Π.Π. ΜotoGP 2019, Le Mans: Άνετα ο Marquez

Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/5/2019

Από την Παρασκευή ήταν εμφανές ότι ο καιρός θα ήταν ο παράγοντας που θα καθόριζε την ροή του αγώνα, καθώς το ψιλόβροχο και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες έφεραν τα πάνω κάτω στις δοκιμές και τα χρονομετρημένα, με τους αναβάτες να βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για τον κατάλληλο συνδυασμό ελαστικών.
Ο Marquez παρά τις δύο πτώσεις που είχε, κατάφερε να πάρει την pole position, με τα τις μοτοσυκλέτες της Ducati να δημιουργούν συνωστισμό πίσω του, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση του Rossi που ξεκίνησε από την Πέμπτη θέση στη σχάρα της εκκίνησης, σε αντίθεση με τον ομόσταυλό του Maverick Vinales ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση.


Το δράμα ξεκίνησε νωρίς, καθώς στον γύρο προθέρμανσης έπεσαν οι Mir και Abraham. Με το σβήσιμο των φώτων, τα Ducati προσπάθησαν να «πάρουν κεφάλι», αλλά ο Marquez δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να γίνει. Ο Miller με τον Petrucci μπήκαν ανάμεσα σε Marquez και Rossi που ανέβηκε στον πρώτο γύρο μια θέση φτάνοντας τέταρτος, ενώ ο Γιατρός γρήγορα βρέθηκε τρίτος δείχνοντας ότι βρίσκεται σε καλή μέρα.
Ο Marquez πάντως δεν άργησε να κάνει διαφορά, με τον Miller  να δείχνει ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις στον τρίτο γύρο ο Miller πέρασε μπροστά από τον Ισπανό, με τον δορυφορικό αναβάτη της Ducati να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει και διαφορά! Γενικότερα όμως οι Ducati φαίνεται πως στο Le Mans είχαν βρει μια πίστα που να τους ταιριάζει, καθώς και ο Dovizioso πέρασε μπροστά από τον Rossi, ενώ και ο Petrucci καραδοκούσε πίσω από τον Rossi για να αδράξει την πρώτη ευκαιρία. Η μεγάλη διαφορά πάντως ήταν η δύναμη των ιταλικών V4 που ήταν εμφανής στις ευθείες, αλλά με όλες αυτές τις κόντρες δημιουργήθηκε ένα τρενάκι τεσσάρων αναβατών (Marquez, Miller, Dovizioso και Rossi) που πάλευαν για την κορυφή του αγώνα.


Μόλις 20 γύρους πριν το τέλος, προστέθηκαν άλλα δύο θύματα πτώσεων, με τους Vinales και Bagnaia να εγκαταλείπουν νωρίς τον αγώνα, ενώ και ο Iannone εγκατέλειψε στον ίδιο γύρο λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι καλοί οιωνοί για τον Quartararo δεν επαληθεύθηκαν στον, ο οποίος λόγω ενός λάθους στα φρένα βρέθηκε να παλεύει για τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκαπεντάδας, ενώ και το Suzuki του Rins δεν μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, αφήνοντας τον Ισπανό στην 12η θέση.
Στα μέσα του αγώνα, ο Rossi έχασε άλλη μία θέση από τον Petrucci, ο οποίος επισφράγισε την δυναμική των Desmosedici, με τον Marquez, που στο μεταξύ είχε περάσει μπροστά, να ηγείται σταθερά μιας… ορδής από Ducati. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Pol Espargaro με την ΚΤΜ, καθώς φαίνεται πως το καινούργιο ανθρακονημάτινο ψαλίδι απέδωσε καρπούς, με τον εργοστασιακό αναβάτη της να βρίσκεται στην έκτη θέση.


Αν και μπροστά το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο, με τις αποστάσεις να μην επιτρέπουν να συμβεί κάτι θεαματικό, δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις πιο πίσω θέσεις, με μια ωραία μεταξύ των Quartaro και Lorenzo να εξελίσσεται για την ένατη θέση, με τον Γάλλο μάλιστα να πετυχαίνει τον ταχύτερο γύρο του σε εκείνο το χρονικό σημείο. Εφτά γύρους όμως πριν το τέλος άρχισε να αλλάζει το σκηνικό, με τον Rossi να πλησιάζει τα τρία Ducati που βρίσκονταν μπροστά του, τα οποία είχαν τη δική τους ενδοοικογενειακή μάχη για το βάθρο. Αυτή η μάχη πάντως μεγάλο θέαμα μεταξύ Petrucci και Dovizioso με συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων και όλα ήταν ανοιχτά μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο.

Τελικά, η πτώση της καρό σημαίας βρήκε τον Marquez νικητή με μεγάλη διαφορά και τον Dovizioso να τερματίζει δεύτερος, αφήνοντας οπίσω του τον  Petrucci. Την πεντάδα έκλεισαν οι Miller και Rossi, με τους Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Fabio Quartarao, Cal Crutchlow και Alex Rins να συμπληρώνουν τους πρώτους δέκα αναβάτες.

MotoGP, Jerez Practice: Ταχύτερος ο Alex Marquez με διαφορά, εκτός δεκάδας ο Pedro Acosta

Τελευταία στιγμή πήρε πρόκριση για το Q2 ο Marc Marquez – Δύο πτώσεις ο Martin
alex
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Ο Alex Marquez ήταν μακράν ο ταχύτερος αναβάτης στα δοκιμαστικά που μόλις τέλειωσαν στην πίστα της Jerez, αφήνοντας με τρία δέκατα διαφορά δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και με πέντε δέκατα διαφορά τρίτο τον Marco Bezzecchi.

Τα δοκιμαστικά δεν ξεκίνησαν ιδανικά για τον Pecco Bagnaia που είχε πτώση, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο Di Giannantonio είχε πιάσει κορυφή με 1:36:560, με δεύτερο τον Alex Marquez και τρίτο τον Johann Zarco.

Στα 37 λεπτά πριν το τέλος ο Marc Marquez έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο, την ίδια ώρα που ο Bagnaia έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Δέκα λεπτά αργότερα, πτώση σημείωσε ο Jorge Martin – που ήταν η δεύτερη της ημέρας. Μάλιστα ο Martin έπεσε κοντά στα pits, με αποτέλεσμα να τρέξει για να πάει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Οι αναβάτες δέκα λεπτά πριν το τέλος ξεκίνησαν να κάνουν την προσπάθειά τους για γρήγορους γύρους, ώστε να προκριθούν απευθείας στις Q2, με τον Alex Marquez να κάνει έναν εκπληκτικό γύρο και να γράφει 1:35:704, που είναι μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δεύτερο Di Giannantonio. Στη συνέχεια δεύτερος ανέβηκε ο Bez, τρίτος ο Bagnaia, ενώ μόλις ένα λεπτό πριν το τέλος ο Di Giannantonio πέρασε δεύτερος και ο Marc Marquez τέταρτος. Έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Pedro Acosta έμεινε εκτός δεκάδας.

Για ακόμη μία φορά, η Aprilia δείχνει τα δόντια της και βλέπουμε τέσσερις μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα. Εκτός δεκάδας οι Honda, ενώ ταχύτερη Yamaha είναι εκείνη του Quartararo στη 17η θέση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον ταχύτερο χρόνο ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Alex Marquez

Gresini Racing

1:35.704

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.037

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.210

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.227

5

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:36.248

6

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.265

7

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:36.282

8

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:36.292

9

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.301

10

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.359

11

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.386

12

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.410

13

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.415

14

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:36.442

15

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.467

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.585

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.752

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.864

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.934

20

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.997

21

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.025

22

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:27.258

23

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:37.619