Διαθέσιμη και δωρεάν μέσω του gov.gr η άρση παρακράτησης κυριότητας δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης

Ακόμη μία υπηρεσία προστίθεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των μεταφορών προς όφελος των πολιτών
motomag Διαθέσιμη μέσω του gov.gr η άρση παρακράτησης κυριότητας δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

11/1/2024

Διαθέσιμη και χωρίς χρέωση είναι πλέον και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας η ηλεκτρονική υπηρεσία για την άρση παρακράτησης κυριότητας δικύκλου ή επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης, μέσω του gov.gr. Η νέα υπηρεσία αφορά στις περιπτώσεις οχημάτων που η μεταβίβαση της κυριότητας είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προσυμφωνημένης τμηματικής καταβολής του αντιτίμου (δόσεις) και πλέον έχει καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου τιμήματος.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια της σχετικής διαδικασίας, η οποία υλοποιήθηκε σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία υπέγραψε και τη διαπιστωτική πράξη.

Από σήμερα οι  πολίτες μπορούν να αιτηθούν προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας την άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ), η οποία προέκυψε στο πλαίσιο προσυμφωνημένης τμηματικής καταβολής του αντιτίμου (δόσεις) μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, είτε μεταξύ ιδιωτών, είτε μεταξύ ιδιώτη/ών και Νομικού Προσώπου.

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr η άρση παρακράτησης κυριότητας δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης

Οι πολίτες μπορούν να βρουν την νέα υπηρεσία:

Είτε στο gov.gr πηγαίνοντας στην διαδρομή Πολίτης και καθημερινότητα / Μετακινήσεις / Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης,

Είτε στο https://drivers-vehicles.services.gov.gr, με τους πολίτες να συνδέονται με τους κωδικούς Taxisnet και να καταχωρούν, εκτός από τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης, το μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης της Υπεύθυνης Δήλωσης, μέσω του gov.gr, του παρακρατούντος την κυριότητα ή να μεταφορτώνουν βεβαίωση περί και βούλησης προς επακόλουθη μεταβίβαση της κυριότητας. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες του οχήματος καταχωρούνται τα μοναδικά αναγνωριστικά επαλήθευσης των Υπεύθυνων Δηλώσεων, μέσω του gov.gr, του κάθε συνιδιοκτήτη μέσω των οποίων συναινεί στην υποβολή της αίτησης.

Κατά την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να προσκομιστεί η προηγούμενη πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας στην οικία Διεύθυνση της Περιφέρειας προς την οποία έγινε η αίτηση. Οι πολίτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν αντιπρόσωπο τους, για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας.

Η νέα υπηρεσία συμβάλλει περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των μεταφορών και προστίθεται σε ένα σύνολο από πάνω από 20 ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί από τα δύο αρμόδεια υπουργεία. Είναι υπηρεσίες που ολοκληρώνονται από τον κάθε πολίτη σε λίγα λεπτά και έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 1.000.000 πολίτες. Επιπλέον, με την ψηφιοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών, μειώνονται δραστικά τα διοικητικά βάρη σε 59 Διευθύνσεις Μεταφορών που απασχολούν περισσότερους από 700 υπαλλήλους στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και εργατοώρες προς όφελος των πολιτών, αλλά και του δημοσίου τομέα. Να τονίσουμε για όσους επιθυμούν να διαγράψουν οριστικά το αυτοκίνητό τους ή να το μεταβιβάσουν ισχύει ότι "Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση εφτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί."

Ετικέτες

ΚΤΜ AMT: Το αυτόματο κιβώτιο των Αυστριακών δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Erzberg Rodeo

Προχωρά η εξέλιξη του συστήματος του Pierer Group στα βήματα των Honda E-Clutch, BMW Automated Shift Assistant (ASA) και MV Agusta SCS
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/6/2024

Eκτός από τον διασημότερο αγώνα hard enduro στον κόσμο, το Erzberg φιλοξένησε φέτος και τις δοκιμές εξέλιξης του νέου αυτόματου κιβωτίου της ΚΤΜ που έρχεται να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα συστήματα των Honda, BMW & MV Agusta.

Το φετινό Erzberg Rodeo αποτελεί ήδη παρελθόν καθώς τελείωσε την Κυριακή 2 Ιουνίου και εκτός από σκληροπυρηνική δράση με νίκη της KTM και του Manuel Lettenbichler επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη έκπληξη για τους φίλους της αυστριακής εταιρείας.

Οι φίλοι του hard enduro, συμμετέχοντες στον αγώνα αλλά και όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο Erzberg Rodeo από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν την ευκαιρία να δουν σε δράση το πρωτότυπο 1390 Super Adventure R, το οποίο οι Αυστριακοί χρησιμοποιούν και για την εξέλιξη του νέου κιβωτίου τους που φιλοδοξεί να βγάλει τη μανέτα του συμπλέκτη εκτός εξίσωσης.

Άλλωστε οι μεγάλες adventure της ΚΤΜ θα είναι και οι πρώτες που θα “υποδεχτούν” το κιβώτιο που θα κάνει περιττή τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη, με τις σχετικές πατέντες των Αυστριακών να έχουν διαρρεύσει πριν από έναν περίπου χρόνο.

KTM AMT

Από τότε έχει μπει μπόλικο νερό στο αυλάκι αφού το κιβώτιο, που αναμένεται να φέρει φυγοκεντρικό συμπλέκτη, δεν βρίσκεται πλέον στα χαρτιά και ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του μαζί με το ανανεωμένο Super Adventure R, το οποίο θα ενσωματώσει στα πλαστικά και μη μέρη του τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της KTM, όπως και το αναθεωρημένο μοτέρ που αυξάνει τον κυβισμό και τη συνολική του απόδοση.

Το πρωτότυπο Super Adventure R έλαβε μάλιστα μέρος στο Erzberg Rodeo με αναβάτη τον πολύπειρο Johnny Aubert και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση στην κατηγορία των δικύλινδρων.

KTM AMT

Η ΚΤΜ είναι ο τελευταίος μέχρι στιγμής κατασκευαστής που θέλει να αφήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην άκρη τη μανέτα του συμπλέκτη και να εισάγει στην γκάμα της ένα αυτόματο κιβώτιο.

KTM AMT

Ένα κιβώτιο πιο κοντά στον δρόμο που χάραξε η MV Agusta με το SCS (Smart Clutch System) και όχι τόσο κοντά με το βαρύτερο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Honda από το οποίο ωστόσο απουσιάζει επίσης η μανέτα του συμπλέκτη.

KTM AMT

Το νέο κιβώτιο των Αυστριακών είναι επίσης πολύ διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας έναντι του Automated Shift Assistant (ASA) της BMW και του Ε-Clutch της Honda, τα οποία παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και επί της ουσίας αυτοματοποιούν τον τρόπο που λειτουργεί ο συμπλέκτης του μηχανικού κιβωτίου.

Ετικέτες