Ο Marc Coma σύμβουλος στην ΚΤΜ για το Dakar!

Η εμπειρία του στην διάθεση των Αυστριακών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2021

Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο πέντε φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, προσλαμβάνεται ως σύμβουλος της εταιρείας για το Dakar Rally του 2022. Ο Ισπανός θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία του για να συνδράμει στην προσπάθεια των τριών εργοστασιακών ομάδων του KTΜ Group.

Ο Coma είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην Ιστορία των rally-raid, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το Dakar, πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών της KTM. Ο 45 ετών αναβάτης έχει κατακτήσει επίσης και έξι παγκόσμιους τίτλους στο FIM Cross-Country Rallies, με τον πρώτο να έρχεται το 2005 και τον τελευταίο το 2014.

Όταν έκλεισε την εντυπωσιακή καριέρα του των 14 χρόνων (από το 2002 έως το 2015), ο Coma ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή του Dakar μια θέση στην οποία παρέμεινε από το 2016 ως το 2018. Το 2020, "διψώντας" ακόμη για διακρίσεις, ο Coma αγωνίστηκε στην κατηγορία των αυτοκινήτων, στο Dakar της Σαουδικής Αραβίας, ως συνοδηγός του εξίσου διάσημου Fernando Alonso. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της KTM Ισπανίας, έναν ρόλο που τον έχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, θέλοντας να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα στον οποίο κυριαρχούσε τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να ανταποδώσει στην ομάδα του τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, ο Coma αποφάσισε να συνδεθεί με την KTM AG και τις εταιρείες που διαθέτει, προκειμένου να μεταδώσει την πείρα και τις γνώσεις του.

"Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας γεμάτος μήνας για μένα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Coma. "Το να με καλέσουν πίσω στο τμήμα των rally ως σύμβουλο για το επερχόμενο Dakar είναι μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω ένα μεγάλο αβαντάζ της KTM σε ό,τι αφορά το συνολικό στήσιμο  και ελπίζω να φέρω τη νίκη σε κάποια από τις ομάδες μας. Συμμετείχα στο Dakar για πολλά χρόνια και θεωρώ πως μπορώ να μεταδώσω την εμπειρία μου και μια διαφορετική οπτική για να βοηθήσω τους αναβάτες μας."

Ο Norbert Stadlbauer, μάνατζερ της ομάδας Rally, είπε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος καλωσορίζοντας τον Coma ξανά στο σύμπαν των rally και στην οικογένεια της KTM. Τόνισε επίσης πως ο Coma δεν έχει μόνο την εμπειρία ως αναβάτης, αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας, χάρη στον ρόλο του στην KTM Ισπανίας, όπως και το ότι θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο από όλες τις απόψεις, αποτελώντας ένα μεγάλο αβαντάζ για την ομάδα τους.

Honda HRC-8ωρο Suzuka: Με Johann Zarco και Takumi Takahashi στον ιαπωνικό αγώνα αντοχής

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση και για τον τρίτο αναβάτη
Honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2025

Στον αγώνα αντοχής Suzuka 8 Hours που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνική πίστα στις 3 Αυγούστου θα συμμετέχει η εργοστασιακή ομάδα της Honda που δεν θα μπορούσε να λείπει ανακοινώνοντας τους δύο από τους τρεις αναβάτες που θα συμμετέχουν με την ιαπωνική εταιρεία, τους Johann Zarco και Takumi Takahashi.

Αυτή θα είναι η 46η έκδοση του ιστορικού αγώνα και η Honda στοχεύει στην 31η νίκη της. Για τον λόγο αυτό επέλεξε τους Johann Zarco και Takumi Takahashi, οι οποίοι μαζί με τον Teppei Nagoe αποτελούσαν την περσυνή ομάδα που κέρδισε τον ιστορικό αγώνα. Ακόμη βέβαια η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει κάνει γνωστό τον τρίτο αναβάτη που θα συμμετέχει στον 8ωρο της 3ης Αυγούστου. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι το δίδυμο αυτό θα επιδιώξει να επαναλάβει την περσυνή επιτυχία με τον Takahashi να είναι μέλος της ομάδας που κέρδισε και το 2023, οπότε φέτος θα προσπαθήσει να πετύχει την τρίτη νίκη στη σειρά για την Honda HRC.

Suzuka

Ο Johann Zarco δήλωσε “ Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στις 8 Ώρες Suzuka ως μέλος της Honda HRC φέτος. Ανυπομονώ να συμμετάσχω και πάλι σε αυτόν τον παραδοσιακό και διάσημο αγώνα και να συναντήσω όλους τους οπαδούς στην Ιαπωνία. Θα μεταφέρω την καλή μου δυναμική από το MotoGP στη Suzuka, και θα στοχεύσω στη νίκη μαζί με τον ομόσταυλό μου. Τα λέμε στη Suzuka”"

Από την μεριά του ο Takumi Takahashi δήλωσε “Φέτος θα συμμετάσχω και πάλι στις 8 ώρες της Suzuka με τη Honda HRC. Ο αγώνας θα είναι πολύ σκληρός με τον ανταγωνισμό από ισχυρές ομάδες EWC, τρεις εργοστασιακές ομάδες και κορυφαίες ομάδες από το All Japan Championship. Θα επιδιώξω μια τέταρτη συνεχόμενη νίκη ως Honda HRC με τον ομόσταυλό μου, ο οποίος έχει κερδίσει στο παρελθόν τις 8 ώρες της Suzuka. Ελπίζω ότι θα υποστηρίξετε τη Honda HRC χειροκροτώντας μας με πάθος”