Έκδοση και παράταση αδειών οδήγησης μέσω του gov.gr

Διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας
έκδοση αδειών οδήγησης μέσω gov.gr
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2025

Με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, εισάγεται μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης και επέκτασης αδειών οδήγησης. Πλέον, η υποβολή αίτησης για την αρχική χορήγηση ή την επέκταση άδειας οδήγησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Η νέα διαδικασία αφορά όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αδειών οδήγησης κατηγορίας Β (ερασιτεχνικές άδειες αυτοκινήτων).
  • Αδειών οδήγησης δικύκλων (μοτοσικλετών όλων των κατηγοριών).

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων:

  • Διευκολύνεται ο πολίτης: Η νέα διαδικασία είναι πιο απλή και προσβάσιμη, μειώνοντας τη φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Απλοποιείται η διαδικασία: Εξασφαλίζεται καλύτερη οργάνωση, ενώ περιορίζονται γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος: Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκτίμησης και έκδοσης διπλωμάτων περιορίζεται αισθητά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία πραγματοποιείται η κατάθεση των αιτήσεων, είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr.

Αττική: Πάνω από 2.300 τροχαία με μοτοσυκλέτα το πρώτο 8μηνο - 27 ήταν θανατηφόρα

Διεθνώς το 75% των θανάτων προέρχεται από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
troxaio
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/9/2026

Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους, καθώς διεθνώς περίπου το 75% των θανάτων αναβατών οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ παράλληλα οι αναβάτες που δεν φορούν κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο.

Μόλις προχτές συνέβη το πολύνεκρο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας με τρεις νεκρούς μοτοσυκλετιστές, που σύμφωνα με πληροφορίες κανείς τους δεν φορούσε κράνος, ενώ τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2026 έχουν καταγράψει στην Αττική 2.365 τροχαία με μοτοσυκλέτες, 27 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα νούμερα είναι υψηλά, όμως θετικό είναι το γεγονός πως η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το οκτάμηνο του 2025, όταν καταγράφηκαν 2.655 τροχαία με μοτοσυκλέτες, από τα οποία τα 39 ήταν θανατηφόρα.

Διεθνώς, τα νούμερα είναι καταιγιστικά και δείχνουν πως το 75% των θανάτων των αναβατών οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς επισημαίνει ότι οι αναβάτες που δεν φορούν κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, την ίδια ώρα που διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερη κίνδυνο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μοτοσυκλετιστών στην ΕΕ το 2020. Υπάρχει πάντως μία βελτίωση της εικόνας σε σχέση με παλιότερα χρόνια – όταν οριακά ο αναβάτης που φορούσε κράνος ήταν δακτυλοδεικτούμενος – και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2007 έως το 2024 υπάρχει μια μείωση της τάξης του 37,1% (426 το 2007, 268 το 2024) στους αναβάτες που έχασαν την ζωή τους στον δρόμο.

Με βάση τον νέο ΚΟΚ, οι ποινές που προβλέπονται για τη μη χρήση κράνους αυστηροποιήθηκαν και προβλέπουν πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες για τον αναβάτη και πρόστιμο 350 ευρώ για τον συνεπιβάτη, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.