AMA Superbike - Ο Loris Baz θα τρέχει με φίλτρο της DNA!

Η ελληνική εταιρεία συνάπτει ακόμα μία συνεργασία
motomagAMA Superbike - Ο Loris Baz θα τρέχει με φίλτρο της DNA!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

4/3/2024

Ο Loris Baz, που φέτος επιστρέφει στο αμερικανικό πρωτάθλημα Superbike (AMA SBK), θα τρέχει πάνω σε μία Panigale V4, η οποία θα εξοπλίζεται με φίλτρο αέρα από την κορυφαία στο είδος της, την ελληνική DNA.

O Γάλλος αναβάτης, μετά από ένα διάλειμμα, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια στα Motul WSBK (2021-2023), επιστρέφει στο αμερικανικό πρωτάθλημα Superbike, με τον τίτλο της ομάδας του να χαρακτηρίζεται από το όνομα γνωστή πλατφόρμας δημιουργίας περιεχομένου (OnlyFans), η οποία έχει συμμετοχή και στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες των MotoGP. Πέραν όμως, του βασικού χορηγού, βλέπουμε ότι υπάρχει και το… ελληνικό στοιχείο, με τα λογότυπα της DNA, να κοσμούν, εκτός από την εισαγωγή, το κάτω μέρος των φαίρινγκ, αλλά και την στολή του πρώην αναβάτη των MotoGP και Motul WSBK.

Η ανάμιξη της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας κατασκευής φίλτρων αέρα υψηλής απόδοσης δεν είναι κάτι νέο. Πολλές ομάδες ακόμα και στα Motul WSBK, όπου το επίπεδο ανταγωνισμού είναι ακόμα υψηλότερο από το AMA HSBK, έχουν επιλέξει την DNA για την εισαγωγή αέρα της ομάδας τους, δείχνοντας το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται πλέον η εταιρεία.

AMA Superbike - Ο Loris Baz θα τρέχει με φίλτρο της DNA!

Στις αρχές του 2024 είδαμε την DNΑ να συμμετέχει με την “ΠΝΟΗ”, μία Husqvarna FR450 Rally, στο Rally Dakar 2024 με τον Βασίλη Μπούδρο να καταφέρνει να τερματίσει στον σκληρότερο αγώνα αντοχής με μοτοσυκλέτα. Όπως είχαμε δει ήδη από την EICMA 2023, η DNA είχε εξοπλίσει την μοτοσυκλέτα της, με ένα επαναστατικό φίλτρο, το οποίο εκτός από λειτουργικό ήταν και πολύ όμορφο. Η ελληνική εταιρεία είχε φτάσει πολύ κοντά στο να προμηθεύει και τις μοτοσυκλέτες του Pierer Group με δικά της φίλτρα αέρα, για τις ανάγκες του αγώνα, όμως οι KTM, Husqvarna και GASGAS, τα μέλη του Ομίλου δηλαδή, επέλεξαν τελικά μία διαφορετική προσέγγιση.

Με την συμμετοχή της σε διαφορετικά πρωταθλήματα, η DNA αυξάνει το επίπεδο τεχνογνωσίας που κατέχει, ενώ ταυτόχρονα κάνει περήφανη την Ελλάδα, καθώς είναι μία από τις λίγες εταιρείες της χώρας μας που έχουν καταφέρει να απλώσουν τα φτερά τους σε όλο τον κόσμο στο κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δημιουργώντας ένα δυνατό όνομα που εμπιστεύονται αναβάτες στις υψηλότερες μορφές αγώνων με μοτοσυκλέτα.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες