MotoGP – Διέρρευσαν χρόνοι δοκιμών Ducati και KTM 850 cc - Ταχύτατος με το καλημέρα ο Bulega

Ο Nicolo Bulega καβάλησε στο Mugello για πρώτη φορά τη νέα Ducati 850cc
bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/5/2026

Η Ducati έχει αναθέσει στον Nicolo Bulega ρόλο αναβάτη δοκιμών της νέας Desmosedici των 850 κυβικών εκατοστών δίπλα στον Michele Pirro, ποντάροντας στην εμπειρία που έχει ο Ιταλός με τα λάστιχα της Pirelli στο WSBK όπου πρωταγωνιστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ως τώρα ωστόσο ο Bulega δεν είχε καβαλήσει την υπό εξέλιξη αγωνιστική της επόμενης χρονιάς, κάτι που έφτασε η ώρα να διορθωθεί. Αμέσως μετά τον αγώνα WSBK της Ουγγαρίας και τον νέο του τριπλό θρίαμβο, ο Bulega έφυγε οδικώς κατευθείαν για την πίστα του Mugello, όπου η Ducati είχε κανονίσει μια ακόμη δοκιμή της μοτοσυκλέτας των 850 cc.

Χτες λοιπόν, Δευτέρα 4/5, ο Bulega είχε την ευκαιρία να οδηγήσει για πρώτη φορά τη μοτοσυκλέτα μαζί με τον Pirro, αλλά και τους αναβάτες δοκιμών της ΚΤΜ, Dani Pedrosa και Jonas Folger, που επίσης ήταν στο Mugello με την ΚΤΜ των 850 κυβικών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από αυτή τη δοκιμή ωστόσο δεν είναι ποιοι καβάλησαν τί, αλλά το γεγονός πως διέρρευσαν γυρολόγια από αυτό το τεστ μέσω του ιταλικού Τύπου. Και οι αριθμοί έχουν όντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι μικρότεροι κινητήρες λογικά θα ανεβάσουν τα γυρολόγια του MotoGP, με μερικές φωνές να κινδυνολογούν πως σε κάποιες πίστες ίσως να έχουμε συγκρίσιμους χρόνους με τις superbikes του WSBK, κάτι που θα συνιστούσε επικοινωνιακό πλήγμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας. Κατά τον βετεράνο αναβάτη και τρέχοντα σύμβουλο ασφάλειας του MotoGP, Loris Capirossi, η εκτίμησή του είναι πως οι μοτοσυκλέτες των 850 κυβικών θα χάνουν γύρω στα 2 με 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο από τις σημερινές αγωνιστικές.

Όπως προκύπτει, ο Bulega με το καλημέρα ήταν πολύ γρήγορος πάνω στη νέα Ducati, γράφοντας ταχύτερο γύρο στο 1:47.2, ενώ ο Pirro σημείωσε ταχύτερο γύρο 1:47.6, μόλις τέσσερα δέκατα πιο αργό.

Όσο για τις δύο ΚΤΜ RC16, o Pedrosa σημείωσε ως καλύτερη επίδοσή του 1:48.5 και ο Folger 1:49.8.

Για να βάλουμε αυτούς τους χρόνους σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο περσινό GP στο Mugello ο ταχύτερος γύρος αγώνα ήταν 1:46.474 από τη Ducati του Franco Morbidelli, δηλαδή ο Bulega έφτασε στα οκτώ δέκατα από τον χρόνο αυτό καβαλώντας μια μοτοσυκλέτα που δεν είχε ξαναδεί και η οποία θεωρητικά υπολείπεται αρκετά της χιλιάρας Desmosedici GP26.

Αν λ.χ. τώρα η δοκιμή έγινε με μαλακά λάστιχα, σαν αυτά που φορούν οι αναβάτες στις κατατακτήριες δοκιμές, τότε η απόσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη, καθώς οι ταχύτεροι χρόνοι πρόκρισης στον περσινό αγώνα ήταν στο 1:44.

Προφανώς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με τι λάστιχα δοκιμάζεται η νέα Ducati (ή η ΚΤΜ εν προκειμένω), έτσι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως οι χρόνοι του περσινού αγώνα είναι συγκρίσιμοι. Είναι όμως δεδομένο πως η GP27 των 850 κυβικών είναι ένα έργο σε εξέλιξη, σε καμιά περίπτωση δεν έχει πλησιάσει στην τελική της μορφή και λογικά θα έχει ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας δείχνουν αυτοί οι χρόνοι είναι πως η Ducati φαίνεται να είναι αισθητά πιο μπροστά από την ΚΤΜ, αν και εδώ επίσης μπαίνει στην εξίσωση το τί εξαρτήματα μπορεί να δοκιμάζει κάθε ομάδα στο τεστ αυτό.

Χωρίς να γνωρίζουμε την κατάσταση εξέλιξης των πρωτοτύπων Ducati και KTM και τη μορφή τους που δοκιμάστηκε στο Mugello, ας αρκεστούμε σε πρώτη φάση στο μόνο σίγουρο γεγονός: αυτοί είναι οι πρώτοι χρόνοι που γίνονται γνωστοί από τις μοτοσυκλέτες MotoGP της επόμενης χρονιάς.

Έπειτα υπάρχει άλλο ένα συμπέρασμα που προκύπτει μάλλον αβίαστα: ο Bulega ήρθε και ήταν με το καλημέρα γρήγορος πάνω στη μοτοσυκλέτα που κατά πάσα πιθανότητα θα καβαλά του χρόνου, μιας και η κατάκτηση του WSBK φέτος θεωρείται το βέβαιο εισιτήριό του για τον μαγικό κόσμο του MotoGP το 2027.

 

Ετικέτες

MotoGP, Silverstone: 12 διαφορετικοί νικητές σε 12 βρετανικά Grand Prix

Ο Raul Fernandez έγινε ο 12ος διαφορετικός νικητής συνεχίζοντας ένα μοναδικό σερί στο Silverstone
Raul Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/8/2026

Η Βρετανία και το Silverstone συνεχίζουν να προσφέρουν απρόβλεπτες εξελίξεις, με τον Raul Fernandez να γίνεται ο 12ος διαφορετικός νικητής στους 12 τελευταίους αγώνες MotoGP στη βρετανική πίστα.

Η νίκη του Raul Fernandez με την SuperFile Trackhouse MotoGP Team στο Βρετανικό GP του 2026 πρόσθεσε ακόμη ένα διαφορετικό όνομα στη λίστα των νικητών του Silverstone.

Από το 2013 έως και το 2026, κάθε αγώνας που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πίστα είχε διαφορετικό νικητή. Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν το 2018, όταν το Βρετανικό GP ακυρώθηκε λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, και το 2020 που ξανά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το εντυπωσιακό σερί ξεκίνησε το 2013, όταν ο Jorge Lorenzo επικράτησε του rookie τότε Marc Marquez με διαφορά μόλις 0,081 δευτερολέπτου, σε μία από τις πιο οριακές μάχες στην ιστορία του Silverstone.

Το 2014 ήταν η σειρά του Marc Marquez να πανηγυρίσει. Ο Ισπανός έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας κερδίσει 10 από τους 11 πρώτους αγώνες της σεζόν και επικράτησε του Lorenzo. Παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική νίκη του Marquez στην κορυφαία κατηγορία στο Silverstone.

Το 2015, ο Valentino Rossi εκμεταλλεύτηκε τις δύσκολες βρεγμένες συνθήκες και πήρε τη μοναδική του νίκη στη συγκεκριμένη πίστα. Η επιτυχία τον έφερε παράλληλα στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Το 2016 γράφτηκε ιστορία για τον Maverick Viñales, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο MotoGP με τη Suzuki. Ήταν ταυτόχρονα η πρώτη νίκη της Suzuki στην κορυφαία κατηγορία μετά την επιστροφή της στους αγώνες και η πρώτη της από το 2007.

Το 2017 ο Andrea Dovizioso πήρε τη νίκη, επικρατώντας των Maverick Viñales και Valentino Rossi. Η επιτυχία ήταν η τέταρτη της σεζόν για τον Ιταλό και τον έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά την εγκατάλειψη του Marc Marquez λόγω τεχνικού προβλήματος.

Μετά την ακύρωση του αγώνα του 2018, το 2019 προσέφερε μία από τις πιο οριακές αφίξεις στην ιστορία των MotoGP. Ο Alex Rins πέρασε τη γραμμή τερματισμού μόλις 0,013 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Marc Marquez, χαρίζοντας στη Suzuki μία ακόμη μεγάλη νίκη.

Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε αγώνας λόγω της πανδημίας, ενώ το 2021 ο Fabio Quartararo κυριάρχησε στο Silverstone. Ο Γάλλος πήρε την πέμπτη νίκη του στη σεζόν, τερματίζοντας περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο.

Το 2022 ήταν η σειρά του Francesco Bagnaia, ο οποίος βρισκόταν τότε στη μέση ενός σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών. Ο Ιταλός επικράτησε σε έναν ιδιαίτερα κλειστό αγώνα, με τους τρεις πρώτους να χωρίζονται συνολικά από μόλις 0,614 δευτερόλεπτα.

Το 2023 ο Aleix Espargaro χάρισε στην Aprilia την πρώτη της νίκη σε στεγνό αγώνα στη σύγχρονη εποχή των MotoGP. Η μάχη κρίθηκε στους τελευταίους γύρους, με τον Espargaro να γίνεται ο ένατος διαφορετικός νικητής στις τελευταίες διοργανώσεις στο Silverstone.

Το 2024 ο Enea Bastianini έγινε ο δέκατος διαφορετικός νικητής, ολοκληρώνοντας μάλιστα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, καθώς είχε κερδίσει τόσο το Sprint του Σαββάτου όσο και το Grand Prix της Κυριακής.

Το 2025, ο Marco Bezzecchi συνέχισε το σερί, κατακτώντας την πρώτη του νίκη με την Aprilia και γράφοντας το ενδέκατο διαφορετικό όνομα στη λίστα των νικητών του Silverstone.

Και το 2026 ήρθε η σειρά του Raul Fernandez.

Αλάνθαστος ο Raul Fernandez πραγματοποίησε μια καταπληκτική εμφάνιση την Κυριακή στο Silverstone, οδηγώντας την κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Fernandez έγινε ο 12ος διαφορετικός νικητής στους 12 τελευταίους αγώνες του Βρετανικού GP, ανακάμπτοντας μετά από ένα λάθος στον αγώνα Sprint. Ο αναβάτης με το #25 χάρισε επίσης στην Aprilia την τρίτη της νίκη στο MotoGP στη συγκεκριμένη πίστα, δημιουργώντας ξεχωριστές αναμνήσεις για τον ιδιοκτήτη της ομάδα Trackhouse Racing, Justin Marks και το εργοστάσιο του Noale.

Ο αναβάτης της Trackhouse πήρε την πρωτοπορία από την εκκίνηση και έλεγξε τον ρυθμό μέχρι την καρό σημαία, τερματίζοντας πάνω από δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Jorge Martin.

O ίδιος δήλωσε πως, “ο αγώνας ήταν καλύτερος από αυτό που περιμέναμε, γιατί από την πρώτη στροφή ήμουν πρώτος και άρχισα να διαχειρίζομαι την κούρσα. Είναι αλήθεια ότι όταν είδα τον Jorge στη δεύτερη θέση να με πλησιάζει κατά τρία ή τέσσερα δέκατα, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να πιέσω λίγο παραπάνω και να ανοίξω ξανά τη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Νομίζω ότι ήταν ένας τέλειος αγώνας.

"Πιστεύω ότι το Warm Up με βοήθησε να καταλάβω πού ήταν το όριο του πίσω ελαστικού. Σήμερα το πρωί ήμουν αρκετά θυμωμένος με τον εαυτό μου, καθώς πιθανόν πίεσα παραπάνω από όσο έπρεπε.

"Χρησιμοποίησα αυτή τη σκέψη για να γίνω ταχύτερος. Οπότε ίσως βοήθησε. Χθες, ένα πράγμα που σκεφτόμουν μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν το μεσαίο πίσω ελαστικό. Επίσης, χθες υπήρχε ένας συμβιβασμός στον οποίο δεν πίστεψα πραγματικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι, όταν ήμουν στο Sprint, ήμουν ίσως εκνευρισμένος και πιθανώς γι' αυτόν τον λόγο έπεσα χθες.”

Έτσι, το Silverstone έφτασε στους 12 διαφορετικούς νικητές σε 12 Βρετανικά GP, ένα σερί που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την απρόβλεπτη φύση της συγκεκριμένης πίστας.

Οι 12 τελευταίοι νικητές στο Silverstone:

Χρονιά

Νικητής

2013

Jorge Lorenzo

2014

Marc Marquez

2015

Valentino Rossi

2016

Maverick Viñales

2017

Andrea Dovizioso

2018

Ακύρωση λόγω βροχόπτωσης

2019

Alex Rins

2020

Ακύρωση λόγω Covid-19

2021

Fabio Quartararo

2022

Francesco Bagnaia

2023

Aleix Espargaro

2024

Enea Bastianini

2025

Marco Bezzecchi

2026

Raul Fernandez