Π.Π. ΜotoGP 2019, Le Mans: Άνετα ο Marquez

Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/5/2019

Από την Παρασκευή ήταν εμφανές ότι ο καιρός θα ήταν ο παράγοντας που θα καθόριζε την ροή του αγώνα, καθώς το ψιλόβροχο και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες έφεραν τα πάνω κάτω στις δοκιμές και τα χρονομετρημένα, με τους αναβάτες να βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για τον κατάλληλο συνδυασμό ελαστικών.
Ο Marquez παρά τις δύο πτώσεις που είχε, κατάφερε να πάρει την pole position, με τα τις μοτοσυκλέτες της Ducati να δημιουργούν συνωστισμό πίσω του, ενώ πολύ καλή ήταν και η επίδοση του Rossi που ξεκίνησε από την Πέμπτη θέση στη σχάρα της εκκίνησης, σε αντίθεση με τον ομόσταυλό του Maverick Vinales ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση.


Το δράμα ξεκίνησε νωρίς, καθώς στον γύρο προθέρμανσης έπεσαν οι Mir και Abraham. Με το σβήσιμο των φώτων, τα Ducati προσπάθησαν να «πάρουν κεφάλι», αλλά ο Marquez δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να γίνει. Ο Miller με τον Petrucci μπήκαν ανάμεσα σε Marquez και Rossi που ανέβηκε στον πρώτο γύρο μια θέση φτάνοντας τέταρτος, ενώ ο Γιατρός γρήγορα βρέθηκε τρίτος δείχνοντας ότι βρίσκεται σε καλή μέρα.
Ο Marquez πάντως δεν άργησε να κάνει διαφορά, με τον Miller  να δείχνει ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις στον τρίτο γύρο ο Miller πέρασε μπροστά από τον Ισπανό, με τον δορυφορικό αναβάτη της Ducati να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει και διαφορά! Γενικότερα όμως οι Ducati φαίνεται πως στο Le Mans είχαν βρει μια πίστα που να τους ταιριάζει, καθώς και ο Dovizioso πέρασε μπροστά από τον Rossi, ενώ και ο Petrucci καραδοκούσε πίσω από τον Rossi για να αδράξει την πρώτη ευκαιρία. Η μεγάλη διαφορά πάντως ήταν η δύναμη των ιταλικών V4 που ήταν εμφανής στις ευθείες, αλλά με όλες αυτές τις κόντρες δημιουργήθηκε ένα τρενάκι τεσσάρων αναβατών (Marquez, Miller, Dovizioso και Rossi) που πάλευαν για την κορυφή του αγώνα.


Μόλις 20 γύρους πριν το τέλος, προστέθηκαν άλλα δύο θύματα πτώσεων, με τους Vinales και Bagnaia να εγκαταλείπουν νωρίς τον αγώνα, ενώ και ο Iannone εγκατέλειψε στον ίδιο γύρο λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι καλοί οιωνοί για τον Quartararo δεν επαληθεύθηκαν στον, ο οποίος λόγω ενός λάθους στα φρένα βρέθηκε να παλεύει για τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκαπεντάδας, ενώ και το Suzuki του Rins δεν μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, αφήνοντας τον Ισπανό στην 12η θέση.
Στα μέσα του αγώνα, ο Rossi έχασε άλλη μία θέση από τον Petrucci, ο οποίος επισφράγισε την δυναμική των Desmosedici, με τον Marquez, που στο μεταξύ είχε περάσει μπροστά, να ηγείται σταθερά μιας… ορδής από Ducati. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Pol Espargaro με την ΚΤΜ, καθώς φαίνεται πως το καινούργιο ανθρακονημάτινο ψαλίδι απέδωσε καρπούς, με τον εργοστασιακό αναβάτη της να βρίσκεται στην έκτη θέση.


Αν και μπροστά το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο, με τις αποστάσεις να μην επιτρέπουν να συμβεί κάτι θεαματικό, δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις πιο πίσω θέσεις, με μια ωραία μεταξύ των Quartaro και Lorenzo να εξελίσσεται για την ένατη θέση, με τον Γάλλο μάλιστα να πετυχαίνει τον ταχύτερο γύρο του σε εκείνο το χρονικό σημείο. Εφτά γύρους όμως πριν το τέλος άρχισε να αλλάζει το σκηνικό, με τον Rossi να πλησιάζει τα τρία Ducati που βρίσκονταν μπροστά του, τα οποία είχαν τη δική τους ενδοοικογενειακή μάχη για το βάθρο. Αυτή η μάχη πάντως μεγάλο θέαμα μεταξύ Petrucci και Dovizioso με συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων και όλα ήταν ανοιχτά μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο.

Τελικά, η πτώση της καρό σημαίας βρήκε τον Marquez νικητή με μεγάλη διαφορά και τον Dovizioso να τερματίζει δεύτερος, αφήνοντας οπίσω του τον  Petrucci. Την πεντάδα έκλεισαν οι Miller και Rossi, με τους Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Fabio Quartarao, Cal Crutchlow και Alex Rins να συμπληρώνουν τους πρώτους δέκα αναβάτες.

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."