GPX POPz 125 2022: Το διαχρονικό παπί στη σύγχρονη εποχή

Όπως το αγαπήσαμε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/6/2022

Σε αυτή τη χώρα αγαπάμε τα παπιά και αυτό δεν έγινε τυχαία. Η φιλοσοφία σχεδιασμού του παπιού ταιριάζει απόλυτα με τις ιδιαιτερότητες που έχει η Ελλάδα από τη μία άκρη των συνόρων της έως την άλλη. Πέρα από την μικρή κατανάλωση των τετράχρονων αερόψυκτων κινητήρων τους και φυσικά το μικρό κόστος συντήρησης, τα παπιά μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων και τους πρόσφεραν απλόχερα την ελευθερία της ατομικής μετακίνησης.

Η απλότητα των μηχανικών μερών, τους έδωσαν το πλεονέκτημα να αντέχουν κάθε είδους κακουχία, κάθε είδους μετατροπή και να ανέχονται με κατανόηση το χέρι κάθε “μαθητευόμενου μάγου” που προσπαθούσε να μάθει πάνω τους πως βιδώνουν μια βίδα.

Την τελευταία δεκαετία η σχέση αγάπης των Ελλήνων με τα παπιά έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και εξωγενείς παράγοντες προσπαθούν να διαλύσουν αυτόν τον ευτυχισμένο γάμο. Οι προδιαγραφές Euro3, Euro 4 και πλέον Euro5 εκτόξευσαν το κόστος της έγκρισης τύπου και αυτό είχε αντίκτυπο στις τιμές τους, όπου έχασαν το μεγάλο πλεονέκτημα που είχαν σε σχέση με τα αντίστοιχου κυβισμού scooter.

Η αύξηση της τιμής λόγω προδιαγραφών, ώθησε τις ελληνικές αντιπροσωπείες να εισάγουν τα πιο “πλούσια εξοπλισμένα” παπιά, ώστε να δικαιολογήσουν όσο περισσότερο γίνεται αυτό το απότομο άλμα στις τιμές. Μόνο που στην πλειοψηφία τους αυτά τα full-extra παπιά είναι οι “σπορ” εκδόσεις, με μικροσκοπικές ή ανύπαρκτες ποδιές, σέλες “σφήνα” και φυσικά δεν έχουν ούτε μισό πόντο διαθέσιμο για να φορτώσεις κάτι πάνω τους.  

Το GPX POPz όχι μόνο μοιάζει ολόιδιο με τα “γνήσια” παπιά του 1960 και 1970, αλλά έχει και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γνήσιου παπιού.

Αυτό σημαίνει πως η σέλα του είναι χαμηλή και επίπεδη, με τα μαρπιέ ακριβώς από κάτω της, δημιουργώντας μια ήπια θέση οδήγησης, κάνοντας το συχνό καβάλα-ξεκαβάλα, μια εύκολη διαδικασία. Οπότε είτε είσαι πιτσιρικάς που κάνει πολεμικές τέχνες και έχεις αποκτήσει ευελιξία ninja, είτε είσαι 80 χρονών και έχεις αποκτήσει… λουμπάγκο, η οδήγηση και ο χειρισμός του GPX POPz 125 είναι ό,τι πιο εύκολο και βολικό υπάρχει πάνω σε δύο τροχούς με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πάνω από το εμπρός  φτερό υπάρχει η γνωστή μας από τα παλιά  “ταχυδρομική” σχάρα, ενώ η ξεχωριστή σέλα του συνεπιβάτη αφαιρείται και η βάση της γίνεται κανονική σχάρα, όπου μπορείς να δέσεις πιο μεγάλα και βαριά πράγματα ή να βιδώσεις μια μπαγκαζιέρα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που θα λατρέψουν όλοι όσοι κοιτούν την πρακτική πλευρά και ιδιαίτερα οι φίλοι διανομείς που χρησιμοποιούν δίκυκλο.

Η ποδιά έχει κλασσικό σχήμα και είναι κατασκευασμένη από εύκαμπτο πλαστικό που δεν σπάει εύκολα και η αλυσίδα είναι κρυμμένη μέσα στο μεταλλικό καβούκι της και προφυλάσσεται πλήρως από τα νερά, τις λάσπες και τη σκόνη, αυξάνοντας την διάρκεια ζωής της και περιορίζοντας τις ανάγκες συντήρησής της.

Οι αναρτήσεις του POPs 125 έχουν μαλακές ρυθμίσεις για άνεση στις χαμηλές ταχύτητες και τα δύο πίσω αμορτισέρ διαθέτουν λεβιεδάκια με τα οποία αλλάζεις την προφόρτιση του ελατηρίου για ένα ή δύο άτομα.

Όπως ορίζουν οι προδιαγραφές Euro5 για τα δίκυκλα έως 125 κυβικά της Α1 κατηγορίας, τα φρένα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδυασμένα εμπρός-πίσω ή να έχουν ABS. Στο POPs 125 είναι συνδυασμένα με δαγκάνα τριών εμβόλων για το εμπρός δισκόφρενο και μηχανικό ταμπούρο πίσω, οπότε όταν πατώντας το πίσω φρένο ενεργοποιείται ταυτόχρονα και το ένα από τα τρία εμπρός έμβολα. Η δύναμη πέδησης φτάνει και περισσεύει, παρά το γεγονός πως ο αερόψυκτος κινητήρας του POPs έχει ψυχή και η τελική στο κοντέρ ξεπερνά τα 120km/h όταν ευνοούν οι συνθήκες.

Το GPX POPz 125 θα βρίσκεται στα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής της KSR Hellas έως το τέλος Ιουνίου οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η προτεινόμενη τιμή του

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας Τετράχρονος μονοκύλινδρος αερόψυκτος, 125cc

Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Κιβώτιο ταχυτήτων Ημιαυτόματο 4 σχέσεων

Σύστημα εκκίνησης Μίζα και μανιβέλα

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 4 λίτρα

Μήκος 1.880

Πλάτος 745

Ύψος 1.070

Ύψος σέλας 760

Βάρος 100kg

Φρένα Δίσκος εμπρός / Ταμπούρο πίσω με συνδυασμένη λειτουργία

Τροχοί Ζάντες αλουμινίου 17” με ελαστικά 2.25-17 εμπρός και 2.50-17 πίσω

 

Εξοπλισμός

Φώτα LED εμπρός και πίσω

Κεντρικό και πλάγιο σταντ

Αφαιρούμενη σέλα συνεπιβάτη/σχάρα

Σχάρα εμπρός φτερού

 

 

 

BMW R1300GS 2024: Το VIDEO του MOTO σε άσφαλτο και χώμα – mini συνέντευξη με τον σχεδιαστή

Ριζικά αλλαγμένο ανοίγοντας καινούριο κεφάλαιο
BMW R1300GS 2024: Το VIDEO του MOTO σε άσφαλτο και χώμα – mini συνέντευξη με τον σχεδιαστή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/11/2023

Η BMW πήρε τον χρόνο της για να αλλάξει τελείως το νέο GS ξεκινώντας από τον κινητήρα που είναι ο δυνατότερος boxer παραγωγής, συνεχίζοντας με πλαίσιο και υποπλαίσιο και φέρνοντας επανάσταση και στις αναρτήσεις. Άλλο ένα βήμα εμπρός για τις ημι-ενεργητικές καθώς πλέον έχουμε μεταβαλλόμενο βαθμό ελαστικότητας στα ελατήρια.

Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ αναλυτικό VIDEO – παρουσίαση προσκεκλημένοι στην Μάλαγα της Ισπανίας για να το οδηγήσουμε παρέα με τα στελέχη της εταιρείας

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του MOTO: