WSBK 2025: 8ος γύρος, Balaton: Ασταμάτητοι Toprak Razgatlioglu και BMW

3ο σερί χατ-τρικ - Στους 26 βαθμούς η διαφορά από Bulega
WSBK 8th Rnd Balaton Hungary
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/7/2025

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike επέστρεψε στην Ουγγαρία έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια και εκεί το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία ακόμη τριπλή νίκη του Toprak Razgatlioglu.

Στο Balaton Park της Ουγγαρίας ο εργοστασιακός αναβάτης της BMW  έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο που έχει βάλει πριν αφήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike για το MotoGP, να στεφθεί δηλαδή ξανά πρωταθλητής.

WSBK 8th Rnd Balaton Hungary

Ο αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα του Σαββάτου αλλά και τους δύο αγώνες που έγιναν την Κυριακή και έτσι αύξησε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing Ducati), στους 26 βαθμούς, με τον Danilo Petrucci να ακολουθεί στην κατάταξη στην τρίτη θέση με 233 βαθμούς.

Ο Razgatlioglu πρόσθεσε την 7η σερί νίκη του αυτή τη χρονιά το Σάββατο, με τον πρώτο αγώνα να σημαδεύεται από την κόκκινη σημαία που βγήκε έπειτα από μαζική πτώση αναβατών στον πρώτο γύρο. Στην επανεκκίνηση ο αναβάτης της BMW εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή και κράτησε τα ηνία του αγώνα μέχρι το τέλος χωρίς να απειληθεί από τους διώκτες του. 

WSBK 8th Rnd Balaton Hungary

Πίσω του βρέθηκε ο Bulega που δεν είχε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση και βρέθηκε πίσω ακόμη και την 6η θέση, ωστόσο κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι και τη δεύτερη που τερμάτισε, επωφελούμενος από τη πτώση του Sam Lowes, ενώ ο ομόσταυλός του Alvaro Bautista ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Superpole αγώνας της Κυριακής ξεκίνησε με υγρασία στην πίστα και τους αναβάτες να "μοιράζονται" μεταξύ slick και intermediate ελαστικών. Σε αυτόν τον 1.000ό αγώνα στα Superbikes, ο Razgatlioglu πέτυχε μία ακόμη νίκη, όπως είχε κάνει στους αγώνες υπ' αριθμό 800 και 900! O Sam Loews (Marc VDS Racing Team) αυτή τη φορά δεν έπεσε και έτσι ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου έπειτα από μία πολύ καλή εμφάνιση, με τον Bautista στην τρίτη θέση και τους Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) και Xavi Vierge (Team HRC), να κλείνουν την πρώτη πεντάδα με αυτή τη σειρά.

Ο Bulega επέλεξε intermediate και αυτό τελικά του στοίχισε πολύ αφού δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 13η θέση στον αγώνα και έτσι έχασε κι άλλο έδαφος στη βαθμολογία σε σχέση με τον Toprak.

WSBK 8th Rnd Balaton Hungary

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής ο Bautista έδωσε αρχικά ελπίδες στην εκκίνηση για μάχη με τον Τούρκο για την πρωτιά, όμως ο Razgatlioglu πήρες πολύ γρήγορα τα ηνία του αγώνα, πριν κλείσει ο πρώτος γύρος και έμεινε εκεί μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο Ισπανός μάλιστα έπεσε νωρίς στο αγώνα ανοίγοντας έτσι την πόρτα στον ομόσταυλό του να κυνηγήσει τον αναβάτης της BMW, κάτι που τελικά ήταν αδύνατο να γίνει. 
Ο αναβάτης της Ducati συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση, με τον Sam Lowes, σε απόσταση ασφαλείας πίσω του, να παίρνει την τρίτη θέση για να ολοκληρώσει ένα πολύ καλό για αυτόν και την ομάδα του Σαββατοκύριακο.

Επόμενος αγώνας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Magny-Cours της Γαλλίας στις 5-7 Σεπτεμβρίου. Δείτε τη βαθμολογία των αναβατών στον πίνακα που ακολουθεί.

 

Γενική Κατάταξη Πρωταθλήματος WorldSBK 2025

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Βαθμοί

1

Toprak Razgatlioglu

ROKiT BMW Motorrad

407

2

Nicolo Bulega

Aruba.it Racing Ducati

381

3

Danilo Petrucci

Barni Spark Racing

233

4

Andrea Locatelli

Pata Maxus Yamaha

218

5

Alvaro Bautista

Aruba.it Racing Ducati

217

6

Sam Lowes

Marc VDS Racing Team

156

7

Xavi Vierge

Team HRC

112

8

Alex Lowes

Bimota by Kawasaki

105

9

Iker Lecuona

Team HRC

90

10

Andrea Iannone

Team Go Eleven

87

11

Axel Bassani

Bimota by Kawasaki Racing Team

85

12

Dominique Aegerter

GYTR GRT Yamaha

77

13

Scott Redding

MGM Bonovo

76

14

Remy Gardner

GYTR GRT Yamaha

76

15

Michael van der Mark

ROKiT BMW Motorrad

70

16

Garrett Gerloff

Kawasaki WorldSBK

67

17

Yari Montella

Barni Spark Racing

64

18

Jonathan Rea

Pata Maxus Yamaha

37

19

Ryan Vickers

Motocorsa Racing

27

20

Tarran Mackenzie

MGM Bonovo

18

21

Bahattin Sofuoglu

Motoxracing Yamaha

17

22

Michael Ruben Rinaldi

Motoxracing Yamaha

6

23

Tito Rabat

Petronas MIE Racing

4

24

Tetsuta Nagashima

Team HRC

2

25

Jason O'Halloran

Pata Maxus Yamaha

0

26

Gabriele Ruiu

Bmax

0

27

Zaqhwan Zaidi

Petronas MIE Racing 

0

28

Ivo Lopes

Petronas MIE Racing

0

29

Tommy Bridewell

Honda Racing UK

0

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.