Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP

Αρκετές ακόμη γνωστές εταιρείες θέλουν επίσης να αγοράσουν μετοχές της Dorna Sports
motomag Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/2/2024

Είχατε διαβάσει στο MOTO πως η βρετανική ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Bridgepoint που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του MotoGP, είχε απευθυνθεί στην Lazard -εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων- προκειμένου να μάθει ποιο είναι το ποσό της αποτίμησης του θεσμού ώστε να προχωρήσει σε πώληση η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τις τελευταίες ημέρες όμως στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion γίνονται αναφορές πως η Liberty Media -εταιρεία η οποία κατέχει την F1- θέλει να αποκτήσει το μερίδιο της Dorna Sports το οποίο ανέρχεται στο 39%. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην Ισπανία στο κόλπο της αγοράς του MotoGP έχουν μπει και οι εταιρείες Amazon, Netflix και Disney, καθώς και οι επενδυτικοί οίκοι CVC Capital Partners και Kohlberg Kravis Roberts.

Όσον αφορά τον επενδυτικό οίκο CVC Capital Partners να θυμίσουμε πως αυτή κατείχε τα δικαιώματα της Dorna Sports έως το 2006, ενώ μετά την πώληση των μετοχών της αγόρασε μετοχές στην Formula 1 επί εποχής Bernie Ecclestone.

Η Liberty Media στο κόλπο για την αγορά των δικαιωμάτων του MotoGP

Ο ισχυρός άνδρας του MotoGP και CEO της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta, σχετικά με όλα αυτά που ακούγονται έκανε δηλώσεις στην ισπανική La Repubblica: “Επιβεβαιώνω τις φήμες για πώληση, αλλά θα ήθελα να μάθω ποιος τις διαδίδει. Μείναμε με τους πρώτους μας επενδυτές 8 χρόνια, από το 1998 έως το 2006.

Μετά ήρθε η Bridgepoint, η οποία έκανε κάποιες αλλαγές και έτσι πέρασαν άλλα 17 χρόνια. Αυτή τη στιγμή περίπου το 20% της Dorna ανήκει στους εργαζομένους της, και εγώ έχω την πλειοψηφία. Το 39% ανήκει στην Bridgepoint και το 38% σε ένα καναδικό δημόσιο ταμείο. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή. Αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα. Σίγουρα όμως τους αρέσει το προϊόν μας.”

Το ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει την Dorna Sports ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ και τώρα μένει να δούμε αν η Liberty Media -η οποία έχει καταφέρει να κάνει την F1 να κοστίζει 18,2 δις ευρώ ενώ την είχε αγοράσει το 2017 στα 4 δις ευρώ- ή κάποια άλλη εταιρεία είναι διατεθειμένη να δώσει το συγκεκριμένο ποσό ώστε το MotoGP να περάσει σε νέα χέρια.

MV Agusta -Μετά τις KTM & GASGAS, και 3η εταιρεία του PIERER Group στο MotoGP!

Νέες δηλώσεις αυτή τη φορά από τον νέο CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz
motomag H MV Agusta θα είναι ο νέος κατασκευαστής που εισέρχεται στο MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Λάδι στη φωτιά έριξε ο νέος CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στο αυστριακό Motorrad Magazin, η ιταλική εταιρεία πρόκειται να γίνει ο όγδοος κατασκευαστής του MotoGP.

Όταν το PIERER Mobility Group στο οποίο ανήκουν KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων απέκτησε μετοχές της MV Agusta, ξεκίνησε μία φήμη η οποία ήθελε την ιταλική εταιρεία να εισέρχεται στο MotoGP ως ο νέος κατασκευαστής στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM, αυτές οι φήμες γιγαντώθηκαν ενώ τώρα μέσω συνέντευξης του νέου CEO της MV Agusta Hubert Trunkepolz στο αυστριακό Motorrad Magazin τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κορυφαίο θεσμό μοτοσυκλετών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Trunkepolz η MV Agusta η οποία έχει γράψει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ενώ και η δήλωση του Stefan Pierer μερικούς μήνες πριν πως δεν αποκλείει να κάνει η MV Agusta την εμφάνιση της στο MotoGP ως ξεχωριστή οντότητα το 2027, χρονιά που αλλάζουν οι κανονισμοί, συνηγορεί σε αυτό που ακούμε όλο αυτό το διάστημα.

Να θυμίσουμε πως η Dorna έχει “δεσμεύσει” τις δύο θέσεις μοτοσυκλετών που κατείχε η Suzuki όταν αυτή αποχώρησε σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο MotoGP.

Το να δούμε την MV Agusta στην μεγάλη κατηγορία θα είναι ευχής έργον καθώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης επιστροφής, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πως αυτό δεν είναι μια απλή εικασία ή ένα τρικ το οποίο στοχεύει στο να φέρει εφήμερη προβολή στο PIERER Mobility Group όσον αφορά την MV Agusta. Κι αν τώρα όντως δούμε την MV Agusta στο MotoGP, είναι σίγουρο κατά 99,99% πως η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει δεν θα είναι κάποιο νέο μοντέλο, αλλά το γνωστό μας RC16 με νέα χρώματα.

Ετικέτες