Οι νέες προδιαγραφές ECE στα κράνη, θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους

Ο ρόλος των αξεσουάρ στα crash test
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/7/2020

Επί 20 σχεδόν χρόνια, οι προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε. (ECE 22.05) για τα κράνη δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας. Ευτυχώς τα πράγματα θα αλλάξουν με την εφαρμογή των προδιαγραφών ECE 22.06 από το 2023, δηλαδή σε τρία χρόνια από τώρα. Η μεγάλη διαφορά θα είναι στις δοκιμές πρόσκρουσης όπου όχι μόνο θα είναι πιο σκληρές, αλλά θα εμπλουτιστούν και με δοκιμές για την ασφάλεια των κρανών όταν έχουν πάνω τους αξεσουάρ, όπως είναι οι ενδοεπικοινωνίες ή οι κάμερες. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κρανών έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τα εσωτερικά μαξιλαράκια ώστε να έχουν “θήκες” για τα ακουστικά των ενδοσυνεννοήσεων, ενώ ήδη υπάρχουν κράνη που το εξωτερικό κέλυφός τους έχει αφαιρούμενα “πορτάκια” για την απευθείας ενσωμάτωση των μηχανισμών των Bluetooth ενδοεπικοινωνιών.

Τα κράνη αυτά, προφανώς περνάνε τις σημερινές προδιαγραφές ECE 22.05, όμως με τoν εμπλουτισμό των δοκιμών που θα έχουν οι επόμενες προδιαγραφές ECE 22.06 τα πράγματα θα αλλάξουν. Κι αυτό θα γίνει διότι η E.E. θα κάνει ειδικές δοκιμές σε αυτού του τύπου τα αξεσουάρ σε συνδυασμό με τα κράνη. Με άλλα λόγια, κάθε κράνος και κάθε ενδοεπικοινωνία, κάμερα ή αξεσουάρ κράνους, θα έχει ειδική έγκριση που θα λέει με πιο αντίστοιχο προϊόν είναι ασφαλές να συνδυαστεί. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει τους κατασκευαστές κρανών να έχουν λίστες με ποια μοντέλα after market αξεσουάρ είναι συμβατό το κράνος τους ή να έρθουν σε συμφωνία με κάποιους κατασκευαστές αξεσουάρ και να πουλάνε οι ίδιοι ενδοεπικοινωνίες και κάμερες. Επίσης πολύ πιθανό είναι να δούμε κράνη με ενσωματωμένα τέτοια συστήματα και από τους μεγάλους κατασκευαστές και όχι μόνο από “μικρές” εξειδικευμένες εταιρείες.

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.