Zontes G368 - Ανακοινώθηκε η τιμή του στην Ελλάδα

Τροχός 17 ιντσών εμπρός και πλουσιότατος εξοπλισμός - Μέχρι και κάμερες καταγραφής με αισθητήρα Sony
Zontes G368 τιμή στην Ελλάδα 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/10/2024

Το Zontes G368, που το οδηγήσαμε στην επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, έχει τώρα τιμή και για την ελληνική αγορά και αναμένεται τη νέα χρονιά.


Δεν πάει πολύς καιρός από την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Zontes στην Κίνα (δείτε το video), εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι και να οδηγήσουμε και το G368, το crossover scooter της Zontes που έρχεται να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο, στην κατηγορία που αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Zontes, Γκορκόλης ΑΕ, προχώρησε στην ανακκοίνωση της τιμής του G368, το οποίο θα έρθει στη χώρα μας με 6.195 ευρώ και μεγάλη όρεξη να πατήσει τους ακτινωτούς τροχούς του και εκτός δρόμου τον Ιανουάριο του 2025.

Μέχρι να το πάρουμε στα χέρια μας για την αναλυτική του δοκιμή ας δούμε τι λέει και το σχετικό Δελτίου Τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας για τα χαρακτηριστικά του G368, τα οποία έχουν ενδιαφέρον και σε επίπεδο εξοπλισμού αφού όχι μόνο δεν φαίνεται να λείπει κάτι αλλά υπάρχουν και στοιχεία που δεν συναντώνται αλλού:

"Μεταβλητή εργονομία οδήγησης τριών θέσεων
Η εργονομία της θέσης οδήγησης του G368 μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και το στυλ οδήγησης κάθε αναβάτη. Το τιμόνι ελαφρού κράματος, μεταβλητής διατομής, στηρίζεται σε ξεχωριστά, ασύμμετρα καβαλέτα που περιστρέφονται, αλλάζοντας το ύψος και την απόσταση του τιμονιού από τη σέλα. 

Ταυτόχρονα, το G368 διαθέτει αναδιπλούμενα μαρσπιέ για τον αναβάτη, που είναι τοποθετημένα σε προσεκτικά επιλεγμένο σημείο, ώστε να δημιουργούν την τέλεια εργονομία οδήγησης όταν ο αναβάτης επιθυμεί να οδηγήσει όρθιος στους χωματόδρομους.

Φυσικά, οι δύο μεγάλες πλατφόρμες στην ποδιά, διατηρούν τη δυνατότητα του αναβάτη να τοποθετήσει τα πόδια του κάθετα ή μπροστά, επιλέγοντας μια πιο δυναμική ή χαλαρή στάση του σώματος για οδήγηση στην άσφαλτο. 

Η σέλα του G368 είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση και ιδανική στήριξη του σώματος, ανεξαρτήτως στυλ οδήγησης. Το φαρδύ πίσω τμήμα της, με ενσωματωμένο "μαξιλάρι" για στήριξη της μέσης, εξασφαλίζει κορυφαία άνεση στις μεγάλες διαδρομές, ενώ το στενότερο εμπρός τμήμα διευκολύνει την άμεση επαφή των ποδιών με το έδαφος στις στάσεις. Οι δύο μεγάλες αλουμινένιες χειρολαβές, τα ξεχωριστά μαρσπιέ και η ελαφρώς υπερυψωμένη σέλα του συνεπιβάτη, προσφέρουν αντίστοιχου επιπέδου άνεση και στον φιλοξενούμενο του G368, χωρίς η παρουσία του να μεταβάλει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του.

 
Πολυρυθμιζόμενες αναρτήσεις εμπρός και πίσω
Το νέο Zontes G368 κάνει τη μεγάλη διαφορά στα Adventure Scooter χάρη στις κορυφαίων προδιαγραφών ρυθμιζόμενες αναρτήσεις του. Το στιβαρό USD πιρούνι των 41 χλστ. στηρίζεται στο πλαίσιο με δύο πλάκες και διαθέτει ρυθμίσεις, τόσο για την απόσβεση συμπίεσης, όσο και για την απόσβεση επαναφοράς. Αντίστοιχα τα δύο μεγάλης διαδρομής πίσω αμορτισέρ με τα ξεχωριστά δοχεία διαστολής αζώτου, ρυθμίζονται σε προφόρτιση ελατηρίων και απόσβεση επαναφοράς, χαρίζοντας το G368 εξαιρετικό έλεγχο αποσβέσεων σε άσφαλτο και χώμα, αλλά και εξαιρετικά επίπεδα άνεσης. 

Ολοκληρωμένος Off-Road εξοπλισμός ταξιδιού
Το νέο Zontes G368 ξεπερνά την απλή αισθητική Off-Road, ενσωματώνοντας όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για πραγματικές απαιτήσεις παντός εδάφους. Θωρακισμένο από άκρη σε άκρη, διαθέτει περιμετρικά κάγκελα από ανοδιωμένο ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά και ολοκληρωμένο σύστημα καλυμμάτων υψηλής αντοχής για την προστασία του μεγάλου ψυγείου και της ποδιάς.

Δύο κλειστού τύπου χούφτες, προστατεύουν τα χέρια του αναβάτη από τα κλαδιά, το κρύο και τη βροχή, ενώ τα θερμαινόμενα γκριπ και η ρυθμιζόμενη σε πέντε θέσεις ύψους ζελατίνα, προσθέτουν άνεση και πολυτέλεια σε αυτό το σκληροτράχηλο Adventure Scooter.

Το σύγχρονο Traction Control του G368 έχει δυνατότητα απενεργοποίησης, όπως επίσης και το δικάναλο ABS διαθέτει ρύθμιση ΟΝ και Off-Road, αναστέλλοντας την επέμβαση του ABS στον πίσω τροχό όποτε το επιθυμεί ο αναβάτης. Την πέδηση του Zontes G368 έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία κατασκευής φρένων από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Moto3, J.Juan, με δύο μεγάλης διαμέτρου δισκόφρενα και ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. 
  
Οι τροχοί του G368 έχουν στεφάνια χύτευσης υψηλής πίεσης κράματος αλουμινίου σε διάσταση 17''/14'', με τις ισχυρές ακτίνες να δένουν στις άκρες τους, επιτρέποντας τη χρήση Tubeless ελαστικών, αλλά και την επίτευξη χαμηλού βάρους, μειώνοντας τις επιπτώσεις του γυροσκοπικού φαινομένου και του μη-αναρτώμενου βάρους. 


Υψηλές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση, απίστευτη αυτονομία!
Ο ολοκαίνουριος κινητήρας, προδιαγραφών Euro5+ της Zontes ενσωματώνει την πιο προηγμένη τεχνολογία για κορυφαίες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Η Hi-Performance τετραβάλβιδη κεφαλή, ο σύγχρονος ψεκασμός της Bosch με δύο προγράμματα λειτουργίας ECO/SPORT, τα οποία έχουν δυνατότητα αυτόματης εναλλαγής όποτε το απαιτούν οι συνθήκες και η υψηλή συμπίεση στο θάλαμο καύσης με αναλογία 11.8:1, έχουν ως αποτέλεσμα μια κορυφαία απόδοση 39 PS στις 7.500 στροφές και 40 N.m ροπής στις 6.000 στροφές. Ανεξάρτητα από την επιλογή του power mode, το σύστημα περνάει αυτόματα στη χαρτογράφηση “S” μόλις οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν τις 7.000, ώστε να εξασφαλίζεται άμεση απόκριση, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσπέρασης.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον τεράστιο ρεζερβουάρ των 17,5 λίτρων, έχουν ως αποτέλεσμα μια αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χιλιόμετρα!

Άπιαστος τεχνολογικός εξοπλισμός
Η Zontes έχει καθιερωθεί για τον πρωτοποριακό τεχνολογικό εξοπλισμό της, και το G368 συνεχίζει αυτή την παράδοση, προσφέροντας μοναδικά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την καθημερινή χρήση. Η υψηλής ευκρίνειας TFT οθόνη των 8” έχει ευδιάκριτη απεικόνιση των πληροφοριών σε όλες τις συνθήκες και διαθέτει επιλογή ανάμεσα σε τέσσερα θεματικά interfaces, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονη σύνδεση με κινητό και Bluetooth ακουστικά, παρέχει πλοήγηση*, παρακολούθηση πίεσης ελαστικών και έχει αισθητήρα φωτός για αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας. Συνεργάζεται με δύο κάμερες καταγραφής εμπρός και πίσω, με κάρτα μνήμης 128GB, εξοπλισμένες με αισθητήρα νυχτερινής όρασης Sony Starvis, ανάλυση 1080P, ευρεία γωνία 140° και διάφραγμα F1.8, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία σύγχρονης τεχνολογίας. Το σύστημα TPMS παρακολουθεί και ενημερώνει για τη σωστή πίεση των ελαστικών και προειδοποιεί σε περίπτωση μη φυσιολογικής πίεσης στην οθόνη του πίνακα οργάνων. Όλες οι κλειδαριές είναι ηλεκτρομαγνητικές και κλειδώνουν αυτόματα μέσω του προηγμένου συστήματος Keyless της Zontes, όπως η σέλα και η τάπα καυσίμου αεροπορικού τύπου από αλουμίνιο, που ανοίγει και κλείνει εύκολα ηλεκτρικά, εξαλείφοντας την ανάγκη για κλειδί."

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ MOTO: Έρχονται Yamaha Tenere 430 2027 – Yamaha Tenere 900 2027 – Yamaha SportTouring!

Το Tenere 700 ενδυναμώνεται και γίνεται το κέντρο μίας οικογένειας!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ MOTO: Έρχονται Yamaha Tenere 430 2027 – Yamaha Tenere 900 2027 – Yamaha SportTouring!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2026

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, για την περίπτωση του Tenere που 7 χρόνια μετά την εμφάνισή του, ενδυναμώνει την θέση του στην γκάμα της Yamaha και γίνεται το κέντρο μίας νέας οικογένειας η οποία θα έχει και εισαγωγικό μοντέλο αλλά και επόμενο βήμα.

Με αυτό τον τρόπο όσοι από τους ήδη κατόχους Tenere 700, επιθυμούν την αναβάθμιση, δεν θα σκέπτονται να φύγουν από την αγκαλιά της Yamaha, μην έχοντας άλλη διέξοδο όταν αποφασίσουν πως θέλουν κάτι περισσότερο σε δύναμη και ταξιδιωτικές δυνατότητες.

Αντίστοιχα η τεράστια απήχηση των μικρο-μεσαίων ON-OFF, που επιθυμούμε την επάνοδό τους από το 2018 όταν συρρικνώθηκε η κατηγορία με λιγότερα προσφερόμενα μοντέλα, μέχρι να γιγαντωθεί τώρα εκ νέου, έχει αφήσει την Yamaha χωρίς μερίδιο και αντίστοιχα χωρίς εισαγωγικό μοντέλο. Μία δηλαδή πρόταση για εκείνον που δεν θέλει να προχωρήσει απευθείας στην μεσαία κατηγορία ή για κάποιον που θέλει μία δεύτερη, μικρότερη σε κυβισμό και απαιτήσεις μοτοσυκλέτα.

Αυτό το κενό θα καλύψει ένα νέο τελείως μοντέλο με κινητήρα που βασίζεται στην σειρά των τριακοσαριών, αρκετά όμως βελτιωμένος και με μεγαλύτερη χωρητικότητα, ώστε να τοποθετείται ταυτόχρονα μακριά από το Tenere 700 αλλά να έχει και την απαραίτητη ιπποδύναμη για να ανταπεξέλθει στον ισχυρό ανταγωνισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε πως η Yamaha ετοιμάζεται να μεγαλώσει την οικογένεια των Tenere. Ειδικά για το Tenere 900 οι φήμες γιγαντώθηκαν πριν λίγες ημέρες όταν η Yamaha προανήγγειλε μία παρουσίαση στο πλαίσιο της EICMA με υπόσχεση για νέα μοντέλα και εκεί εμφανίστηκε ένα «τρικύλινδρο καρδιογράφημα» κάνοντας τους πάντες να ελπίζουν σε ένα νέο Tenere 900.

Αντίστοιχα όμως έχουμε πει και παλαιότερα πως προετοιμάζεται ένα μικρό Tenere. Η διαφορά είναι πως τώρα έχουμε περισσότερη βεβαιότητα για το τι θα δούμε το 2027, ασχέτως με το τι θα εμφανιστεί αρχικά στην EICMA. Το μικρότερο των Tenere είναι μία εξίσου πολύ καλή πρόταση που μάλιστα έχει αργήσει κιόλας και θα έπρεπε να είναι ήδη εδώ.

Οι πληροφορίες μας λένε πως το μικρότερο των Tenere θα είναι στα 430 κυβικά και μπορεί να ονομάζεται Tenere 450 με έναν κινητήρα που θα δούμε και σε street μοντέλα. Αναμένεται να συνεχίζει στις αξίες του Tenere 700, καθώς το μεσαίο θα είναι πάντα το επίκεντρο της οικογένειας αυτής και εκείνο που θα δέχεται τις περισσότερες εξελίξεις πρώτο.

Για το Tenere 900 ο κινητήρας υπάρχει, αν και θα έχει σίγουρα μία ανανέωση και προσαρμογή της απόκρισης για τα νέα του καθήκοντα. Η τεχνογνωσία είναι επίσης το μόνο σίγουρο πως δεν λείπει, χρειαζόταν μονάχα εκείνη η αποφασιστικότητα που απουσιάζει γενικά από τους Ιάπωνες κατασκευαστές και αυτό το γράφω βάση προηγούμενης συζήτησης με πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Yamaha Ευρώπης που είχαν τότε παραδεχτεί ότι δοκίμαζαν ένα τέτοιο μοντέλο. Διότι οι δοκιμές αυτές πράγματι είχαν γίνει πριν χρόνια για ένα μεγάλο Tenere βασισμένο στους τωρινούς κινητήρες και όχι στο αποτυχημένο εμπορικά Super Tenere. Εκείνο το μοντέλο που πήρε πολύ μικρή βαθμολογία από εμάς όταν κυκλοφόρησε, από την πρώτη στιγμή και αποδείχτηκε αργότερα από την παγκόσμια εμπορική του πορεία πως είχαμε δίκιο, βαθμολογήθηκε χαμηλά και από τα ίδια αυτά στελέχη, λέγοντας πως οφείλουν να φτιάξουν κάτι καλύτερο. Παρότι το Super Tenere υπήρξε μία ευχάριστη μοτοσυκλέτα για ταξίδια σε ανοικτούς δρόμους, δεν ήταν ούτε σπορ ούτε είχε την παραμικρή ικανότητα στο χώμα, εκτός και αν το σύγκρινε κανείς με Varadero, με προγενέστερες μοτοσυκλέτες. Η κατηγορία εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα και η Yamaha έμεινε χωρίς κανένα μοντέλο στην γκάμα της για τα μεγάλα ON-OFF.

Για χρόνια το Yamaha Tenere 700 σήκωσε μόνο του όλη την αντιπροσώπευση της Yamaha στις Adventure μοτοσυκλέτες και το έκανε περισσότερο από επάξια, κρατώντας όχι μόνο την Yamaha στο επίκεντρο, αλλά μεγαλώνοντας ολόκληρη την κατηγορία, φέρνοντας νέο κόσμο! Κι αυτό η Yamaha δεν το εξαργύρωνε όσο θα έπρεπε, καθώς δεν έδινε ευκαιρία για το επόμενο βήμα, σε εκείνους που σκεφτόντουσαν κάτι τέτοιο. Κάτι αντίστοιχο έχει η Triumph στην γκάμα της και μάλιστα σε πάρα πολλές εκδόσεις, έχοντας έτσι δει πως μπορεί να ταιριάξει και να συγκριθεί τόσο με την αμέσως επόμενη κατηγορία στα έως 1.100 κυβικά, απέναντι σε V-Strom 1050 και Africa Twin, αλλά και στα νέα μοντέλα που έρχονται από την Κίνα και χτίζουν την κατηγορία από τα 800 κυβικά και έως τα 1.000 αυτή την στιγμή.

Μένει να δούμε αν η Yamaha θα τα εμφανίσει ταυτόχρονα ή θα εστιάσει σε ξεχωριστές ημερομηνίες αποκάλυψης για τα νέα μοντέλα στην ON-OFF γκάμα της.

Παράλληλα αναμένουμε και περισσότερες επιλογές στην Sport Touring σειρά όπου και εκεί υπάρχει διαθέσιμος κινητήρας αλλά και μπόλικη τεχνογνωσία. Ένα ντυμένο τετρακύλινδρο MT-10 θα ήταν μία εξαιρετική προσθήκη στην γκάμα της Yamaha και ταυτόχρονα θα άνοιγε την πύλη και για μία νέα έκδοση του Tracer, που θα μπορούσε να απαντήσει στον νέο ανταγωνισμό από Honda και Suzuki που έχουν πλέον νέα μοντέλα, δημιουργώντας και εκεί μία νέα οικογένεια στην οποία η Yamaha θα μπορούσε να πλαισιώσει από δύο πλευρές ταυτόχρονα, αντί για μία.