GPX POPz 125 VIDEO – Δοκιμή του νέου παπιού της ελληνικής αγοράς

Μοντέρνο με κλασσικές γραμμές και έμφαση στην πρακτικότητα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2022

Με έμφαση στην πρακτικότητα και την οικονομία χρήσης, βασικούς λόγους που το παπί έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή είδη δικύκλου στον κόσμο, η GPX μας συστήνει το POPz 125, ένα μοντέρνο παπί που δεν ξεφεύγει από την δοκιμασμένη -και αγαπημένη- παραδοσιακή συνταγή των παπιών.

Στην Ελλάδα έχουμε λατρέψει τα παπιά, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αυτό δεν έγινε τυχαία. Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης που βρισκόμαστε έχουμε και άλλα κοινά στοιχεία με τις ασιατικές χώρες όπου το παπί γεννήθηκε και τώρα συνεχίζει να μεσουρανεί με εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, με αγώνες που μετρούν πολυάριθμες συμμετοχές και με μία ποικιλία μοντέλων που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχή της στο παρελθόν.

Η Ταϊλάνδη είναι μία από αυτές τις χώρες όπου το παπί κυριολεκτικά εκπροσωπεί την ατομική μετακίνηση ως πραγματικό αγαθό και συχνά είναι το αποκλειστικό μεταφορικό μέσο ολόκληρης της οικογένειας. Τα παπιά είναι συνέχεια στους δρόμους της πολυπληθούς αυτής χώρας όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, οι μετατροπές τους συχνά ξεφεύγουν από τα σύνορά της και προσελκύουν ακόμη και τους γείτονες, ενώ το θέμα της αξιοπιστίας τους ανάγεται σε καίριο ζήτημα οικογενειακής ευημερίας.

Για εμάς εδώ κάθε τι νέο οφείλει να περάσει και από την δοκιμή του χρόνου, πριν αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «αξιόπιστο», δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι όμως θετική πρώτη εισήγηση πως στην Ταϊλάνδη η GPX θεωρείται premium μάρκα εφόσον η αγορά της Ταϊλάνδης είναι εξαιρετικά δύσκολη, για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Οι δικυκλιστές έχουν μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, χωρίς η πλειοψηφία να καβαλά μεγάλες μοτοσυκλέτες που η βαριά φορολογία τους, τις καθιστά απλησίαστες.

Τα κράνη της SHOEI για παράδειγμα είναι στην Ταϊλάνδη δυσανάλογα ακριβά και κανονικά θα έπρεπε να είναι άγνωστα, όμως κατά την τελευταία μου επίσκεψη στους δρόμους της Bangong, ήταν εντυπωσιακά πολλοί όσοι το αναγνώριζαν και ήθελαν να το δουν από πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έχουν εργοστάσια στην Ταϊλάνδη και μάλιστα είναι αμφίδρομος ο λόγος ανάπτυξης μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας με την ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας μοτοσυκλέτας. Παιδί όλων αυτών είναι και η GPX που έχει καταφέρει σε αυτό το παραπάνω απαιτητικό πλαίσιο να ξεχωρίσει εμπορικά ενώ πλέον εξάγει και σε άλλες χώρες. Μία από αυτές είναι και η Ιαπωνία, η χώρα δηλαδή που γέννησε το παπί.

Ανάποδο δάνειο για το POPz λοιπόν που στοχεύει στην πρακτικότητα και την ευκολία χρήσης με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και εκείνα τα παπιά που δημιούργησαν το κλίμα αγάπης, κάποτε στην Ελλάδα.

Το δοκιμάσαμε στο τεύχος #633 του MOTO και νωρίτερα από αυτό το είδατε στο motomag, εδώ, με μία πρώτη γνωριμία.

Πάμε να δούμε τώρα με ένα αναλυτικό VIDEO, την δοκιμή του στους πρώτους Ευρωπαϊκούς δρόμους που κινείται έχοντας περάσει τις Euro5 προδιαγραφές και προσφέροντας εγγύηση τριών χρόνων ή 30.000 χιλιομέτρων για να κερδίσει πιο γρήγορα τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό, με τον οποίο έγινε γνωστό και στην χώρα προέλευσής του, την Ταϊλάνδη.

Δείτε το VIDEO:
 

 

Δοκιμή SWM Varez 125: Ιταλικό στιλ και επιδόσεις

Το επόμενο βήμα της ιταλικής εταιρείας ξεκινά από τη μικρή κατηγορία
motomag Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

Η ιστορία της SWM -Speedy Working Motors- η αλλιώς "Ζβουμ" -μάλλον έτσι θα την έχετε ακούσει στην χώρα μας- ξεκινά το 1971 στο Μιλάνο από τους Piero Sironi και Fausto Vergani. Αρχικά η ιταλική εταιρεία παρήγαγε εντουράκια τα οποία χρησιμοποιούσαν γερμανικούς κινητήρες Sachs ενώ η συνέχεια έγινε με μοντέλα trial τα οποία εφοδιαζόταν με δίχρονους κινητήρες της Rotax.

Το 1984 τα πράγματα δεν πήγαιναν και πολύ καλά για την SWM με αποτέλεσμα η εταιρεία να πει το στερνό αντίο σε ότι αφορά την παραγωγή μοτοσυκλετών. Αρκετά χρόνια αργότερα, -τριάντα για την ακρίβεια- ο μηχανολόγος Ampelio Macchi, που είχε δουλέψει στην Cagiva, την Morini, τη Husqvarna και την Αprilia, αποφάσισε πως το κλείσιμο του εργοστασίου της Husqvarna στο Varese της Ιταλίας το οποίο είχε ανακαινίσει η BMW -κατείχε εκείνη την εποχή την Husqvarna πριν την πουλήσει στην KTM- θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Ο Ιταλός δεν θέλησε να βρει ευρωπαϊκά κεφάλαια καθώς πίστευε πως στην Κίνα οι ευκαιρίες υλοποίησης της ιδέας του ήταν μεγαλύτερες και για τον λόγο αυτό κατευθύνθηκε προς την κινέζικη εταιρεία Shineray.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Το ραντεβού του Ampelio Macchi με τον πρόεδρο της Shineray, Daxing Gong πήγε ανέλπιστα καλά καθώς οι δύο τους βρήκαν κοινή συνιστώσα το πάθος για τις εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες και κάπως έτσι η Shineray απέκτησε την SWM καθώς και το “παλιό” εργοστάσιο της Husqvarna στο Varese. Η προίκα περιελάμβανε επιπρόσθετα την γκάμα enduro, motocross καθώς και κάποιες on-off μοτοσυκλέτες που διέθετε η εταιρεία και δεν ενδιέφερε την KTM να αξιοποιήσει όταν αγόρασε τη Husqvarna. Θα περίμενε κανείς από την SWM να παράγει από εκεί και έπειτα τις μοτοσυκλέτες της στην Κίνα -για να κρατηθεί το κόστος παραγωγής χαμηλά- ωστόσο αυτό δε συνέβη ποτέ με την ιταλική εταιρεία να “βάζει μπροστά τις μηχανές” του εργοστασίου στο Varese. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν στην αγορά τα SWM Gran Milano, SWM Gran Turismo 440, SWM RS 300 R, SWM RS 500 R, SWM SM 450 R, SWM Silver Vase 440 και SWM Superdual 650. Απώτερος σκοπός της SWM ήταν να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της εμπορικά -αν και τα κεφάλαια από την Shineray παρείχαν μία έξτρα σταθερότητα- και στη συνέχεια να δημιουργήσει νέα μοντέλα μοτοσυκλετών τα οποία θα έχουν ποιότητα και ιταλική φινέτσα.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη νέα γυμνή μοτοσυκλέτα της SWM την οποία έχουμε στα χέρια μας. Το Varez 125 το οποίο χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο, τετραβάλβιδο με δύο εκκεντροφόρους κινητήρα χωρητικότητας 125 κ. εκ. απόδοσης 15 ίππων -έχει πάρει το όνομα του από την τοποθεσία του εργοστασίου της ιταλικής εταιρείας- αποτελεί μία πρόταση η οποία στοχεύει κυρίως στους νέους μοτοσυκλετιστές οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον δίτροχο κόσμο.

Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το άσπρο-κόκκινο γυμνό μοτοσυκλετάκι της SWM, θα δεις μια γνώριμη εικόνα να εμφανίζεται μπροστά σου και εξηγούμαστε, το Varez 125 έχει σχεδιαστικά στοιχεία από δύο ιταλικά μοντέλα τα οποία έχουν γράψουν τη δική τους ιστορία στον χώρο της μοτοσυκλέτας, το ένα είναι το Ducati Monster και το άλλο το Aprilia Tuono. Ναι δεν διαβάζετε λάθος το Varez 125 είναι λες και έχει ενσωματώσει αυτά τα δύο μοντέλα σε ένα και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει η εμφάνιση της μικρής μοτοσυκλέτας των 125 κυβικών εκατοστών. Όπου και να το κοιτάξεις αυτό σου βγάζει μια ιταλική φινέτσα και βλέπεις πως υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο στρογγυλός προβολέας σε συνδυασμό με το πλαίσιο χωροδικτύωμα κόκκινου χρώματος, τα καλαίσθητα πλαστικά γκρι χρώματος για το υποπλαίσιο, η πλαστική καρίνα κινητήρα και το ασημένιο αλουμινένιο ψαλίδι τύπου “μπανάνα”, δίνουν μία επιθετική εικόνα στο Varez 125 ενώ τα κόκκινα πλαϊνά πλαστικά που υπάρχουν πέριξ του ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13,5 λίτρων προσδίδουν μεγαλύτερο όγκο στην μοτοσυκλέτα. Και για να πούμε την αλήθεια το μέγεθος μετράει καθώς ο νέος μοτοσυκλετιστής θέλει να καβαλά κάτι μεγαλύτερο αν και στην περίπτωση μας μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα μόλις 125 κυβικών εκατοστών.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Ανεβαίνοντας στη σέλα του Varez 125 διαπιστώνεις πως τίποτα δεν σε ξενίζει, ενώ πατώντας το μπουτόν της μίζας έρχονται και τα πρώτα ευχάριστα ηχητικά ακούσματα από την εξάτμιση. Αναρτήσεις-πλαίσιο-κινητήρας συνεργάζονται πολύ καλά προσφέροντας στον αναβάτη μία ευχάριστη καθημερινή συμβίωση ενώ στα θετικά να βάλουμε και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin Pilot Sport και βοηθούν στο να μείνεις ασφαλείς στο γλιστερό ελληνικό οδόστρωμα. Ο κινητήρας των 125 κυβικών εκατοστών έχει αρκετή δύναμη για να κινήσει με αξιοπρέπεια τα 144 κιλά του Varez 125 ενώ από πλευράς κατανάλωσης η μικρή μοτοσυκλέτα της SWM θα σου χαρίσει ένα έξτρα χαμόγελο καθώς θα κάνεις να δεις τον βενζινά σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οδηγώντας εντός αστικού περιβάλλοντος θα εντυπωσιαστείς από το πόσο εύκολο είναι το Varez 125 στις αλλαγές πορείας ή στους ελιγμούς ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, με τους καθρέφτες να έχουν το σωστό ύψος ώστε να γλυτώσεις τις στενές επαφές με αυτούς των αυτοκινήτων. Ο μπάσος ήχος της racing-look εξάτμισης σου φτιάχνει τη διάθεση είτε διανύσεις μικρές ή μεγάλες αποστάσεις ενώ η σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου θα σε βοηθήσει να κινηθείς σβέλτα κάτι που είμαστε σίγουροι πως ο αναβάτης του Varez 125 θα βάλει στο οδηγικό ρεπερτόριο του.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Αν μη τι άλλο η SWM θέλει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας των 125 κυβικών προσφέροντας ιταλικό στιλ και συμπεριφορά. Σε ποιο βαθμό έχει καταφέρει να τα πετύχει όλα αυτά θα το διαβάσετε στο τεύχος 650 του ΜΟΤΟ στο οποίο θα υπάρχει η αναλυτική δοκιμή του Varez 125.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125
Ετικέτες