Ευρωπαϊκή Ένωση - Προτάσεις για -πολλές- αλλαγές στις νέες άδειες οδήγησης

Διαφορετικά όρια ταχύτητας για Α1, Α2 και Α κατηγορίες, δεκαπενταετή ισχύ άδειας, ψηφιακή άδεια, κ.α.
Πολλές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης στην Ε.Ε.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/9/2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στο τραπέζι πολλές αλλαγές όσον αφορά στις άδειες οδήγησης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλείται να αποφασίσει σε προτάσεις όπως τα… διαφορετικά όρια ταχύτητας για αναβάτες Α1, Α2 και Α αδειών οδήγησης μοτοσυκλέτας, τη δεκαπενταετή μόλις ισχύ των αδειών, την κατάργηση της μετατροπής της άδειας Α2 σε Α στα 24 έτη χωρίς εξετάσεις, κ.α.

Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FEMA έχει ήδη δημοσιεύσει την αντίθεση της σε πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα αλλαγής στις άδειες οδήγησης, με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι τα κάτωθι:

Πρόταση για ενιαία ηλικιακά όρια

Σήμερα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να δίνουν πρόσβαση σε οχήματα της κατηγορίας L (δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα και γουρούνες) σε αναβάτες με χαμηλότερα ηλικιακά όρια από τα προτεινόμενα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε νεαρούς αναβάτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς να μπορούν να μεταβαίνουν στο σχολείο, τη δουλειά, τους φίλους και την οικογένεια τους. Η νέα πρόταση του εισηγητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει την κατάργηση του παραπάνω δικαιώματος, με αυστηρά ίδια ηλικιακά όρια για όλα τα κράτη μέλη.

Κατάργηση της "αυτόματης" μετατροπής της Α2 άδειας σε Α στα 24 έτη

Με την παρούσα νομοθεσία, η Α2 άδεια μετατρέπεται σε Α όταν ο κάτοχος φτάσει τα 24 έτη, με την προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών, βάσει της υπόθεσης πως σε αυτή την ηλικία ο αναβάτης έχει ήδη αρκετή εμπειρία, ώστε να μπορεί να οδηγήσει και μεγαλύτερα δίκυκλα. Τη δυνατότητα αυτή έχουν υιοθετήσει 23 κράτη μέλη της Ε.Ε., ενώ η νέα πρόταση θέλει την κατάργηση της παραπάνω αυτόματης μετατροπής, προτείνοντας έτσι υποχρεωτικές εξετάσεις για την Α κατηγορία από τους κατόχους Α2 αδειών.

Διαφορετικά όρια ταχυτήτων

Εδώ εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς για πρώτη φορά γίνεται εισήγηση για διαφορετικά όρια ταχυτήτων ανάλογα την άδεια οδήγησης. Διαφορετικά για κατόχους Α1 αδειών, διαφορετικά για κατόχους Α2 και διαφορετικά για κατόχους Α! Μάλιστα το σκεπτικό είναι να μειωθούν τα όρια ταχυτήτων στις κατηγορίες οχημάτων που στατιστικά έχουν περισσότερα ατυχήματα, βλ. μοτοσυκλέτες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, που είναι ήδη ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, καθώς θα φέρει τα όρια ταχυτήτων κάποιων εξ αυτών κοντά σε εκείνα των βαρέων οχημάτων.

Αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις και δεκαπενταετή ανανέωση των αδειών

H FEMA αντιτίθεται και στις αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις, αν και δεν μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα μαζί της. Η εισήγηση της Επιτροπής αναφέρει πως το κριτήριο της μεγάλης ηλικίας δεν είναι πια το απόλυτο κριτήριο. Παρόλο που η ηλικία παίζει τον ρόλο της στις ικανότητες οδήγησης του ατόμου, μελέτες δείχνουν πως συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις και κατααστάσεις, όπως η κατάχρηση ουσιών, η ψυχική υγεία, η επιληψία, ο διαβήτης, οι παθήσεις της καρδιάς και η άπνοια στον ύπνο δεν συνδέονται απαραίτητα με τη μεγάλη ηλικία. Η εισήγηση θέλει αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις και για τις παραπάνω παθήσεις και συνθήκες, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για δεκαπενταετή ισχύ των αδειών οδήγησης AM, A1, A2, A, B1 (νέα κατηγορία) και B (σς. Η FΕΜΑ κάνει λόγο για πρόταση δεκαετή ανανέωση, κάτι το οποίο δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε μετά από την ανάγνωση του δαιδαλώδους κειμένου) και συχνότερους ιατρικούς ελέγχους στους υπερήλικες -έως και κάθε 2 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως καταλαβαίνουμε διαβάζοντας το κείμενο της εισήγησης, πέρα από τον στόχο για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, μεγάλο μέρος των αλλαγών στόχο έχουν να οδηγήσουν σε μια ομογενοποίηση των κανόνων έκδοσης αδειών για όλη την Ε.Ε., ώστε να γίνει ευκολότερα πράξη ο στόχος για μια ψηφιακή άδεια οδήγησης που θα έχει ισχύ σε όλα τα κράτη της Ένωσης.

Παράλληλα, οι προτάσεις κάνουν λόγο για μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών -ειδικά από τους νέους οδηγούς-, οδήγηση με τη συνοδεία ενηλίκου για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτου, τιμωρία των τουριστών-παραβατών του Κ.Ο.Κ. που θα ισχύει και για τη χώρα προέλευσης τους, και εισαγωγή νέων θεμάτων στα κείμενα εξέτασης, όπως τη συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στα micro-mobility οχήματα, στην αλλαγή ταχυτήτων στις ιδανικές στροφές για μικρότερη μόλυνση του περιβάλλοντος, κ.α.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες