Π.Π. ΜotoGP 2019, Le Mans: Άνετα ο Marquez

Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/5/2019

Από την Παρασκευή ήταν εμφανές ότι ο καιρός θα ήταν ο παράγοντας που θα καθόριζε την ροή του αγώνα, καθώς το ψιλόβροχο και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες έφεραν τα πάνω κάτω στις δοκιμές και τα χρονομετρημένα, με τους αναβάτες να βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για τον κατάλληλο συνδυασμό ελαστικών.
Ο Marquez παρά τις δύο πτώσεις που είχε, κατάφερε να πάρει την pole position, με τα τις μοτοσυκλέτες της Ducati να δημιουργούν συνωστισμό πίσω του, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση του Rossi που ξεκίνησε από την Πέμπτη θέση στη σχάρα της εκκίνησης, σε αντίθεση με τον ομόσταυλό του Maverick Vinales ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση.


Το δράμα ξεκίνησε νωρίς, καθώς στον γύρο προθέρμανσης έπεσαν οι Mir και Abraham. Με το σβήσιμο των φώτων, τα Ducati προσπάθησαν να «πάρουν κεφάλι», αλλά ο Marquez δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να γίνει. Ο Miller με τον Petrucci μπήκαν ανάμεσα σε Marquez και Rossi που ανέβηκε στον πρώτο γύρο μια θέση φτάνοντας τέταρτος, ενώ ο Γιατρός γρήγορα βρέθηκε τρίτος δείχνοντας ότι βρίσκεται σε καλή μέρα.
Ο Marquez πάντως δεν άργησε να κάνει διαφορά, με τον Miller  να δείχνει ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις στον τρίτο γύρο ο Miller πέρασε μπροστά από τον Ισπανό, με τον δορυφορικό αναβάτη της Ducati να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει και διαφορά! Γενικότερα όμως οι Ducati φαίνεται πως στο Le Mans είχαν βρει μια πίστα που να τους ταιριάζει, καθώς και ο Dovizioso πέρασε μπροστά από τον Rossi, ενώ και ο Petrucci καραδοκούσε πίσω από τον Rossi για να αδράξει την πρώτη ευκαιρία. Η μεγάλη διαφορά πάντως ήταν η δύναμη των ιταλικών V4 που ήταν εμφανής στις ευθείες, αλλά με όλες αυτές τις κόντρες δημιουργήθηκε ένα τρενάκι τεσσάρων αναβατών (Marquez, Miller, Dovizioso και Rossi) που πάλευαν για την κορυφή του αγώνα.


Μόλις 20 γύρους πριν το τέλος, προστέθηκαν άλλα δύο θύματα πτώσεων, με τους Vinales και Bagnaia να εγκαταλείπουν νωρίς τον αγώνα, ενώ και ο Iannone εγκατέλειψε στον ίδιο γύρο λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι καλοί οιωνοί για τον Quartararo δεν επαληθεύθηκαν στον, ο οποίος λόγω ενός λάθους στα φρένα βρέθηκε να παλεύει για τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκαπεντάδας, ενώ και το Suzuki του Rins δεν μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, αφήνοντας τον Ισπανό στην 12η θέση.
Στα μέσα του αγώνα, ο Rossi έχασε άλλη μία θέση από τον Petrucci, ο οποίος επισφράγισε την δυναμική των Desmosedici, με τον Marquez, που στο μεταξύ είχε περάσει μπροστά, να ηγείται σταθερά μιας… ορδής από Ducati. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Pol Espargaro με την ΚΤΜ, καθώς φαίνεται πως το καινούργιο ανθρακονημάτινο ψαλίδι απέδωσε καρπούς, με τον εργοστασιακό αναβάτη της να βρίσκεται στην έκτη θέση.


Αν και μπροστά το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο, με τις αποστάσεις να μην επιτρέπουν να συμβεί κάτι θεαματικό, δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις πιο πίσω θέσεις, με μια ωραία μεταξύ των Quartaro και Lorenzo να εξελίσσεται για την ένατη θέση, με τον Γάλλο μάλιστα να πετυχαίνει τον ταχύτερο γύρο του σε εκείνο το χρονικό σημείο. Εφτά γύρους όμως πριν το τέλος άρχισε να αλλάζει το σκηνικό, με τον Rossi να πλησιάζει τα τρία Ducati που βρίσκονταν μπροστά του, τα οποία είχαν τη δική τους ενδοοικογενειακή μάχη για το βάθρο. Αυτή η μάχη πάντως μεγάλο θέαμα μεταξύ Petrucci και Dovizioso με συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων και όλα ήταν ανοιχτά μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο.

