Με Dunlop SportSmart TT το νέο M1000RR της BMW

Συνεργασία στις πίστες και στο δρόμο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/9/2020

Παρά το γεγονός πως η νέα M1000RR είναι η πιο hardcore έκδοση της S1000RR που έχει η BMW στη γκάμα της, η γερμανική εταιρεία επέλεξε τα SportSmart TT της Dunlop ως ελαστικό πρώτης τοποθέτησης, το οποίο η ίδια η Dunlop χαρακτηρίζει 50/50 για οδήγηση σε δρόμο και πίστα. Θυμίζουμε πως η βασική έκδοση της S1000RR είχε έως τώρα τα Metzeler Racetec, δηλαδή ένα semi-slick ελαστικό, αντίστοιχο του Pirelli Supercorsa. Αυτό το γεγονός κολακεύει ιδιαίτερα τα Dunlop SportSmart TT, καθώς κατάφεραν να επιτύχουν την ίδια απόδοση στην πίστα (και μάλιστα με την πιο ισχυρή έκδοση της S1000RR) με εκείνη που έχουν στα semi-slick ελαστικά του ανταγωνισμού, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούν το πλεονέκτημα της σταθερότητας και της αντοχής που έχει ένα ελαστικό δρόμου.

Το μυστικό της επιτυχία του SportSpart TT βρίσκεται στην μακροχρόνια εξέλιξη της τεχνολογίας του στους αγώνες του Isle Of Man και στην ειδική χάραξη του πέλματος, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το πίσω ελαστικό να ψύχεται ταχύτερα όταν το πιέζεις μέσα στην πίστα, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της φθοράς και διατηρώντας σταθερό το επίπεδο κρατήματος για πολλούς γύρους. Επίσης, όπως τα αγωνιστικά slick ελαστικά της Dunlop, έτσι και τα SportSmart TT έχουν ειδικής κατασκευής σκελετό, που επιτρέπει πολύ χαμηλές πιέσεις για οδήγηση σε πίστα, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με τα ελαστικά δρόμου. Η συνεργασία μεταξύ BMW και Dunlop δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν άμεση συνεργασία στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance - από τα ελάχιστα παγκόσμια πρωταθλήματα πλέον όπου η επιλογή της μάρκας των ελαστικών είναι ελεύθερη για τις ομάδες. Όπως είχαμε γράψει και ΕΔΩ, η Dunlop κατασκευάζει χιλιάδες slick ελαστικά κάθε χρόνο, αποκλειστικά για τις ομάδες που υποστηρίζει στο WEC. 

 

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες