Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ο Max Biaggi ετοιμάζεται να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ

Ταξίδι στη Βολιβία για να μπει στα ρεκόρ Guinness

Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που ετοίμασε η Voxan με την υποστήριξη του ιδρύματος του πρίγκιπα του Μονακό, δεν είναι απλώς άλλη μια παρουσία στη νέα μόδα των ηλεκτρικών οχημάτων που προωθούν λυσσαλέα οι πολιτικοί  και οι κρατικοδίαιτες ΜΚΟ του στενού οικογενειακού και επιχειρηματικού κύκλου τους. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και αναβάτης της θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Grand Prix κύριος Max Biaggi.

Το ραντεβού έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2021 στην αποξηραμένη λίμνη της Βολιβίας, όμως μέχρι τότε θα πρέπει η μοτοσυκλέτα να είναι έτοιμη για την επίτευξη του στόχου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να ξεπεράσει τα 330km/h. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται πολύ δύναμη και φυσικά πολύ ενέργεια. Να βρεις δυνατό ηλεκτροκινητήρα είναι εύκολο, όμως το θέμα των μπαταριών που θα τον τροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ενέργεια παραμένει το βασικό πρόβλημα. Τη λύση έδωσε η Venturi, μια θυγατρική εταιρεία της Voxan και συγκεκριμένα το τμήμα R7D που διαθέτει στις ΗΠΑ, μαζί με μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου του Ohio.

Το αποτέλεσμα είναι μια μπαταρία βάρους 140 κιλών, με 1470 κυψέλες και ισχύ 317kw. Προφανώς μια τόσο μεγάλη ενέργεια, παράγει και αντίστοιχα μεγάλα ποσά θερμότητας. Χώρος για ένα συμβατικό σύστημα ψύξης του ηλεκτροκινητήρα, των μπαταριών και των υπόλοιπων συστημάτων δεν υπάρχει, καθώς η αεροδυναμική σχεδίαση του φαίρινγκ ήταν απόλυτη προτεραιότητα και δεν ήθελαν να την καταστρέψουν προσθέτοντας τρύπες και κανάλια εξαερισμού των ψυγείων που δημιουργούν στροβιλισμούς και αναγκαστικά αυξάνουν το πλάτος της μοτοσυκλέτας. Τελικά η λύση ήρθε από τον κόσμο των dragster, όπου χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για να κρατούν τη θερμοκρασία των συστημάτων υπερτοφοδότησης σε λογικά επίπεδα. Άλλωστε δεν υπάρχει ανάγκη για πολύωρη ψύξη, οπότε το λιώσιμο του πάγου μετά από μερικά λεπτά είναι αδιάφορο. Το άλλο πρόβλημα που είχαν μπροστά τους ήταν η αντοχή των ελαστικών, καθώς για να ισχύσει το ρεκόρ σε αυτή την κατηγορία, η FIM απαιτεί τα ελαστικά να είναι με χάραξη και να έχουν έγκριση τύπου. Η Michelin ήταν πρόθυμη να δώσει ένα ζευγάρι Pilot RS+ που έχουν δείκτη ταχύτητας έως τα 350km/h.

Παρ’ όλα αυτά, η Michelin και η Voxan δοκίμασαν τα ελαστικά στα ειδικά εργαστήρια που έχει η γαλλική εταιρεία στο τμήμα αεροσκαφών. Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν πως μπορούν να αντέξουν έως και τα 450km/h χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης του πέλματος από τον σκελετό. Οι οδηγηκές  ικανότητες του Max Biaggi θα χρειαστούν όταν έρθει η στιγμή να φρενάρει από τα 350km/h πάνω στο σαθρό έδαφος της αποξηραμένης λίμνης. Εμπρός φρένα δεν υπάρχουν, καθώς σε αυτού του τύπου τις επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει αστάθεια. Επίσης δεν θα έχει ούτε τη βοήθεια κάποιου αλεξίπτωτου, όπως εκείνων που χρησιμοποιούν στα dragster. Καθώς η επιβράδυνση θα πρέπει να γίνει προοδευτικά και υπάρχει αρκετός χώρος για να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, η μοτοσυκλέτα της Voxan διαθέτει μόνο ένα πίσω δισκόφρενο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει και το φρένο του ηλεκτροκινητήρα, το οποίο μάλιστα είναι εύκολο να ρυθμιστεί με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω λογισμικού.