Οι νέες προδιαγραφές ECE στα κράνη, θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους

Ο ρόλος των αξεσουάρ στα crash test
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/7/2020

Επί 20 σχεδόν χρόνια, οι προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε. (ECE 22.05) για τα κράνη δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας. Ευτυχώς τα πράγματα θα αλλάξουν με την εφαρμογή των προδιαγραφών ECE 22.06 από το 2023, δηλαδή σε τρία χρόνια από τώρα. Η μεγάλη διαφορά θα είναι στις δοκιμές πρόσκρουσης όπου όχι μόνο θα είναι πιο σκληρές, αλλά θα εμπλουτιστούν και με δοκιμές για την ασφάλεια των κρανών όταν έχουν πάνω τους αξεσουάρ, όπως είναι οι ενδοεπικοινωνίες ή οι κάμερες. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κρανών έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τα εσωτερικά μαξιλαράκια ώστε να έχουν “θήκες” για τα ακουστικά των ενδοσυνεννοήσεων, ενώ ήδη υπάρχουν κράνη που το εξωτερικό κέλυφός τους έχει αφαιρούμενα “πορτάκια” για την απευθείας ενσωμάτωση των μηχανισμών των Bluetooth ενδοεπικοινωνιών.

Τα κράνη αυτά, προφανώς περνάνε τις σημερινές προδιαγραφές ECE 22.05, όμως με τoν εμπλουτισμό των δοκιμών που θα έχουν οι επόμενες προδιαγραφές ECE 22.06 τα πράγματα θα αλλάξουν. Κι αυτό θα γίνει διότι η E.E. θα κάνει ειδικές δοκιμές σε αυτού του τύπου τα αξεσουάρ σε συνδυασμό με τα κράνη. Με άλλα λόγια, κάθε κράνος και κάθε ενδοεπικοινωνία, κάμερα ή αξεσουάρ κράνους, θα έχει ειδική έγκριση που θα λέει με πιο αντίστοιχο προϊόν είναι ασφαλές να συνδυαστεί. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει τους κατασκευαστές κρανών να έχουν λίστες με ποια μοντέλα after market αξεσουάρ είναι συμβατό το κράνος τους ή να έρθουν σε συμφωνία με κάποιους κατασκευαστές αξεσουάρ και να πουλάνε οι ίδιοι ενδοεπικοινωνίες και κάμερες. Επίσης πολύ πιθανό είναι να δούμε κράνη με ενσωματωμένα τέτοια συστήματα και από τους μεγάλους κατασκευαστές και όχι μόνο από “μικρές” εξειδικευμένες εταιρείες.

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.