MotoGP - Επιστρέφει στο Brno από το 2025 έως το 2029

Μια όμορφη και ιστορική πίστα που στο παρελθόν είχε σημειώσει αρκετές φορές ρεκόρ προσέλευσεης θεατών
MotoGP - Επιστρέφει στο Brno
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/8/2024

Το MotoGP επιστρέφει στην εμβληματική πίστα Automotodrom Brno της Τσεχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες πέντε σεζόν, από το 2025 έως και το 2029.

Η πόλη του Brno έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 50 Grand Prix από το ντεμπούτο της στο MotoGP το 1965, ενώ αρχικά ο αγώνας λάμβανε χώρα στους δημόσιους δρόμους, εκεί όπου διοργανώνονταν αγώνες μοτοσυκλέτας από πολύ νωρίτερα, από τη δεκαετία του 1920. Μάλιστα στους δρόμους του Brno στα τέλη της δεκαετίας του 20 είχε ανέβει δυο φορές ο θρυλικός Γερμανός Oskar Schindler, που κατόπιν θα έσωζε τις ζωές 1.200 Εβραίων από τους ναζί! Η πίστα του AutoMotoDrom στο Brno έχει μήκος 5.403 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα, 14 στροφές εκ των οποίων οι 8 είναι δεξιές και οι 6 αριστερές, με τη μεγαλύτερη ευθεία να είναι 636,56 μέτρα. Η πίστα βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ έχει συνολικά ανηφορικά κομμάτια 73,75 μέτρων.

Brno

Η πίστα Automotodrom Brno εισήχθη στο ημερολόγιο του MotoGP το 1987, με το τσέχικο GP να διοργανώνεται εκεί πλέον σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, εκτός από ένα διάλειμμα το 1992.

Brad Binder, Brno

Το 2020 στην τσέχικη πίστα η KTM πήρε την πρώτη της νίκη στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP με τον Brad Binder ενώ σε εκείνη την τελευταία σεζόν φιλοξενίας αγώνα MotoGP από το Brno, αγωνιζόταν ακόμα ο Rossi με τη Yamaha Petronas, ενώ στο Πρωτάθλημα υπήρχε και η ομάδα της Suzuki. Κάποθ εκεί, μετά από μια διαφωνία για το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει για νέο ασφαλτοτάπητα στην πίστα των 5,4 χιλιομέτρων -εργασία που κρινόταν απαραίτητη για τη συνέχεια των αγώνων- οι υπεύθυνοι της πίστας αποσύρθηκαν από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Brno

Το 2023, ο ιδιοκτήτης της πίστας και πρώην αγωνιζόμενος στο MotoGP Karel Abraham πούλησε το Brno στον Karel Hubacek, και οι ελπίδες για επιστροφή του τσέχικου γύρου αναπτερώθηκαν.

Brno

Τώρα, στα τέλη του Αυγούστου του 2024 ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Dorna για επανένταξη του Brno στο αγωνιστικό καλεντάρι του MotoGP, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά λεπτομερώς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της ασφαλτόστρωσης που απαιτεί η πίστα.

Valentino Rossi, Brno

Η ενδιαφέρουσα χάραξη της πίστας, η τοποθεσία του Brno που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και οι λόφοι που περιβάλλουν τη διαδρομή έκαναν την τσέχικη πίστα εξαιρετικά δημοφιλή σε θεατές και αγωνιζόμενους του MotoGP, με τον γύρο της Τσεχίας να σημειώνει ρεκόρ προσέλευσης κοινού σε αρκετές σεζόν. Περιμένουμε να μάθουμε νέα για την συντήρηση της πίστας και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, ώστε το MotoGP να επιστρέψει επιτυχώς σε μια πίστα που δεν βρίσκεται πολύ μακριά μας.

Marc Marquez-Sepang Test: Ήμουν ξεκούραστος και αυτό με βοήθησε την 1η μέρα

Τι δήλωσε για τον καλύτερο χρόνο που έκανε και για την μοτοσυκλέτα του μετά την 1η μέρα των δοκιμών
cover2
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/2/2026

Ο Marc Marquez έκανε τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την φυσική του κατάσταση, αλλά και τη νέα Ducati, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του MotoGP τεστ που διεξάγεται στην πίστα της Sepang.

Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος σήμερα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Di Giannantonio. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από 121 ημέρες και παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε στην αρχή.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Ναι, ήταν μια δύσκολη μέρα το πρωί, ειδικά για να πάρω την πρώτη γεύση. Ένιωθα λίγο περίεργα και αυτό καθυστέρησε λίγο τις δοκιμές, γιατί είπα στην ομάδα ότι χρειαζόμουν γύρους για μένα. Αλλά το απόγευμα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια αεροδυναμικά πράγματα, γιατί άρχισα να νιώθω πιο χαλαρός στη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι είναι και η πρώτη μέρα, ήμουν ξεκούραστος, οπότε αυτό βοηθάει. Για αυτόν τον λόγο, πίεσα στο τελευταίο μέρος των δοκιμαστικών. Ας δούμε πώς θα ξυπνήσω αύριο, θα προσπαθήσω να την βγάλω καθαρή σε αυτό το τεστ και να συνεχίσω με τις προετοιμασίες μας για την Ταϊλάνδη."

Για τον ταχύτερο χρόνο που έκανε στο τέλος της ημέρας και για το πόσο άνετα ένιωσε πιέζοντας για καλύτερο χρόνο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε:

"Όταν οδηγείς αυτές τις μοτοσυκλέτες, όλοι πιέζουν. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό να είσαι στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ώμος λειτουργεί καλά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου. Χρειάζομαι γύρους. Πρέπει να συνεχίσω την προετοιμασία μου για το GP και η προετοιμασία σημαίνει τα πάντα: σημαίνει την τεχνική πλευρά και τη φυσική κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι, η ταχύτητα είναι εκεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε στη σταθερότητα.

Για το πόσο καλά νιώθει πάνω στην MotoGP μοτοσυκλέτα και σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που οδηγούσε πριν στις προπονήσεις ο Marquez δήλωσε.

Το πιο σημαντικό, όπως κατάλαβα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι αν αισθάνομαι καλά σωματικά, τότε η ταχύτητα είναι εκεί. Σήμερα νιώθω ότι η ταχύτητα ήταν εκεί, όταν ήμουν ξεκούραστος. Συνήθως την πρώτη μέρα είσαι πιο φρέσκος από τις άλλες μέρες. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες ήταν πολύ σύντομες, δύο-τρεις γύροι κάθε φορά, οπότε προσπάθησα να μην κουράσω τον τον ώμο μου φρέσκο για τις επόμενες δύο μέρες”

marquez

Όσον αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που δοκίμασε ο Ισπανός είπε: “Φυσικά, νιώθεις μια μεγάλη αλλαγή στην αεροδυναμική. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί με τη νέα αεροδυναμική, επειδή η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ. Εκεί είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα είναι σημαντικό να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, επειδή το γεγονός ότι οι δοκιμές στην Ταϊλάνδη και το GP της Ταϊλάνδης είναι πολύ κοντά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κινηθούμε έξυπνα σε όλους τους τομείς.”