MotoGP: Ιδιωτική δοκιμή Ducati στο Balaton Park νέα πίστα Ουγγαρίας

Συμμετείχαν Marc Marquez, Bagnaia, Alex Marquez, Aldeguer Fabio Di Giannantonio, Franco Morbidelli
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/8/2025

Οι αναβάτες της Ducati πραγματοποίησαν χτες δοκιμή στη νέα πίστα Balaton Park Circuit, όπου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τα MotoGP στις 22-24 Αυγούστου. Επιστρέφουν έτσι στην Ουγγαρία μετά από το Hungaroring του '90-'92 σε μια νέα πίστα με κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη. Εκτός από τους εργοστασιακούς οδηγούς Marquez και Bagnaia, συμμετείχαν και οι δορυφορικές ομάδες και η δοκιμή αυτη εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας πριν τον αγώνα σε άγνωστη πίστα για όλες τις ομάδες.

Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους αναβάτες της Ducati, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 5 Αυγούστου στο Balaton Park Circuit για μια ιδιωτική δοκιμή.

Τα MotoGP θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Balaton Park στις 22-24 Αυγούστου. Η νέα πίστα βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βουδαπέστη και δίπλα στην λίμνη Plattensee – που είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός. Η πίστα είναι καινούργια, καθώς κατασκευάστηκε το 2023 και φιλοξένησε πριν λίγες μέρες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Στο πλαίσιο του ντεμπούτου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike, υπήρξαν διχασμένες απόψεις και σχόλια για τη νέα πίστα. Το γεγονός είναι ότι η πίστα είναι στενή, έχει πολλές αλλαγές κατεύθυνσης και σίγουρα δεν είναι πίστα υψηλών ταχυτήτων. Η Ducati λοιπόν ήθελε να δώσει μία ευκαιρία στους αναβάτες της να προσαρμοστούν στη νέα πίστα και οργάνωσε μία ιδιωτική δοκιμή με τη νέα Ducati Panigale V4S.

Στην ιδιωτική αυτή δοκιμή συμμετείχαν οι Marc Marquez, Pecco Bagnaia, Alex Marquez, Fermin Aldeguer και οι αναβάτες της VR46 Fabio Di Giannantonio και Franco Morbidelli, καθώς και ο αναβάτης δοκιμών Michele Pirro.

Η πίστα έχει μήκος 4.115 μέτρα και είναι αριστερόστροφη, με 6 δεξιές και 10 αριστερές στροφές κάτι που θα βολέψει ιδιαίτερα τον Marc Marquez που δήλωσε: “Ήταν μια υπέροχη μέρα στην πίστα με όλη την ομάδα της Ducati Corse. Είμαι ευτυχισμένος. Η διαρρύθμιση της πίστας είναι μοναδική και ασυνήθιστη. Απαιτεί έναν κάπως διαφορετικό τρόπο οδήγησης – είναι μια πίστα stop-and-go, στην οποία πρέπει πρώτα να συνηθίσεις. Όσο πιο γρήγορα μπαίνεις στο ρυθμό, τόσο καλύτερα γίνεται και τόσο περισσότερο μπορείς να απολαύσεις την ταχύτητα. Η άσφαλτος είναι καλή, έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ανυπομονώ να οδηγήσω εδώ με τη μοτοσυκλέτα MotoGP”.

Να σημειωθεί πως ο Marc γύρισε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πάνω από τον χρόνο των εργοστασιακών αναβατών της Ducati στο WSBK στο FP1, που ήταν 1:40:551. Ο χρόνος αυτός σημειώθηκε φυσικά με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες, ενώ ο Marquez έγραψε τον χρόνο αυτό σε μία “ταπεινή” Panigale V4 S.

Παρόμοια ήταν και η γνώμη του Pecco Bagnaia: “Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την πίστα στο Balaton είναι καλές. Η πίστα είναι μικρή, πρέπει να είσαι προσεκτικός στα εσάκια, αλλά είμαι ικανοποιημένος. Η διαρρύθμιση  είναι μοναδική και διασκεδάσαμε. Με τη Desmosedici GP θα είναι διαφορετικά, αλλά με την Panigale V4 το απόλαυσα πολύ”.

 

Όχι πια Dorna - Η Liberty Media τη βαφτίζει MotoGP Sport Entertainment SL

Νέο όνομα για τον διοργανωτή των MotoGP και WorldSBK - Σαρωτικές οι αλλαγές στελεχών, πλην του Ezpeleta
Dorna no more
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/2/2026

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Dorna Sports από τη Liberty Media, ο διοργανωτής των Πρωταθλημάτων MotoGP και WorldSBK άλλαξε επίσημα και όνομα σε MotoGP Sport Entertainment SL, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στα πρόσωπα κλειδιά του οργανισμού, βάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους εκεί που προηγουμένως υπήρχαν κυρίως Ισπανοί ευνοούμενοι του Ezpeleta.

Παρόλο τώρα που τα περισσότερα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά άλλαξαν, ακλόνητοι παραμένουν ακόμα ο ισχυρός ανήρ Carmelo Ezpeleta, CEO από το 1998, και ο Enrique Aldama ως CFO.

Η μετονομασία της Dorna σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της ισπανικής διοργάνωσης που κυριάρχησε στον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας για πάνω από 30 χρόνια και ταυτίστηκε με τα ονόματα των MotoGP και WorldSBK.

Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη Liberty Media ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dorna τον Ιούλιο του 2025, κλείνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από έναν χρόνο και πέρασε από αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελικό τίμημα δεν ήταν καθόλου αμελητέο καθώς 3,1 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια, για το 84% της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το MotoGP εντάχθηκε επίσημα στο Formula One Group, την επιχειρησιακή μονάδα της Liberty που διαχειρίζεται και τη Formula 1. Η κίνηση αυτή δημιουργεί για πρώτη φορά έναν ενιαίο όμιλο που ελέγχει τα μεγαλύτερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε 2 και 4 τροχούς.

Η MotoGP Sport Entertainment SL διατηρεί το μακροχρόνιο συμβόλαιο διαχείρισης του MotoGP, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί έως το μακρινό… 2060. Παράλληλα, συνεχίζει να έχει την εμπορική διαχείριση του WorldSBK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί νέο δημόσιο λογότυπο για την εταιρεία με τη νέα της επωνυμία.

Το MotoGP μπαίνει σε μια νέα φάση, με φιλοδοξίες ανάλογες της Formula 1 και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίο θέαμα δύο τροχών στον κόσμο.