Βεβαιώθηκε κλήση για διήθηση – Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ΚΟΚ το θέμα

Πάντα παράνομη ήταν η πρακτική – Οι κλήσεις ήταν σπάνιες
διήθηση - παράβαση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/1/2023

Βεβαιώθηκε στα τέλη του 2022 στην Αττική, κλήση για κίνηση "ιππαστί στη διαχωριστική γραμμή", που όπως έχουμε ζητήσει ήδη στο ΜΟΤΟ από διάφορους γλωσσολόγους θα θέλαμε να αρχίσουν να προβαίνουν σταδιακά στις απαραίτητες ενημερώσεις ώστε να αποδοθεί ο όρος διήθηση, απλοποιώντας την ζωή μας. Δεν θα είναι και το πρώτο δάνειο όρων της ελληνικής γλώσσας, υπάρχουν ήδη χιλιάδες παραδείγματα εσωτερικού δανεισμού.

Έχουμε στην διάθεσή μας τα στοιχεία του παραβάτη όπως και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βεβαιώθηκε η κλήση και φαίνεται να έγινε προσπέραση σε όχημα της αστυνομίας από τον εν λόγω αναβάτη, με τους αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό να αισθάνονται πως προκλήθηκαν, ανάβοντας τον φάρο, σταματώντας τον αναβάτη και βεβαιώνοντας την παράβαση. Στην κλήση δεν υπάρχει άλλο παράπτωμα, για αντικανονική οδήγηση ή για παράβαση του ορίου ταχύτητας -η διήθηση ήταν με λίγα λόγια ο μόνος λόγος που άναψε ο φάρος και δόθηκε σήμα να σταματήσει ο αναβάτης.

Για να μην υπάρχει ουδεμία παρανόηση, η πρακτική της διήθησης είναι παράνομη και σωστά έπραξαν οι αστυνομικοί βεβαιώνοντας την κλήση. Το ζήτημα του νόμου το έχουμε αποσαφηνίσει πολλές φορές, κυρίως για τους νέους οδηγούς, ώστε να γνωρίζουν πως σε περίπτωση ατυχήματος -και όχι μόνο- θα έχουν τον νόμο απέναντί τους. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία τακτική που ακολουθούν όλοι στην Ελλάδα, ενώ στο ΜΟΤΟ έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα που πολλές φορές την έχουμε μεταφέρει και στους αρμόδιους:

Η διήθηση θα πρέπει να οριστεί με βασικούς και πολύ συγκεκριμένους κανόνες από τον ΚΟΚ και θα πρέπει έπειτα να αρχίσει η εκπαίδευση των οδηγών και των αναβατών, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αναρχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αναφερόμαστε επιγραμματικά για να μην πλατειάσουμε σε έναν άρθρο που σχολιάζει την επικαιρότητα, αλλά έχουμε μακρά λίστα τεκμηρίωσης για το πώς μπορούν να γίνουν σωστά τα πράγματα.

Όπως επίσης υπάρχουν και παραδείγματα υπέρ, με βασικό όλων τη δουλειά που κάνει η Γαλλία στην οποία η διήθηση επιτρέπεται υπό συνθήκες (δεν τηρούνται ούτε εκεί) ενώ ταυτόχρονα διεξάγουν και το μεγαλύτερο πείραμα που γίνεται παγκοσμίως για το θέμα αυτό, έχοντας συλλέξει δεδομένα ατυχημάτων μοτοσυκλετών από συγκεκριμένο δρόμο χωρίς να πραγματοποιείται διήθηση και έπειτα επιτρέποντας την διήθηση και καταγράφοντας την αύξηση ή την μείωση. Το πείραμα αυτό συνεχίζεται.

Να τονίσουμε επίσης πως ο ΚΟΚ πρέπει να τηρείται από όλους ανεξαιρέτως εκτός κι αν έχουν κάποιον φάρο αναμμένο και είναι δεδομένο πως στην πρακτική της διήθησης καταφεύγουν όλοι, της αστυνομίας συμπεριλαμβανομένης.

Πολλά πράγματα στην Ελλάδα δεν διώκονται επαρκώς, η μη χρήση κράνους είναι ένα από αυτά, αλλά συγκεκριμένα για τη διήθηση ισχύει το ανάποδο, δεν διώκεται ποτέ εκτός από λίγα παραδείγματα, όπως εδώ, ή σε περίπτωση τροχαίου.

Από εκεί και πέρα ας ξαναπούμε κάτι που έχουμε τονίσει πολλές φορές, να μην αιφνιδιάζουμε τους οδηγούς αυτοκινήτων, να μην θεωρούμε δεδομένο πως θα κάνουν και χώρο για να περάσουμε πατώντας τη διαχωριστική, και να ενεργούμε με σεβασμό απέναντί τους καθώς είναι μία παραχώρηση που έχουμε κερδίσει / συνηθίσει / επιβάλλει, όπως θέλετε πείτε το αλλά δεν είναι δικαίωμα.

Στη συνέχεια της συγκεκριμένης περίπτωσης τώρα, ο παραβάτης απέστειλε μήνυμα στο Υπουργείο Μεταφορών όπου πήρε την απάντηση πως το θέμα εξετάζει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΚΟΚ.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως πράγματι αυτό συζητείται εντός των επιτροπών του Υπ. Μεταφορών εδώ και χρόνια, και εντονότερα τα τελευταία δύο με συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο που θα επιτραπεί η διήθηση να έχουν περάσει σε δεύτερο στάδιο, ξεχωρίζοντας από τις υπόλοιπες. Προφανώς όμως δεν μπορεί κανείς να ξέρει, πότε και αν, θα το δούμε στην πράξη.

Extreme Trackdays – Για πρώτη φορά στο Brno της Τσεχίας!

Τρεις ημέρες οδήγησης στην πίστα που έχουν τρέξει τόσο τα MotoGP, όσο και τα Motul WSBK
motomagExtreme Trackdays – Για πρώτη φορά στο Brno της Τσεχίας!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Μετά τις πίστες του Misano και του Mugello, η διοργάνωση της Extreme Trackdays ταξιδεύει για πρώτη φορά στη γνωστή πίστα των 5.700 μέτρων του Brno, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία οδήγησης, με τρεις ημέρες αγωνιστικής οδήγησης.

Από τις 26 μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2024, η πίστα του Brno θα υποδεχτεί τα Extreme Trackdays, με τους συμμετέχοντες να χωρίζονται σε 5 γκρουπ, ανάλογα με την εμπειρία και τους χρόνους τους (Begginers, Intermediate A, Intermediate B, Experts και Pro). Κάθε ομάδα θα έχει την δυνατότητα να τρέξει σε 12 session διάρκειας 20 λεπτών, ενώ έχουν προβλεφθεί και 3 αγώνες με “rolling start” για κάθε γκρουπ.

Το κόστος της συμμετοχής έχει διαμορφωθεί στα 720€, ενώ όσοι θέλουν να έχουν και δικό τους box εντός πίστας, θα πρέπει να καταβάλουν 160€ επιπλέον. Η διοργάνωση έχει φροντίσει να υπάρχει και δυνατότητα μεταφοράς της μοτοσυκλέτας μέχρι εκεί, με το κόστος να ξεκινά από τα 840€. Κατά την διάρκεια του trackday θα υπάρχει κάλυψη για σέρβις και αντικατάσταση ελαστικών. Εννοείται ότι η φωτογραφική και βιντεοληπτική κάλυψη είναι πλήρης και για τις τρεις ημέρες, για να έχεις και τις αποδείξεις ότι βρέθηκες εκεί!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Extreme Trackdays ή να στείλετε e-mail στο [email protected], αλλά και τηλεφωνικά στο +30 697 22 33 094 (WhatsApp/Viber).

Ετικέτες