GPX POPz 125 VIDEO – Δοκιμή του νέου παπιού της ελληνικής αγοράς

Μοντέρνο με κλασσικές γραμμές και έμφαση στην πρακτικότητα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2022

Με έμφαση στην πρακτικότητα και την οικονομία χρήσης, βασικούς λόγους που το παπί έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή είδη δικύκλου στον κόσμο, η GPX μας συστήνει το POPz 125, ένα μοντέρνο παπί που δεν ξεφεύγει από την δοκιμασμένη -και αγαπημένη- παραδοσιακή συνταγή των παπιών.

Στην Ελλάδα έχουμε λατρέψει τα παπιά, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αυτό δεν έγινε τυχαία. Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης που βρισκόμαστε έχουμε και άλλα κοινά στοιχεία με τις ασιατικές χώρες όπου το παπί γεννήθηκε και τώρα συνεχίζει να μεσουρανεί με εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, με αγώνες που μετρούν πολυάριθμες συμμετοχές και με μία ποικιλία μοντέλων που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχή της στο παρελθόν.

Η Ταϊλάνδη είναι μία από αυτές τις χώρες όπου το παπί κυριολεκτικά εκπροσωπεί την ατομική μετακίνηση ως πραγματικό αγαθό και συχνά είναι το αποκλειστικό μεταφορικό μέσο ολόκληρης της οικογένειας. Τα παπιά είναι συνέχεια στους δρόμους της πολυπληθούς αυτής χώρας όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, οι μετατροπές τους συχνά ξεφεύγουν από τα σύνορά της και προσελκύουν ακόμη και τους γείτονες, ενώ το θέμα της αξιοπιστίας τους ανάγεται σε καίριο ζήτημα οικογενειακής ευημερίας.

Για εμάς εδώ κάθε τι νέο οφείλει να περάσει και από την δοκιμή του χρόνου, πριν αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «αξιόπιστο», δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι όμως θετική πρώτη εισήγηση πως στην Ταϊλάνδη η GPX θεωρείται premium μάρκα εφόσον η αγορά της Ταϊλάνδης είναι εξαιρετικά δύσκολη, για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Οι δικυκλιστές έχουν μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, χωρίς η πλειοψηφία να καβαλά μεγάλες μοτοσυκλέτες που η βαριά φορολογία τους, τις καθιστά απλησίαστες.

Τα κράνη της SHOEI για παράδειγμα είναι στην Ταϊλάνδη δυσανάλογα ακριβά και κανονικά θα έπρεπε να είναι άγνωστα, όμως κατά την τελευταία μου επίσκεψη στους δρόμους της Bangong, ήταν εντυπωσιακά πολλοί όσοι το αναγνώριζαν και ήθελαν να το δουν από πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έχουν εργοστάσια στην Ταϊλάνδη και μάλιστα είναι αμφίδρομος ο λόγος ανάπτυξης μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας με την ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας μοτοσυκλέτας. Παιδί όλων αυτών είναι και η GPX που έχει καταφέρει σε αυτό το παραπάνω απαιτητικό πλαίσιο να ξεχωρίσει εμπορικά ενώ πλέον εξάγει και σε άλλες χώρες. Μία από αυτές είναι και η Ιαπωνία, η χώρα δηλαδή που γέννησε το παπί.

Ανάποδο δάνειο για το POPz λοιπόν που στοχεύει στην πρακτικότητα και την ευκολία χρήσης με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και εκείνα τα παπιά που δημιούργησαν το κλίμα αγάπης, κάποτε στην Ελλάδα.

Το δοκιμάσαμε στο τεύχος #633 του MOTO και νωρίτερα από αυτό το είδατε στο motomag, εδώ, με μία πρώτη γνωριμία.

Πάμε να δούμε τώρα με ένα αναλυτικό VIDEO, την δοκιμή του στους πρώτους Ευρωπαϊκούς δρόμους που κινείται έχοντας περάσει τις Euro5 προδιαγραφές και προσφέροντας εγγύηση τριών χρόνων ή 30.000 χιλιομέτρων για να κερδίσει πιο γρήγορα τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό, με τον οποίο έγινε γνωστό και στην χώρα προέλευσής του, την Ταϊλάνδη.

Δείτε το VIDEO:
 

 

Οδηγούμε Kymco AK 550 Premium 2023: Αποστολή στην Πορτογαλία

Πρώτες εντυπώσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

Βρεθήκαμε στο Πόρτο στην Πορτογαλία, όπου το ποτάμι που χωρίζει στη μέση την πόλη και η επένδυση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών με πολύχρωμα πλακάκια δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην περιοχή που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την νέα έκδοση Premium του AK 550, η οποία αποδείχτηκε πως δεν είναι απλώς μια πιο “πλούσια” σε εξοπλισμό έκδοση του γνωστού μας sport-scooter της Kymco, αλλά πρόκειται για ένα συνολικά αναβαθμισμένο mega-scooter υψηλών επιδόσεων και υψηλής τεχνολογίας με πολύ αναβαθμισμένες τουριστικές δυνατότητες.

2

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AK 550, πραγματικά εντυπωσιάζουν, καθώς η Kymco έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και τα κορυφαία υλικά. Έτσι, το AK 550 Premium έχει πλέον cornering ABS που σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς Traction Control, το καθιστούν κορυφαίο σε ενεργητική ασφάλεια στην κατηγορία του.

Φυσικά κορυφαία είναι και η δύναμη πέδησης, αφού οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo με τους δύο μεγάλους δίσκους είναι ικανές να σταματήσουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και ένα superbike 200 ίππων ή μια πολύ πιο βαριά τουριστική μοτοσυκλέτα πλήρως φορτωμένη.

 Το prmium έχει νέο ιμάντα τελικής μετάδοσης από carbon-fiber, αντί για Kevlar, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός, πιο ελαφρύς και πιο ήσυχος!

4

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του AK 550 ήταν πάντα το δυνατό του όπλο, χάρη στο αλουμινένιο πλαίσιο με το ξεχωριστό ψαλίδι πίσω και το Upside/Down πιρούνι. Η έκδοση Premium πάει τα πράγματα ακόμα πιο μακριά, χάρη στα νέα σπορ ελαστικά της Dunlop, τα οποία έχουν ειδική γεωμετρία κορώνας για μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα περισσότερη σταθερότητα.

Καμία έκπληξη λοιπόν από τη συμπεριφορά του AK 550 στους δρόμους της Πορτογαλίας, όπου επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά γιατί αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό αντίπαλο του Yamaha TMax σε ό,τι αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Μόνο που η έκδοση Premium δεν έγινε απλώς καλύτερο εκεί που ήδη ήταν καλό. Στόχος της Kymco ήταν να βελτιώσει την άνεση στην εθνική οδό και γενικά όταν οδηγείς για πολύ ώρα σε ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες.

Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα έχει δυνατότητα να ανέβει έως και 8,5 πόντους και ταυτόχρονα είναι μεγαλύτερη σε εμβαδόν, οπότε προστατεύει σε απόλυτο βαθμό το σώμα του αναβάτη και η διαφορά από το πρώτης γενιάς AK 550 είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα.

6

Μαζί με την καλύτερη προστασία από το κρύο και τον αέρα, το AK 550 Premium προσφέρει και την ευκολία του cruise control, για όσους σκοπεύουν να φύγουν μακριά από την πόλη.

Επίσης το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων Noodoe, το οποίο είναι το μοναδικό που δουλεύει άψογα στην Ελλάδα, χωρίς συνδρομή και χωρίς περιορισμούς ως προς το λογισμικό του smartphone, έχει πλέον δίπλα του δύο LCD οθόνες με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που λύνουν το πρόβλημα της δυσκολίας διαβάσματος των ενδείξεων λόγω αντανακλάσεων.

Άλλη μια σημαντική διαφορά που δείχνει με πόσο μεγάλη προσοχή σχεδίασαν το AK 550 Premium είναι η εργονομία της σέλας, η οποία έχει αλλάξει σχήμα ώστε να πατάνε πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος.

Με λίγα λόγια, η έκδοση Premium του AK 550 προσθέτει κορυφαία άνεση, ενεργητική ασφάλεια και πολυτέλεια, στο ήδη άψογο σε δυναμικά χαρακτηριστικά mega-scooter της Kymco. Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε στους ελληνικούς δρόμους, όπου πιθανότατα θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας του.

7