Ελληνική παρουσία στην EICMA: Τρίτωσε!

Και το Yardbuilt στην EICMA
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2017

Για το ποιες ελληνικές μοτοσυκλέτες θα βλέπαμε στην EICMA το ξέρατε μήνες τώρα. Τις τελευταίες μέρες όμως προστέθηκε ακόμα μία που σήμερα τελικά αναχώρησε για να προλάβει να ετοιμαστεί! Πρόκειται για το βαφτιστήρι των αναγνωστών του MOTO, το δικό σας “The Slider”!

Κι έτσι πλέον οι ελληνικές μοτοσυκλέτες που θα παραστούν στην EICMA, έχουν όλες τους ένα κοινό στοιχείο, είναι όλες τους γνώριμες του MOTO!

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πέτρος Χατζηροδέλης της Jigsaw Customs, θα έπαιρνε ένα τηλεφώνημα που θα τον έπιανε απροετοίμαστο, η Yamaha ήθελε το ”The Slider” στο περίπτερό της στην EICMA! Με αυτή την πρόσκληση, η ελληνική παρουσία στην έκθεση μεγαλώνει λίγο ακόμα!

Η Yardbuilt της Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ που κατασκεύασε η Jicsaw Customs και οδήγησε το MOTO, νικήτρια στον φετινό διαγωνισμό που έγινε στο Wheels & Waves, θα εκτεθεί στο μεγαλύτερο μοτοσυκλετιστικό κοινό του κόσμου, συνεχίζοντας την ήδη πλούσια «διεθνή καριέρα».

Εκεί θα βρει αυτή που ήδη έχετε ακούσει πολλά, την ελληνική εξωτική, την φτιαγμένη σε CNC μοτοσυκλέτα της DNA Filters!

Κατ’ αρχήν περιμένουμε πως και πως τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στο μοναδικό EXOTICA, το DCR017 της DNA, κι αυτό γιατί είναι το μόνο που δεν έχει εμφανιστεί μπροστά στον κόσμο, με την DNA να κάνει τα αποκαλυπτήρια στην EICMA, στο δικό της μεγαλοπρεπές περίπτερο, μιας και τα σχέδια τα έχουμε δει, και μαρτυρούν ακριβώς αυτό.

Η DCR017 είναι μία κατηγορία από μόνη της και περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ, κι εδώ.

Δικό της περίπτερο θα έχει και η μοναδική C-Racer, όπως έχουμε πει ήδη εδώ, καθώς έχει περάσει στον κύκλο των προμηθευτών και η παρουσία τους είναι δυναμική και ξεχωριστή. Οι μοτοσυκλέτες τους δοκιμάστηκαν από το MOTO στο τεύχος 574 και οι φωτογραφίες μας ταξίδεψαν στην μεγαλύτερη κοινότητα των custom μοτοσυκλετών.

Σε τρία διαφορετικά σημεία της μεγαλύτερης Έκθεσης μοτοσυκλέτας του κόσμου, το ελληνικό στοιχείο θα έχει έντονη παρουσία. Πέρα για πέρα ξεχωριστές και τελείως διαφορετικές: Το MOTO, η εθνικότητα, και το γεγονός πως πίσω τους κρύβονται δραστήριοι και ικανοί άνθρωποι, είναι τα τρία μοναδικά στοιχεία που τις συνδέουν.

Ευχή μας είναι να ξεχωρίσει κάθε μία με τον τρόπο που της αξίζει!

Ετικέτες

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες