Μικρασιατικό οδοιπορικό-Με το Helmin στην Λυκία

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/10/2016

Μετά την γνωριμία μου με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιωνίας, το μαύρο Supra 125 άρχισε να με ταξιδεύει στα χώματα της Λυκίας, στην νοτιοδυτική γωνιά της Μικρασίας. Όπως στην περίπτωση της Ιωνίας, έτσι και στην Λυκία χρειάστηκε να επιλέξω τις αρχαιολογικές στάσεις μου μέσα από έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων πόλεων της περιοχής – η… "κληρωτίδα" έβγαλε τελικά την Τελμεσσό, την Ξάνθο, τα Πάταρα και τα Μύρα.


Η παραθαλάσσια πόλη Fethiye ήταν η σύγχρονη αστική συνέχεια της αρχαίας Τελμεσσού. Ο λαξευμένος τάφος του βασιλιά Αμύντα (4ου π.Χ. αιώνα) ήταν δυστυχώς το μόνο αξιόλογο μνημείο που είχε διασωθεί από την εποχή που η Τελμεσσός ήταν η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Λυκίας.
Η Ξάνθος και τα Πάταρα ήταν δυο αρχαιολογικοί χώροι που απείχαν μεταξύ τους μόλις 10 χλμ. Η Ξάνθος, με το καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό θέατρο και τους ιδιότυπους υπερυψωμένους τάφους, ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Λυκίας κατά την αρχαιότητα, ενώ τα κοντινά Πάταρα -η γενέτειρα του Αγίου Νικολάου- αποτελούσαν το λιμάνι-επίνειο της Ξάνθου.


Όσον αφορά τα Πάταρα, μπορεί η αρχαιολογική σκαπάνη να "έπιασε δουλειά" σχετικά αργά (μετά το 1990), οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, ευελπιστούν πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να φέρουν στη επιφάνεια κι άλλα κτίσματα της πόλης, πέρα από το Κοινοβούλιο του Κοινού των Λυκίων, την Αγορά και το ρωμαϊκό θέατρο, τα οποία ήδη έχουν ανακαλυφθεί και εν μέρει αποκατασταθεί.


Επόμενη -και τελευταία- αρχαιολογική στάση του Honda Supra 125 στο οδοιπορικό της αρχαίας Λυκίας, τα Μύρα. Η πόλη αυτή έχει συνδέσει το όνομά της με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος έζησε και λειτούργησε εδώ ως Επίσκοπος για πολλά χρόνια. Εκτός από το ναό του Αγίου Νικολάου που διασώζεται στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης Demre, επισκέφθηκα επίσης το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και τους παρακείμενους αρχαίους λαξευτούς τάφους, αξεπέραστα μνημεία πολιτισμού που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα του αρχαιολογικού χώρου των Μύρων.


Στο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Αττάλειας γράφτηκε ο επίλογος του μικρασιατικού οδοιπορικού. Δυο μέρες ξεκούραση και ραστώνη στην άδεια -από ξένους τουρίστες- Αττάλεια και επιστροφή κατόπιν για το λιμάνι του Cesme, μέσω της εσωτερικής διαδρομής Denizli-Aydin-Izmir.
Φτάνοντας εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα στο Cesme, μια υπόσχεση έδωσα στον εαυτό μου: σύντομα να ξαναγυρίσω στην απέναντι μικρασιατική γη και να συνεχίσω το ιδιότυπο σεργιάνι μου στην αρχαία Ιστορία μας. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο, από την πρώτη στιγμή που έβαλα ρόδα στη Μικρασία, να γίνω δέσμιος της ιστορίας αυτού του τόπου, ο οποίος έγραψε αμέτρητες σελίδας λαμπρής δόξας στο βαρύτιμο βιβλίο της μακραίωνης πολιτισμικής-ιστορικής διαδρομής του ελληνικού έθνους…

Triumph: Καλοκαιρινές προσφορές που φτάνουν ως τα 4.350 ευρώ!

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Triumph προσφέρει ειδικά γι’ αυτό το Καλοκαίρι μια σειρά μοτοσυκλετών σε δραστικά μειωμένες τιμές
triumph speed triple 1200 rs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/6/2026

Η καμπάνια αυτή της Triumph δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες και ακριβές μοτοσυκλέτες, όπως λ.χ. η Rocket 3 των 2.500 cc, αλλά απλώνεται ως τα πιο χαμηλά επίπεδα κυβισμού, ξεκινώντας από τα Scrambler 400 X και XC, τα οποία διατίθενται με όφελος έως 600 ευρώ για τον πελάτη.

Συνεχίζει δε με τα τρικύλινδρα Trident 660, περιλαμβάνει και τη Modern Classics γκάμα των 900 και 1200 κυβικών, ενώ δεν μένουν εκτός προσφοράς ούτε κάποια από τα κορυφαία μοντέλα της Triumph, όπως τα Speed Triple 1200 RS και Rocket 3 R Storm.

Οι δε μειώσεις στις τιμές τους είναι χορταστικά μεγάλες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν τα τέσσερα χιλιάρικα!

Η προσφορά θα ισχύσει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Σημειώστε ότι τα χρώματα των φωτογραφιών είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να είναι διαφορετικά από αυτά που προσφέρονται.

Δείτε αναλυτικά όλες τις Καλοκαιρινές Προσφορές της Triumph:

ΜΟΝΤΕΛΟ

ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΟΦΕΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗ

ΧΡΩΜΑ

SPEEDMASTER 1200

€ 16,340

€ 13,990

€ 2,350

SNOWDONIA WHITE/CRANBERRY RED

SCRAMBLER 900

€ 11,965

€ 9,990

€ 1,975

KINGFISHER BLUE

SPEED TWIN 1200 RS

€ 17,590

€ 14,990

€ 2,600

SAPPHIRE BLACK

TRIDENT 660

€ 9,490

€ 7,990

€ 1,500

DIABLO RED/SAPPHIRE BLACK

€ 9,490

€ 7,990

€ 1,500

COSMIC YELLOW/SAPPHIRE BLACK

TRIDENT 660 TRIPLE TRIBUTE

€ 9,690

€ 7,990

€ 1,700

SAPPHIRE BLACK /COBALT BLUE

TIGER 1200 GT PRO

€ 20,990

€ 17,990

€ 3,000

SNOWDONIA WHITE

SCRAMBLER 400 X

€ 6,490

€ 5,890

€ 600

PHANTOM BLACK/SILVER ICE

SCRAMBLER 400 XC

€ 7,190

€ 6,690

€ 500

VANILLA WHITE

SPEED TRIPLE RS

€ 22,340

€ 17,990

€ 4,350

GRANITE/TRIUMPH YELLOW

€ 21,990

€ 17,990

€ 4,000

JET BLACK

ROCKET 3 R STORM

€ 27,990

€ 23,990

€ 4,000

CARNIVAL RED/SAPPHIRE BLACK

€ 27,990

€ 23,990

€ 4,000

SAPPHIRE BLACK/GRANITE

Ετικέτες