Πανελλήνιο πρωτάθλημα Enduro 2019: Δυναμικά με το καλημέρα!

Λασπομαχίες στον 1ο αγώνα στον Ωρωπό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/2/2019

Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro μπορεί να μην είχε τον καιρό σύμμαχο, αλλά τουλάχιστον αποζημίωσε τους θεατές με θέαμα και πολύ δυνατές μάχες, μιας και τις δύο μέρες η πρωτιά κρίθηκε στην τελευταία ειδική. Παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έγινε και ο πρώτος γύρος για το Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος, αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο καιρός έκανε ό,τι μπορούσε για να ταλαιπωρήσει ομάδες και αναβάτες.


Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο, το συνεχές ψιλόβροχο και η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών είχαν μετατρέψει τις ειδικές σε έναν κολασμένο λασπότοπο, ενώ η δεύτερη ειδική είχε τόσο νερό που κάλλιστα θα μπορούσε να διοργανωθεί και πρωταθληματικός αγώνας για jet ski! Ήταν ουσιαστικά ένας αγώνας για επιβίωση, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα νερά που πήραν οι μοτοσυκλέτες τους. Το καλό ήταν βέβαια ότι η ταλαιπωρία των αναβατών σήμαινε θέαμα για τους θεατές, οι οποίοι είχαν πολύ εύκολη πρόσβαση στις ειδικές από το δρόμο, ένα πολύ καλό στοιχείο της διοργάνωσης. Οι απλές διαδρομές ήταν βατές και με χαλαρούς σχετικά χρόνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μηδενική επιβολή "καπέλων", αν και ορισμένοι αναβάτες διαμαρτυρήθηκαν για την ύπαρξη μεγάλου φλατ κομματιού, που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους έκανε να παγώσουν.


Αγωνιστικά, όπως είπαμε ήδη, υπήρχαν δυνατές μάχες για την Γενική, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Κακολύρη και τον Τρίγκα με το δίχρονο Beta 300. Ο Κακολύρης διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος, αλλά στην τελευταία ειδική ο Τρίγκας εξαπέλυσε μια φοβερή επίθεση, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να καλύψει την διαφορά, όμως ένα λάθος και μια πτώση του στοίχισαν πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να πάρει την νίκη ο Κακολύρης με Yamaha. Τρίτος ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας με Honda και λίγο πιο πίσω ο Αλέξης Ζώρας στην σέλα ενός ΚΤΜ EXC-F.


Την Κυριακή, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα από άποψη καιρικών συνθηκών, με την τον ήλιο και τον αέρα να στεγνώνουν γρήγορα την πρώτη ειδική, όχι όμως και την δεύτερη με το πολύ νερό, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές να την ακυρώσουν για όλους, μιας και είχε ήδη ληφθεί η απόφαση να ακυρωθεί για τον αγώνα του Νοτίου Ελλάδος. Το πιο πιο στεγνό τερέν έφερε και ταχύτερους χρόνους, με τις μάχες να εξακολουθούν να είναι δυνατές, ενώ η πρωτιά της Γενικής κρίθηκε για ακόμη μια φορά στο τέλος.

Αυτή τη φορά η "κόντρα" ήταν ανάμεσα στον Κακολύρη και τον Ζώρα, καθώς ο Τρίγκας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Ο Ζώρας δεν είχε κάνει και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της ημέρας, αλλά όσο περνούσε η ώρα και το χώμα στέγνωνε, άρχισε να ανεβάζει ρυθμό ξεπερνώντας τον Τρίγκα που ήταν μπροστά του μέχρι εκείνη την ώρα στην κατάταξη, και μπήκε με φόρα στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Ο πολύ δυνατός όμως Κακολύρης δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, νικώντας και στον αγώνα της Κυριακής. Τρίτος γενικής ήταν ο Τρίγκας, με τον Σιαφαρίκα να παίρνει άλλη μια τέταρτη θέση, ενώ την πεντάδα έκλεισε ο Ντουζένης Μιχαήλ.


Στην κατάταξη για το Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος, στην Ε1 νικητής ήταν ο Γιάννης Δαλιάτσης, στην Ε2 ο Κωνσταντίνος Νικίας και στην Ε3 ο Μιχάλης Τσίπας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών και τις δύο ημέρες:

 

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος