Harley-Davidson Pan America 1250 - Στο Africa Eco Race 2024 με τον Joan Pedrero

Στην κατηγορία Maxi-Trail για 6.500 δύσκολα χιλιόμετρα στην original διαδρομή του Rally Dakar στην Αφρική
motomagHarley-Davidson – Με τον Joan Pedrero θα συμμετέχει στο Africa Eco Race 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/11/2023

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον αναβάτη του Rally Dakar, Joan Pedrero, ο οποίος καβάλα σε ένα Pan America 1250 θα αγωνιστεί στην 15η έκδοση του Africa Eco Race 2024, που θα διεξαχθεί από τις 30 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2024, στην κατηγορία Maxi-Trail.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά την απαγόρευση συμμετοχής μοτοσυκλετών με περισσότερους από έναν κυλίνδρους και πάνω από 450 κυβικά από το Dakar, το Africa Eco Race έχει αποτελέσει πεδίο επίδειξης ικανοτήτων και εμπορικής προώθησης των εταιρειών για τις μεγάλες adventure μοτοσυκλέτες τους, βοηθώντας στην αύξηση της δημοτικότητας του αγώνα. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν πλέον πολλοί κατασκευαστές, με τη Yamaha μάλιστα να εγκαταλείπει το 2022 το Dakar, αφήνοντας όλη της την τεχνογνωσία στα χέρια της Fantic, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση της Σαουδικής Αραβίας. Θυμίζουμε πως στο Africa Eco Race η εργοστασιακή ομάδα ράλι της Yamaha έκανε με τους Pol Tarres και Alessandro Botturi το 1-2 στα Maxi Trail το 2022, ενώ ο αγώνας του 2023 ακυρώθηκε, λόγω των πλημμυρών στη Σενεγάλη. Στον αγώνα του 2024 συμμετοχή έχει δηλώσει και η Aprilia με το Tuareg 660 και τους Jacopo Cerutti και Francesco Montanari, μετά από μία μακρά εξέλιξη της μοτοσυκλέτας βάση του project “Back to Africa”, το οποίο δημιουργήθηκε για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Βέβαια, τα παραδείγματα που φέραμε αφορούν μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού, με το αντίστοιχο βάρος να είναι σαφώς μεγαλύτερο από μια Rally 450, αλλά μικρότερο από των Adventure μοτοσυκλετών στα 1000+ κυβικά εκατοστά. Η Harley-Davidson Pan America με τον θηριώδη Revolution Max 1250 V2 κινητήρα θα είναι εντελώς διαφορετική -και πολύ πιο απαιτητική- περίπτωση. Η εμπειρία που έχει ήδη συλλέξει η Harley-Davidson σίγουρα θα βοηθήσει στο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, ενώ αναμένουμε πληροφορίες για να δούμε πόσο κοντά στη μοτοσυκλέτα παραγωγής των 245 κιλών θα είναι η αγωνιστική Pan America του Pedrero για το Africa Eco Race.

Harley-Davidson – Με τον Joan Pedrero θα συμμετέχει στο Africa Eco Race 2024

Στα ατού του εγχειρήματος, η μεγάλη εμπειρία του 45χρονου Ισπανού αγωνιζόμενου με το Pan America 1250, καθώς ο Pedrero συνεργάζεται με τη Harley-Davidson από τότε που παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, πιέζοντας το στα όρια σε αρκετούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του Basella Race, όπου τερμάτισε στην 6η θέση γενικής. Τον Απρίλιο που μας πέρασε, ο Pedrero έτρεξε τον απαιτητικό αγώνα Baja Extremadura, όπου αναδείχθηκε κυρίαρχος στην κατηγορία του, κάτι που επανέλαβε τον Ιούλιο στον αγώνα Baja Aragon Espana.

Harley-Davidson – Με τον Joan Pedrero θα συμμετέχει στο Africa Eco Race 2024

Στο 15ο Africa Eco Race θα συμμετέχει με Honda Africa Twin και ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ, Francois Barrois, με τον Γάλλο να μας έχει συντροφεύσει σε πολλά MEGA TEST, έχοντας δοκιμάσει και το Pan America 1250 στο MEGA TEST 2022, όπου διανύσαμε την Σερβία. Έτσι, θα έχουμε εικόνα από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του Africa Eco Race, και για τα όποια παραλειπόμενα του αγώνα.

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες