Moto Morini X-Cape 650 - Nέα έκδοση Black Ebony

Παραμένει αναλλοίωτο όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά
motomag Moto Morini X-Cape 650 – Nέα έκδοση Black Ebony
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/1/2024

Η Moto Morini αποφάσισε πως το Adventure μοντέλο της Χ-Cape 650 χρειάζεται περισσότερες χρωματικές επιλογές, και για τον λόγο αυτό πρόσθεσε μία νέα έκδοση με ονομασία Black Ebony στην οποία όπως γίνεται κατανοητό κυριαρχεί κυρίως το μαύρο χρώμα.

Αν εξαιρέσουμε τον νέο μαύρο-γκρι-κόκκινο χρωματισμό, αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου δεν υπάρχουν, με το X-Cape 650 Black Ebony να εφοδιάζεται με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 650 κυβικών της Kawasaki, που κατασκευάζεται στην Κίνα από την μητρική Zhongneng (εξαγόρασε την Moto Morini το 2018), ο οποίος αποδίδει 60 ίππους στις 8.250 στροφές. Το X-Cape Black Ebony χρησιμοποιεί ένα πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της Marzocchi με διαδρομή 160 χλστ., ενώ πίσω εφοδιάζεται με ένα Kayaba αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση της επαναφοράς. Η διαδρομή της πίσω ανάρτησης είναι στα 135 χλστ. με το ύψος της σέλας να βρίσκεται στα 845 χλστ., ενώ υπάρχει και η χαμηλή σέλα με το ύψος της να φτάνει τα 820 χλστ.

Moto Morini X-Cape 650 – Nέα έκδοση Black Ebony

Στην πέδηση το X-Cape 650 Black Ebony διαθέτει δύο δίσκους 298 χλστ. εμπρός με διπίστονες δαγκάνες της Brembo ενώ πίσω ο μόνος δίσκος 260 χλστ. εφοδιάζεται με δαγκάνα της Brembo. Tο πακέτο της πέδησης συμπληρώνει το δικάναλο ABS της Bosch. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Scorpion STR της Pirelli με τον εμπρός τροχό να είναι 19 ιντσών και τον πίσω να είναι 17. Η ζελατίνα του Moto Morini X-Cape 650 Black Ebony ρυθμίζεται σε δύο θέσεις ενώ στην οθόνη TFT 7 ιντσών ο αναβάτης μπορεί να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο.

Moto Morini X-Cape 650 – Nέα έκδοση Black Ebony
Ετικέτες

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες