Οι νέες προδιαγραφές ECE στα κράνη, θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους
Ο ρόλος των αξεσουάρ στα crash test
Από τον
Μπάμπη Μέντη
27/7/2020
Επί 20 σχεδόν χρόνια, οι προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε. (ECE 22.05) για τα κράνη δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας. Ευτυχώς τα πράγματα θα αλλάξουν με την εφαρμογή των προδιαγραφών ECE 22.06 από το 2023, δηλαδή σε τρία χρόνια από τώρα. Η μεγάλη διαφορά θα είναι στις δοκιμές πρόσκρουσης όπου όχι μόνο θα είναι πιο σκληρές, αλλά θα εμπλουτιστούν και με δοκιμές για την ασφάλεια των κρανών όταν έχουν πάνω τους αξεσουάρ, όπως είναι οι ενδοεπικοινωνίες ή οι κάμερες. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κρανών έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τα εσωτερικά μαξιλαράκια ώστε να έχουν “θήκες” για τα ακουστικά των ενδοσυνεννοήσεων, ενώ ήδη υπάρχουν κράνη που το εξωτερικό κέλυφός τους έχει αφαιρούμενα “πορτάκια” για την απευθείας ενσωμάτωση των μηχανισμών των Bluetooth ενδοεπικοινωνιών.
Τα κράνη αυτά, προφανώς περνάνε τις σημερινές προδιαγραφές ECE 22.05, όμως με τoν εμπλουτισμό των δοκιμών που θα έχουν οι επόμενες προδιαγραφές ECE 22.06 τα πράγματα θα αλλάξουν. Κι αυτό θα γίνει διότι η E.E. θα κάνει ειδικές δοκιμές σε αυτού του τύπου τα αξεσουάρ σε συνδυασμό με τα κράνη. Με άλλα λόγια, κάθε κράνος και κάθε ενδοεπικοινωνία, κάμερα ή αξεσουάρ κράνους, θα έχει ειδική έγκριση που θα λέει με πιο αντίστοιχο προϊόν είναι ασφαλές να συνδυαστεί. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει τους κατασκευαστές κρανών να έχουν λίστες με ποια μοντέλα after market αξεσουάρ είναι συμβατό το κράνος τους ή να έρθουν σε συμφωνία με κάποιους κατασκευαστές αξεσουάρ και να πουλάνε οι ίδιοι ενδοεπικοινωνίες και κάμερες. Επίσης πολύ πιθανό είναι να δούμε κράνη με ενσωματωμένα τέτοια συστήματα και από τους μεγάλους κατασκευαστές και όχι μόνο από “μικρές” εξειδικευμένες εταιρείες.
Zontes 703T: Στην Ελλάδα η τρικύλινδρη sport touring με σούπερ τιμή
Η διάθεση της νέας Zontes 703T στην ελληνική αγορά ξεκίνησε, με τις πρώτες μοτοσυκλέτες να παραδίδονται ήδη στους ιδιοκτήτες τους.
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
14/9/2026
Δίπλα στην 703F, η Zontes παρουσίασε στην περσινή έκθεση EICMA την ασφάλτινη εκδοχή 703T, με 17άρες ζάντες και εξοπλισμό που αναβαθμίζει το πλουσιότατο πακέτο της F σε πολλά σημεία και τώρα είναι επιτέλους διαθέσιμη στην ελληνική αγορά.
Η τρικύλινδρη Sport Touring με την όρθια θέση οδήγησης χτίζεται γύρω από τον τρικύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα των 699 cc που αποδίδει 95,2 ίππους στις 11.200 σ.α.λ. και 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 σ.α.λ. με σχέση συμπίεσης 13.0:1, φορώντας σφυρήλατα πιστόνια και κυλίνδρους με ειδική κεραμική επίστρωση που περιορίζει τις τριβές και ενισχύει την αντοχή.
Διαθέτοντας πλέον κεντρική μονάδα IMU 6 αξόνων και ηλεκτρονικό γκάζι ETC, η 703Τ υποστηρίζει Cornering ABS και ρυθμιζόμενο Cornering TCS, διαθέτει 4 Riding Modes (Road, Sport, Rain και Rider), ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα (Engine Brake), το Cruise Control που έλειπε από την 703F και quickshifter διπλής κατεύθυνσης (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης).
Η Zontes 703T χτίζεται γύρω από ένα περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, τύπου διαμάντι, με το κύριο πλαίσιο να ζυγίζει μόλις 12,5 kg και το υποπλαίσιο 2,7 kg, καθώς και χυτό ψαλίδι αλουμινίου.
Στον τομέα των αναρτήσεων εξοπλίζεται με πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 43 mm, με διαδρομή 155 mm. Πίσω, η προοδευτική ανάρτηση με μοχλικό διαθέτει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης και ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς.
Η πέδηση υποστηρίζεται εμπρός από δύο ημίπλευστους δίσκους 300 mm με ακτινικές δαγκάνες και ακτινική τρόμπα φρένων της Nissin, ενώ πίσω χρησιμοποιείται δίσκος 240 mm.
Η Zontes έχει εξοπλίσει την 703Τ με έγχρωμη TFT οθόνη 8” που διαθέτει 4 διαφορετικές επιλογές εμφάνισης, συνδεσιμότητα με smartphone και πλοήγηση μέσω mirroring.
Η 703T διαθέτει επίσης Keyless σύστημα 3ης γενιάς, εμπρός και πίσω κάμερα καταγραφής με ποιότητα Full HD 1080P, υπερευρυγώνιο φακό 140° και διάφραγμα F2.0, καθώς και ενσωματωμένη μνήμη 128 GB.
Στον touring εξοπλισμό περιλαμβάνονται ρεζερβουάρ 20 λίτρων με ηλεκτρονικό κλείδωμα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα μεγάλης επιφάνειας, διπλή θύρα USB-A και USB-C ταχείας φόρτισης έως 30W, κεντρική σχάρα αποσκευών αλουμινίου, σχάρες πλαϊνών βαλιτσών, ανοξείδωτα προστατευτικά κάγκελα και ρυθμιζόμενος λεβιές πίσω φρένου.