BMW R1200RT 2019 – Εθεάθη σε δοκιμές

Πιθανότατα με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος των βαλβίδων
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/3/2018

Φωτογράφοι έπιασαν νέο BMW R1200RT να κυκλοφορεί στον δρόμο πραγματοποιώντας δοκιμές, και είναι ο κινητήρας αυτός που περισσότερο τραβά την προσοχή. Με αυτοκόλλητα από το τωρινό μοντέλο, το RT πιθανότατα να προσπαθεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς μία άλλη πηγή, πέρα από το motorcycle.com που δημοσιεύει τις φωτογραφίες, επιβεβαιώνει πως φωτογραφήθηκε κοντά στα κεντρικά έρευνας και εξέλιξης της BMW. Οι λεπτομέρειες όμως, όπως και το κλασσικό βαλιτσάκι καταγραφής των παραμέτρων κίνησης πίσω, δείχνουν την πραγματικότητα.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς φυσικά, είναι η νέα οθόνη των οργάνων που είμαστε βέβαιοι πως θα είναι ίδια με αυτή που πρόσφατα βγήκε στην παραγωγή, στο R1200GS του ’18, στα F850GS/F750GS που οδηγήσαμε αποκλειστικά πριν λίγες μέρες, αλλά και στον πρόσθετο εξοπλισμό του C400X που έρχεται σε λίγο καιρό. Όπως είπε και ο υπεύθυνος των ηλεκτρονικών, η BMW χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μονάδα μέχρι και το ίδιο ακριβώς software (όλα κατασκευής της Bosch σε εργοστάσιο στην Πορτογαλία) που μόλις βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, δέχεται έναν κωδικό που αυτομάτως δηλώνει και το μοντέλο στο οποίο θα τοποθετηθεί.

Το RT λοιπόν θα ακολουθήσει την τάση στα νέα όργανα, όμως ο κινητήρας φαίνεται να είναι κάτι καινούριο και ίσως να κρύβει κάποιο από τα συστήματα της BMW για μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και όχι μόνο.

Η BMW φλερτάρει καιρό με μία τέτοια λύση, αλλά και παραπλήσιες τις οποίες έχει –έξυπνα- παρακολουθήσει χρόνια τώρα να δοκιμάζονται στην πράξη μέσα από άλλες εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες λύσεις σε τελικούς πελάτες. Επίσης έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη τους και σε απευθείας συνεργάτες της. Η Γερμανική εταιρία Alpha είναι μία τέτοια περίπτωση, με την BMW να είναι στενός συνεργάτης, κι έχουμε αναφερθεί στο περιοδικό κι άλλες φορές για τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού που έχει η BMW στην φαρέτρα της.

Παραθέτουμε λοιπόν όλα όσα είχαμε γράψει στα «Νέα Κόσμου» στο MOTO πριν από μερικούς μήνες:

Αναδημοσίευση από τ.574 1ης Σεπτεμβρίου 2017:

Alpha Βoxer με 145HP: Με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων

 

Πρόσφατα το Γερμανικό περιοδικό Motorrad είχε στο εξώφυλλό του έναν κινητήρα BMW boxer με 1.250 κυβικά και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, ως ανανέωση του υπάρχοντος boxer LC με τα 1.170cc. Φαίνεται πως η BMW επιλέγει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό μεγαλώνοντας σε κυβικά, για να μπορέσει να βγάλει περισσότερη ισχύ ενώ παράλληλα θα φτιάχνει την βάση για τις προδιαγραφές Euro5. Μια μέθοδος για αυξημένη ισχύ χωρίς θυσίες χαμηλά και στις μεσαίες είναι ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων. Στην περσινή Intermot όμως, και δίπλα στο περίπτερο της BMW, η επίσης Γερμανική εταιρία Alpha, γνωστή από τις βελτιώσεις των S1000RR, παρουσίαζε την δική της εκδοχή με βάση έναν κινητήρα boxer LC. Με μόνη αλλαγή τις κεφαλές που περιέχουν ένα σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων (κι όλα τα υπόλοιπα στάνταρ εκτός από την ηλεκτρονική), το αποτέλεσμα είναι μέγιστη ισχύς 145 ίππων στις 8.200 και ως 10% μειωμένη κατανάλωση! Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα: Στην εισαγωγή δεν υπάρχει πια πεταλούδα, κι αυτό μπορεί να γίνει στα συστήματα συνεχούς μεταβολής βυθίσματος, όπου ο έλεγχος των στροφών γίνεται μέσω του βυθίσματος των βαλβίδων. Τα συστήματα αυτά έχουν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες σε αυτοκίνητα, με τις Honda, BMW, Nissan, Toyota, GM και Fiat – Chrysler να έχουν παρουσιάσει τις δικές τους εκδοχές.

Η BMW στα αυτοκίνητά της παρουσίασε το Valvetronic το 2001, σύστημα που μπορεί να μεταβάλλει συνεχώς και με ακρίβεια το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Ο έλεγχος των στροφών μόνο από το βύθισμα, χωρίς πεταλούδα, έφερε αύξηση της ισχύος και μείωση κατανάλωσης κατά 10-15%. Σε συνδυασμό με το σύστημα VANOS, που μεταβάλλει τον χρονισμό, και με το DIVA, που μεταβάλλει το μήκος των αυλών εισαγωγής, η BMW είναι η μόνη εταιρία που έχει σε παραγωγή και τα τρία συστήματα στον ίδιο κινητήρα. Οπότε, έχει την τεχνογνωσία για να εφαρμόσει και στις κεφαλές των GS ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού (VVT) ή μεταβλητού βυθίσματος (VVL), με τα πλεονεκτήματα του τελευταίου να υπερτερούν. Λόγω περιορισμένου χώρου και αυξημένης πολυπλοκότητας, ο συνδυασμός και των δύο ή και των τριών είναι δύσκολος σε κινητήρα μοτοσυκλέτας.

Το σύστημα που έδειξε η Alpha αντί για κλασικό εκκεντροφόρο έχει έναν κινούμενο φορέα με μίνι “στρόφαλο” που στο άκρο της “μπιέλας” του δύο ράουλα κυλούν πάνω σε ιδιόμορφα κοκκοράκια με ράμπα, τα οποία πιέζουν τις βαλβίδες όσο χρειάζεται ανά πάσα στιγμή ο κινητήρας, ανάλογα με το φορτίο και το άνοιγμα του γκριπ του γκαζιού. Με ένα σύστημα ατέρμονα και κοχλία αλλάζει η γωνία με την οποία τα ράουλα πιέζουν τα κοκκοράκια, μεταβάλλοντας το βύθισμα. Ο εκκεντροφόρος εξαγωγής είναι συμβατικός, κινούμενος με γρανάζι. Στο διάγραμμα της δυναμομέτρησης φαίνεται η σαφής υπεροχή του συστήματος έναντι των στάνταρ κεφαλών, με αυξημένη ροπή και ισχύ μετά τις 3.000 και ως τις 6.000, ενώ από κει και πάνω η διαφορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με συν 20 ίππους. Ο Uwe Eisenbeis της Alpha Racing δήλωσε πως εύκολα το σύστημα μπορεί να βγάλει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Καθώς η Alpha δεν έχει ανακοινώσει πώληση των κεφαλών σε ιδιώτες, και με δεδομένη την παρουσίαση του συστήματος δίπλα στο περίπτερο της BMW που έχει μακρά εμπειρία σε συστήματα VVT και VVL, μήπως πρόκειται όντως για το σύστημα που θα χρησιμοποιούν οι μελλοντικοί boxer; Ωραίο θα ήταν!

 

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες