Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

BMW R1200RT 2019 – Εθεάθη σε δοκιμές

Πιθανότατα με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος των βαλβίδων

Φωτογράφοι έπιασαν νέο BMW R1200RT να κυκλοφορεί στον δρόμο πραγματοποιώντας δοκιμές, και είναι ο κινητήρας αυτός που περισσότερο τραβά την προσοχή. Με αυτοκόλλητα από το τωρινό μοντέλο, το RT πιθανότατα να προσπαθεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς μία άλλη πηγή, πέρα από το motorcycle.com που δημοσιεύει τις φωτογραφίες, επιβεβαιώνει πως φωτογραφήθηκε κοντά στα κεντρικά έρευνας και εξέλιξης της BMW. Οι λεπτομέρειες όμως, όπως και το κλασσικό βαλιτσάκι καταγραφής των παραμέτρων κίνησης πίσω, δείχνουν την πραγματικότητα.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς φυσικά, είναι η νέα οθόνη των οργάνων που είμαστε βέβαιοι πως θα είναι ίδια με αυτή που πρόσφατα βγήκε στην παραγωγή, στο R1200GS του ’18, στα F850GS/F750GS που οδηγήσαμε αποκλειστικά πριν λίγες μέρες, αλλά και στον πρόσθετο εξοπλισμό του C400X που έρχεται σε λίγο καιρό. Όπως είπε και ο υπεύθυνος των ηλεκτρονικών, η BMW χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μονάδα μέχρι και το ίδιο ακριβώς software (όλα κατασκευής της Bosch σε εργοστάσιο στην Πορτογαλία) που μόλις βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, δέχεται έναν κωδικό που αυτομάτως δηλώνει και το μοντέλο στο οποίο θα τοποθετηθεί.

Το RT λοιπόν θα ακολουθήσει την τάση στα νέα όργανα, όμως ο κινητήρας φαίνεται να είναι κάτι καινούριο και ίσως να κρύβει κάποιο από τα συστήματα της BMW για μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και όχι μόνο.

Η BMW φλερτάρει καιρό με μία τέτοια λύση, αλλά και παραπλήσιες τις οποίες έχει –έξυπνα- παρακολουθήσει χρόνια τώρα να δοκιμάζονται στην πράξη μέσα από άλλες εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες λύσεις σε τελικούς πελάτες. Επίσης έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη τους και σε απευθείας συνεργάτες της. Η Γερμανική εταιρία Alpha είναι μία τέτοια περίπτωση, με την BMW να είναι στενός συνεργάτης, κι έχουμε αναφερθεί στο περιοδικό κι άλλες φορές για τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού που έχει η BMW στην φαρέτρα της.

Παραθέτουμε λοιπόν όλα όσα είχαμε γράψει στα «Νέα Κόσμου» στο MOTO πριν από μερικούς μήνες:

Αναδημοσίευση από τ.574 1ης Σεπτεμβρίου 2017:

Alpha Βoxer με 145HP: Με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων

 

Πρόσφατα το Γερμανικό περιοδικό Motorrad είχε στο εξώφυλλό του έναν κινητήρα BMW boxer με 1.250 κυβικά και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, ως ανανέωση του υπάρχοντος boxer LC με τα 1.170cc. Φαίνεται πως η BMW επιλέγει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό μεγαλώνοντας σε κυβικά, για να μπορέσει να βγάλει περισσότερη ισχύ ενώ παράλληλα θα φτιάχνει την βάση για τις προδιαγραφές Euro5. Μια μέθοδος για αυξημένη ισχύ χωρίς θυσίες χαμηλά και στις μεσαίες είναι ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων. Στην περσινή Intermot όμως, και δίπλα στο περίπτερο της BMW, η επίσης Γερμανική εταιρία Alpha, γνωστή από τις βελτιώσεις των S1000RR, παρουσίαζε την δική της εκδοχή με βάση έναν κινητήρα boxer LC. Με μόνη αλλαγή τις κεφαλές που περιέχουν ένα σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων (κι όλα τα υπόλοιπα στάνταρ εκτός από την ηλεκτρονική), το αποτέλεσμα είναι μέγιστη ισχύς 145 ίππων στις 8.200 και ως 10% μειωμένη κατανάλωση! Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα: Στην εισαγωγή δεν υπάρχει πια πεταλούδα, κι αυτό μπορεί να γίνει στα συστήματα συνεχούς μεταβολής βυθίσματος, όπου ο έλεγχος των στροφών γίνεται μέσω του βυθίσματος των βαλβίδων. Τα συστήματα αυτά έχουν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες σε αυτοκίνητα, με τις Honda, BMW, Nissan, Toyota, GM και Fiat – Chrysler να έχουν παρουσιάσει τις δικές τους εκδοχές.

Η BMW στα αυτοκίνητά της παρουσίασε το Valvetronic το 2001, σύστημα που μπορεί να μεταβάλλει συνεχώς και με ακρίβεια το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Ο έλεγχος των στροφών μόνο από το βύθισμα, χωρίς πεταλούδα, έφερε αύξηση της ισχύος και μείωση κατανάλωσης κατά 10-15%. Σε συνδυασμό με το σύστημα VANOS, που μεταβάλλει τον χρονισμό, και με το DIVA, που μεταβάλλει το μήκος των αυλών εισαγωγής, η BMW είναι η μόνη εταιρία που έχει σε παραγωγή και τα τρία συστήματα στον ίδιο κινητήρα. Οπότε, έχει την τεχνογνωσία για να εφαρμόσει και στις κεφαλές των GS ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού (VVT) ή μεταβλητού βυθίσματος (VVL), με τα πλεονεκτήματα του τελευταίου να υπερτερούν. Λόγω περιορισμένου χώρου και αυξημένης πολυπλοκότητας, ο συνδυασμός και των δύο ή και των τριών είναι δύσκολος σε κινητήρα μοτοσυκλέτας.

Το σύστημα που έδειξε η Alpha αντί για κλασικό εκκεντροφόρο έχει έναν κινούμενο φορέα με μίνι “στρόφαλο” που στο άκρο της “μπιέλας” του δύο ράουλα κυλούν πάνω σε ιδιόμορφα κοκκοράκια με ράμπα, τα οποία πιέζουν τις βαλβίδες όσο χρειάζεται ανά πάσα στιγμή ο κινητήρας, ανάλογα με το φορτίο και το άνοιγμα του γκριπ του γκαζιού. Με ένα σύστημα ατέρμονα και κοχλία αλλάζει η γωνία με την οποία τα ράουλα πιέζουν τα κοκκοράκια, μεταβάλλοντας το βύθισμα. Ο εκκεντροφόρος εξαγωγής είναι συμβατικός, κινούμενος με γρανάζι. Στο διάγραμμα της δυναμομέτρησης φαίνεται η σαφής υπεροχή του συστήματος έναντι των στάνταρ κεφαλών, με αυξημένη ροπή και ισχύ μετά τις 3.000 και ως τις 6.000, ενώ από κει και πάνω η διαφορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με συν 20 ίππους. Ο Uwe Eisenbeis της Alpha Racing δήλωσε πως εύκολα το σύστημα μπορεί να βγάλει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Καθώς η Alpha δεν έχει ανακοινώσει πώληση των κεφαλών σε ιδιώτες, και με δεδομένη την παρουσίαση του συστήματος δίπλα στο περίπτερο της BMW που έχει μακρά εμπειρία σε συστήματα VVT και VVL, μήπως πρόκειται όντως για το σύστημα που θα χρησιμοποιούν οι μελλοντικοί boxer; Ωραίο θα ήταν!