Isle Of Man TT 2019: Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές

Η δράση ξεκίνησε στο Νησί
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/5/2019

Όπως κάθε χρόνο στα τέλη του Μαΐου και στις αρχές του Ιουνίου, το ενδιαφέρον του περισσότερου μοτοσυκλετιστικού κόσμου συγκεντρώνεται σε ένα σημείο του παγκόσμιου χάρτη. Μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, υπάρχει το Isle Of Man όπου αυτή την εποχή του χρόνου κλείνουν οι δημόσιοι δρόμοι ώστε να σχηματιστεί η θρυλική διαδρομή, μήκους 60,7km, του πιο γνωστού αγώνα δρόμου του κόσμου. Το Isle Of Man ή όπως αλλιώς μπορεί να ακούσετε να το λένε: νησί των τεσσάρων εποχών, επιφυλάσσει κάθε χρόνο πολλές "εκπλήξεις" και θέαμα. Αποτελεί ίσως και τον πιο επικίνδυνο αγώνα καθώς όχι μόνο πραγματοποιείται σε δημόσιους δρόμους, που η πρόσφυση της ασφάλτου δεν είναι και η ιδανικότερη όταν οι αναβάτες κάνουν το γύρο του νησιού ταχύτητες πέρα απ’ το όριο της λογικής, αλλά και με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας για αυτούς συγκριτικά πάντα με τα παγκόσμια πρωταθλήματα των MotoGP και Motul WSBK. Ως εκ τούτου σε όλα τα χρόνια της ιστορίας του Tourist Trophy αγώνα, πάνω από 250 αναβάτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή την ώρα που οδηγούσαν με κινητήρια δύναμη το πάθος τους και την αγάπη τους για τη γρήγορη οδήγηση σε ένα κυνήγι για τη δόξα και την αναγνώριση τους ως του Ταχύτερου Αναβάτη στο Νησι.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησε η σεζόν των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών των κατηγοριών. Το πρόγραμμα ανέφερε πως τα δοκιμαστικά θα πραγματοποιηθούν απ’ τις 25 Μαΐου –εξαιρουμένης της Κυριακής- έως τις 31 του ίδιου μήνα, με τους αγώνες να ξεκινάνε την 1η Ιουνίου και να λήγουν έξι μέρες αργότερα. Όμως ο (Βρετανικός...) καιρός επιφύλασσε εκπλήξεις καθώς το απόγευμα του Σαββάτου η έντονη ομίχλη έκανε αδύνατη την πραγματοποίηση των δοκιμών με αποτέλεσμα να μεταφερθούν το απόγευμα της Κυριακής. Πριν όμως ξεκινήσουν οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές, είχαμε τον πρώτο και αναγκαστικό γύρο των αναβατών που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά, είτε με μοτοσυκλέτα με sidecar είτε όχι. Έπειτα ξεκίνησαν οι ελεύθερες δοκιμές για την Supersport και Lightweight κατηγορία, ενώ οι αναβάτες που έκαναν τον αναγνωριστικό γύρο είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτές ώστε να δουν τη διαδρομή ακόμη μια φορά σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Στη Supersport, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, ο Dean Harrison βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων με τον καλύτερο γύρο του να έχει μέση ωριαία ταχύτητα τα 202,9km/h, πάνω στην Kawasaki ZX-6R της Silicone Engineering Racing. Ο Michael Dunlop με τη Honda CBR600RR της MD Racing ήταν πίσω του με μέση ωριαία ταχύτητα λίγο πιο κάτω απ’ τα 200km/h στα 199,39km/h, ενώ ο Conor Cummins ήταν ελάχιστα πιο αργός και στον πέμπτο γύρο του στη διαδρομή του νησιού έφτασε 199,07km/h μέσης ωριαίας. Οι Jamie Coward και Gary Johnson κατάφεραν να τραβήξουν το βλέμμα της προσοχής καθώς ο ρυθμός τους ήταν αρκετά ανταγωνιστικός.

Στην Lightweight κατηγορία μάλιστα, ο Jamie Coward, έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση και κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα με μέση ωριαία ταχύτητα τα 190,7km/h. Κατά συνέπεια ο περσινός νικητής της Lightweight, Michael Dunlop βρέθηκε στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά, ενώ πίσω του ήταν ο Paul Jordan με μέση ωριαία ταχύτητα στα 189,13km/h.

Ο John McGuiness επέστρεψε για να λάβει μέρος στους αγώνες του IOMTT, μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω του κατάγματος που είχε στο πόδι του το 2017 απ’ την πτώση του στον North West 200 αγώνα. Ο 23 φορές νικητής του TT, John McGuiness θα αγωνιστεί φέτος με τη μοτοσυκλέτα της Norton και στην Lightweight κατηγορία και ολοκλήρωσε της πρώτες ελεύθερες δοκιμές με μέση ωριαία ταχύτητα στα 179,87 km/h.

Οι αναβάτες φρόντισαν να χαρίσουν σε όσους θεατές είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν εκεί, μια πρώτη γεύση απ’ το μοναδικό θέαμα απ’ την μαγεία και την τρέλα που προσφέρει το IOMTT, ενώ οι αγώνες αναμένονται να είναι όπως πάντα γεμάτοι μάχες, πτώσεις και ταχύτητες που κόβουν την ανάσα.

Aprilia Tuareg Racing Team: Στο Africa Eco Race 2026

Jacopo Cerutti, Francesco Montanari και Marco Menichini στην σέλα της Tuareg Rally
Aprilia
Από τον

Παύλο Καρατζά

26/1/2026

Η σεζόν της Aprilia Tuareg Racing Team ξεκινάει επίσημα με το 2026 Africa Eco Race, που άρχισε χτες 25/1 από την Ταγγέρη. Η ομάδα αποτελείται από τους Jacopo Cerutti, Francesco Montanari και Marco Menichini που όλοι αγωνίζονται πάνω στη σέλα της Tuareg Rally.

Η ομάδα της Aprilia Tuareg Rally έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια, κερδίζοντας τους αγώνες αγώνες Africa Eco Race του 2024 και του 2025, το Baja Aragón, το Hellas Rally Raid, το Ro Rally Marathon και τα τρία τελευταία Ιταλικά Πρωταθλήματα Motorally.

Η Aprilia Tuareg Rally, αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με την GCorse των αδελφών Guareschi και αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο των αγώνων rally raid. Μετά τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων ετών, η ομάδα θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της για τρίτη συνεχόμενη σεζόν.

Aprilia

Μετά τον αγώνα Africa Eco Race, η Aprilia Tuareg Rally θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup, που αποτελείται από τέσσερις γύρους: Ισπανία (12-18 Απριλίου), Ελλάδα (25-31 Μαΐου), Ρουμανία (10-18 Ιουλίου) και Ιταλία (13-17 Οκτωβρίου).

Jacopo Cerutti: “Οι στόχοι μας είναι, φυσικά, να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό και να διεκδικούμε τη νίκη τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και στο Africa Eco Race. Το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά φέτος, με πολλούς δυνατούς ανταγωνιστές, αλλά πάντα προετοιμαζόμαστε για τη νίκη και στοχεύουμε σε έναν τρίτο συνεχόμενο τίτλο. Είναι ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος και απαιτητικός αγώνας, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο, οπότε θα τα δώσουμε όλα. Το ίδιο ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: ο στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε από το ντεμπούτο μας.”

Francesco Montanari: "Ανυπομονώ να επιστρέψω στην έρημο. Ο κύριος στόχος μου στο Africa Eco Race είναι να πετύχω ένα αποτέλεσμα που κυνηγάω εδώ και δύο χρόνια. Θα αγωνίζομαι σε κάθε στάδιο μέρα με τη μέρα, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό και στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προσπαθώντας επίσης να κερδίσω μερικά στάδια και να παραμείνω στις θέσεις που μετράνε. Είμαι επίσης χαρούμενος που φέτος θα αγωνιστούμε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο στόχος εκεί θα είναι να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, δεδομένου ότι τα πήγαμε καλά πέρυσι και θα ήθελα να το επαναλάβω, καθώς αυτοί οι αγώνες είναι περισσότερο στα μέτρα μου σε σύγκριση με το Motorally. Ελπίζω να περάσουμε καλά και να μπορέσουμε όλοι να κάνουμε το 2026 μια υπέροχη χρονιά, θα ήταν το κερασάκι στην κορυφή όλης της απίστευτης δουλειάς που έχει κάνει η ομάδα."

Marco Menichini: "H σεζόν 2026 βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα Africa Eco Race. Οι μοτοσυκλέτες Tuareg Rally είναι απίστευτες. Μετά τις τελευταίες ενημερώσεις και δοκιμές, έχω μια εξαιρετική αίσθηση με τη μοτοσυκλέτα. Τα πάω καλά με την ομάδα, οπότε οι προσδοκίες είναι υψηλές και είμαι έτοιμος να αγωνιστώ. Σε τόσο μεγάλους αγώνες, όλα μπορούν να συμβούν και είναι πάντα δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Υπάρχει επίσης η νέα προσθήκη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο θεωρώ φανταστικό. Πέρυσι συμμετείχαμε σε δύο αγώνες, το Hellas Rally Raid και το Ro Rally Marathon, οι οποίοι ήταν και οι δύο φανταστικοί. Συναντήσαμε μια τεράστια ποικιλομορφία  εδάφους και η εμπειρία ήταν πολύ θετική. Δεδομένου ότι είναι ένα νέο πρωτάθλημα, δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό."

Vittoriano Guareschi: “Είχαμε ένα εξαιρετικό 2025, με πολυάριθμες δοκιμές με πολύ θετικά σχόλια και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, τους οποίους κερδίσαμε όλους. Αυτό μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζουμε στο 2026. Στο Africa Eco Race, θα ξεκινήσουμε με τον αριθμό 1 στη μοτοσυκλέτα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω μας. Αλλά είμαστε έτοιμοι: θα είναι ένας απαιτητικός αγώνας και μπορούμε να βασιστούμε σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα και σε δυνατούς, αποφασισμένους αναβάτες που είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους. Φέτος, θα αντιμετωπίσουμε επίσης μια σημαντική νέα πρόκληση συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup. Πέρυσι συμμετείχαμε σε δύο αγώνες, το Hellas Rally Raid και το Ro Rally Marathon, κερδίζοντας και τους δύο, επομένως ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να πετυχαίνουμε και στην Ευρώπη.”