Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP

Αρκετές ακόμη γνωστές εταιρείες θέλουν επίσης να αγοράσουν μετοχές της Dorna Sports
motomag Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/2/2024

Είχατε διαβάσει στο MOTO πως η βρετανική ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Bridgepoint που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του MotoGP, είχε απευθυνθεί στην Lazard -εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων- προκειμένου να μάθει ποιο είναι το ποσό της αποτίμησης του θεσμού ώστε να προχωρήσει σε πώληση η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τις τελευταίες ημέρες όμως στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion γίνονται αναφορές πως η Liberty Media -εταιρεία η οποία κατέχει την F1- θέλει να αποκτήσει το μερίδιο της Dorna Sports το οποίο ανέρχεται στο 39%. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην Ισπανία στο κόλπο της αγοράς του MotoGP έχουν μπει και οι εταιρείες Amazon, Netflix και Disney, καθώς και οι επενδυτικοί οίκοι CVC Capital Partners και Kohlberg Kravis Roberts.

Όσον αφορά τον επενδυτικό οίκο CVC Capital Partners να θυμίσουμε πως αυτή κατείχε τα δικαιώματα της Dorna Sports έως το 2006, ενώ μετά την πώληση των μετοχών της αγόρασε μετοχές στην Formula 1 επί εποχής Bernie Ecclestone.

Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP

Ο ισχυρός άνδρας του MotoGP και CEO της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta, σχετικά με όλα αυτά που ακούγονται έκανε δηλώσεις στην ισπανική La Repubblica: “Επιβεβαιώνω τις φήμες για πώληση, αλλά θα ήθελα να μάθω ποιος τις διαδίδει. Μείναμε με τους πρώτους μας επενδυτές 8 χρόνια, από το 1998 έως το 2006.

Μετά ήρθε η Bridgepoint, η οποία έκανε κάποιες αλλαγές και έτσι πέρασαν άλλα 17 χρόνια. Αυτή τη στιγμή περίπου το 20% της Dorna ανήκει στους εργαζομένους της, και εγώ έχω την πλειοψηφία. Το 39% ανήκει στην Bridgepoint και το 38% σε ένα καναδικό δημόσιο ταμείο. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή. Αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα. Σίγουρα όμως τους αρέσει το προϊόν μας.”

Το ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει την Dorna Sports ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ και τώρα μένει να δούμε αν η Liberty Media -η οποία έχει καταφέρει να κάνει την F1 να κοστίζει 18,2 δις ευρώ ενώ την είχε αγοράσει το 2017 στα 4 δις ευρώ- ή κάποια άλλη εταιρεία είναι διατεθειμένη να δώσει το συγκεκριμένο ποσό ώστε το MotoGP να περάσει σε νέα χέρια.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες