Πανελλήνιο πρωτάθλημα Enduro 2019: Δυναμικά με το καλημέρα!

Λασπομαχίες στον 1ο αγώνα στον Ωρωπό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/2/2019

Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro μπορεί να μην είχε τον καιρό σύμμαχο, αλλά τουλάχιστον αποζημίωσε τους θεατές με θέαμα και πολύ δυνατές μάχες, μιας και τις δύο μέρες η πρωτιά κρίθηκε στην τελευταία ειδική. Παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έγινε και ο πρώτος γύρος για το Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος, αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο καιρός έκανε ό,τι μπορούσε για να ταλαιπωρήσει ομάδες και αναβάτες.


Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο, το συνεχές ψιλόβροχο και η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών είχαν μετατρέψει τις ειδικές σε έναν κολασμένο λασπότοπο, ενώ η δεύτερη ειδική είχε τόσο νερό που κάλλιστα θα μπορούσε να διοργανωθεί και πρωταθληματικός αγώνας για jet ski! Ήταν ουσιαστικά ένας αγώνας για επιβίωση, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα νερά που πήραν οι μοτοσυκλέτες τους. Το καλό ήταν βέβαια ότι η ταλαιπωρία των αναβατών σήμαινε θέαμα για τους θεατές, οι οποίοι είχαν πολύ εύκολη πρόσβαση στις ειδικές από το δρόμο, ένα πολύ καλό στοιχείο της διοργάνωσης. Οι απλές διαδρομές ήταν βατές και με χαλαρούς σχετικά χρόνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μηδενική επιβολή "καπέλων", αν και ορισμένοι αναβάτες διαμαρτυρήθηκαν για την ύπαρξη μεγάλου φλατ κομματιού, που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους έκανε να παγώσουν.


Αγωνιστικά, όπως είπαμε ήδη, υπήρχαν δυνατές μάχες για την Γενική, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Κακολύρη και τον Τρίγκα με το δίχρονο Beta 300. Ο Κακολύρης διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος, αλλά στην τελευταία ειδική ο Τρίγκας εξαπέλυσε μια φοβερή επίθεση, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να καλύψει την διαφορά, όμως ένα λάθος και μια πτώση του στοίχισαν πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να πάρει την νίκη ο Κακολύρης με Yamaha. Τρίτος ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας με Honda και λίγο πιο πίσω ο Αλέξης Ζώρας στην σέλα ενός ΚΤΜ EXC-F.


Την Κυριακή, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα από άποψη καιρικών συνθηκών, με την τον ήλιο και τον αέρα να στεγνώνουν γρήγορα την πρώτη ειδική, όχι όμως και την δεύτερη με το πολύ νερό, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές να την ακυρώσουν για όλους, μιας και είχε ήδη ληφθεί η απόφαση να ακυρωθεί για τον αγώνα του Νοτίου Ελλάδος. Το πιο πιο στεγνό τερέν έφερε και ταχύτερους χρόνους, με τις μάχες να εξακολουθούν να είναι δυνατές, ενώ η πρωτιά της Γενικής κρίθηκε για ακόμη μια φορά στο τέλος.

Αυτή τη φορά η "κόντρα" ήταν ανάμεσα στον Κακολύρη και τον Ζώρα, καθώς ο Τρίγκας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Ο Ζώρας δεν είχε κάνει και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της ημέρας, αλλά όσο περνούσε η ώρα και το χώμα στέγνωνε, άρχισε να ανεβάζει ρυθμό ξεπερνώντας τον Τρίγκα που ήταν μπροστά του μέχρι εκείνη την ώρα στην κατάταξη, και μπήκε με φόρα στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Ο πολύ δυνατός όμως Κακολύρης δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, νικώντας και στον αγώνα της Κυριακής. Τρίτος γενικής ήταν ο Τρίγκας, με τον Σιαφαρίκα να παίρνει άλλη μια τέταρτη θέση, ενώ την πεντάδα έκλεισε ο Ντουζένης Μιχαήλ.


Στην κατάταξη για το Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος, στην Ε1 νικητής ήταν ο Γιάννης Δαλιάτσης, στην Ε2 ο Κωνσταντίνος Νικίας και στην Ε3 ο Μιχάλης Τσίπας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών και τις δύο ημέρες:

 

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία του αγώνα ο Lettenbichler δεν υποχώρησε από την πρώτη θέση της κατάταξης
motomag FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/5/2024

Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM το οποίο περιλαμβάνει επτά γύρους, έκανε έναρξη με αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι οργανωτές είχαν σχεδιάσει ένα διαφορετικό αγώνα ο οποίος περιλάμβανε τρεις ημέρες αγωνιστικής δράσης. Την πρώτη ημέρα -Παρασκευή- οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με μία σύντομη διαδρομή στην Walters Arena -στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν αγωνιστεί και οι οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ- με τον Lettenbichler της KTM (Πρωταθλητή 2022-2023) να είναι ταχύτερος από τους Jonny Walker (Beta) και Alfredo Gomez (Rieju).

Στον Πρόλογο του Σαββάτου οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθόριζαν τη σειρά εκκίνησης για τον κύριο αγώνα της Κυριακής. Ο Lettenbichler ερχόμενος με φόρα από την επίδοση της Παρασκευής έκανε τη διαδρομή να δείχνει παιχνίδι καθώς ήταν ο ταχύτερος όλων, κάτι που του έδωσε την pole position.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Η τρίτη ημέρα του αγώνα ήταν διαφορετική όσον αφορά τον καιρό. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, με τους συμμετέχοντες να έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ζέστη η οποία ήταν ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τους αγωνιζόμενους. Η διαδρομή της Κυριακής περιλάμβανε τρεις γύρους των 16 χιλιομέτρων μέσα από κροκάλες, δέντρα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ταχύτερος για ακόμη μία ημέρα ήταν ο Lettenbichler με το KTM 300 EXC. O αναβάτης της ΚΤΜ πίεσε από τον πρώτο γύρο ώστε να δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες που βρισκόταν στο κατόπι του.

Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο ο Lettenbichler μείωσε τον ρυθμό του με αποτέλεσμα ο Teodor Kabakchiev (Sherco), ο οποίος έκανε την αντεπίθεση του να μειώσει τη διαφορά από τον Lettenbichler. Ο αναβάτης της ΚΤΜ στον τελευταίο γύρο του αγώνα θέλοντας να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ανέβασε τον ρυθμό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την καρό σημαία πρώτος έχοντας διαφορά από τον Kabakchiev τρία λεπτά. Το βάθρο στο Valleys Hard Enduro συμπλήρωσε ο Mario Roman (Sherco).

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

O Manuel Lettenbichler ανέφερε μετά τη νίκη του: "Δεν ήταν εύκολος αγώνας! Ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος, ειδικά στον πρώτο γύρο, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να μείνω μπροστά για να ελέγξω τον αγώνα. Κατάφερα να δημιουργήσω μια μικρή διαφορά και έτσι από εκεί και πέρα μπόρεσα να χαλαρώσω λίγο και να διατηρήσω έναν καλό, σταθερό ρυθμό. Στον τελευταίο γύρο, ο Teo Kabakchiev (Beta) πίεζε και έτσι έπρεπε να αυξήσω λίγο τον ρυθμό μου. Στο τέλος τα έδωσα όλα για να σιγουρευτώ ότι θα κερδίσω”.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Ετικέτες