Π.Π. ΜotoGP 2019, Le Mans: Άνετα ο Marquez

Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/5/2019

Από την Παρασκευή ήταν εμφανές ότι ο καιρός θα ήταν ο παράγοντας που θα καθόριζε την ροή του αγώνα, καθώς το ψιλόβροχο και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες έφεραν τα πάνω κάτω στις δοκιμές και τα χρονομετρημένα, με τους αναβάτες να βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για τον κατάλληλο συνδυασμό ελαστικών.
Ο Marquez παρά τις δύο πτώσεις που είχε, κατάφερε να πάρει την pole position, με τα τις μοτοσυκλέτες της Ducati να δημιουργούν συνωστισμό πίσω του, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση του Rossi που ξεκίνησε από την Πέμπτη θέση στη σχάρα της εκκίνησης, σε αντίθεση με τον ομόσταυλό του Maverick Vinales ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση.


Το δράμα ξεκίνησε νωρίς, καθώς στον γύρο προθέρμανσης έπεσαν οι Mir και Abraham. Με το σβήσιμο των φώτων, τα Ducati προσπάθησαν να «πάρουν κεφάλι», αλλά ο Marquez δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να γίνει. Ο Miller με τον Petrucci μπήκαν ανάμεσα σε Marquez και Rossi που ανέβηκε στον πρώτο γύρο μια θέση φτάνοντας τέταρτος, ενώ ο Γιατρός γρήγορα βρέθηκε τρίτος δείχνοντας ότι βρίσκεται σε καλή μέρα.
Ο Marquez πάντως δεν άργησε να κάνει διαφορά, με τον Miller  να δείχνει ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις στον τρίτο γύρο ο Miller πέρασε μπροστά από τον Ισπανό, με τον δορυφορικό αναβάτη της Ducati να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει και διαφορά! Γενικότερα όμως οι Ducati φαίνεται πως στο Le Mans είχαν βρει μια πίστα που να τους ταιριάζει, καθώς και ο Dovizioso πέρασε μπροστά από τον Rossi, ενώ και ο Petrucci καραδοκούσε πίσω από τον Rossi για να αδράξει την πρώτη ευκαιρία. Η μεγάλη διαφορά πάντως ήταν η δύναμη των ιταλικών V4 που ήταν εμφανής στις ευθείες, αλλά με όλες αυτές τις κόντρες δημιουργήθηκε ένα τρενάκι τεσσάρων αναβατών (Marquez, Miller, Dovizioso και Rossi) που πάλευαν για την κορυφή του αγώνα.


Μόλις 20 γύρους πριν το τέλος, προστέθηκαν άλλα δύο θύματα πτώσεων, με τους Vinales και Bagnaia να εγκαταλείπουν νωρίς τον αγώνα, ενώ και ο Iannone εγκατέλειψε στον ίδιο γύρο λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι καλοί οιωνοί για τον Quartararo δεν επαληθεύθηκαν στον, ο οποίος λόγω ενός λάθους στα φρένα βρέθηκε να παλεύει για τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκαπεντάδας, ενώ και το Suzuki του Rins δεν μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, αφήνοντας τον Ισπανό στην 12η θέση.
Στα μέσα του αγώνα, ο Rossi έχασε άλλη μία θέση από τον Petrucci, ο οποίος επισφράγισε την δυναμική των Desmosedici, με τον Marquez, που στο μεταξύ είχε περάσει μπροστά, να ηγείται σταθερά μιας… ορδής από Ducati. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Pol Espargaro με την ΚΤΜ, καθώς φαίνεται πως το καινούργιο ανθρακονημάτινο ψαλίδι απέδωσε καρπούς, με τον εργοστασιακό αναβάτη της να βρίσκεται στην έκτη θέση.


Αν και μπροστά το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο, με τις αποστάσεις να μην επιτρέπουν να συμβεί κάτι θεαματικό, δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις πιο πίσω θέσεις, με μια ωραία μεταξύ των Quartaro και Lorenzo να εξελίσσεται για την ένατη θέση, με τον Γάλλο μάλιστα να πετυχαίνει τον ταχύτερο γύρο του σε εκείνο το χρονικό σημείο. Εφτά γύρους όμως πριν το τέλος άρχισε να αλλάζει το σκηνικό, με τον Rossi να πλησιάζει τα τρία Ducati που βρίσκονταν μπροστά του, τα οποία είχαν τη δική τους ενδοοικογενειακή μάχη για το βάθρο. Αυτή η μάχη πάντως μεγάλο θέαμα μεταξύ Petrucci και Dovizioso με συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων και όλα ήταν ανοιχτά μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο.

Τελικά, η πτώση της καρό σημαίας βρήκε τον Marquez νικητή με μεγάλη διαφορά και τον Dovizioso να τερματίζει δεύτερος, αφήνοντας οπίσω του τον  Petrucci. Την πεντάδα έκλεισαν οι Miller και Rossi, με τους Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Fabio Quartarao, Cal Crutchlow και Alex Rins να συμπληρώνουν τους πρώτους δέκα αναβάτες.

MotoGP, Assen: Το πρόγραμμα των μεταδόσεων - Όλες οι κατηγορίες

Με την μάχη για τον τίτλο να έχει φουντώσει για τα καλά
marc
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/6/2026

Ο αγώνας στο Brno χαρακτηρίστηκε από τη χειροδικία και τον αποκλεισμό του Marco Bezzecchi από τον αγώνα, αλλά και από τη δεύτερη σερί νίκη του Marc Marquez που πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα με τους επίδοξους διεκδικητές του τίτλου.

Ο τσέχικος γύρος είχε τα πάντα, με μπόλικη παραφιλολογία που συνόδευσε το εξωαγωνιστικό συμβάν του Bezzecchi, τη μεγάλη νίκη του Marc Marquez (που ανανέωσε με την Ducati για δύο ακόμη χρόνια), τη νίκη του Pecco Bagnaia στο Sprint και το βάθρο στον Κυριακάτικο αγώνα αλλά και το διπλό βάθρο του πολύ ανεβασμένου Ai Ogura.

Μετά τη δεύτερη σερί νίκη του Marquez και τον καταστροφικό αγώνα για τις εργοστασιακές Aprilia, η μάχη για τον τίτλο έχει πάρει φωτιά, με τους Bezzecchi και Jorge Martin να παραμένουν στην κορυφή, όμως οι Fabio Di Giannantonio και Marc Marquez έχουν ψαλιδίσει σημαντικά τη μεταξύ τους διαφορά.

Μάλιστα στο ολλανδικό GP, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (26-28/6), η Ducati έχει πετύχει 4 σερί νίκες με τον Bagnaia να παίρνει την καρό σημαία τρεις φορές (2022-2024) και τον Marc Marquez να κερδίζει την περσινή χρονιά.

Όσον αφορά τη βαθμολογία, ο Bezzecchi έχει συγκεντρώσει 180 βαθμούς και βρίσκεται μπροστά στη βαθμολογία με 8 βαθμούς διαφορά από τον teammate Martin και 23 από τον Di Giannantonio, ενώ στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο Marc Marquez με 140 βαθμούς.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα του GP για την πίστα της Ολλανδίας για όλες τις ημέρες και κατηγορίες, σε ώρες Ελλάδας.

Παρασκευή 26/6

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:00-10:35

Moto3

Free Practice 1

10:50-11:30

Moto2

Free Practice 1

11:45-12:30

MotoGP

Free Practice 1

13:40-14:00

Baggers

Free Practice 1

14:15-14:50

Moto3

Practice

15:05-15:45

Moto2

Practice

16:00-17:00

MotoGP

Practice

18:10-18:30

Baggers

Free Practice 2

Σάββατο 27/6

Ωράριο

Κατηγορία

Event

09:40-10:10

Moto3

Free Practice 2

10:25-10:55

Moto2

Free Practice 2

11:10-11:40

MotoGP

Free Practice 2

11:50-12:05

MotoGP

Qualifying 1

12:15-12:30

MotoGP

Qualifying 2

13:05-13:25

Baggers

Qualifying

13:45-14:00

Moto3

Qualifying 1

14:10-14:25

Moto3

Qualifying 2

14:40-14:55

Moto2

Qualifying 1

15:05-15:20

Moto2

Qualifying 2

16:00

MotoGP

Sprint

17:10

Baggers

Race 1

Κυριακή 28/6

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:40-10:50

MotoGP

Warm-Up

12:00

Moto3

Race

13:15

Moto2

Race

15:00

MotoGP

Race

16:30

Baggers

Race 2