Honda Ζ 125

Είναι Ζετάκι ή Daxάκι;
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/10/2017

Και κάπου εδώ το πράγμα μπερδεύεται τελείως. Διότι τα Ζετάκια ήταν μέχρι τώρα μικρά και αξιαγάπητα (σχεδόν κωμικά-με την καλή έννοια-) μοτοσυκλετάκια που ξεκίνησαν την ζωή τους ως Tender για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, για τα σκάφη αναψυχής και για να τα βάζεις στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου και να τα κουβαλάς στην εξοχή ή τα νησιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν πιο κατάλληλα ηλεκτρικά σκουτεράκια για αυτή τη δουλειά, όμως τα Ζετάκια συνέχιζαν να πουλάνε σαν τρελά στην Αμερική και την Ιαπωνία καθώς είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν την δική τους cult κουλτούρα μέσα στον κόσμο του μοτοσυκλετισμού. Όπως με τον μοντελισμό δεν ασχολούνται τα μικρά παιδιά, αλλά αντιθέτως πωρώνονται οι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία, έτσι και τα Ζετάκια είχαν γίνει ο καλύτερος τρόπος για να ξοδεύεις χιλιάδες ευρώ στον… Takegawa!

Όμως το concept του Monkey 125 δεν είναι η υπερκυβισμένη έκδοση του μικρού Ζ που ξέραμε. Βασίζεται στο MSX 125 (γνωστό στις ΗΠΑ ως GROM) κι αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει το μέγεθος ενός… DAX. Ένα τόσο μεγάλο Ζετάκι δεν θα χώραγε σε κανένα πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, έτσι πλέον το τιμόνι δεν διπλώνει πια… Έχει μήκος 1713mm, πλάτος 753mm και ύψος 1010mm.

Βέβαια αν το δεις από την πρακτική πλευρά και όχι από την συναισθηματική, το “γιγαντιαίο” Ζετάκι θα μπορεί να το οδηγήσει άνετα ένας κανονικού αναστήματος αναβάτης και οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν θα βλέπουν μόνο ένα κράνος να κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Άρα είναι πολύ πιο ασφαλές από πριν, αφού διαθέτει και ABS και δυνατά LED φώτα. Επίσης, εμάς μας φαίνεται έτοιμο για παραγωγή και πολύ λιγότερο ως Concept-Bike. Βέβαια η Honda ονομάζει Concept οτιδήποτε δεν έχει βγει από κανονική γραμμή παραγωγής, ακόμα κι αν είναι ήδη έτοιμο να το φτιάξει.

Η Honda πριν από δύο χρόνια, μιας και το Tokyo Motor Show διοργανώνεται ανά διετία, είχε δείξει μία σειρά από αντίστοιχες custom εκδόσεις του MSX και ήταν η πρώτη φορά που αντιλαμβανόταν το μέγεθος που έχει ο αντίκτυπός τους στον κόσμο. Ουσιαστικά εδώ έρχεται να εκπληρώσει τις επιθυμίες που έχει εισπράξει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του MSX125 για μία έκδοση του θα πλησιάζει το θρυλικό Ζ, ενώ στην Ασία έχει δημιουργηθεί μία τεράστια custom σκηνή, που καθιστά τα μικρά MSX125 έναν μεγάλο καμβά…

Ετικέτες

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες