Ο ρομποτικός γκαζοφονιάς της Akrapovič

Στο νέο χώρο δοκιμών ζει ο... Terminator!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/8/2018

Η Akrapovič μπορεί να είναι μια σχετικά νεαρής ηλικίας εταιρία στο κόσμο των εξατμίσεων αν σκεφτεί κανείς ότι ιδρύθηκε το 1992, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να βρίσκεται στη λίστα με τους κορυφαίους κατασκευαστές εξατμίσεων. Φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή και η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δίψα του Igor Akrapovič (ιδρυτή της φίρμας) για τους αγώνες, καθώς από το 1970 έως το έτος ίδρυσης της εταιρείας είχε άμεση εμπλοκή σε αυτούς, ως αγωνιζόμενος. Η αστείρευτη αυτή δίψα για τους αγώνες, σε συνδυασμό με την εμμονή για διαρκή τεχνολογική εξέλιξη, έκανε την εταιρία να μπει δυναμικά στους αγώνες του πρωταθλήματος SBK και μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της να πάρει τη πρώτη της νίκη. Έκτοτε δεν σταμάτησε το κυνήγι της επιτυχίας, φέρνοντας συνέχεια καινοτομίες στο τομέα των εξατμίσεων, μέσω των νέων εγκαταστάσεων που ανανέωνε ανά τα χρόνια.Τώρα έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς εκτός από το νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο δοκιμών που ετοίμασε, το ρόλο του δοκιμαστή αναλαμβάνει ένα ανθρωποειδές ρομπότ.

 

Ειδικά για εσάς, τους αναγνώστες του ΜΟΤΟ, ετοιμάζουμε μια δυνατή αποκλειστικότητα για την Akrapovič.

Η δουλειά του είναι να δοκιμάζει ακούραστα τις εξατμίσεις που ετοιμάζει η εταιρία πάνω στο δυναμόμετρο για ατελείωτες ώρες, κάτι που είναι δύσκολο να κάνει ένας άνθρωπος, όχι μόνο για λόγους σωματικής κούρασης, όσο κυρίως για λόγους υγείας, αφού η έκθεση των αυτιών μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε υψηλά επίπεδα θορύβου, προκαλούν μόνιμες βλάβες. Μάλιστα σε αρκετές χώρες, υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την πολύωρη έκθεση των εργατών σε συνθήκες υψηλού θορύβου. Πρόκειται κυρίως για ένα τεστ δομικής αντοχής, όπου η κάθε εξάτμιση δοκιμάζεται πάνω στην ίδια την μοτοσυκλέτα για την οποία προορίζεται. Το ρομπότ όπως θα παρακολουθήσετε και στο βίντεο τοποθετείτε πάνω στη μοτοσυκλέτα και το μηχανικό πόδι δένεται στο λεβιέ ταχυτήτων, ενώ τα “χέρια” είναι κατασκευασμένα να εκτελούν τις απαραίτητες κινήσεις. Ο υπόλοιπος χώρος των δοκιμών είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε ο ανεφοδιασμός της μοτοσυκλέτας να γίνεται αυτόματα χωρίς να επέμβει ανθρώπινο χέρι, αυτό είναι εφικτό χάρη στους αισθητήρες και τις κάμερες που είναι εξοπλισμένο, καθιστώντας έτσι τη δοκιμή μοτοσυκλετών αδιάκοπη σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το MOTO πήγε στο Suzuki Festival 2025

Το μοτοσυκλετιστικό τριήμερο ξεκίνησε σήμερα στις Αφίδνες
suzuki
Από το

motomag

9/5/2025

Η Suzuki Moto Greece διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Suzuki Festival, τη μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη μοτοσυκλέτα και τους ανθρώπους της.

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο, από τις 10:00 έως τις 19:00, η ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki σας περιμένει στο Riding School του Θανάση Χούντρα στις Αφίδνες για ένα μοναδικό τριήμερο γεμάτο δράση, μοτοσυκλέτες και εκπλήξεις.

Εμείς ήμασταν εκεί σήμερα και είδαμε από κοντά όλα τα νέα μοντέλα της Suzuki όπως και τα νέα DR-Z 4S και DR-Z 4SM. Καθώς επίσης και εμβληματικά αγωνιστικά, custom και ιστορικά μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη ακόμη και σήμερα που είναι μία εργάσιμη ημέρα, οπότε το Σαββατοκύριακο οι εγκαταστάσεις του Riding School αναμένεται να είναι γεμάτες, καθώς όλα τα test rides είναι ήδη κλεισμένα.

Πριν από κάθε test ride μάλιστα, οι εκπαιδευτές του Riding School παρέχουν στους συμμετέχοντες οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και απολαυστική εμπειρία.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει τον πρώτο επίσημο προσομοιωτή αγωνιστικής οδήγησης MotoGP στην Ελλάδα, powered by MOTOKINISI.

Επιπλέον, το Σάββατο και την Κυριακή, από τις 14:00 έως τις 15:00, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης από την ομάδα του Riding School, ανοιχτά σε όλους τους επισκέπτες.

Μουσική, φαγητό και happenings συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη γιορτή της μοτοσυκλέτας, αφιερωμένη στους φίλους της Suzuki – και όχι μόνο!