Honda Ζ 125

Είναι Ζετάκι ή Daxάκι;
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/10/2017

Και κάπου εδώ το πράγμα μπερδεύεται τελείως. Διότι τα Ζετάκια ήταν μέχρι τώρα μικρά και αξιαγάπητα (σχεδόν κωμικά-με την καλή έννοια-) μοτοσυκλετάκια που ξεκίνησαν την ζωή τους ως Tender για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, για τα σκάφη αναψυχής και για να τα βάζεις στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου και να τα κουβαλάς στην εξοχή ή τα νησιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν πιο κατάλληλα ηλεκτρικά σκουτεράκια για αυτή τη δουλειά, όμως τα Ζετάκια συνέχιζαν να πουλάνε σαν τρελά στην Αμερική και την Ιαπωνία καθώς είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν την δική τους cult κουλτούρα μέσα στον κόσμο του μοτοσυκλετισμού. Όπως με τον μοντελισμό δεν ασχολούνται τα μικρά παιδιά, αλλά αντιθέτως πωρώνονται οι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία, έτσι και τα Ζετάκια είχαν γίνει ο καλύτερος τρόπος για να ξοδεύεις χιλιάδες ευρώ στον… Takegawa!

Όμως το concept του Monkey 125 δεν είναι η υπερκυβισμένη έκδοση του μικρού Ζ που ξέραμε. Βασίζεται στο MSX 125 (γνωστό στις ΗΠΑ ως GROM) κι αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει το μέγεθος ενός… DAX. Ένα τόσο μεγάλο Ζετάκι δεν θα χώραγε σε κανένα πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, έτσι πλέον το τιμόνι δεν διπλώνει πια… Έχει μήκος 1713mm, πλάτος 753mm και ύψος 1010mm.

Βέβαια αν το δεις από την πρακτική πλευρά και όχι από την συναισθηματική, το “γιγαντιαίο” Ζετάκι θα μπορεί να το οδηγήσει άνετα ένας κανονικού αναστήματος αναβάτης και οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν θα βλέπουν μόνο ένα κράνος να κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Άρα είναι πολύ πιο ασφαλές από πριν, αφού διαθέτει και ABS και δυνατά LED φώτα. Επίσης, εμάς μας φαίνεται έτοιμο για παραγωγή και πολύ λιγότερο ως Concept-Bike. Βέβαια η Honda ονομάζει Concept οτιδήποτε δεν έχει βγει από κανονική γραμμή παραγωγής, ακόμα κι αν είναι ήδη έτοιμο να το φτιάξει.

Η Honda πριν από δύο χρόνια, μιας και το Tokyo Motor Show διοργανώνεται ανά διετία, είχε δείξει μία σειρά από αντίστοιχες custom εκδόσεις του MSX και ήταν η πρώτη φορά που αντιλαμβανόταν το μέγεθος που έχει ο αντίκτυπός τους στον κόσμο. Ουσιαστικά εδώ έρχεται να εκπληρώσει τις επιθυμίες που έχει εισπράξει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του MSX125 για μία έκδοση του θα πλησιάζει το θρυλικό Ζ, ενώ στην Ασία έχει δημιουργηθεί μία τεράστια custom σκηνή, που καθιστά τα μικρά MSX125 έναν μεγάλο καμβά…

Ετικέτες

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες