FUELL FLLOW - Ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες της ηλεκτρικής scooterοσυκλέτας του Eric Buell

Ευκολίες scooter, επιτάχυνση σπορ μοτοσυκλέτας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2022

Η FLLOW είναι η πρώτη ηλεκτρική “scooterοσυκλέτα” του Eric Buell, με το επίσημο site της να κάνει λόγο για ιπποδύναμη 47hp, αυτονομία 240 χλμ., χρόνο φόρτισης μόλις 30 λεπτών, και αποθηκευτικό χώρο 50 λίτρων.

Ο οραματιστής Buell έχει ξεκινήσει νέα -ηλεκτρική αυτή τη φορά- καριέρα, με την εταιρεία FUELL, που για την ώρα έχει στον κατάλογο της ένα ηλεκτρικό ποδήλατο (FLLUID), και την ηλεκτρική scooterοσυκλέτα FLLOW του άρθρου μας. Αρχικά τα δυο οχήματα είχαν παρουσιαστεί το 2021, ενώ πλέον μπορεί κανείς να προ-παραγγείλει τη FLLOW, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη -Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία για αρχή.

Η μπαταρία της FLLOW -που με το περίβλημα μαγνησίου της παίζει και τον ρόλο του πλαισίου- έχει χωρητικότητα 10Kwh, με τον κατασκευαστή να κάνει λόγο για φόρτιση 0-100% σε μόλις 30 λεπτά (και 20-90% σε κάτω από 15 λεπτά), νούμερα αρκετά εξωπραγματικά (αμφότερα αφορούν σε χρήση ταχυφορτιστή), όπως εξωπραγματική μας ακούγεται και η αυτονομία των 240 χλμ..

Η επίσημη απόδοση ανακοινώνεται στους 47 hp -ενώ μπορεί να μειωθεί στους 15-, η τελεική ταχύτητα στα 140 χλμ/ώρα, και η επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε… 3,5 δευτερόλεπτα, με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται στο κέντρο του οπίσθιου τροχού, κάτι που δεν βοηθά στο κράτημα, αλλά επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να αποκτήσει μεγάλο, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο 50 λίτρων που της χαρίζει ευκολίες αντίστοιχες με ενός μεγάλου scooter.

Η FUELL κάνει λόγο για πολύ χαμηλό κέντρο βάρους (το ανακοινώσιμο βάρος φτάνει τα 180 κιλά), ευκολίες scooter και επιδόσεις sport μοτοσυκλέτας, ενώ το design έχει γίνει με στόχο την εύκολη αναβάθμιση κινητήρα, μπαταρίας και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται full-LED φώτα, μεγάλη TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, ανάκτηση ενέργειας από το φρένο του κινητήρα, κάμερες εμπρός και πίσω, 2 Riding Modes (Urban και… Audacious), eTraction Control, Keyeless σύστημα, ABS με συνδυασμένη πέδηση, Blind Spot Detection, όπισθεν, προειδοποίηση για ενδεχέμενη σύγκρουση, τροχούς 17 ιντσών, ανεστραμμένο πιρούνι 40mm, μονό πίσω αμορτισέρ, δισκόφρενα εμπρός-πίσω, μονόμπρατσο ψαλίδι, κ.α.

Για την προ-παραγγελία της FLLOW ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 200 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή της μοτοσυκλέτας θα είναι προνομιακή, με έκπτωση 2.000 ευρώ στα 11.995 ευρώ που θα κοστίζει η μοτοσυκλέτα, και δώρο ένα carbon κράνος πολυτελείας κόστους 1.060 ευρώ.

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους