Οι νέες προδιαγραφές ECE στα κράνη, θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους

Ο ρόλος των αξεσουάρ στα crash test
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/7/2020

Επί 20 σχεδόν χρόνια, οι προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε. (ECE 22.05) για τα κράνη δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας. Ευτυχώς τα πράγματα θα αλλάξουν με την εφαρμογή των προδιαγραφών ECE 22.06 από το 2023, δηλαδή σε τρία χρόνια από τώρα. Η μεγάλη διαφορά θα είναι στις δοκιμές πρόσκρουσης όπου όχι μόνο θα είναι πιο σκληρές, αλλά θα εμπλουτιστούν και με δοκιμές για την ασφάλεια των κρανών όταν έχουν πάνω τους αξεσουάρ, όπως είναι οι ενδοεπικοινωνίες ή οι κάμερες. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κρανών έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τα εσωτερικά μαξιλαράκια ώστε να έχουν “θήκες” για τα ακουστικά των ενδοσυνεννοήσεων, ενώ ήδη υπάρχουν κράνη που το εξωτερικό κέλυφός τους έχει αφαιρούμενα “πορτάκια” για την απευθείας ενσωμάτωση των μηχανισμών των Bluetooth ενδοεπικοινωνιών.

Τα κράνη αυτά, προφανώς περνάνε τις σημερινές προδιαγραφές ECE 22.05, όμως με τoν εμπλουτισμό των δοκιμών που θα έχουν οι επόμενες προδιαγραφές ECE 22.06 τα πράγματα θα αλλάξουν. Κι αυτό θα γίνει διότι η E.E. θα κάνει ειδικές δοκιμές σε αυτού του τύπου τα αξεσουάρ σε συνδυασμό με τα κράνη. Με άλλα λόγια, κάθε κράνος και κάθε ενδοεπικοινωνία, κάμερα ή αξεσουάρ κράνους, θα έχει ειδική έγκριση που θα λέει με πιο αντίστοιχο προϊόν είναι ασφαλές να συνδυαστεί. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει τους κατασκευαστές κρανών να έχουν λίστες με ποια μοντέλα after market αξεσουάρ είναι συμβατό το κράνος τους ή να έρθουν σε συμφωνία με κάποιους κατασκευαστές αξεσουάρ και να πουλάνε οι ίδιοι ενδοεπικοινωνίες και κάμερες. Επίσης πολύ πιθανό είναι να δούμε κράνη με ενσωματωμένα τέτοια συστήματα και από τους μεγάλους κατασκευαστές και όχι μόνο από “μικρές” εξειδικευμένες εταιρείες.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.