Τελικά, η πτώση της καρό σημαίας βρήκε τον Marquez νικητή με μεγάλη διαφορά και τον Dovizioso να τερματίζει δεύτερος, αφήνοντας οπίσω του τον  Petrucci. Την πεντάδα έκλεισαν οι Miller και Rossi, με τους Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Fabio Quartarao, Cal Crutchlow και Alex Rins να συμπληρώνουν τους πρώτους δέκα αναβάτες.

MotoGP 2026: “Όχι εύκολες οι προσπεράσεις για τη Ducati στη Buriram”

Ο Alex Marquez προειδοποιεί πως ο ανταγωνισμός πλησίασε επικίνδυνα σε τελική ταχύτητα
Alex Marquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/2/2026

Η Ducati παραμένει η ταχύτερη στις ευθείες, όμως στο Buriram του 2026 το πλεονέκτημα ίσως να μην είναι αρκετό για εύκολες προσπεράσεις.

Ο Alex Marquez της Gresini Racing MotoGP εκτιμά ότι οι αναβάτες της Ducati θα δυσκολευτούν να προσπεράσουν στην ευθεία στο ερχόμενο Grand Prix της Ταϊλάνδης, καθώς οι αντίπαλοι έχουν μειώσει αισθητά τη διαφορά σε τελική ταχύτητα.

Η Ducati διατηρεί εδώ και χρόνια πλεονέκτημα στη μέγιστη ταχύτητα, με τη νέα GP26 να δείχνει και πάλι δυνατή στον τομέα αυτό. Στην πρώτη ημέρα δοκιμών στο Buriram, ο Francesco Bagnaia καταγράφηκε με 342 km/h, με νέα συσκευή ρύθμισης ύψους που φαίνεται να βοηθά τη Desmosedici να αναπτύξει επιπλέον χιλιόμετρα στις ευθείες.

Η πίστα του Buriram, που φιλοξενεί τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 2026, έχει τις δύο μεγαλύτερες ευθείες της στον πρώτο τομέα, αμέσως μετά τη σχάρα εκκίνησης.

“Χρειάζεσαι πάνω από 2 km/h διαφορά για καθαρή προσπέραση”

Παρά τα νούμερα, ο Alex Marquez εμφανίζεται επιφυλακτικός: "Χρειάζεσαι πάνω από 2 km/h διαφορά για να προσπεράσεις καθαρά. Δεν είναι εύκολο. Εδώ ήμουν πίσω από κάποιες Aprilia και κάποιες Honda. Είναι αρκετά κοντά".

Σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας ημέρας δοκιμών, η Aprilia Racing άγγιξε σχεδόν τα 340 km/h στις παγίδες ταχύτητας, ενώ η ταχύτερη Honda HRC Castrol καταγράφηκε στα 338 km/h. Διαφορές που στην πράξη δυσκολεύουν σημαντικά το καθαρό προσπέρασμα μόνο με τη δύναμη του κινητήρα.

"Δεν θα είναι εύκολο να προσπεράσεις σε αυτή την πίστα," τόνισε χαρακτηριστικά.

Alex Marquez

Εργοστασιακή θέση, νέες ευκαιρίες

Τον φετινό χειμώνα ο Ισπανός είχε για πρώτη φορά στη διάθεσή του εργοστασιακό πακέτο Ducati, γεγονός που άλλαξε εντελώς τον τρόπο προσέγγισης των δοκιμών.

Έχοντας τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα, πίσω από τον αδερφό του, ο Α. Marquez παραδέχεται ότι δεν το βλέπει ως πίεση, αλλά ως ευκαιρία:

"Δεν είναι θέμα ευθύνης, είναι θέμα ευκαιριών. Πέρσι δεν υπήρχαν ευκαιρίες. Φέτος έχεις πολλές για να κάνεις το πακέτο σου ολοένα και καλύτερο.

"Είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις, για να μη χαθείς στον δρόμο ή μπερδέψεις την ομάδα και τον εαυτό σου. Αλλά στις δοκιμές αυτό που κάναμε είχε νόημα.

"Δεν είναι όπως παλιά, που δεν είχαμε τίποτα να δοκιμάσουμε και βαριόμασταν στο box, κάνοντας απλώς γύρους. Τώρα έχει ενδιαφέρον."

Alex Marquez

Η μάχη της ευθείας ξεκινά

Η Ducati παραμένει το σημείο αναφοράς, όμως η ψαλίδα στην τελική ταχύτητα έχει μικρύνει. Στη Buriram, όπου η ισχύς παίζει καθοριστικό ρόλο, οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά.

Και, αν ο Marquez έχει δίκιο, το πρωτάθλημα του 2026 ίσως να μην κριθεί μόνο από το ποιος έχει το δυνατότερο μοτέρ, αλλά και από το ποιος θα βρει τον τρόπο να περάσει όταν όλοι πηγαίνουν σχεδόν το ίδιο γρήγορα.