Χιλιομετρική χρέωση διοδίων από την Ελευσίνα έως την Πάτρα το 2020

Ξεκινάει η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/11/2019

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμου που τα οχήματα πληρώνουν διόδια και τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή πληρώνουμε δύο διαφορετικής μορφής φόρους για την ίδια υπηρεσία! Όχι μόνο αυτό, αλλά το κόστος των διοδίων καθορίζεται με διαφορετικά κριτήρια για κάθε κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να πληρώνεις διαφορετικά ποσά αν κάνεις 100 χιλιόμετρα στο πρώτο τμήμα  της εθνικής οδού και διαφορετικά ποσά στα υπόλοιπα τμήματα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία που υπάρχουν διόδια στην Autostrada, παίρνεις ένα χαρτάκι στα διόδια που μπαίνεις στην εθνική οδό και στην έξοδο πληρώνεις βάσει της απόστασης που έχεις κάνει μέσα στην εθνική. Ενδιάμεσα διόδια δεν υπάρχουν. Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα νέα ηλεκτρονικά διόδια που θα τοποθετήσει η Ολύμπια Οδός από την Ελευσίνα έως και την Πάτρα, όπου οι χρώσεις θα γίνονται με βάσει τα χιλιόμετρα που διανύεις μέσα στην εθνική οδό. Η κοινοπραξία έχει ήδη πάρει την απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών και υπόσχεται πως μέσα στο 2020, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία. Δυστυχώς δεν θα είναι όπως στην Ιταλία που ο καθένας θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να επωφεληθεί από την πιο δίκαιη χρέωση. Για την λειτουργία του είναι απαραίτητο να έχεις προμηθευτεί τον ειδικό πομποδέκτη, ο οποίος θα σκανάρεται από τις αντίστοιχα ειδικές πόρτες-ανίχνευσης που θα εγκατασταθούν στις εισόδους και εξόδους  Νέας Περάμου, Μεγάρων, Πάχης, Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακιού, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενιού, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων και Δρεπάνου.   

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.