Ευρωπαϊκή Ένωση - Προτάσεις για -πολλές- αλλαγές στις νέες άδειες οδήγησης

Διαφορετικά όρια ταχύτητας για Α1, Α2 και Α κατηγορίες, δεκαπενταετή ισχύ άδειας, ψηφιακή άδεια, κ.α.
Πολλές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης στην Ε.Ε.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/9/2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στο τραπέζι πολλές αλλαγές όσον αφορά στις άδειες οδήγησης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλείται να αποφασίσει σε προτάσεις όπως τα… διαφορετικά όρια ταχύτητας για αναβάτες Α1, Α2 και Α αδειών οδήγησης μοτοσυκλέτας, τη δεκαπενταετή μόλις ισχύ των αδειών, την κατάργηση της μετατροπής της άδειας Α2 σε Α στα 24 έτη χωρίς εξετάσεις, κ.α.

Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FEMA έχει ήδη δημοσιεύσει την αντίθεση της σε πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα αλλαγής στις άδειες οδήγησης, με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι τα κάτωθι:

Πρόταση για ενιαία ηλικιακά όρια

Σήμερα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να δίνουν πρόσβαση σε οχήματα της κατηγορίας L (δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα και γουρούνες) σε αναβάτες με χαμηλότερα ηλικιακά όρια από τα προτεινόμενα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε νεαρούς αναβάτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς να μπορούν να μεταβαίνουν στο σχολείο, τη δουλειά, τους φίλους και την οικογένεια τους. Η νέα πρόταση του εισηγητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει την κατάργηση του παραπάνω δικαιώματος, με αυστηρά ίδια ηλικιακά όρια για όλα τα κράτη μέλη.

Κατάργηση της "αυτόματης" μετατροπής της Α2 άδειας σε Α στα 24 έτη

Με την παρούσα νομοθεσία, η Α2 άδεια μετατρέπεται σε Α όταν ο κάτοχος φτάσει τα 24 έτη, με την προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών, βάσει της υπόθεσης πως σε αυτή την ηλικία ο αναβάτης έχει ήδη αρκετή εμπειρία, ώστε να μπορεί να οδηγήσει και μεγαλύτερα δίκυκλα. Τη δυνατότητα αυτή έχουν υιοθετήσει 23 κράτη μέλη της Ε.Ε., ενώ η νέα πρόταση θέλει την κατάργηση της παραπάνω αυτόματης μετατροπής, προτείνοντας έτσι υποχρεωτικές εξετάσεις για την Α κατηγορία από τους κατόχους Α2 αδειών.

Διαφορετικά όρια ταχυτήτων

Εδώ εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς για πρώτη φορά γίνεται εισήγηση για διαφορετικά όρια ταχυτήτων ανάλογα την άδεια οδήγησης. Διαφορετικά για κατόχους Α1 αδειών, διαφορετικά για κατόχους Α2 και διαφορετικά για κατόχους Α! Μάλιστα το σκεπτικό είναι να μειωθούν τα όρια ταχυτήτων στις κατηγορίες οχημάτων που στατιστικά έχουν περισσότερα ατυχήματα, βλ. μοτοσυκλέτες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, που είναι ήδη ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, καθώς θα φέρει τα όρια ταχυτήτων κάποιων εξ αυτών κοντά σε εκείνα των βαρέων οχημάτων.

Αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις και δεκαπενταετή ανανέωση των αδειών

H FEMA αντιτίθεται και στις αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις, αν και δεν μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα μαζί της. Η εισήγηση της Επιτροπής αναφέρει πως το κριτήριο της μεγάλης ηλικίας δεν είναι πια το απόλυτο κριτήριο. Παρόλο που η ηλικία παίζει τον ρόλο της στις ικανότητες οδήγησης του ατόμου, μελέτες δείχνουν πως συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις και κατααστάσεις, όπως η κατάχρηση ουσιών, η ψυχική υγεία, η επιληψία, ο διαβήτης, οι παθήσεις της καρδιάς και η άπνοια στον ύπνο δεν συνδέονται απαραίτητα με τη μεγάλη ηλικία. Η εισήγηση θέλει αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις και για τις παραπάνω παθήσεις και συνθήκες, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για δεκαπενταετή ισχύ των αδειών οδήγησης AM, A1, A2, A, B1 (νέα κατηγορία) και B (σς. Η FΕΜΑ κάνει λόγο για πρόταση δεκαετή ανανέωση, κάτι το οποίο δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε μετά από την ανάγνωση του δαιδαλώδους κειμένου) και συχνότερους ιατρικούς ελέγχους στους υπερήλικες -έως και κάθε 2 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως καταλαβαίνουμε διαβάζοντας το κείμενο της εισήγησης, πέρα από τον στόχο για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, μεγάλο μέρος των αλλαγών στόχο έχουν να οδηγήσουν σε μια ομογενοποίηση των κανόνων έκδοσης αδειών για όλη την Ε.Ε., ώστε να γίνει ευκολότερα πράξη ο στόχος για μια ψηφιακή άδεια οδήγησης που θα έχει ισχύ σε όλα τα κράτη της Ένωσης.

Παράλληλα, οι προτάσεις κάνουν λόγο για μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών -ειδικά από τους νέους οδηγούς-, οδήγηση με τη συνοδεία ενηλίκου για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτου, τιμωρία των τουριστών-παραβατών του Κ.Ο.Κ. που θα ισχύει και για τη χώρα προέλευσης τους, και εισαγωγή νέων θεμάτων στα κείμενα εξέτασης, όπως τη συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στα micro-mobility οχήματα, στην αλλαγή ταχυτήτων στις ιδανικές στροφές για μικρότερη μόλυνση του περιβάλλοντος, κ.α.

Κηφισός - Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας για ακινητοποιημένα οχήματα

Μια ακόμη προσπάθεια για περιορισμό της ταλαιπωρίας των οδηγών στο "ποτάμι", κυρίως τις ώρες αιχμής
Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/10/2023

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε, το πρωί της Δευτέρας 02/10, στην Εθνική οδό, στον Κηφισό, και ανακοίνωσε δύο νέες παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση στην περίπτωση ακινητοποιημένων οχημάτων εξαιτίας βλάβης ή ατυχήματος, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου που εκπονήθηκε και υλοποιείται για την οδική ασφάλεια.

Ο κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Χρήστο Παπαφιλίππου, επιθεώρησε το ένα εκ των δύο σημείων -στη Γέφυρα Βρυούλων πριν από την έξοδο της Αχαρνών, στο ύψος του ΚΤΕΛ το άλλο- όπου εγκαθίστανται γερανοφόρα οχήματα. Παράλληλα, μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως τις ώρες αιχμής αλλά και μετά, θα περιπολούν και στα δύο ρεύματα, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη, έγκαιρη ενημέρωση, ή και μικροπαρεμβάσεις, εκεί που απαιτείται και είναι σημαντικό. Στόχος είναι να επιτευχθούν, όσο το δυνατόν, μικρότεροι χρόνοι απόκρισης για αποσυμφόρηση και αποφυγή ταλαιπωρίας, και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα καλύτερης οδηγικής συμπεριφοράς, άμεσα συνυφασμένη με την βελτίωση της ποιότητας ζωής οδηγών και πεζών, εν γένει όλων των πολιτών.

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: "Ο Κηφισός είναι ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες. Όλοι μας έχουμε έρθει καθημερινά αντιμέτωποι με κίνηση, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Η Τροχαία δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα στον Κηφισό, δεν είναι μόνο ζήτημα τροχαίας αστυνόμευσης. Είναι και θέμα συγκοινωνιακό, καθώς αποτελεί τη βασική οδό αρτηρίας στην Αθήνα για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις έτσι ώστε να περιορίσουμε την ταλαιπωρία, κυρίως τις ώρες αιχμής."

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

"Μία από τις βασικές αιτίες ταλαιπωρίας είναι τα αυτοκίνητα που ακινητοποιούνται εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων, βλαβών ή συγκρούσεων. Πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο και για ώρες να υπάρχει τεράστια ανάσχεση κυκλοφορίας. Από σήμερα, αφού συζητήσαμε με τους ανθρώπους της Τροχαίας, αποφασίσαμε να κάνουμε δύο παρεμβάσεις. Να εγκαταστήσουμε σε δύο σημεία της Εθνικής στον Κηφισό -ένα στη Γέφυρα και ένα πιο κάτω στο σταθμό των ΚΤΕΛ- γερανοφόρα οχήματα, έτσι ώστε να σπεύδουν στον τόπο του ατυχήματος ή ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου εξαιτίας μηχανικής βλάβης και να το απομακρύνουν στην άκρη του δρόμου. Ταυτόχρονα, μοτοσικλέτες της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, κυρίως τις ώρες αιχμής αλλά και μετά, να ανεβοκατεβαίνουν και τα δύο ρεύματα, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη, έγκαιρη ενημέρωση, ή και μικροπαρεμβάσεις, εκεί που απαιτείται και είναι σημαντικό." 

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

"Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις μας στον Κηφισό φιλοδοξούμε να έχουμε γρηγορότερους χρόνους απόκρισης, όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή ακινητοποιήσεις οχημάτων, και να αποφεύγουμε ανασχέσεις και μεγάλες καθυστερήσεις που συχνά παρατηρούνται. Οι ενέργειες αυτές στον Κηφισό έρχονται σε συνέχεια ενός σχεδίου που εκπονήθηκε και σταδιακά υλοποιείται γύρω από τις τροχαίες παραβάσεις: την αντιμετώπιση του παράνομου παρκαρίσματος και κυρίως του διπλοπαρκαρίσματος, τα συνεχή αλκοτέστ, την επιτήρηση για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, τους ελέγχους και τις επιδόσεις προστίμου για την ηχορύπανση. Όλα αυτά έχουν σκοπό να εμπεδώσουν μια κουλτούρα καλύτερη οδηγικής συμπεριφοράς, να ενισχύσουν την πρόνοια για την οδική ασφάλεια και βεβαίως να υπηρετήσουν και το στόχο της καλύτερης ποιότητας ζωής που συνδέεται άμεσα με την κίνησή μας στους δρόμους".

Ετικέτες