Dakar 2025, πρόλογος - Νίκη Sanders-KTM, 17ος στην Original by Motul ο Μπούδρος [VIDEO]

Ο αγώνας ξεκίνησε, με μια τυπικά γρήγορη και σύντομη ειδική 29 χιλιομέτρων - Πρώτος τραυματισμός κορυφαίου αναβάτη
Daniel Sanders - KTM
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2025

Στον Πρόλογο του Rally Dakar 2025, ταχύτερος όλων στις μοτοσυκλέτες ήταν ο Αυστραλός Daniel Sanders της εργοστασιακής KTM, με δεύτερο τον Ross Branch της Hero και τρίτο τον μόλις 19 ετών ανερχόμενο αστέρα Edgar Canet της KTM. Ο μοναδικός Έλληνας αναβάτης που συμμετέχει στον αγώνα, ο Βασίλης Μπούδρος, τερμάτισε στην 17η θέση της κατηγορίας Original by Motul, και στην 103η θέση της γενικής.

Ο Πρόλογος ουσιαστικά πρόκειται για ένα sprint 29 χιλιομέτρων που καμία σχέση δεν έχει με το υπόλοιπο Dakar, και επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου την μετέπειτα πορεία των αγωνιζομένων -εκτός κι αν μέσα στην τρέλα της πρώτης επαφής και της ταχύτητας τσακιστείς, όπως έκανε ο Harith Noah της Sherco που έσπασε τον καρπό του και μένει να δούμε αν θα προσπαθήσει να συνεχίσει -δύσκολο- ή θα εγκαταλείψει άδοξα με το καλημέρα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το κάταγμα θέλει εγχείρηση, κάτι που μάλλον βγάζει off τον Ινδό αναβάτη που φέτος αγωνιζόταν για 6η φορά στο Dakar, ενώ πέρυσι είχε κερδίσει τη Rally2.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα του προλόγου επηρεάζουν τη σειρά εκκίνησης για το αυριανό πρώτο σκέλος, κάτι που περισσότερο νοιάζει τους κορυφαίους αναβάτες που κυνηγούν τη νίκη στον αγώνα. Αυτό γιατί οι πρώτοι 10 αναβάτες μπορούν να επιλέξουν τη θέση εκκίνησής τους, μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Κάπως έτσι ο Daniel Sanders της KTM έγραψε χρόνο 16.51, αφήνοντας ελάχιστα πίσω του τον Ross Branch της Hero (17.03) και τον Edgar Canet (επίσης 17.03). Τέταρτος ήταν ο νικητής του 24 στο Dakar, Ricky Brabec της Honda (17.09) και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Tosha Schareina, επίσης της Honda (17.16). Η πρώτη δεκάδα αποτελείται στις μοτοσυκλέτες αποτελείται αποκλειστικά από αναβάτες KTM & Honda, με μοναδική εξαίρεση τον αναβάτη από την Μποτσουάνα, Ross Branch.

Ο Mason Klein της KOVE τερμάτισε 14ος στον πρόλογο, πρώτος αναβάτης της Sherco ήταν ο Lorenzo Santolino στην 15η θέση.

Στην Original by Motul, ταχύτερος αναβάτης ήταν ο Emanuel Gyenes με χρόνο 19.02 που τον τοποθέτησε και 29ο γενικής. 

Ο Βασίλης Μπούδρος σημείωσε χρόνο 24.14 και φορτώθηκε και με ποινή 5 λεπτών και 12 δευτερολέπτων, για να βρεθεί τελικά 17ος στην Original, 82ος στη Rally2 και 103ος γενικής. Δείτε παρακάτω το βίντεο που ανέβασε ο Έλληνας αναβάτης στα social media του, αμέσως μετά τον πρόλογο.

 

Posted by Vasilis Boudros on Friday, January 3, 2025

 

Όπως πάντα τα αποτελέσματα που σας δίνουμε εδώ είναι προσωρινά, καθώς οι κριτές εξετάζουν σε βάθος όλα τα συμβάντα της ημέρας, και μένει να δούμε αν οι θέσεις αλλάξουν με κάποιες ποινές που ανακοινωθούν αργότερα.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα στις μοτοσυκλέτες.

ΘΕΣΗ # ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 4 (aus) DANIEL SANDERS RED BULL KTM FACTORY RACING 00h 16' 51''  
2 1 (bwa) ROSS BRANCH HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 00h 17' 03'' + 00h 00' 12''
3 73 (esp) EDGAR CANET RED BULL KTM FACTORY RACING 00h 17' 03'' + 00h 00' 12''
4 9 (usa) RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA HRC 00h 17' 09'' + 00h 00' 18''
5 68 (esp) TOSHA SCHAREINA MONSTER ENERGY HONDA HRC 00h 17' 16'' + 00h 00' 25''
6 7 (chl) PABLO QUINTANILLA MONSTER ENERGY HONDA HRC 00h 17' 18'' + 00h 00' 27''
7 77 (arg) LUCIANO BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY RACING 00h 17' 31'' + 00h 00' 40''
8 42 (fra) ADRIEN VAN BEVEREN MONSTER ENERGY HONDA HRC 00h 17' 32'' + 00h 00' 41''
9 22 (zaf) MICHAEL DOCHERTY BAS world KTM racing team 00h 17' 38'' + 00h 00' 47''
10 10 (usa) SKYLER HOWES MONSTER ENERGY HONDA HRC 00h 17' 43'' + 00h 00' 52''
Ετικέτες

KOVE-Baja Aragon Rally 2025: 2ος γενικής ο Βέλγος Neels Theric

Με τέσσερα συνολικά βάθρα στον ισπανικό rally-raid αγώνα!
Baja Aragon Rally Kove
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/7/2025

Η φετινή συμμετοχή της KOVE στο Baja Aragón Rally ήταν άκρως επιτυχημένη με εργοστασιακούς αλλά και ιδιώτες αναβάτες να ανεβαίνουν στο βάθρο τέσσερεις φορές .

Ειδικότερα στον rally-raid αγώνα της Αραγωνίας που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου οι αναβάτες των αγωνιστικών 450 Rally και 800X Rally σημείωσαν πολύ δυνατές εμφανίσεις κατακτώντας τέσσερις δεύτερες θέσεις και μία τρίτη, σε διαφορετικές κατηγορίες.

Ο αγώνας της Αραγωνίας αποτελεί τον 5ο γύρο του θεσμού FIM Bajas World Cup και συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους αναβάτες στον κόσμο. Εμπνευσμένο από το Dakar, το Baja Aragón φημίζεται για το απαιτητικό του τερέν και τις αστάθμητες προκλήσεις του. Για φέτος, το συνολικό μήκος της διαδρομής άγγιξε τα 470 χλμ. χωρισμένα σε τρία σκέλη. Από τις 84 μοτοσυκλέτες που εκκίνησαν, οι 77 κατάφεραν να τερματίσουν.

Baja Aragon Rally Kove

Η KOVE έδωσε το "παρών" με 8 μοτοσυκλέτες συνολικά, τρεις εργοστασιακές συμμετοχές και πέντε ιδιωτικές. Ο Βέλγος αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας, Neels Theric (#4), κράτησε τη δεύτερη θέση τόσο στο SS1 όσο και στο SS2. Όμως, στο τρίτο σκέλος (SS3) ήρθε αντιμέτωπος με μια σοβαρή τεχνική δυσκολία: το σύστημα πλοήγησης (roadbook) τέθηκε εκτός λειτουργίας, απειλώντας να καταστρέψει τη συνολική του προσπάθεια. O teammate του – Sunier (#21) – τού παραχώρησε το δικό του roadbook και συνέχισε χωρίς καθοδήγηση ("blind run"). Χάρη σε αυτή την ενέργεια, ο Theric κατέκτησε τελικά τη 2η θέση στη γενική κατάταξη και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στον ισπανικό αγώνα, με τον Sunier να ολοκληρώνει την προσπάθειά του στην 42η θέση.

Baja Aragon Rally Kove

Στην κατηγορία 450 Rally η Kove είχε στο βάθρο εκτός από τον Theric και τον Javi Vega Puerta ως ιδιωτική συμμετοχή, ενώ τα πήγε εξαιρετικά και στην κατηγορία των Γυναικών με την Lili-May Mansuy που είχε εργοστασιακή υποστήριξη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Για την ιστορία την γενική και τον αγώνα κέρδισε ο Lorenzo Santolino με Sherco.

Baja Aragon Rally Kove