FUELL FLLOW - Ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες της ηλεκτρικής scooterοσυκλέτας του Eric Buell

Ευκολίες scooter, επιτάχυνση σπορ μοτοσυκλέτας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2022

Η FLLOW είναι η πρώτη ηλεκτρική “scooterοσυκλέτα” του Eric Buell, με το επίσημο site της να κάνει λόγο για ιπποδύναμη 47hp, αυτονομία 240 χλμ., χρόνο φόρτισης μόλις 30 λεπτών, και αποθηκευτικό χώρο 50 λίτρων.

Ο οραματιστής Buell έχει ξεκινήσει νέα -ηλεκτρική αυτή τη φορά- καριέρα, με την εταιρεία FUELL, που για την ώρα έχει στον κατάλογο της ένα ηλεκτρικό ποδήλατο (FLLUID), και την ηλεκτρική scooterοσυκλέτα FLLOW του άρθρου μας. Αρχικά τα δυο οχήματα είχαν παρουσιαστεί το 2021, ενώ πλέον μπορεί κανείς να προ-παραγγείλει τη FLLOW, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη -Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία για αρχή.

Η μπαταρία της FLLOW -που με το περίβλημα μαγνησίου της παίζει και τον ρόλο του πλαισίου- έχει χωρητικότητα 10Kwh, με τον κατασκευαστή να κάνει λόγο για φόρτιση 0-100% σε μόλις 30 λεπτά (και 20-90% σε κάτω από 15 λεπτά), νούμερα αρκετά εξωπραγματικά (αμφότερα αφορούν σε χρήση ταχυφορτιστή), όπως εξωπραγματική μας ακούγεται και η αυτονομία των 240 χλμ..

Η επίσημη απόδοση ανακοινώνεται στους 47 hp -ενώ μπορεί να μειωθεί στους 15-, η τελεική ταχύτητα στα 140 χλμ/ώρα, και η επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε… 3,5 δευτερόλεπτα, με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται στο κέντρο του οπίσθιου τροχού, κάτι που δεν βοηθά στο κράτημα, αλλά επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να αποκτήσει μεγάλο, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο 50 λίτρων που της χαρίζει ευκολίες αντίστοιχες με ενός μεγάλου scooter.

Η FUELL κάνει λόγο για πολύ χαμηλό κέντρο βάρους (το ανακοινώσιμο βάρος φτάνει τα 180 κιλά), ευκολίες scooter και επιδόσεις sport μοτοσυκλέτας, ενώ το design έχει γίνει με στόχο την εύκολη αναβάθμιση κινητήρα, μπαταρίας και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται full-LED φώτα, μεγάλη TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, ανάκτηση ενέργειας από το φρένο του κινητήρα, κάμερες εμπρός και πίσω, 2 Riding Modes (Urban και… Audacious), eTraction Control, Keyeless σύστημα, ABS με συνδυασμένη πέδηση, Blind Spot Detection, όπισθεν, προειδοποίηση για ενδεχέμενη σύγκρουση, τροχούς 17 ιντσών, ανεστραμμένο πιρούνι 40mm, μονό πίσω αμορτισέρ, δισκόφρενα εμπρός-πίσω, μονόμπρατσο ψαλίδι, κ.α.

Για την προ-παραγγελία της FLLOW ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 200 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή της μοτοσυκλέτας θα είναι προνομιακή, με έκπτωση 2.000 ευρώ στα 11.995 ευρώ που θα κοστίζει η μοτοσυκλέτα, και δώρο ένα carbon κράνος πολυτελείας κόστους 1.060 ευρώ.

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.