Έκδοση και παράταση αδειών οδήγησης μέσω του gov.gr

Διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας
έκδοση αδειών οδήγησης μέσω gov.gr
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2025

Με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, εισάγεται μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης και επέκτασης αδειών οδήγησης. Πλέον, η υποβολή αίτησης για την αρχική χορήγηση ή την επέκταση άδειας οδήγησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Η νέα διαδικασία αφορά όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αδειών οδήγησης κατηγορίας Β (ερασιτεχνικές άδειες αυτοκινήτων).
  • Αδειών οδήγησης δικύκλων (μοτοσικλετών όλων των κατηγοριών).

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων:

  • Διευκολύνεται ο πολίτης: Η νέα διαδικασία είναι πιο απλή και προσβάσιμη, μειώνοντας τη φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Απλοποιείται η διαδικασία: Εξασφαλίζεται καλύτερη οργάνωση, ενώ περιορίζονται γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος: Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκτίμησης και έκδοσης διπλωμάτων περιορίζεται αισθητά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία πραγματοποιείται η κατάθεση των αιτήσεων, είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr.

Νέος Κ.Ο.Κ: Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη καταγεγραμμένη παράβαση από κάμερες ΑΙ

Οδηγός αυτοκινήτου με το χέρι στο τηλέφωνο επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου
kameres
Από το

motomag

15/9/2025

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης ων ποινών της μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο κάμερες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη τοποθετήθηκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την πρώτη καταγεγραμμένη παράβαση να είναι γεγονός.

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία ψηφιακών καμερών, με αφορμή την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα, ένας οδηγός καταγράφεται να μιλάει στο τηλέφωνο όσο κινείται επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα, αν η λειτουργία δεν ήταν πιλοτική, η κλήση θα πήγαινε στον οδηγό αυτόματα μέσω του gov.gr, με το πρόστιμο πλέον να είναι 350 ευρώ.

Οι κάμερες που θα μπουν σε λειτουργία θα εστιάζουν στις παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη, ταχύτητα, μη χρήση κράνους και χρήση κινητού αλλά και κίνηση ή στάση στις λεωφορειολωρίδες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν έξι ψηφιακές κάμερες σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ μετά την πιλοτική τους χρήση θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.