Έκδοση και παράταση αδειών οδήγησης μέσω του gov.gr

Διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας
έκδοση αδειών οδήγησης μέσω gov.gr
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2025

Με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, εισάγεται μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης και επέκτασης αδειών οδήγησης. Πλέον, η υποβολή αίτησης για την αρχική χορήγηση ή την επέκταση άδειας οδήγησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Η νέα διαδικασία αφορά όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αδειών οδήγησης κατηγορίας Β (ερασιτεχνικές άδειες αυτοκινήτων).
  • Αδειών οδήγησης δικύκλων (μοτοσικλετών όλων των κατηγοριών).

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων:

  • Διευκολύνεται ο πολίτης: Η νέα διαδικασία είναι πιο απλή και προσβάσιμη, μειώνοντας τη φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Απλοποιείται η διαδικασία: Εξασφαλίζεται καλύτερη οργάνωση, ενώ περιορίζονται γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος: Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκτίμησης και έκδοσης διπλωμάτων περιορίζεται αισθητά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία πραγματοποιείται η κατάθεση των αιτήσεων, είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr.

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση με πειραγμένο σύστημα εισροών - εκροών καυσίμων! 25 εκατομμύρια κέρδη - 20 πρατήρια!

Διέθετε συνολικά 20 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση ιδιοκτήτων πρατηρίων με πειραγμένους μετρητές – Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της οργάνωσης
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/1/2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Ιανουαρίου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, με ειδικό παράνομο λογισμικό που είχαν εγκαταστήσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μπορούσαν έτσι να επέμβουν στους μετρητές.

Ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης διαθέτει περί τα 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός, έμενε σε διαφορετικά μέρη – συνήθως σε πολυτελή σκάφη, άλλαζε συχνά τους τηλεφωνικούς του αριθμούς, όπως συχνά αγόραζε και πολυτελή αυτοκίνητα.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρατήρια καυσίμων της εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Συνολικά το παράνομο λογισμικό είχαν προμηθευτεί 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, στα 16 από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας για δύο έτη και έχουν σφραγισθεί από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ταυτοποιημένα μέλη, τα οποία αναζητούνται.

2

Οι παραπάνω κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παράβαση νόμων και αποφάσεων που αφορούν την αλλοίωση μετρητών καυσίμων και λογισμικού, την έκδοση αποδείξεων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη φορολογία, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Το εν λόγω λογισμικό ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως 10%).

3

Το λογισμικό μάλιστα ήταν ελληνική πατέντα και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 2 συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και οι 2 ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

59 κεντρικές μονάδες Η/Υ,

30 φορολογικοί μηχανισμοί,

10 πολυτελή αυτοκίνητα,

6 πιστόλια και βαλλίστρα,

175 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, usb stick και σκληρών δίσκων,

μητρική πλακέτα αντλίας,

το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων από τα εμπλεκόμενα πρατήρια και κατ’ επέκταση το σύνολο των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.