Ο Marc Coma σύμβουλος στην ΚΤΜ για το Dakar!

Η εμπειρία του στην διάθεση των Αυστριακών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2021

Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο πέντε φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, προσλαμβάνεται ως σύμβουλος της εταιρείας για το Dakar Rally του 2022. Ο Ισπανός θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία του για να συνδράμει στην προσπάθεια των τριών εργοστασιακών ομάδων του KTΜ Group.

Ο Coma είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην Ιστορία των rally-raid, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το Dakar, πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών της KTM. Ο 45 ετών αναβάτης έχει κατακτήσει επίσης και έξι παγκόσμιους τίτλους στο FIM Cross-Country Rallies, με τον πρώτο να έρχεται το 2005 και τον τελευταίο το 2014.

Όταν έκλεισε την εντυπωσιακή καριέρα του των 14 χρόνων (από το 2002 έως το 2015), ο Coma ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή του Dakar μια θέση στην οποία παρέμεινε από το 2016 ως το 2018. Το 2020, "διψώντας" ακόμη για διακρίσεις, ο Coma αγωνίστηκε στην κατηγορία των αυτοκινήτων, στο Dakar της Σαουδικής Αραβίας, ως συνοδηγός του εξίσου διάσημου Fernando Alonso. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της KTM Ισπανίας, έναν ρόλο που τον έχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, θέλοντας να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα στον οποίο κυριαρχούσε τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να ανταποδώσει στην ομάδα του τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, ο Coma αποφάσισε να συνδεθεί με την KTM AG και τις εταιρείες που διαθέτει, προκειμένου να μεταδώσει την πείρα και τις γνώσεις του.

"Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας γεμάτος μήνας για μένα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Coma. "Το να με καλέσουν πίσω στο τμήμα των rally ως σύμβουλο για το επερχόμενο Dakar είναι μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω ένα μεγάλο αβαντάζ της KTM σε ό,τι αφορά το συνολικό στήσιμο  και ελπίζω να φέρω τη νίκη σε κάποια από τις ομάδες μας. Συμμετείχα στο Dakar για πολλά χρόνια και θεωρώ πως μπορώ να μεταδώσω την εμπειρία μου και μια διαφορετική οπτική για να βοηθήσω τους αναβάτες μας."

Ο Norbert Stadlbauer, μάνατζερ της ομάδας Rally, είπε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος καλωσορίζοντας τον Coma ξανά στο σύμπαν των rally και στην οικογένεια της KTM. Τόνισε επίσης πως ο Coma δεν έχει μόνο την εμπειρία ως αναβάτης, αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας, χάρη στον ρόλο του στην KTM Ισπανίας, όπως και το ότι θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο από όλες τις απόψεις, αποτελώντας ένα μεγάλο αβαντάζ για την ομάδα τους.

Olympia Rally 2025, Ημέρα 2η – Ο Robin Lynch πρώτος στις ειδικές 

 Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος διατηρεί το προβάδισμά του στους Έλληνες
Olympia Rally 2025 Day 2
Από το

motomag

30/4/2025

Για την δεύτερη ημέρα του το Rally Olympia κινήθηκε μέσα από το Δρυόδασος Φολόης, στο υψόμετρο των 688 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δάση στην Ευρώπη, καλύπτοντας 9.900 στρέμματα στο οροπέδιο Φολόης.

Οι ειδικές διαδρομές της δεύτερης ημέρας περιλάμβαναν μαλακό χώμα και αρκετή λάσπη, περνώντας μέσα από ποτάμια και δασικά κομμάτια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνδυάσουν ταχύτητα και στρατηγική πλοήγηση, καθιστώντας τη διαδρομή πολύπλοκη, με αυτούς που έκαναν τα λιγότερα λάθη να είναι οι ταχύτεροι.

Πρώτος που τερμάτισε τη διαδρομή ήταν ο Robin Lynch (Ηνωμένο Βασίλειο) της Infinite Racing / Desert Rose Racing, με Husqvarna FE 501 και χρόνο 5'00"15, ακολουθούμενος από τον Gerhard Reinfelder (Γερμανία) με KTM Rally 450 FR και χρόνο 5'00"53, ενώ τρίτος ήταν ο Ισπανός Tomas Millet της Enduro Greece με ΚΤΜ EXC 350 F και χρόνο 5'01"21. 

Από τους Έλληνες αναβάτες, ο Γιάννης Σεβαστόπουλος με Yamaha Tenere XTZ πέρασε πάλι πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 5’14”38. Πίσω του στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Χρήστος Πελούσης της GOAT Racing Team, με Beta 480 RR και χρόνο 5’16”01, ενώ τρίτος ήταν ο Ιωσήφ Μπουτσαξής, επίσης της GOAT Racing Team,  με KTM 890 Adventure και χρόνο 6’04”19.