Ducati Multistrada V4 /V4S / V4S Sport 2021: Αναλυτική παρουσίαση!

Πίνακας εκδόσεων και εξοπλισμού!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/11/2020

Η Multistrada ήταν η πρώτη μεγάλη Adventure που στόχευε στο «τέσσερα σε ένα» ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα ισόποσα, φτάνει μαζί της να κάνεις κάποια πράγματα πάρα πολύ καλά. Πολύ ταξίδι λοιπόν, πολύ «ενθουσιώδη» οδήγηση σε επαρχιακούς, πολύ καθημερινή συμβίωση και λίγο χώμα και ορίστε, έχεις τέσσερις μοτοσυκλέτες σε μία. Αυτό ήθελε η Ducati και το γεγονός πως το πέτυχε παίρνοντας το ρίσκο το 2010 φαίνεται από την κατηγορία που έχει πλέον δημιουργηθεί. Αν δεν είχε εμπορική επιτυχία δεν θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι… Αν δεν ζητούσε ο κόσμος «μία σε ένα» δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα να έχουμε μία V4 Multistrada με έναν κινητήρα που ζυγίζει όσο κι ένας αντίστοιχου κυβισμού δικύλινδρος…

Ο κινητήρας αυτός αξίζει τον δικό του χρόνο με προσοχή και μελέτη. Θα βρείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτόν!

Ducati V4 Granturismo: Ο κινητήρας της επόμενης Multistrada – Τεχνική Ανάλυση


Η μοτοσυκλέτα των πολλών δρόμων, η Multistrada, γεννήθηκε σαν μοντέλο το 2003 και επαναπροσδιορίστηκε πλήρως το 2010 εισάγοντας στον κόσμο μας το “Skyhook” τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις. Από τότε μέχρι τώρα η εξέλιξή τους προχωρά με γεωμετρική πρόοδο αλλά παραμένει κομμάτι της ιστορίας πως η Ducati ήταν η πρώτη που εφάρμοσε κάτι τέτοιο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της μη αποδοχής του. Η νέα Multistrada φέρνει κι αυτή κάτι καινούριο πέρα από τον V4 κινητήρα, ή την απουσία δεσμοδρομικού συστήματος. Στον τομέα την ηλεκτρονικών είναι η πρώτη που ανακοίνωσε το cruise control που προσαρμόζει την ταχύτητά του με βάση την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων ενσωματώνοντας ένα ραντάρ της Bosch. Το οποίο και εξελίχθηκε πάνω σε μία Multistrada! Αργότερα θα το δούμε και στο νέο KTM Super Adventure, όμως η Ducati ήθελε να είναι εκείνη που το ανακοινώνει πρώτη, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις. Το γεγονός πως δημιούργησε εκ νέου την κατηγορία και ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένα, φανερώνει την αποδοχή της Multistrada στον κόσμο!

Για να παραμείνει ως κορυφαία “multi-μοτοσυκλέτα” διεκδικώντας την πρωτιά, δεν αρκούσε μόνο ο V4 κινητήρας. Χρειαζόταν μία καθολική ανανέωση. Ωστόσο ο V4 είναι τόσο σημαντικός, που παρά την παραπάνω παραπομπή με την τεχνική ανάλυση, πρέπει να παραμείνουμε σε ορισμένα βασικά σημεία: Ζυγίζει 66.7 κιλά και αποδίδει 170 ίππους στις 10.500 στροφές με 12,7Kgm στις 8.750 στροφές, έχοντας 1.158 κυβικά. Η Ducati κάνει λόγο για μία ροπή που εντυπωσιάζει, εμείς περιμένουμε να δούμε από πόσο νωρίς θα έρχεται αυτή η ροπή, ή αν θα πρέπει να περιμένεις να ξυπνήσει ο V4. Προσθέτοντας κυλίνδρους μετακινείς και την καμπύλη πιο πάνω, ωστόσο όταν η Ducati αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένα και όχι αόριστα είναι συνήθως αλήθεια. Για παράδειγμα είναι η εταιρεία που δεν λέει ψέματα για το βάρος των μοτοσυκλετών της και το λέμε αυτό εμείς που είμαστε οι μόνοι που ζυγίζουμε τις μοτοσυκλέτες.

Ωστόσο όλα αυτά πέρασαν πρόσφατα πιο επιφανειακά από όσο θα έπρεπε, μιας και αρκετός κόσμος εστίασε στην δήλωση της Ducati για αλλαγές λαδιών στα 15.000 χιλιόμετρα και ο έλεγχος των βαλβίδων ανέβηκε στις 60.000 χιλιόμετρα. Προφανώς και η απουσία δεσμοδρομικής οδήγησης των βαλβίδων είναι η απάντηση στο γιατί… Το νούμερο είναι όμως εντυπωσιακό, και παραμένει το υψηλότερο ανέμεσα στις μοτοσυκλέτες της αγοράς. Όχι στην ιστορία της μοτοσυκλέτας γενικά για να μην ξεθάψουμε δεινόσαυρους, αλλά αυτή την στιγμή δεν πωλείται άλλη μοτοσυκλέτα με αυτά τα διαστήματα service.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών έχουμε μία τεράστια λίστα, που είναι φυσικά κι αυτό που πρεσβεύει η Multistrada από το 2010 και μετά. Κανείς δεν θέλει μία Multi χωρίς ηλεκτρονικά, υπάρχουν άλλες μοτοσυκλέτες για αυτό:

  • Cornering ABS
  • Ducati Wheelie Control (DWC)
  • Ducati Traction Control (DTC) που είναι και “cornering”
  • Cornering Lights (DCL)
  • Vehicle Hold Control (VHC)
  • Ducati Skyhook Suspension (DSS) system
  • Adaptive Cruise Control (ACC)

Υπάρχουν κι άλλα, όμως τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρανομαστή, συνδέονται στην νέα και υπερσύγχρονη IMU, την μονάδα που αντιλαμβάνεται την κίνηση της μοτοσυκλέτας προς έξι άξονες ταυτόχρονα καταλαβαίνοντας την θέση της μοτοσυκλέτας στον χώρο. Στην νέα Multistrada η IMU αυτή είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στις πιο sport μοτοσυκλέτες και έχει ένα τεράστιο αριθμό δειγματοληψίας και μηδενική ανοχή λάθους. Μέχρι πριν από δύο χρόνια μονάχα κάποιες και όχι όλες οι superbike, είχαν IMU έξι αξόνων, τα υπόλοιπα μοντέλα χρησιμοποιούσαν IMU πέντε αξόνων που το έκτο νούμερο προκύπτει από έναν γρήγορο υπολογισμό. Είναι τόσο απλή πράξη που δεν καθυστερεί την εξαγωγή του αποτελέσματος με μία μεγάλη όμως προϋπόθεση, να είναι η μονάδα τοποθετημένη σε συγκεκριμένη γωνία και σταθερά στην μοτοσυκλέτα χωρίς να κουνηθεί ούτε χιλιοστό από το πλαίσιο. Στην διάρκεια του χρόνου ξέρουμε πως αυτό δεν θα μείνει ποτέ το ίδιο, κι αντίστοιχα επηρεάζεται και η λειτουργεία των ηλεκτρονικών. Οι IMU έξι αξόνων που πλέον είναι το νέο στάνταρ δεν έχουν τέτοια μειονεκτήματα.

Όλα αυτά προφανώς και χρειάζονται ένα νέο μενού λειτουργίας στην οθόνη, που είναι μία 6,5 ιντσών TFT για την S και 5’’ για την απλή έκδοση. Στην έκδοση S υπάρχει και joystick που οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ ξέρουν πως η BMW έχει πατεντάρει το καλύτερο εδώ και χρόνια, αλλά η Ducati έχει κάνει επίσης ένα βήμα στην εργονομική τοποθέτησή του που στην νέα V4 υπόσχονται ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Η οθόνη έχει Bluetooth και wi-fi ταυτόχρονα και επικοινωνεί με την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο εμφανίζοντας τα πάντα στην μοτοσυκλέτα και στην γλώσσα που είναι αποθηκευμένες οι επαφές στο κινητό. Πέρα από τον χειρισμό της ενδοεπικοινωνίας η σύνδεση με το κινητό σημαίνει πως τρέχοντας την εφαρμογή πλοήγησης Sygic δεν χρειάζεσαι πλέον και πρόσθετο GPS καθώς ο χάρτης μεταφέρεται από το κινητό στην οθόνη της μοτοσυκλέτας! Εταιρείες όπως η Garmin δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένες με αυτό…

Αδιαμφισβήτητα όμως μία μεγάλη προσθήκη είναι πλέον το Adaptive Cruise Control (ACC) και το Blind Spot Detection. Δηλαδή η ρύθμιση της ταχύτητας αυτόματα στο προκαθορισμένο από τον αναβάτη όριο (από 30 έως 160km/h) και ταυτόχρονα αυτό το «μπλινκ-μπλινκ» με τα φλας όταν κάποιος σε πλησιάζει στις νεκρές γωνίες του καθρέφτη. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα θέλαμε να δούμε πως προσαρμόζεται στην διήθηση στις λωρίδες των αυτοκινήτων, όμως οι Ιταλοί είναι σαν κι εμάς και σίγουρα θα έχουν προβλέψει αυτή την συμπεριφορά. Πολλές, πάρα πολλές απορίες έχουμε και για τις διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει στο Adaptive cruise control σε μία μοτοσυκλέτα που πλαγιάζει και το ραντάρ αλλάζει γωνίες. Τα πρώτα χρόνια τα αυτοκίνητα που συναντούσαν φορτηγό στην δεξιά λωρίδα πάνω σε στροφή, κάτι πολύ πιθανό στον αυτοκινητόδρομο, φρέναραν νομίζοντας πως πηγαίνουν σε τοίχο. Το ευτύχημα με την μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη αυτής της τεχνολογίας από την βιομηχανία μοτοσυκλέτας, είναι πως τέτοια λάθη θα έχουν -μακάρι- εξαφανιστεί. Θα το διαπιστώσουμε κατά την δοκιμή της, αλλά το όνομα της Bosch μας γεμίζει με αισιοδοξία για την απόδοση από τώρα.

Μεγάλος ντόρος γίνεται για την επιλογή της Ducati να έχει η νέα Multistrada 19άρι εμπρός τροχό χωρίς τον 17άρι σαν επιλογή. Αυτόματα η BMW γίνεται ευτυχισμένη και το γράφουμε σαν σχόλιο γιατί μας το είπαν οι ίδιοι πως περιμένουν να δουν την επιλογή της Ducati σε αυτό το σημείο. Από τις τρεις εκδόσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα, όλες τους έχουν 19άρι εμπρός τροχό, οπότε μας μένει μία ακόμη ευκαιρία: Η έκδοση Pikes Peak που είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί ξεχωριστά και είναι επίσης πολύ πιθανό να έχει 17άρι εμπρός τροχό.

Το μεταξόνιο έχει μικρύνει στα 1,567mm με 220mm απόσταση από το έδαφος, αναρτήσεις με διαδρομές 170mm και 180mm και βάρος 215Kg, για το οποίο να θυμίσουμε αυτό που λέγαμε πιο πάνω.

Η σέλα όμως έχει έρθει λίγο πιο χαμηλά ενώ η μοτοσυκλέτα στενεύει και στο σημείο των γοφών, ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμη από αναβάτες κάθε ύψους. Η σέλα είναι τώρα στα 840mm ρυθμιζόμενη και στα 860mm με σέλα στα 810mm και 875mm στον πρόσθετο εξοπλισμό. Το συνολικό βάρος αναβατών και αποσκευών είναι 230 κιλά.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα το Streetfighter V4 τότε όταν λέει η Ducati πως πρόσεξε πολύ τον δείκτη NVH (Noise & Vibration Harshness) θα πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της μοτοσυκλέτας στην V2 εποχή της, ήταν ο τρόπος που ταξίδευες στην εθνική κρατώντας υψηλή μέση ωριαία με τον κινητήρα σε ξεκούραστες στροφές. Η V4 θέλει να σου δώσει την εμπειρία 1000+1 νύχτες, να στρώσει δηλαδή μαγικό χαλί και να σε κάνει φακίρη πετώντας πάνω από τον δρόμο. Είναι δυνατή υπόσχεση που υποστηρίζεται από τις αναρτήσεις και την κρατάμε.

Άλλα βασικό χαρακτηριστικό ήταν η αεροδυναμική σχεδίαση και η προστασία από τον αέρα, που και εδώ έχει ακολουθηθεί προσεκτική μελέτη και φυσικά πατώντας στην εμπειρία πολλών ετών. Η ζελατίνα ρυθμίζεται σε ύψος με ένα δάχτυλο, η ζέστη του κινητήρα λέει η Ducati πως δεν θα φτάνει στα πόδια σου -κρατάμε και αυτή την υπόσχεση- αλλά ο ήχος θα πλημμυρίζει τα αυτιά σου, ο καλύτερος συνδυασμός δηλαδή.

