City's Art - Το γνωστό σχολείο προηγμένης οδήγησης μοτοσυκλέτας επιστρέφει το 2024

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών που δημιούργησε η ομάδα του California Superbike School
City's ART
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2024

Μετά από 11 χρόνια δραστηριότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό, το City΄s Art είναι έτοιμο να συνεχίσει τα εξειδικευμένα μαθήματά του και να συνεχίσει να διδάσκει τους μοτοσυκλετιστές σωστή και ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του City's ART

"Το City΄s Advance Rider Training είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών που δημιούργησε η ομάδα του California Superbike School, του μεγαλύτερου και πλέον καταξιωμένου σχολείου οδήγησης μοτοσυκλέτας στον πλανήτη. Είναι βασισμένο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μοτοσυκλετιστών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και δημιουργήθηκε μετά από αίτηση του Υπουργείου Αμύνης για μείωση των ατυχημάτων των ένστολων αναβατών. Μετά από 14+ χρόνια εφαρμογής του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, το ποσοστό μείωσης των ατυχημάτων ξεπέρασε το 40%, απόδειξη του άριστου σχεδιασμού και της σωστής διδακτέας ύλης.

Το City΄s ART είναι το μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας στο κόσμο που έχει καταγεγραμμένα στοιχεία απόδοσης της μείωσης των ατυχημάτων και αυτή η τεχνογνωσία έχει μεταφερθεί ακέραια στην Ελληνική αγορά.

Τη διαχείριση του City's ART στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει αναλάβει η Game Face ΕΕ, στόχος της οποίας είναι η αναγνώριση και καθιέρωση της προσθετικής αξίας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρει, καλύπτοντας το κενό της εκπαίδευσης και διδάσκοντας τις σωστές τεχνικές για την ασφαλή οδήγηση scooter και μοτοσυκλέτας.

Στόχος του City's ART είναι να επισημάνει και να διορθώσει άμεσα τα συνήθη λάθη χειρισμού που κάνουν οι αναβάτες scooter και μοτοσυκλετών, καθώς και η μετάδοση των βασικών αρχών οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας μέσω μίας απλής μεθοδολογίας και της άρτιας τεχνικής κατάρτισης των πιστοποιημένων εκπαιδευτών του. Σχεδιασμένο με πολύ απλή δομή που τονίζει τις βασικές τεχνικές οδήγησης, τις οποίες οι μαθητές καταφέρνουν να τις αφομοιώνουν άμεσα μέσω της συνεχούς επανάληψης και της άμεσης διόρθωσης.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους τους μοτοσυκλετιστές που θέλουν να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια, είτε χρησιμοποιούν τη μοτοσυκλέτα από ανάγκη, είτε λόγω ευκολίας, είτε από πάθος. Και στις τρεις περιπτώσεις, η γνώση που θα αποκομίσουν από το City's ART θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την οδηγική ικανότητά τους, με την κίνηση εντός/εκτός πόλης να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

Περιγραφή του Προγράμματος

Το City΄s ART αποτελεί μία μικρογραφία του California Superbike School, καθώς από εκεί αντλεί την τεχνογνωσία και τον τρόπο της όλης εκπαιδευτικής προσέγγισης. Με δεδομένη τη μη δυνατή κάλυψη όλων των θεμάτων που αφορούν την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, το θεωρητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του City΄s ART καλύπτει διεξοδικά τα παρακάτω θέματα οδηγικής τεχνικής:

  • Έλεγχος του γκαζιού: γιατί, πόσο, πότε, οφέλη στη οδήγηση
  • Συγχρονισμός Ελέγχου του Γκαζιού και αλλαγής κατεύθυνσης: πως αλλάζουμε κατεύθυνση, πότε αρχίζουμε το έλεγχο του γκαζιού, αποτελέσματα
  • Αλλαγή κατεύθυνσης: βέλτιστος τρόπος και οφέλη
  • Επιλογή γραμμής σε μία στροφή
  • Τοποθέτηση του σώματος και της μοτοσυκλέτας στη σωστή γραμμή
  • Τα τελευταία νέα γύρω από την οικολογική οδήγηση ECO riding και τον εξοπλισμό του αναβάτη

Το βασικό πλεονέκτημα του City΄s ART είναι ο μεγάλος χρόνος πρακτικής εφαρμογής υπό τη συνεχή επιτήρηση των εκπαιδευτών. Και με δεδομένο ότι ο χώρος διεξαγωγής είναι σχεδιασμένος για πολλαπλές επαναλήψεις (μικρό μήκος διαδρομής και διάφορα είδη στροφών), ο μαθητής απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη συνεχή εξάσκηση και με τη βοήθεια των εποικοδομητικών σχολίων των εκπαιδευτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία άρτια και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική καθοδήγηση σε ολόκληρο το φάσμα της οδηγικής τεχνικής του μαθητή κατά τη διάρκεια της πρακτικής!

Διάρκεια Σεμιναρίου

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια μόλις 5,5 ώρες. Καθώς ο στόχος του City's ART είναι η επιδιόρθωση των λαθών που κάνουν οι αναβάτες, το 65% του συνολικού χρόνου είναι πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων κάτω από την επίβλεψη των πιστοποιημένων εκπαιδευτών.

Τοποθεσίες Διεξαγωγής

Καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη για χρήση αυτοκινητοδρομίου, το City΄s ART μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος όπου υπάρχει μία πίστα καρτ ή ένα μεγάλο πάρκινγκ (εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα κριτήρια και προδιαγραφές). Ήδη έχουν υλοποιηθεί σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη, Νάξο, Γιάννενα και Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα για το 2024 θα ανακοινωθεί μέχρι 25 Φεβρουαρίου και θα επανέλθουμε μόλις το ανακοινώσουμε. Μπορούμε, εάν επιθυμείτε, να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας μόλις είμαστε έτοιμοι! Απλά στείλτε ένα email στο [email protected]. Μπορείτε επίσης να καλέσετε στο 6945893697 απογευματινές ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα της GAME FACE EE www.cityart.gr"

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.