Χιλιομετρική χρέωση διοδίων από την Ελευσίνα έως την Πάτρα το 2020

Ξεκινάει η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/11/2019

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμου που τα οχήματα πληρώνουν διόδια και τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή πληρώνουμε δύο διαφορετικής μορφής φόρους για την ίδια υπηρεσία! Όχι μόνο αυτό, αλλά το κόστος των διοδίων καθορίζεται με διαφορετικά κριτήρια για κάθε κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να πληρώνεις διαφορετικά ποσά αν κάνεις 100 χιλιόμετρα στο πρώτο τμήμα  της εθνικής οδού και διαφορετικά ποσά στα υπόλοιπα τμήματα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία που υπάρχουν διόδια στην Autostrada, παίρνεις ένα χαρτάκι στα διόδια που μπαίνεις στην εθνική οδό και στην έξοδο πληρώνεις βάσει της απόστασης που έχεις κάνει μέσα στην εθνική. Ενδιάμεσα διόδια δεν υπάρχουν. Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα νέα ηλεκτρονικά διόδια που θα τοποθετήσει η Ολύμπια Οδός από την Ελευσίνα έως και την Πάτρα, όπου οι χρώσεις θα γίνονται με βάσει τα χιλιόμετρα που διανύεις μέσα στην εθνική οδό. Η κοινοπραξία έχει ήδη πάρει την απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών και υπόσχεται πως μέσα στο 2020, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία. Δυστυχώς δεν θα είναι όπως στην Ιταλία που ο καθένας θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να επωφεληθεί από την πιο δίκαιη χρέωση. Για την λειτουργία του είναι απαραίτητο να έχεις προμηθευτεί τον ειδικό πομποδέκτη, ο οποίος θα σκανάρεται από τις αντίστοιχα ειδικές πόρτες-ανίχνευσης που θα εγκατασταθούν στις εισόδους και εξόδους  Νέας Περάμου, Μεγάρων, Πάχης, Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακιού, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενιού, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων και Δρεπάνου.   

Yamaha Η.Π.Α. - Μεταφορά έδρας από την Δυτική στην Ανατολική ακτή

Εξορθολογισμός στον οποίο συνέβαλαν και οι δασμοί Τραμπ
Yamaha ΗΠΑ - Αλλαγή έδρας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/3/2026

Οι δασμοί Τραμπ υποχρεώνουν τις εταιρείες να μειώσουν κόστη, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό, με τη Yamaha να αλλάζει έδρα στην αμερικανική θυγατρική της, Yamaha Motor Corporation, U.S.A. (YMUS), που σήμερα εδρεύει στο Cypress της Καλιφόρνια, για να μεταβεί σε νέα τοποθεσία στο Kennesaw της Τζόρτζια. Και για να προσανατολιστείτε, μιλάμε για τεράστια μετακίνηση 3.500 χλμ. από τη Δυτική Ακτή στην Ανατολική των Η.Π.Α. Η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, από τα τέλη του 2026 έως τα τέλη του 2028.

Σε συνάρτηση με αυτή τη μεταφορά, η εταιρεία αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην πώληση όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η YMUS στο Cypress, συμπεριλαμβανομένων της γης, των γραφείων και των αποθηκών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές κινήσεις της εταιρείας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των περιουσιακών της στοιχείων και την ενίσχυση της κερδοφορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εγκαταστάσεις στο Cypress είναι ιστορικές, καθώς λειτουργούν ως έδρα της YMUS εδώ και περίπου 50 χρόνια, από τότε που η Yamaha Motor Co., Ltd. απέκτησε τη γη το 1978 και ίδρυσε τα γραφεία το 1979. Ωστόσο, λόγω αλλαγών στη στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην αμερικανική αγορά, ο Τομέας Marine μεταφέρθηκε στο Kennesaw το 1999 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ ο Τομέας Motorsports μεταφέρθηκε επίσης στο Kennesaw το 2019.

Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις στο Cypress φιλοξενούν σήμερα κυρίως εταιρικές λειτουργίες και τον τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Η συνολική έκταση του οικοπέδου ανέρχεται σε περίπου 102.000 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης (sale-and-leaseback), ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια και να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στο Kennesaw. Λεπτομέρειες όπως η τιμή πώλησης, ο αγοραστής και ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.

Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της Yamaha Motor Co., Ltd., η οποία προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ, ως απάντηση στην αύξηση του κόστους λόγω των αμερικανικών δασμών και των αλλαγών στο περιβάλλον της αγοράς. Πέρα από τις πρωτοβουλίες μείωσης κόστους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, η εταιρεία επιδιώκει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να διαμορφώσει μια δομή κερδοφορίας που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από την αύξηση των πωλήσεων, μετασχηματιζόμενη σε έναν πιο ανθεκτικό και ευέλικτο οργανισμό, ικανό να προσαρμόζεται στις αλλαγές.