MotoGP Portimao: Πρωταθλήτρια η Ducati! Καθαρή νίκη Bagnaia σε αγώνα με κόκκινη σημαία

21 βάθρα για την Ducati φέτος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2021

Σε μία από τις καλύτερες πίστες που έχουν ποτέ φτιαχτεί και ίσως η πιο διασκεδαστική από όλες, ο αγώνας στο Portimao σε οδηγούσε συνέχεια να σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν ο Bagnaia δεν είχε πέσει στο Misano, πριν η κόκκινη σημαία σήμερα σημειώσει την λήξη.

Η εκκίνηση δεν ήταν καλή για τον Bagnaia με τον Miller να περνάει μπροστά και τον Martin να παλεύει με τον Mir. Προφανώς και ο Miller δεν θα πάλευε καθόλου να κρατήσει την θέση του, έχει ήδη μία φορά αφήσει τον Bagnaia να περάσει, δεν θα πάλευε ούτε και τώρα και έτσι αμέσως μετά την πρώτη στροφή στο μικρό «σπάσιμο» της δεύτερης πριν την κλειστή τρίτη, ο Bagnaia ήταν μπροστά και μάλιστα ο Mir είχε κερδίσει και αυτός την θέση του, οπότε οι τρεις πρώτοι οδηγούσαν τον αγώνα ακριβώς όπως ήταν και οι εκκίνησή τους.

Όχι για πολύ καθώς ο Mir πέρασε κατευθείαν τον Miller και σιγά σιγά έκτισαν και μία διαφορά από τους υπόλοιπους. Ο Petrucci έπεσε πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος την ίδια στιγμή που ο Lecuona ήταν η καλύτερη KTM παρόλο που έκανε μία έξοδο.

Στον έβδομο γύρο θα επαναλάμβανε την έξοδο αυτή στην πρώτη στροφή, μία δύσκολη στροφή γιατί φρενάρεις σε κατηφόρα και εκεί η πίστα έχει αφήσει τεράστιο run-off για να διορθώνουν οι αναβάτες. Αμέσως μετά θα έπεφτε εκεί ο Aleix Espargaro και πλέον ο Oliveira θα ήταν η καλύτερη KTM. Ο οποίος μάλιστα είχε καταφέρει να βρεθεί στην δέκατη θέση από την 17η!

Εξαιρετική εκκίνηση είχε και ο νεαρός Marquez που πλέον στον δέκατο γύρο βρισκόταν στην 4η θέση και είχε την καλύτερη απόδοσή του σε στεγνή πίστα στα MotoGP.

Η διαφορά των δύο πρώτων μεγάλωνε συνεχώς, αναγκάζοντας την Ducati να στείλει μήνυμα στον Bagnaia για να τον ειδοποιήσει πως ο Mir ήταν αρκετά πίσω, προφανώς για να μην πάρει κάποιο μεγαλύτερο ρίσκο. Και όμως, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο 12ος γύρος ο Bagnaia συνέχισε ακάθεκτος ανεβάζοντας την διαφορά πάνω από το ένα δευτερόλεπτο.

Ωστόσο ο 12ος γύρος ξεκίνησε με φοβερό προσπέρασμα στα φρένα της ευθείας για την πρώτη στροφή, του Alex Marquez στον Miller. Αυτό δεν το περίμενε κανείς παρόλο που φαινόταν πως ο νεαρός Marquez έχει τον ρυθμό να υποστηρίξει την κίνηση αυτή, το σημείο όμως ήταν δύσκολο. Ο Quartararo έχανε χρόνο πριν την αριστερή που οδηγεί στην διπλή παρατετατμένη δεξιά και από εκεί στην τελευταία στροφή πριν την ανηφόρα της ευθείας με την Ducati να διατηρεί το προβάδισμα για το πρωτάθλημα κατασκευαστών με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά σε εκείνο το σημείο.

Στην μέση του αγώνα η διαφορά του Bagnaia με τον Mir είχε ξεπεράσει τα δύο δευτερόλεπτα και του Mir με τον Marquez πάνω από το 1.3 στερώντας το θέαμα σε μάχες, εκτός και αν ξέρεις πολύ καλά την πίστα αυτή και μπορείς να νιώσεις στο στομάχι σου, αυτά που βλέπεις να κάνουν με τον εμπρός τροχό να αποχωρίζεται συνέχεια το έδαφος, κυρίως μετά στην 8η στροφή.

Ο Miller στις δοκιμές το πήγε και ένα βήμα πιο κάτω:

Ένα μικρό λάθος του Mir αφήνει την διαφορά με τον Bagnaia να μεγαλώσει περισσότερο την ίδια ώρα που τον πλησιάζει ο Marquez. Ο Mir έχει συμπεριφερθεί στον Alex Marquez περίπου όπως συμπεριφέρθηκε ο Miller στον ίδιο, οπότε αν οι δύο πίσω του τον φτάσουν το θέμα της προσπέρασης μπορείς να το πεις προσωπικό.

Στον 19ο γύρο ο Miller προσπάθησε να κάνει ακριβώς εκείνο που του έκανε ο Alex Marquez και δεν τα κατάφερε, προς επίρρωση εκείνου που έγραφα πιο πάνω για την προσπέραση του Alex Marquez στο συγκεκριμένο σημείο. Πιο πίσω ο Quartararo δεν έπαιρνε το ρίσκο να περάσει τον Zarco και τον Martin προς μεγάλη απογοήτευση όλων μας, μιας και ο ίδιος έλεγε πως τώρα θα το ευχαριστιόταν περισσότερο χωρίς άγχος για το πρωτάθλημα. Φαίνεται πως μαζί με το άγχος έφυγε και η επιθυμία. Την ίδια ώρα που ο Zarco περνούσε τον Martin, ο Alex Marquez έκανε το λάθος και περνούσε μπροστά ο Miller. Αμέσως μετά στην 5η στροφή ο Quartararo είναι εκτός αγωνιστικής γραμμής και πιέζοντας περισσότερο χάνει πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό και σημειώνει την πρώτη πτώση για την σεζόν! Ουσιαστικά παραδίδοντας το πρωτάθλημα ομάδων στην Ducati με 36 βαθμούς διαφοράς σε τρεις γύρους από τον πρωτελευταίο αγώνα.

Με αυτή την εξέλιξη ο συγκεκριμένος αγώνας σε άφηνε να σκέφτεσαι συνέχεια τι θα είχε γίνει αν ο Bagnaia δεν είχε πέσει στον προηγούμενο αγώνα!

Εκείνη την στιγμή ο Oliveira και ο Lecuona πέφτουν και βγαίνει η κόκκινη σημαία σημάδι πως τα πράγματα δεν είναι καλά για τους αγωνιζόμενους. Ο Lecuona προσπάθησε να περάσει τον Oliveira στις τελευταίες στροφές και πέφτοντας τον παρέσυρε έξω στον αγώνα της πατρίδας του, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των KTM να είναι εκτός πίστας πλέον. Η πρώτη πληροφορία δείχνει πως η κατάστασή τους δεν είναι σοβαρή και αυτό αφήνει την Ducati να πανηγυρίζει χωρίς τύψις.

Ο Zarco στέφεται πρωταθλητής για τους ανεξάρτητους αναβάτες και η Ducati πρωταθλήτρια κατασκευαστών.

    

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Διαφ.

1

Francesco BAGNAIA

Ducati

165.4

38'17.720

2

Joan MIR

Suzuki

165.2

+2.478

3

Jack MILLER

Ducati

165.0

+6.402

4

Alex MARQUEZ

Honda

165.0

+6.453

5

Johann ZARCO

Ducati

164.9

+7.882

6

Pol ESPARGARO

Honda

164.7

+9.573

7

Jorge MARTIN

Ducati

164.7

+10.144

8

Alex RINS

Suzuki

164.7

+10.742

9

Enea BASTIANINI

Ducati

164.4

+13.840

10

Brad BINDER

KTM

164.4

+14.487

11

Takaaki NAKAGAMI

Honda

163.9

+20.912

12

Luca MARINI

Ducati

163.8

+22.450

13

Valentino ROSSI

Yamaha

163.8

+22.752

14

Andrea DOVIZIOSO

Yamaha

163.6

+26.207

15

Stefan BRADL

Honda

163.6

+26.284

16

Maverick VIÑALES

Aprilia

163.5

+26.828

17

Franco MORBIDELLI

Yamaha

163.4

+27.863

 

Miguel OLIVEIRA

KTM

164.4

1 Lap

 

Iker LECUONA

KTM

164.3

1 Lap

 

Fabio QUARTARARO

Yamaha

164.8

3 Laps

 

Aleix ESPARGARO

Aprilia

162.9

16 Laps

 

Danilo PETRUCCI

KTM

 

0 Lap

 

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."