 

Οι εκδόσεις:

Multistrada V4

  • Διαθέσιμα χρώματα:
  • Ducati Red with black wheels

 

  • Βασικός εξοπλισμός
  • Ducati V4 Granturismo 1158 cc 60,000 km έλεγχος βαλβίδων
  • Αλουμινένιο monocoque πλαίσιο, ατσάλινο σωληνωτό υποπλαίσιο και αλουμινένιο ψαλίδι – όχι μονόμπρατσο
  • Marzocchi συμβατικά ρυθμιζόμενο πιρούνι με 50 mm διάμετρο και cantilever monoshock αμορτισέρ
  • Pirelli SCORPION™ Trail II, 120/70-19” και 170/60-17”
  • Bosch-Brembo 10.3ME Cornering ABS system
  • 320 mm εμπρός δίσκοι , Brembo M4.32 τετραπίστονες δαγκάνες
  • Full LED προβολέας με DRL
  • Οθόνη 5” έγχρωμη TFT
  • Ducati Multimedia System (DMS)
  • Inertial Measurement Unit (IMU) Bosch
  • Power Mode
  • Riding Mode
  • Ducati Wheelie Control (DWC)
  • Ducati Traction Control (DTC) EVO
  • Πρόσθετος εξοπλισμός
  • DQS
  • VHC
  • Cruise Control
  • Πακέτο Enduro με προστατευτικά και έξτρα προβολείς
  • Πακέτο Touring με πλαϊνές βαλίτσες και θερμαινόμενα γκριπ
  • Πακέτο Urban με κεντρική βαλίτσα, tank bag και USB Hub
  • Πακέτο Perfomance με Akrapovic και carbon ποδιά

 

Multistrada V4 S

  • Διαθέσιμα Χρώματα
  • Ducati Red with glossy black wheels with red tag
  • Aviator Grey with glossy black wheels with red tag

 

  • Βασικός εξοπλισμός – όλα της παραπάνω συν:
  • Ημι-ενεργητική ανάρτηση Marzocchi Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution με Autoleveling function και διαδρομές 170 mm travel εμπρός και 180
  • Χυτές και ακτινωτές ζάντες που επιλέγει ο ιδιοκτήτης
  • Brembo Stilema τετραπίστονες δαγκάνες
  • Full LED προβολέας με DRL και Ducati Cornering Lights (DCL)
  • Ασύρματο κλειδί
  • Οθόνη 6,5” full έγχρωμη TFT
  • Ducati Connect with smartphone, music, and navigator app
  • Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down
  • Cruise Control
  • Vehicle Hold Control (VHC)
  • Πρόσθετος εξοπλισμός
  • Πακέτο Enduro με προστατευτικά και έξτρα προβολείς
  • Πακέτο Touring με πλαϊνές βαλίτσες και θερμαινόμενα γκριπ
  • Πακέτο Urban με κεντρική βαλίτσα, tank bag και USB Hub
  • Πακέτο Perfomance με Akrapovic και carbon ποδιά
  • Πακέτο Travel με πλαϊνές βαλίτσες, κεντρικό σταντ, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα
  • Πακέτο Travel & Radar που έχει ότι και το Travel μαζί και το Radar για το Adaptive Cruise Control
  • Πακέτο Full που δεν χρειάζεται εξήγηση

 

 

Multistrada V4 S Sport

  • Διαθέσιμα Χρώματα
  • Sport Livery with glossy black wheels with red tag

 

  • Βασικός εξοπλισμός ότι και η S μαζί με:
  • Akrapovič homologated carbon fibre and titanium silencer
  • Carbon fibre front mudguard

 

 

Προφανώς και οι βασικές κατηγορίες ρυθμίσεων παραμένουν σε όλες τις εκδόσεις που ταυτόχρονα στην έκδοση S επηρεάζουν και την ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση. Έτσι έχουμε τις

  • Sport
  • Touring
  • Urban
  • Enduro

Που κάθε μία έχει διαφορετικές προεπιλογές για τα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα με το traction control να έχει 8 επίπεδα παρεμβατικότητας. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η μονάδα ABS που είναι η 10.3ΜΕ της Bosch. Όπου “ME” σημαίνει συνδυασμένη λειτουργία. Είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και αναμένουμε να καταφέρνει να φρενάρει την μεγάλη μοτοσυκλέτα και στο χώμα!

Μία νέα Multistrada σημαίνει μία νέα υποψηφιότητα για την κορυφή των Adventure μοτοσυκλετών και με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ducati ανυπομονούμε να την οδηγήσουμε για να δούμε πόσο ψιλά έφτασε!

 

Ετικέτες

ΚΤΜ – Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις!

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά KTM XC και XC-F δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες