγμής, όμως, η παραγωγή της ZEEHO περιορίζεται στα ηλεκτρικά σκούτερ, ενώ τα τρία concept που μας έδειξε στην EICMA 2023 δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν στην αγορά.

Από την άλλη, η μητρική CFMOTO, έχει για την ώρα επικεντρωθεί στην κατασκευή συμβατικών μοτοσυκλετών με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι νέες πατέντες, ωστόσο, δείχνουν ότι ο κινεζικός κολοσσός που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα R&D στον κόσμο της κατασκευής μοτοσυκλετών, ψάχνει να βρει την κατάλληλη συνταγή για τη δημιουργία ηλεκτρικών σπορ μοτοσυκλετών, αξιοποιώντας γνώσεις και εξαρτήματα από τις ήδη υπάρχουσες συμβατικές μοτοσυκλέτες.

CFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, η CFMOTO θέλει να χρησιμοποιήσει το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, το οποίο εξωτερικά φαίνεται όμοιο με αυτό του supersport μοντέλου της 450SR και το νέο 450SR-S με το μονόμπρατσο ψαλίδι, αλλά και το γυμνό 450NK, βιδώνοντας το πακέτο μπαταριών και ηλεκτροκινητήρα στα ίδια σημεία έδρασης. Οπτικά, εκτός από το πλαίσιο, ίδια φαίνεται να είναι και η σέλα, το υποπλαίσιο, το ψαλίδι και οι αναρτήσεις. Μόνη διαφορά είναι οι δύο επιπλέον σωλήνες στο κάτω μέρος του πλαισίου, με στόχο την αυξημένη αντοχή για το επιπλέον βάρος μπαταριών και ηλεκτροκινητήρα.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές που ασχολούνται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, συνηθίζουν να σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο από λευκό χαρτί, το οποίο χρησιμοποιεί τη θήκη της μπαταρίας ως φέρον τμήμα του πλαισίου. Το πλεονέκτημα στην παραπάνω στρατηγική είναι οι μαζεμένες διαστάσεις και το μειωμένο βάρος, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με μεγαλύτερης ισχύος μπαταρίες για αυξημένη αυτονομία.

​CFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Στην περίπτωση της CFMOTO, αναμφίβολα η χρήση ενός πλαισίου από μοτοσυκλέτα με θερμικό κινητήρα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον όγκο και κατά συνέπεια και την ισχύ των μπαταριών, λόγω του περιορισμένου χώρου που προσφέρει για φιλοξενία. Από την άλλη, όμως, η χρήση εξαρτημάτων που ήδη υπάρχουν στο ράφι, θα έχει οφέλη στο χαμηλότερο κόστος κατασκευής, που με τη σειρά του θα επηρεάσει και την τελική τιμή πώλησης. Είναι μία τακτική που βλέπουμε να ακολουθούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στις θερμικές μοτοσυκλέτες τους, παρουσιάζοντας μία γκάμα μοντέλων διαφορετικών κατηγοριών, με κοινά πλαίσια και κινητήρες, με διαφορετικές ρυθμίσεις και γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες της εκάστοτε κατηγορίας. Πρόσφατα είδαμε τα ηλεκτρικά μοντέλα της Kawasaki, τα οποία έχουν επίσης πολλά κοινά σημεία με τα αντίστοιχα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η ιδέα της CFMOTO είναι επίσης παρόμοια με την πρακτική που ακολουθούν πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων. Αν και πολλά από τα ακριβά τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλαίσιο σχεδιασμένο από λευκό χαρτί, με τις μπαταρίες να τοποθετούνται στο πάτωμα, από κάτω τους, τα περισσότερα οικονομικά EV δανείζονται το πλαίσιο τους από τα υπάρχοντα συμβατικά μοντέλα μαζικής παραγωγής.

CFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Δεν μιλάμε για κάτι περισσότερο από την οικονομία κλίμακος, η οποία αυτή την στιγμή αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για τους κατασκευαστές, καθώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο, για το πού θα καταλήξει ο τομέας της ατομικής, και όχι μόνο, μετακίνησης. Η δημιουργία ξεχωριστών γραμμών παραγωγής για τα ηλεκτρικά οχήματα κοστίζει ακριβά και το κόστος αυτό θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Μία εταιρεία, όμως, που δεν στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό με ορισμένη οικονομική επιφάνεια, δεν μπορεί να κατασκευάζει μόνο ακριβά μοντέλα, καθώς τότε τα κέρδη της θα περιοριστούν σημαντικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, έχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από ένα όχημα μαζικής παραγωγής, παρά από τα πολύ ακριβά, τα οποία συνήθως δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

CFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Τα σχέδια της CFMOTO θέλουν να επιλύσουν μερικά από τα ζητήματα που προκύπτουν από την χρήση διαφορετικών συστημάτων κίνησης (ηλεκτρικό και κινητήρα εσωτερικής καύσης) σε παραλλαγές του ίδιου πλαισίου. Όπως βλέπουμε η μεταλλική θήκη των μπαταριών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνά γύρω και πάνω από τον κινητήρα και τα ηλεκτρικά συστήματα, που τοποθετούνται πίσω και από κάτω της. Το μεταλλικό κάλυμμα έχει και δεύτερο ρόλο εκτός από το να προσφέρει προστασία στις μπαταρίες, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως δομικό στοιχείο του πλαισίου. Αυτό είναι μία αναγκαία παραχώρηση, καθώς στον ίδιο χώρο προηγουμένως βρισκόταν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης, που λειτουργούσε και ως φέρον τμήμα του πλαισίου. Επομένως, αυτό που θα τον αντικαταστήσει ως σύστημα κίνησης θα πρέπει να κάνει την ίδια δουλειά και επειδή οι ηλεκτροκινητήρες είναι συνήθως μικρότεροι από τις μπαταρίες και έχουν χαμηλότερο βάρος, επιλέγεται η “τροφοδοσία” για αυτή την δουλειά.

Αν και το πλαίσιο προέρχεται από το 450SR, το μέγεθος της μπαταρίας και του ηλεκτρικού μοτέρ δείχνουν ότι η ηλεκτρική έκδοση, πιθανότατα θα αντιστοιχεί στις επιδόσεις μίας μοτοσυκλέτας 125 κυβικών, με περιορισμένη αυτονομία για αστική χρήση. Παρόλ’ αυτά, οι τροχοί, τα φρένα και οι αναρτήσεις μοιάζουν να είναι ίδια με αυτά των 450 κυβικών… Τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πατέντες.

CFMOTO – Πατέντες για ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Μία σημαντική διαφορά, είναι ότι εδώ δεν έχουμε ούτε επιλογέα ταχυτήτων, ούτε συμπλέκτη. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ηλεκτρικά δίκυκλα, έτσι και τα σχέδια της CFMOTO δείχνουν ένα μοντέλο χωρίς ταχύτητες. Όπως στις περισσότερες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, το πίσω γρανάζι είναι αρκετά μεγάλο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για την μετατροπή της ισχύος των υψηλόστροφων ηλεκτροκινητήρων, σε πιο λογικά επίπεδα για χρήση στον δρόμο και τον πολλαπλασιασμό της ροπής. Ανάγκη όπως φαντάζεστε για ρεζερβουάρ δεν υπάρχει, ενώ τα σχέδια δείχνουν ότι οι μπαταρίες και τα ηλεκτρικά συστήματα δεν φτάνουν μέχρι εκεί. Οπότε μάλλον ο χώρος αυτός θα είναι ελεύθερος, λειτουργώντας ως αποθηκευτικός, με την θύρα φόρτισης να βρίσκεται πιθανότατα εκεί που βρίσκουμε την τάπα του ρεζερβουάρ στις συμβατικές μοτοσυκλέτες.

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες